Strana 1 od 11 12345 ... PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 1 do 10 od ukupno 106
Like Tree669Likes

tema: Heuer Chronographi u Istoriji Auto Sporta

  1. #1
    Stariji član
    Član od
    21.2.2010.
    Poruke
    747
    Lajkovi
    5623
    Reputacioni uticaj
    102

    Određen forumom Heuer Chronographi u Istoriji Auto Sporta

    Satavljajuci ovaj tekst sluzio sam se informacijama sa nekih sajtova preuzeo sam deo teksta o istoriji Heuera a ostalo sam napisao po onom sto sam sam zakljucio, ovaj tekst je nastao kao rezultat mojeg istrazivanja o Heueru nakion sto sam u dava navrata sasvim slucajno dosao u vlasnistvo dva prekrasna sata to su “Heuer 1550 SG Bundeswehr” I “Heuer Autavia 1163 MH” popularno nazvani “Derek Bell”..Oba dva sata su jos uvek neispravna u fazi restauracije cekaju se delovi ali napredujemo I nadam se da ce u skorije vreme stici delovi pa da ova dava lepotana nakon duzeg vremena opet kucati !

    Kao uvod u glavni tekst navracamo se malo u bogatu istoriju Heuera !
    Eduard Hojer 1860. u Sent-Imjeru osnovao svoju časovničarsku radionicu. U to vreme svi satovi su se navijali pomoću ključa, pa je Eduard Hojer već 1869. ušao u istoriju časovničarstva tako što je patentirao svoj prvi pronalazak – sistem za navijanje pomoću krunice. Patent je predstavljen na Svetskoj izložbi u Beču 1873. i Hojerova krunica je krenula u svet.
    DŽEPNI HRONOGRAFI
    Međutim, pošto niko ne može dugo da spava na lovorikama, tako ni Hojeru agresivni Amerikanci nisu dali mira, pa je morao neprestano da se trudi kako bi sebe, ali i švajcarsku industriju satova, održavao u samom vrhu svetskog časovničarstva. U tome su mu pomogla brojna sportska takmičenja koja su krajem devetnaestog veka počela da se održavaju širom Švajcarske, ali i Evrope, i za koja su postali neophodni instrumenti za merenje brzine. Hojer je među prvima započeo s proizvodnjom džepnih hronografa u većim količinama, i vrlo brzo se nametnuo kao lider na tom području. Kada je 1892. umro, ostavio je za sobom pravo časovničarsko carstvo koje će njegovi naslednici nastaviti da šire.
    Posle njegove smrti kompaniju su preuzeli sinovi Žil-Eduard i Šarl-Ogist Hojer. Uvereni da se firma mora širiti van granica Švajcarske, uskoro su pronašli brojne partnere u vodećim zemljama sveta u koje su izvozili svoje proizvode. Osim izvoza braća Hojer
    koncentrisali su se i na sport, pa su tako početkom dvadesetog veka, tačnije 1916, nastali Mikrograph, Microsplit, Semikrograph i Semicrosplit. Bile su to prve mehaničke štoperice kojima se moglo precizno meriti do 1/100 sekunde i 1/50 sekunde. Poređenja radi recimo da su najbolji tadašnji merači vremena mogli precizno izmeriti maksimalno do 1/5 sekunde. Zbog toga je Heuer vrlo brzo postao službeni dobavljač hronografa za Olimpijske igre u Antverpenu, Parizu i Amsterdamu.
    Svoju posvećenost sportu kompanija je uskoro proširila i na vozila, pa je tako 1933. predstavljena Autavia (kombinacija reči automobil i avijacija), prva štoperica za automobile i vazduhoplove. Sledio ju je Mareograph, prvi hronograf za jedriličare koji je imao displej struja i 5-minutno odbrojavanje za regate.
    HEUER U SVEMIRU
    Pedesetih godina prošlog veka kompaniju je polako počeo da preuzima unuk osnivača, Džek Hojer, koji je osnovao Heuer Time Corporation, američku filijalu sa sedištem u Njujorku. Verovatno je i to doprinelo činjenici da je američki astronaut Džon Glen na jednom od svojih svemirskih putovanja 1962. na ruci nosio upravo Heuerovu štopericu, što je bio prvi odlazak nekog švajcarskog sata u svemir.
    tolarbo, RUS, vladas and 14 others like this.

