Prikaz rezultata 1 do 9 od ukupno 9
Like Tree28Likes
  • 15 Post By anbeast
  • 1 Post By MMario
  • 4 Post By vlajo
  • 4 Post By VLADAN P
  • 1 Post By arch_m
  • 1 Post By Zagor
  • 1 Post By vlajo
  • 1 Post By piksi

tema: Hysek IO Skeleton Tourbillon - Praznina koja ispunjava

  1. #1
    Saradnik Avatar korisnika anbeast
    Član od
    31.7.2010.
    Lokacija
    Zaječar
    Poruke
    2.531
    Lajkovi
    6258
    Reputacioni uticaj
    250

    Određen forumom Hysek IO Skeleton Tourbillon - Praznina koja ispunjava

    Naziv: Untitled-1(23).jpg, pregleda: 363, veličina: 90,6 KB


    Hysek nije toliko poznato ime u širim krugovima ljubitelja satova, ali ima dosta razloga zašto bi se valjalo upoznati sa njim. Povod za naše pisanje o ovom brendu je izuzetno zanimljiv sat: HYSEK IO Skeleton Tourbillon. Pre nego vas upoznamo sa njim smatramo da je dobro ponešto reći o Hysek brendu jer se on ne nalazi u centru svetlosti pozornice, a sasvim sigurno zaslužuje da se o njemu malo više zna.


    IME i OSNIVANJE




    Naziv: Jorg-Hysek.jpg, pregleda: 380, veličina: 53,0 KB


    Jorg Hysek je Istočni Nemac čija je porodica šezdesetih pobegla u Švajcarsku. Tamo je mladi Jorg studirao mikro mehaniku na Tehničkom fakultetu u Bijenu, a zatim pohađao umetničku školu u Nemačkoj (Zapadnoj). Strast prema skulpturi odvela ga je 1973. godine na Londonsku akademiju umetnosti. Po povratku iz Londona započinje karijeru u dizajn odeljenju Roleksa. 1984. dobija Veliku nagradu Ženeve za sat dizajniran za Vacheron Constantin, a 1985. još jednu nagradu za dizajn džepnog sata Jean Lassale-a. Kako je njegova reputacija potvrđena počeo je sa radom za Breguet, Cartier, Ebel, Boucheron, Tag Heuer, Seiko... 1997. Osnovao je sopstvenu kompaniju Hysek. 2000. prodaje kompaniju Akramu Aljordu koji je trenutno i vlasnik i direktor.

    BREND i MANUFAKTURA


    Naziv: Hysek-mouvement-copie.jpg, pregleda: 309, veličina: 178,1 KB


    Hysek manufaktura je smeštena u Lussy-sur-Morges (Lusi sur Morž), podalje od časovničarskih centara u Ženevi, La Chaux-de-Fonds-u (La Šo-de-Fond), Biel – u i Vallée de Joux (Vale de Žu). Od svog osnivanja 1997. godine, kompanija je tiho, ali relativno brzo postala „manufaktura“ u punom značenju tog pojma. Hysek potpuno samostalno razvija i proizvodi kućišta, mehanizme, brojčanike... Sedište kompanije se danas nalazi u Lussy-sur-Morges, dok su proizvodni kapaciteti smešteni u jednoj neupadljivoj i skromnoj zgradi u Bussigny (Bisinji), na periferiji Lausanne (Lozane).
    Činjenica da je Hysek tako neupadljivo dosegao ovakav status u časovničarskoj industriji verovatno je posledica ličnosti samog vlasnika kompanije. Gospodin Akram Aljord je preuzeo kompaniju 2002. godine, a pre toga je imao značajno iskustvo u oblasti luksuznih proizvoda. Pre nego je kupio Hysek posedovao je manjinski paket akcija u Roger Dubuis. Odluku da Hysek postane manufaktura u punom smislu te reči doneo je 2007. godine.
    „Brend je bio lepo primljen i naši proizvodi su prihvaćeni na tržištu“, kaže gospodin Aljord, „Međutim, osećali smo da moramo obezbediti sigurne zalihe komponenata da bismo zadržali kredibilitet među zahtevnim klijentima, poznavaocima i kolekcionarima. Stoga je za nas bilo ključno da izgradimo sopstvene proizvodne pogone koji nam pružaju autonomiju u razvoju i proizvodnji.

