-
Re: Kako prepoznati frankenštajne - komandirski i amfibija
neki komadi moraju da posluze kao kolateralna steta, kako bismo se naucili da servisiramo satove, uostalom i ja sam dosta komada rasturio da vidim u praksi kako mehanizam funkcionise, pa u neku ruku ko ce znati da li je cifer na omegi iz sezdesetih bas njen ako je jednako patiniran kao i ostatak sata, odnosno kazaljke ako prate izgled cifera, kucista, krunice, poklopca
ali ljustiti koronu, stavljati neoriginalni kljuc i krunicu, kazaljke od drugog modela, nov cifer na staro kuciste, matirati polirano kuciste, skidati sunburst ili matirano kuciste polirati je ''zlocin'', bez obzira da li na satu pise sdelano v ussr, japan ili swiss made
-
Odlično momci, na dobrom ste putu u svet starina pa i satova. Čemu polirati sat iz perioda prvog ili drugog rata, bitno je daje kompletan mora imati tragova nošenja, satovi se poliraju za šminku ili prodaju
-
Ko je i gde spominjao nestručno kućno poliranje kućišta? Ko je spomenuo i gde stavljanje neoriginalnog ključa, kazaljki?
Dvoje najglasnijih protivnika pričaju sami sa sobom, ja to nigde nisam spomenuo, to nisam pitao, i to nije tema, o čemu ti Darko i ti Milane pričate.
-
Urose kako hoces shvati, vise me ne zanima nimalo, ja sam imao najbolju nameru, kako tebi da skrenem paznju, tako i ljudima koji citaju ovo, a ne javljaju se ili se loguju kao gosti
i nisam rekao da si ti to radio, vec sam a priori upozorio je l, a ti budi tendenciozan koliko hoces, da to ne treba da radis ako si naumio kojim slucajem, ili ako je neko naumio a cita temu
eto toliko od mene
-
Cenim dobru nameru, apsolutno, samo se protiviš nečemu što niko nije spomenuo niti je za to pitao, mislim da nismo on the same page što bi rekli Englezi. Pričamo o različitim stvarima, to hoću da kažem.
I ne znam gde vidiš tendencioznost i na šta to tendujem, osim na to da ne pričamo o istom.
-
Cekaj sad ti hoces da kazes da ti nisi polirao sat sam, a ima cijela tema o tome iz koraka u korak, ja to smatram nestrucnim poliranjem ili ti smirglanjem, jer poliranje sata nije jednostavno, ljudi uce skole i zavrsavaju razne kurseve samo za poliranje sata(ako imas nesto od toga izvinjavam se).
Onda ubacio si meh od komandirca u amfibiju, i ko zna sta sve ne, ne mogu ni popamtiti, nego ako se tebi svidja ti radi, ja ti dajem svoje misljenje.
-
Ljudi moji, ma je li vi vidite sta jedna Žena ucini muskarcima :D.....e WatchHunter, WatchHunter
-
Ko je to pitanje postavio u ovoj temi? Ja sam pitao za nešto drugo. Nemam nikakav kurs za poliranje bilo čega. I nisam ništa polirao, naprotiv, matirao već oštećeno kućište. Sa starogprstena sam skinuo hrom, to sam video na WUS-u i hteo da probam sam, prsten je par dolara nov pa nije šteta nikakva, kupio sam identičan takav.
I ne bih preterivao baš sa školom za poliranje, dvonedeljni kurs možda, škole su za neke malo ozbiljnije stvari.
-
ma ok Urose, ljubav je iracionalna, razumem, vidi se da to volis i da radis sa ljubavlju...lepo je kad neko voli satove, samo ti skrenuh paznju da je to pogresno, pitao si, iz najbolje namere rekoh, i ja i Darko, Nokru.......no sto kazu, put do pakla poplocan je dobrim namerama hehehhe
Mario nije zena kriva, mnogo bre volimo satove čoveče, vidiš da je ljubav iracionalna
-
Evo ako hoces konkretan odgovor na tvoje pitanje, ja nisam za sklapanje sata od razno-raznih djelova, popravljanje, poliranje, bilo kakvo skarabudzenje. Jednostavno ostaviti sat kakav jeste, normalne ogrebotine su ok, cuvati sat od dubljih udaraca.