  2. #2
    Stariji član
    Član od
    21.2.2010.
    Poruke
    747
    Lajkovi
    5623
    Reputacioni uticaj
    102

    Određen forumom Re: Heuer Chronographi u Istoriji Auto Sporta

    AUTOMOBILSKE TRKE –
    Po meni najinteresantniji deo Heuerove istorije !
    Šezdesete godine prošlog veka u Heueru je odredila zaljubljenost Džeka Hojera njenog tadašnjeg predsednika u automobilske trke, posebno u legendarnu Carreru Panamericanu Mexico. Po mnogim poznavaocima satova vreme 60 – 70 do sredine sedamdesetih gopdina proslog veka su zlatno doba za brend Heuer I modeli koji su napravljeni tih godina, odnosno chronographi su najcenjeniji medju kolekcionerima satova.
    Istorija Heuera vezana za automobilske trke datira jos od davne proslosti iz pocetka 1940- 1950 godina po nekim informacijama slavni vozac Juan Manuel Fangio koji je bio poklonik heuer satova u italijanskoj trci Targa Florio nosio “Heuer Cronograph flieger” sat koji se u to vreme proizvodio za vojnu aviaciju, inace trka “Targa Florio”je prava organizirana trka uposte u svetu automobilizma koja se vozila na palninam Sicilije blizu Palerma . Juan Manuel Fangio je bio cak 5 puta svetski prvak u prvoj dekadi postojanja Formule 1 slike dole su Juan Manuel Fangio I Heuer Cronograph flieger” Chronograph sa jednim dugmetom unutrasnjim pokretnim bazelom u vidu trougaonika.

    milan zmaj, RUS, vladas and 15 others like this.

  3. #3
    Moderator Avatar korisnika VLADAN P
    Član od
    18.10.2010.
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    8.629
    Lajkovi
    18042
    Reputacioni uticaj
    281

    Određen forumom Re: Heuer Chronographi u Istoriji Auto Sporta

    Mogu li predložiti da ubaciš i koju sliku ?

    EDIT-Ja požurih
    deda mraz likes this.
    ZAJEDNO SMO SKUPA!

  4. #4
    Istaknuti član Avatar korisnika backarelli
    Član od
    27.11.2011.
    Lokacija
    Bg-Lipovačka Šuma
    Poruke
    3.045
    Lajkovi
    10895
    Blogovi
    1
    Reputacioni uticaj
    137

    Određen forumom Re: Heuer Chronographi u Istoriji Auto Sporta

    Walter , ne znam šta drugo da kažem, sem da sam ovo tvoje štivo prekopirao u PC. Uživao sam u čitanju, svaka čast...

  5. #5
    Stariji član
    Član od
    21.2.2010.
    Poruke
    747
    Lajkovi
    5623
    Reputacioni uticaj
    102