    Naziv: Hysek-contrôle-copie.jpg, pregleda: 309, veličina: 205,4 KB


    Svi Hysek-ovi mehanizmi se osmišljavaju i izrađuju „in-house“, a od 2012. godine kompanija je počela i sa internom proizvodnjom kućišta koja se uglavnom izrađuju od titanijuma i nerđajućeg čelika. Većina krupnijih delova poput mostova se proizvodi na vrlo modernoj i naprednoj sedmoosnoj CNC mašini, dok se za ostale komponente i završnu obradu koriste, takođe vrlo napredne petoosne mašine, automatski strugovi, „wire-erosion“ mašine...

    Naziv: Hysek-fraisage-2-copie.jpg, pregleda: 344, veličina: 206,4 KB


    Zahvaljujući tako impresivnim „in-house“ proizvodnim mogućnostima nije čudo što Hysekovi proizvodi dostižu standarde kvaliteta potrebne za dobijanje poznatog Ženevskog pečata (Poinçon de Genève). Međutim, iako kvalitetom ispunjava sve uslove Hysek svoje satove proizvodi i sklapa van teritorije Ženeve, te je ova oznaka izvrsnosti van domašaja. Kao ilustraciju kvaliteta i načina na koji brend pristupa proizvodnji, pomenućemo da se, na primer, dva dela koja čine brojčanik jednog od njihovih skeletona spajaju putem utora, frikcijom, za šta je potrebna izuzetna preciznost izrade i kvalitet komponenata. Mali broj kompanija poseduje ovakve mogućnosti „in-house“. Da bismo ovo dostignuće još malo osvetlili naglasićemo da bi neki eksterni proizvođač brojčanika ove elemente spojio lepljenjem.

    Naziv: hysek_manufacture_io_mainplate_gal.jpg, pregleda: 357, veličina: 70,3 KB



    Hysek pored „finih (i veoma skupih) satova“ u ponudi ima i znatno dostupnije (ne i jeftine) modele zasnovane na Valjoux 7750 mehanizmu. Međutim, bilo da kupujete Hysek turbijon za bezmalo 100.000€ ili Abyss dajver za oko 5500€, dobijate istu posvećenost kvalitetu.
    Kvalitet izrade i kvalitet materijala komponenata su ključni za postojanje sata koji ćemo ukratko predstaviti.


    HYSEK IO Skeleton Tourbillon


    Naziv: Hysek IO Skeleton Tourbillon - sat - watches - 2.jpg, pregleda: 501, veličina: 185,5 KB


    Hysek IO Skeleton Tourbillon je jedan, naizgled vrlo jednostavan sat, međutim, kada malo razmislimo, shvatamo svu njegovu neobičnost. Ta neobičnost dolazi od spoja elemenata koji se retko viđaju u jednom satu: skeletizovani, delikatni mehanizam, turbijon, dijametar od čak 49mm, dijamantska prašina i – praznina. Zatočen iza slojeva safirnog stakla, mostić od zupčanika visi nad tom prazninom transcendirajući i sublimirajući puku utilitarnost i hladne matematičke odnose. Hysek je stvorio mehaničku poeziju, svojevrsni horološki lapurlartizam, gde je jedina svrha da se posmatrač neometano divi i uživa u hipnotičkom kretanju elemenata.
    Kućište ovog fantastičnog sata je sačinjeno od roze zlata, vrlo je jednostavne forme kako ne bi odvlačilo pažnju sa bitnih stvari. Bitne stvari kod ovog sata jesu prozračni mehanizam čije se sve 183 komponente nalaze na delikatnom, vazdušastom mostu i praznina koja ga okružuje i ističe. Diskretni detalji u vidu 90 crnih dijamanata koji obrubljuju obod i četiri, za brend specifična, satna markera 1-5-7-11 su tu da daju nenametljivu dopunu.

