Opšte je poznato da Rolex važi za veoma konzervativnog proizvođača. Tako da novi projekat u okviru kojeg su razvili dva instrumenta za BLOODHOUND SSC, supersonični auto, predstavlja iznenađenje. Sigurno je da pri razvoju novih instrumenata ipak nije došlo do odstupanja od tradicionalne Rolex filozofije. Tako pomenute instrumente odlikuje velika preciznost i pouzdanost, što je veoma značajno za planirani poduhvat.

Naziv: Rolex for BLOODHOUND SSC, the supersonic car.jpg, pregleda: 204, veličina: 51,5 KB


BLOODHOUND SSC pokušaće da postavi novi svetski rekord u brzini, sa očekivanim rezultatom od 1000 milja na čas (1609,34 kilometara na čas). Obaranje rekorda zakazano je za 2015/2016. godinu u Južnoj Africi.

Naziv: Rolex for BLOODHOUND SSC, the supersonic car 5.jpg, pregleda: 165, veličina: 53,7 KB


Rolex se BLOODHOUND SSC projektu pridružio 2011. godine, kao oficijalni merač vremena. Instrumenti koje su razvili imaju veoma veliki značaj u ovom poduhvatu. Radi se o analognom brzinomeru i hronografu. Ova dva vitalna instrumenta, biće postavljeni sa leve i desne strane kontrolne table.

Naziv: Rolex for BLOODHOUND SSC, the supersonic car 2.jpg, pregleda: 245, veličina: 45,4 KB


Glavna namena ogleda se, očigledno, u merenju brzine, ali hronograf će biti od koristi i prilikom zaustavljanja ovog supersoničnog automobila na stazi dugoj svega 20 kilometara.

Naziv: Rolex for BLOODHOUND SSC, the supersonic car 3.jpg, pregleda: 132, veličina: 73,1 KB


Instrumenti su povezani na električni sistem ovog vozila, ali i imaju sopstveni izvor snage kao rezervu. Takođe su povezani sa GPS-om, tako da obezbeđuju vrhunsku preciznost, neophodnu za ovakav poduhvat. Brzinomer pored prikaza trenutne brzine, putem zelene kazaljke beleži i najvišu ostvarenu brzinu. Na hronografu se u okviru malog podbrojčanika prikazuje tekuće vreme, dok mala kazaljka prikazuje merene minute, a velika sekunde.

Naziv: Rolex for BLOODHOUND SSC, the supersonic car 7.jpg, pregleda: 259, veličina: 51,1 KB


Pravi poznavaoci brenda znaju da je Rolex već radio u okviru sličnog projekta. I to davnih tridesetih godina prošlog veka, u saradnji sa Sir Majklom Kempbelom, koji je oborio tadašnji svetski rekord u brzini.

Izvor: Rolex