    Određen forumom Re: Heuer Chronographi u Istoriji Auto Sporta

    Tokom ranih 60 godina pa sve do pocetaka 70 godina poznati tarkacki asovi kao sto su bili Dan Greney Bruce McLaren, Phil Hill, Pedro Rodrigez nosili su Heuer Chronographe. Oni nisu imali sklopljen dogovor sa Heuerom vec su nosily Heuer zato sto su cenili ove satove Dan Greney koji je obedinio skoro sve trke u automobilizmu I to pobednik Sports Cars (1958), Formula One (1962), NASCAR (1963), Indy Car (1967) to je samo uspelo jos dvojci trkackih asova I to Mario Andretti I Juan Pablo Montoya, Dan Greney je u 1967 posle pobede u kultnoj trci 24 hours of Le Mans zajedno sa A.J. Foyt, prvi su spontano spricali sampanj na podijumu I to je ostalo tradicija. Phil Hill je bio svetski sampion u Formuli 1 1961godine Pedro Rodriqez je meksicki vozac koj je smatran za ajtelentiraniji vozac svoje generacije a mnogi poznavaoci su saglasni tome da je on zajedno sa Jo Siffert bio jedan od najhrabrijih vozaca u istoriji automobilizma. Pedro je poginuo u trci na Norisring Circuit,u Nemacku imao je 31 godinu I Njegov brat je isto kao I on bio trkac pa je u njihovu cast trkacka staza gde se odrzava Mexico Grand Prix , nazvana “Braca Rodrigez” .Bruce McLaren, trkac koji ce ostati zapamcen zlatnim slovima u istoriji Formule 1 on je osnovac “Mc laren” tima koji je godina u samom vrhu ovog sporta . Nazalost Bruce Mc Laren je jedan od onih trkaca koji je poginuo vrlo mlad u 32 godinu zivota na stazi Goodwood Circuit u Englesku 2 juna 1970 godine . U to vreme su bili aktuelni sledeci modeli Heuer Chronograpaha prikazani dole na slikama a najpoznatiji modeli bili su iz serije “Carrera” obicno su bili ugradjivani Calibri tipa Valjoux 22 , 71 , 72 Slike dole trkacki asovi I nijihovi Heueri.
    Dan Greney


    Phil Hill


    Bruce McLaren


    Pedro Rodrigez










    milan zmaj, edin13, RUS and 16 others like this.

  6. #6
    Stariji član
    Član od
    21.2.2010.
    Poruke
    747
    Lajkovi
    5623
    Reputacioni uticaj
    102

    Određen forumom Re: Heuer Chronographi u Istoriji Auto Sporta

    Krajem sezdesetih godina pojavili su se novi Trkacki asovi I naravno novi modeli Heuer Chronographa na primer poznati americki trkac Tony Adamowicz nosio je Heuer Autavia 45

    Tony Adamowicz









  7. #7
    Stariji član
    Član od
    21.2.2010.
    Poruke
    747
    Lajkovi
    5623
    Reputacioni uticaj
    102

    Određen forumom Re: Heuer Chronographi u Istoriji Auto Sporta

    Jochen Rindt svetski sampion Formule 1 iz 1970 godine po recima mnogih njegovih kolega jedan od najtalentiranijih vozaca svih vremena, Sa njegovom suprugom Ninom Rindt bili su jako simpatican par na stazama gde su se pojavljivali ona mu je cesto puta merila vreme . Obecao je svojoj suprugi Nini da ce ako postane svetski prvak te 1970 godine povuci iz ovog sporta . Nazalost Jochen Rindt je poginuo na treningu na stazi u Monci dan pre trke u Monci bas pred ocima svoje supruge te godine je pobedio na 5 od 10 trka pa tako I u njegovom otsustvu ipak na kraju godine je postao, jedini svetski sampion u Formuli 1 kome je titula dodeljena posthumno . O njemu su napisane nekoliko knjige snimnjeni su I dokumentarni filmovi . Jochen Rindt je lik koji I danas posle 40 godina od njegove smrti jos uvek zivi u srcima ljubitelja auto sporta . Bio je veliki ljubitel Heuer Chronographa nosio je Heuer Autaviu, Autavia 2446 calibar Valjoux 72 sa tri registra Na ovom linku je njegov poslednji intervju I krug u Monci pogledajte ovaj interesantan ali potresan klip, onaj ko ga je snimao kao da je znao da ce se nesto desiti Jochen Rindt imao je samo 28 godina ! Obavezno pogledajte clip !!! http://www.youtube.com/watch?v=l6JfPY0elQw&feature=related

    Jochen Rindt




















    RUS, vladas, sima hrabri and 12 others like this.