    Naziv: hysek-io_49mm-tourbillon-squelette-poussiere-de-diamants-watch-face-view.jpg, pregleda: 499, veličina: 123,5 KB

    U prethodnom pasusu smo pomenuli i dijamantsku prašinu. Ona u našu priču ulazi sa drugom (koja je zapravo prva) verzijom ovog sata. Ta druga verzija je u osnovi identična goreopisanoj, sa tom razlikom što se ovde u praznim prostorima oko mehanizma nalaze tri „rezervoara“ ispunjena uljem i crnom dijamantskom prašinom koja prilikom pokreta pluta u „slow motion-u“. Ovo ima samo „dekorativnu“ svrhu i jedina funkcija je da se usporeno plutanje dijamantske prašine posmatra kao „sneg“ u onim dečijim staklenim kuglama. Prema našem mišljenju, ova verzija je neuporedivo prizemnija i vulgarnije od one čiste i gotovo filozofske koju smo opisali.

    Kada iz poetskih i filozofskih visina „siđemo“ na zemlju i pokušamo da nosimo sat, postaćemo svesni još jedne činjenice koja potvrđuje lapurlartističku prirodu Hysek IO Skeleton Tourbillon-a. Naime, ona „praznina“, koja tako ističe delikatni mehanizam i u umu posmatrača zaziva duboke refleksije, takođe ističe i malje na rukama pri čemu sva hipnotičnost i filozofska dubina bivaju raspršeni poput miraža.

    Naziv: tumblr_nc5i1eTk1e1tqz0xzo1_500.jpg, pregleda: 247, veličina: 57,5 KB



    Ipak, mi smo vrlo spremni da zažmurimo i zanemarimo ovu „manu“ jer je sat u ostalim aspektima pravo malo savršenstvo.


    HYSEK IO Skeleton Tourbillon - karakteristike
    Oblik Okrugao
    Materijal Roze zlato
    Prečnik 49mm
    Debljina 12.5mm
    Poklopac Providan – Safirno staklo
    Vodootpornost 3ATM/30m
    Brojčanik Skeletonizovan sa obodom optočenim crnim dijamantima
    Kaiš Crni aligator
    MEHANIZAM
    Kalibar Hysek HW 12
    Tip Ručno navijanje
    Rezerva snage 80h
    Funkcije
    • Sati i minuti
    • Turbijon



    Svaka od verzija (sa dijamantskom prašinom i bez) biće proizvedena u po 8 primeraka. Prodavaće se po ceni od 111.050 $ za „filozofsku“ verziju i 133.485 $ za verziju sa dijamantskom prašinom.

    IZVOR
    IZVOR
    I keep thinking of some mechanic in rural Russia, mending his Raketa in sub-zero temperatures using nothing but a hairpin, a pocket-knife and the tyre-lever from a 1956 tractor.

  2. #2
    Istaknuti član Avatar korisnika MMario
    Član od
    19.3.2014.
    Lokacija
    Novi Sad
    Poruke
    4.608
    Lajkovi
    30885
    Reputacioni uticaj
    334

    Određen forumom Re: Hysek IO Skeleton Tourbillon - Praznina koja ispunjava

    anbeast, bravo za prikaz
    anbeast likes this.
    ....vreme ce pokazati ili ce on pokazati vreme....

  3. #3
    Stariji član Avatar korisnika vlajo
    Član od
    15.6.2011.
    Lokacija
    Čačak
    Poruke
    1.973
    Lajkovi
    4899
    Reputacioni uticaj
    50

    Određen forumom Re: Hysek IO Skeleton Tourbillon - Praznina koja ispunjava

    Ma nije samo prikaz, ovo je bre odličan tekst....
    "Kada iz poetskih i filozofskih visina „siđemo“ na zemlju i pokušamo da nosimo sat, postaćemo svesni još jedne činjenice koja potvrđuje lapurlartističku prirodu Hysek IO Skeleton Tourbillon-a. Naime, ona „praznina“, koja tako ističe delikatni mehanizam i u umu posmatrača zaziva duboke refleksije, takođe ističe i malje na rukama pri čemu sva hipnotičnost i filozofska dubina bivaju raspršeni poput miraža."
    vladas, anbeast, VLADAN P and 1 others like this.
    "Well, it's nothing very special. Uh, try and be nice to people, avoid eating fat, read a good book every now and then, get some walking in, and try and live together in peace and harmony with people of all creeds and nations...."- Monty Python's The Meaning of Life