Ja sam samo zelio da ti ukazem stvari koje po meni treba izbjegavati, a to sta ces ti na kraju da radis to je tvoja stvar
-
Pošto je tema i onako otišla gde je otišla da pridodam.
Evo primera jedne vrhunske restauracije jednog odličnog i skupog sata (prema onome što kažu u videu, postoji samo 6 ovakvih satova). Ne samo da je mehanizam očišćen od rđe, servisiran i podešen nego su pojedini delovi mehanizma ponovo polirani (stručno naravno) kao i glave šrafova. Skinuta je patina sa brojčanika, satni marker je napravljen. Što se kućišta tiče i ono je restaurirano ali ono što je bilo polirano ostalo je polirano a ono što je bilo matirano ostalo je matirano. Duboki risovi nisu potpuno uklonjeni da se ne izgubi forma kućišta, ali manje ogrebotine su uklonjene. Staklo je zamenjeno tako što su napravili novo. Odličan primer vrhunske restauracije. Dakle ne mora sve ostati izgrebano, oštećeno, patinirano itd. Restauracija itekako ima smisla pitanje je samo ko je odnosno kako je radi.
https://www.youtube.com/watch?v=psoWSInYKGM
Primer jedne vrhunske restauracije narukvice.
https://www.youtube.com/watch?v=Ps9NxfrT5Rc
Mada sve ovo nema toliko veze sa onim što je Uroš pitao
-
Sky samo 6 takvih satova ima, naravno da ce da ih restauriraju, a i to ima gotovo iskljucivo marketinsku svrhu
secas se kad je Vacheron pravio nove delove za skoro potpuno propali zatni dzepni stari VC sat, pa onda Breguet
naravno rekoh ja na pocetku, skoro uvek je najbolje ne dirati nista
-
Niko nije spomenuo broj preostalih satova. Ovde se povela diskusija da li se sme ili se ne sme nešto dirati. Da ako je nešto ogrebano ne sme se dirati jer će se nešto obavezno narušiti, te ako je nešto staro nema ništa loše i da izgleda staro ( patinirano, izgrebano...) Ovaj video pokazuje da se sme dirati, polirati, matirati, menjati, napraviti novi deo itd. To ne može svako je to ne zna svako ali poenta je da restauracija ima smisla i da staro ne mora tako i da izgleda. Inače mogao sam pronaći i neki video gde se restaurira sat koji nije tako redak. Kao recimo ona narukvica koju sam takođe postavio.
Ne bih više da dosađujem. Tema je van kontrole. Obično ih u tom slučaju izbegavam (zadnji put kada sam se uključio u temu koja je skrenula sa puta postavio sam video- recept za palačinke, bez šale, to je bila jedna od boljih poruka u temi).
-
hehe seiko vs breitling tema hehehe
ajde vreme je za spavanje, pozdrav :)
-
Lukavo, sky, lukavo od tebe....mada sam i sam takav! :D
-
Eto vidiš, sećaš se.:)
Ja sam i zaboravio koja je tema.
-
Nije bas bilo dal se smije ili ne smije, vise mislim nije preporucljivo, jer svako radi sa svojim satom sta hoce, a kad vec trazi misljenje ono mu je dato. Mislim da je najteze pogoditi mjeru do koje se sredjuje sat ako se uposte dira, a naravno podrazumijeva se da to radi neko ko je strucan i obucen za to.
-
6 Priloženi(h) fajl(ova)
Može se pročitati šta je sve napisano u zadnjih dvadesetak poruka i mogu se pronaći delovi gde se kaže da starovremenske satove ne treba dirati. Ja sam postavio primer jednog izuzetno vrednog i starog sata na kome je mnogo toga urađeno, sat je estetski podmlađen, mnogi tragovi nošenja i starosti su uklonjeni a nije izgubio na vrednosti. Isto može biti i sa Seiko peticom ako se radi kako treba. To naravno ne znači da je restauracija svemoguća i da je svaka uspešna.
