Breitling Navitimer Cosmonaute-breitling%2520cosmonaute%252050%2520years.jpeg

24. Maja 1962. godine lansiran je svemirski brod Aurora 7 u kojem se nalazio američki astronaut Skot Karpenter. Za 4 sata i 56 minuta obišao je našu planetu tri puta i prešao 131142 km. Na njegovom zglobu nalazio se Breitling Navitimer, sa 24-časovnim prikazom – ovo je veoma značajna funkcionalnost za astronaute, jer omogućava razlikovanje dana i noći u svemiru.

Kako bi se proslavila pedesetogodišnjica ovog poduhvata, Breitling je predstavio novi Navitimer Cosmonaute model, sa „in-house“ mehanizmom. Biće proizvedeno simboličnih 1,962 primerka.

Breitling Navitimer Cosmonaute-cosmonaute04.jpg

Ranih 1960-ih svemirska trka između SAD i Sovjetskog Saveza bila je u punom jeku. Amerikancima je bio potreban precizan i izdržljiv hronograf sat. Potražili su pomoć od Breitlinga, koji je imao iskustva u izradi satova slične namene. Breitling je u tadašnjoj ponudi imao pilotski model Navitimer, koji je posedovao tražene karakteristike. Uspešno je prošao sve testove i na taj način stigao do ruke Skota Karpentera. Sat se na ovoj misiji pokazao odlično, što je doprinelo i kasnijem uspehu Breitling Cosmonaute modela.

U novom Navitimer Cosmonaute modelu nalazi se Caliber 02, sa ručnim navijanjem, koji funkcioniše na 28,800 otkucaja po času. Ovaj mehanizam razvijen je od strane stručnjaka iz Breitlinga, i zasnovan je na Caliber 01. U prilog preciznosti ovog mehanizma govori i COSC sertifikat (koji dodeljuje Swiss Official Chronometer Testing Institute). Rezerva snage kod ovog mehanizma iznosi preko 70 časova, a u njemu se nalazi 39 rubina.

Breitling Navitimer Cosmonaute-navitimer_cosmonaute_cuir.jpg

Prečnik kućišta iznosi 43 mm. Staklo je izrađeno od safira, a anti-refleksni premaz nanesen je sa obe strane. Vodoopornost iznosi 3 bara.

Brojčanik je izrađen u crnoj boji i može se reći da je prilično zauzet. Na njemu se nalaze tri podbrojčanika, a okružen je sa prstenom za vršenje kalkulacija, u beloj boji. Kao i kod modela iz svemirske misije, prikaz vremena je 24-časovni. Na poleđini sata ugraviran je natpis koji simbolizuje misiju iz 1962. godine. Takođe je ugravirana i skala za konverziju Celziusa u Farenhajte, i obrnuto.

Breitling Navitimer Cosmonaute-navitimercosmonaute-det-cadran.jpg

U ponudi su kaiš izrađen od Barenia kože ili kroko kože, sa Air Races perforacijama. Ljubitelji metalnih narukvica mogu se odlučiti za Navitimer narukvicu.





LINK