  4. #4
    Moderator Avatar korisnika VLADAN P
    Član od
    18.10.2010.
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    8.629
    Lajkovi
    18035
    Reputacioni uticaj
    281

    Određen forumom Re: Hysek IO Skeleton Tourbillon - Praznina koja ispunjava

    Ako ovo budemo uzimali za forumski sat-ja ću onaj sa dijamantskom prašinom.
    Razlog je Vlajo objasnio.
    Poslednja ispravka: VLADAN P (22.11.2014. u 20:20)
    vladas, anbeast, vlajo and 1 others like this.
    ZAJEDNO SMO SKUPA!

  5. #5
    Stariji član Avatar korisnika arch_m
    Član od
    6.9.2014.
    Lokacija
    Sarajevo BOSNA
    Poruke
    738
    Lajkovi
    1985
    Reputacioni uticaj
    123

    Određen forumom Re: Hysek IO Skeleton Tourbillon - Praznina koja ispunjava

    Anbeast, odlicno predstavljeno!


    Interesantna prica uz pomalo bizaran, "dlakav" koncept.
    anbeast likes this.

  6. #6
    Moderator Avatar korisnika Zagor
    Član od
    9.2.2012.
    Lokacija
    Markovac
    Poruke
    7.011
    Lajkovi
    58455
    Reputacioni uticaj
    218

    Određen forumom Re: Hysek IO Skeleton Tourbillon - Praznina koja ispunjava

    Brado
    anbeast likes this.

  7. #7
    Stariji član Avatar korisnika vlajo
    Član od
    15.6.2011.
    Lokacija
    Čačak
    Poruke
    1.973
    Lajkovi
    4899
    Reputacioni uticaj
    50

    Određen forumom Re: Hysek IO Skeleton Tourbillon - Praznina koja ispunjava

    Ko depilira ruke moći će da uzme i model bez dijamantske prašine, kolikvijalno i u krugovima znalaca poznat kao "taština praznine"

    Evo LINK sa još slika ovog čuda.
    Poslednja ispravka: vlajo (22.11.2014. u 19:56)
    anbeast likes this.
    "Well, it's nothing very special. Uh, try and be nice to people, avoid eating fat, read a good book every now and then, get some walking in, and try and live together in peace and harmony with people of all creeds and nations...."- Monty Python's The Meaning of Life


  8. #8
    Istaknuti član Avatar korisnika piksi
    Član od
    9.7.2014.
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    2.287
    Lajkovi
    29467
    Reputacioni uticaj
    691

    Određen forumom Re: Hysek IO Skeleton Tourbillon - Praznina koja ispunjava

    Bravo Brado,

    odlican prikaz, podseca malo na lekciju marksizma iz I srednje.

    BTW 1+5+7+11=24
    anbeast likes this.

  9. #9
    Stariji član Avatar korisnika Dukin
    Član od
    28.3.2014.
    Lokacija
    Bijeljina-Beograd
    Poruke
    730
    Lajkovi
    6859
    Reputacioni uticaj
    14

    Određen forumom Re: Hysek IO Skeleton Tourbillon - Praznina koja ispunjava

    Izuzetan tekst, sve pohvale.
    Posebno me oduševila i zadivila ova rečenica:
    "Hysek je stvorio mehaničku poeziju, svojevrsni horološki lapurlartizam, gde je jedina svrha da se posmatrač neometano divi i uživa u hipnotičkom kretanju elemenata."
    Svaka čast.

Tags for this Thread

Bookmarks sajtovi

Vaš status

  • Ne možete postavljati teme
  • Ne možete odgovarati na poruke
  • Ne možete slati priloge uz poruke
  • Ne možete prepravljati svoje poruke
  •