Moguće je čak i da nam se mišljenja ne razlikuju ili bar ne mnogo.
Uroše, što se modifikovanja Amfibija tiče, samo napred. Kao što sam već rekao vrlo pogodni satovi za modifikovanje, uz recimo Seiko ronilačke satove. Na svakom forumu postoje ljubitelji takvih satova, postoje firme koje su se specijalizovale za prodaju delova za modifikovanje što znači da je popriličan broj interesenata. Sam Vostok je verovatno jedina firma koja "online" prodaje sve delove za sat i kao da "mami" zainteresovane da modifikuju svoje satove. Amfibiji ne možeš mnogo oboriti vrednost jer ona ionako košta nekoliko desetina evra. Ako budeš prodavao sat naglasi šta je sve urađeno, postavi dobre fotke, kome se sviđa kupće i tebi je savest čista.
Da pokušam da vratim temu. Dva primera:
Neorginalni brojčanik (izgleda kao da je štampan), kazaljke koje nisu orginalne:
Prilog 105665
Ovo je orginalan model:
Prilog 105666
Komandirski sa neorginalnim brojčanikom (čak se i osovina krunice vidi kroz staklo), kazaljke nisu Vostokve:
Prilog 105667Prilog 105668Prilog 105669
Primer orginalnog bročanika, kazaljki ( kod ovog tipa kućišta verovatno postoji par verzija sekundare,sa strelicom na vrhu i bez strelice):
Prilog 105670
Zaboravio sam napisati :), krunica na Amfibiji nije orginalna. To je Komandirski krunica.
-
Odlicno receno sky, sazeto i jasno. Postoji i tema na ovom forumu naravno, koja kao da je zaboravljena, modifikovane amfibije, gde su prikazane fotke vrlo lepih i odlicno uradjenih primeraka.
-
2 Priloženi(h) fajl(ova)
Evo jednog interesantnog Frankensteina sa ebay-a:
Prilog 106544
Prilog 106545
Interesantno da može da se upakuje 2416 u staro tonneau kućište.
-
Jos jedan zaista neobican sat sa ebay-a, izgleda je zapravo "zvanicna" kineska kopija? Zar su osamdesete vec tako daleko?
collectible pocket " military watch soviet army USSR" copy + journal RUS #1 | eBay
-
3 Priloženi(h) fajl(ova)
Pozdrav celoj ekipi, prvi put sam na svetu satova.
Iako je možda tema slabo obnavljana, ipak je bolje ovde da postavim pitanje nego da otvaram novu temu, jer je problem baš za ovde:
Kupio sam pre neki dan Komandirskog koji mi se dopao na fotkama, pa i uživo kada sam ga dobio.
Ali čim sam krenuo da ga ispitujem i nosim na ruci, počele su da se otkrivaju falinke, jedna za drugom:
Sekundara uvek zastane na dvojci, pa nastavi, mehanizam staje sa radom svakih sat-dva, dok se jače ne protrese.
Kada se rukom napravi par brzih pokreta, on zvecka kao da se unutrašnjost kreće, pri čemu uvek stane pa nastavi.
Prilikom svih ovih nezgoda, primetio sam da se i cifer kreće, zajedno sa mehanizmom unutar kućišta. Vrlo neprijatno.
Pošto nisam poznavalac, i pošto sve što sam ovde pročitao o taktici prepoznavanja Frenkija, nije dovoljno da lako razlučim šta je šta, ja vas molim da mi pomognete. Ukoliko je ovo ipak original (u šta laički sumnjam), ja bih ga odneo na servis i zadržao. U suprotnom, ide nazad prodavcu uz ukor (jer je tvrdio ispravnost i originalnost).
Zahvaljujem se unapred
Prilog 127384Prilog 127385Prilog 127386
-
Ovo je franken 1/1. Kućište je Amfibija, cifer Komandirski što nije nemoguće ali je bezel novi tip Komandirski post 2000. A kućište je vrv iz 1980.ih. To što se mrda se dešava, olabave se dva šrafa koja drže mehanizam, ja to sam rešavam. Tj rešavao sam. Ovo si od Karine iz Uzica uzeo? Svi su joj frankenštajni koliko sam video. Mogao si uzeti za malo više para novu Amfibiju. To što se glavi mehanizam znači da mu treba servis. Ja bi to vratio odmah.