  8. #8
    Stariji član
    Član od
    21.2.2010.
    Poruke
    747
    Lajkovi
    5623
    Reputacioni uticaj
    102

    Određen forumom Re: Heuer Chronographi u Istoriji Auto Sporta

    Istorija se nastavlja sredinom 60 godina brendovi “Heuer “zajedno sa Breitlingom “Burenom” ,“Hamiltonom” I tehnicki podrzani od “Dubois-Depraz” formirali su takozvani “Proekt99” za izradu prvog automatskog Chronographa svoj kalibar nazvalisu “Caliber 11” Sve ovo desavalo se sredinom 1969 godine, e sad dali su oni bili prvi ili Seiko ili Zenith sa El Primerom to je tesko dokazati medjutim svako je uspeo na svoj nacin Heuer je svoj automatski chronograph priblizio automobilskim trkama I ljudima koji su bili fanovi ovog sporta, Seiko po meni je isto uspeo zatosto je tada bio relativno mlad a svoje satove je masovnije priblizio siroj populaciji sta reci o Zenithu on je bio elita njegov chronograph EL Primero je bio sa najvecom fekfencijom otkucaja I on je nasao kupce u visim statusnim slojevima. Sve ovo desavalo se sredinom 1969 godine. Oko ovog mogu rezimirati da su svi ovi mehanizmi jako kvalitetni, jer funkcinisu I danas ali nasa prica ovog puta je o Heueru u istoriji automobilskih trka. Slika dole je sema delova Calibra 11 koji je ugradjivan u heuerove satove
    Calibar 11 automatic sa micro rotorom

    Poslednja ispravka: Walter (26.12.2011. u 17:25)
    RUS, sima hrabri, crane and 9 others like this.

  9. #9
    Stariji član
    Član od
    21.2.2010.
    Poruke
    747
    Lajkovi
    5623
    Reputacioni uticaj
    102

    Određen forumom Re: Heuer Chronographi u Istoriji Auto Sporta

    Temu nastavljamo sa jos jednim velikim asom Graham Hill, sta reci o ovom dvostrukom prvaku Formule 1. Graham Hill jednom je izjavio : “Ja sam slikar artist, staza je moje platno a auto je moja cetkica” bio je svetski sampion 1962 1968 . Interesantan fakt je to sto je I njegov sin Damon Hill bio svetski sampion u Formuli 1 1996 a I njegov unuk sin Damona Joch Hill je isto tako mladi trkac. Nazalost Graham Hill nije docekao da vidi kako mu sin osvaja titulu svetskog sampiona jer je poginuo u avionskoj nesreci zajedno sa jos 5 clanova njegovog tima avion se srusio u severni deo londona 29 novembra 1975 godine. Graham Hill je u trkama u kojim je ucestvovao nosio model Heuer Carrera a pocetkom sedamdesetih Heuer Autaviu sa manuelnim I automatskim navijanjem dole na slici nosi model “Heuer Autavia 1163 MH ”

    GrahaM Hill



    Dva svetska sampiona otac Graham i sin Demon Hill




    Autavia 1163 MH chronomatic
    RUS, vladas, sima hrabri and 10 others like this.

  10. #10
    Počasni član Avatar korisnika milan zmaj
    Član od
    20.12.2008.
    Lokacija
    SRBIJA.Beograd
    Poruke
    9.492
    Lajkovi
    36956
    Blogovi
    2
    Reputacioni uticaj
    159

    Određen forumom Re: Heuer Chronographi u Istoriji Auto Sporta

    Znas li da svaki put kad procitam tvoj esej pozelim taj sat
    Walter likes this.

    next year at this time I'll be a millionaire




Strana 1 od 11 12345 ... PoslednjaPoslednja

Slične teme

  1. Seiko chronographi calibar 6138
    By Walter in forum Seiko
    Odgovora: 31
    Poslednja poruka: 12.2.2019., 7:29
  2. Zenith auto-sport sat
    By bt321 in forum Zenith
    Odgovora: 4
    Poslednja poruka: 20.7.2011., 22:21
  3. Odgovora: 15
    Poslednja poruka: 19.5.2011., 18:05
  4. Za istinske ljubitelje moto sporta
    By 23jewels in forum Japanski satovi
    Odgovora: 17
    Poslednja poruka: 12.2.2011., 10:49

Tags for this Thread

Bookmarks sajtovi

Vaš status

  • Ne možete postavljati teme
  • Ne možete odgovarati na poruke
  • Ne možete slati priloge uz poruke
  • Ne možete prepravljati svoje poruke
  •