RN3 Pro via TT
-
Hvala puno Uroše.
To sam i strahovao. Jeste, kupio sam od Karine, iako sam prethodno nalazio par, reklo bi se originalnih, kod kolekcionara za sličnu cenu. Ali uspeo sam da spustim cenu ovoga, pa sam rizikovao. I čim sam ga uporedio sa starim Šturmanski Poljotom kojeg dugo imam, video sam da nešto ne štima, ali nisam bio siguran.
Već sam kontaktirao Užice, mada ne nadam se preterano da će me ispoštovati.
-
Citat:
Kobo kaže:
Pozdrav celoj ekipi, prvi put sam na svetu satova.
Iako je možda tema slabo obnavljana, ipak je bolje ovde da postavim pitanje nego da otvaram novu temu, jer je problem baš za ovde:
Kupio sam pre neki dan Komandirskog koji mi se dopao na fotkama, pa i uživo kada sam ga dobio.
Ali čim sam krenuo da ga ispitujem i nosim na ruci, počele su da se otkrivaju falinke, jedna za drugom:
Sekundara uvek zastane na dvojci, pa nastavi, mehanizam staje sa radom svakih sat-dva, dok se jače ne protrese.
Kada se rukom napravi par brzih pokreta, on zvecka kao da se unutrašnjost kreće, pri čemu uvek stane pa nastavi.
Prilikom svih ovih nezgoda, primetio sam da se i cifer kreće, zajedno sa mehanizmom unutar kućišta. Vrlo neprijatno.
Pošto nisam poznavalac, i pošto sve što sam ovde pročitao o taktici prepoznavanja Frenkija, nije dovoljno da lako razlučim šta je šta, ja vas molim da mi pomognete. Ukoliko je ovo ipak original (u šta laički sumnjam), ja bih ga odneo na servis i zadržao. U suprotnom, ide nazad prodavcu uz ukor (jer je tvrdio ispravnost i originalnost).
Zahvaljujem se unapred
Prilog 127384Prilog 127385Prilog 127386
Kobo, dobro dosao na forum.
Nekoliko je problema sa tim satom. Prvo, taj brojcanik nikada nije isao na taj tip kucista. Drugo, satna i minutna kazaljka su vrlo verovatno od Komandirskog. Postoji samo jedna slika na netu na kojoj se vidi ovaj tip kucista i Komandirski kazaljke tako da bih rekao da ni one ne pripadaju tom kucistu. Trece, unutra treba da je mehanizam 2209 a on nema datum i ima 18 rubina (recimo kod tebe na brojcniku pise 17 rubina, dakle, jos jedan dokaz o neodgovarajucem brojcaniku). Ne znam koji je mehanizam u tvom satu (pretpostavljam 2414) ali nije 2209 a jedino on treba da je unutra. Cetvrto, rotirajuci prsten je od novijih Komandirski modela.
Trebalo bi videti i koje je staklo/pleksi na satu. Ako uslikas sat iz profila i tu bi mogao dobiti pravi odgovor (ostra fotka u makro modu).
Sto se problema sa mehanizmom tice, verovatno mu treba servis mada pitanje je kako je uglavljen taj mehanizam s obzirom da on orginalno nije ni bio tu. Mozda gresim ali da je samo do servisa ne bi sekundara uvek stajala na poziciji broja dva. Moguce je da nesto koci kazaljku. Pitanje je i da li postoji problem sa glavnom oprugom pa je zato rezerva snage tako slaba. Lako je moguce da je glavna opruga pukla.
Zakljucak, sat je sastavljen od najmanje tri sata.
Saveti
-Ukoliko kupujes ruske satove a ne razumes se u materiju potrazi savet na forumu (Na zalost i sada na KP ima Amfibija koje nisu u orginalnom fabrickom stanju a to nije naglaseno. Ne mora znaciti da su funkcionalno lose ali nisu u fabrickom stanju i kupac ima pravo to da zna). Dakle, pitaj. Ne znaci da ces dobiti odgovor na svako pitanje ali ces minimizirati rizik.
-Ukoliko volis Vostoke procitaj ovaj tekst> http://www.svetsatova.com/forum/f76/...i-5153-13.html Procitaj celu temu posto je dosta toga naknadno dopisano.
-Pregledaj i ovu temu. Dosta odgovora mozes naci> http://www.svetsatova.com/forum/f76/...a-10988-4.html
.
-
Zahvaljujem!
Shvatio sam da sam napravio početničku grešku, ali svakako bih bio obazriviji da je sat bio skuplji.
Kada sam posumnjao u sat, našao sam forum upravo preko stranica "Istorija Vostoka", i "Kako prepoznati frankeštajne komandirski i amfibija" - do tada mi nije bilo ni na kraj pameti da kod nas uopšte potoje budževi ruskih satova. I dalje mi ne ide u logički sistem, jer ovo nisu omege i roleksi.
Ali početniku je mnogo toga u magli, zato ništa dalje ne radim dok ne pitam.
Hvala za kataloge - drago mi je da sam među njima našao svog prvog rusa: poljot hronograf 3133.1981706 S
-
-
2 Priloženi(h) fajl(ova)
Pozdrav svim članovima foruma !
Sticajem okolnosti zainteresovao sam se za ruski sat, konkretno Vostok komandirskie i reših da kupim jedan i neposredno se upoznam sa istim :-). U međuvremenu tragajući za dodatnim informacijama došao sam i do ovog foruma i shvatio da sam najverovatnije kupio kopiju ili "franki" varijantu sata. Čitajući tekstove o kopijama i googlajući u svim mogućima pravcima, ne mogu sa sigurnošću reći da li je sat original. Sat je kupljen pre par dana, prilično očuvan i za sada funkcioniše besprekorno.Na ciferu ne postoji oznaka da je proizveden u Rusiji (SSSR).Molim iskusne članove za mišljenje.Hvala unapred!
Prilog 127842Prilog 127843
-
Microo dobro došao na forum.
Sat nije kopija. Nisam siguran da li je frankeštajn. Rotirajući prsten me malo zbunjuje. Možda on nije odgovarajući (uzmi sa rezervom). Na Komandirski modelima iz 2000-tih postoji sličan prsten ali isto tako na Generalski modelima iz kasnih 80 ili ranih 90-tih postoji sličan prsten, tako da mislim da je sve moguće. Lako može biti sve u redu.
To što nema oznaku da je napravljen u Rusiji ili SSSR-u nije ništa sumnjivo. Bilo je i takvih satova. Gledajući poklopac sat je verovatno sa početka 90-tih.
Ako misliš nositi sat,odnesi ga na servis.
-
Hvala puno skydrummer ! U vezi sa prstenom mislim da si u pravu. Na jednom mestu u donjem delu prstena postoji trag od ,pretpostavljam, upiranja prilikom skidanja prstena. U svakom slučaju nosim sat na servis i naravno da ću ga nositi :-). Da li na mehanizmu mora postojati serijska oznaka tj. tip mehanizma? Koliko sam shvatio u pitanju je 2414?
-
Da, mehanizam bi trebao da je 2414. Oznaka moze i ne mora biti utisnuta na most mehanizma.
-
https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...6363889e42.jpg
Kako vam se ovo čini. Automatik je. Meni je prvo delovao legitimno a onda sam saznao da navodno nikada nije bio stari Ministarski sa ovim ciferom. Čak da je dolazio samo sa jednim ciferom. Navodno je i krunica neodgovarajuća. Deluje lepo i nije skup.
RN3 Pro via TT
-
Ministarka nije u fabrickom stanju. Vise stvari nije u redu. Koja je bila cena na KP?
-
50e je bila. Baš sam hteo da je kupim al taj prodavac ima sve same frankene.
RN3 Pro via TT