Nisu isti.
Njegov (naciaze) nema natpis ''sdelano v sssr''
Printable View
Nisu isti.
Njegov (naciaze) nema natpis ''sdelano v sssr''
Pazi stvarno,nisam primetio zakazao mi coroskop:D. Ali ipak mi deluje da je sat u redu.....
I meni sat deluje OK.
To sto nema natpis "sdelano v cccp ili rusija" ne mora da znaci nista. najverovatnije je u pitanju sat koji je proizveden pocetkom '90, a tada uglavnom nisu pisali gde je sat proizveden.
Da ne bude zabune-
Nisam ja skrenuo pažnju na nepostojanje natpisa u smislu sumnje u originalnost sata.
Sumnja se odnosila na ispravnost Zagorovog ''ćoroskopa'' :)
Hvala svima na odgovorima.ako niko od vas ne sumnja u orginalnost sata onda je stvarno ok jer se ocigledno svi razumijete vise od mene.pozdrav
Jos bi imao pitanje ako neko zna kolika je vrijednost ovog mog sata na trzistu?
Evo da se pohvalim, nakon otkaza kupovine Juniora zbog dimenzija, konačno sam postao vlasnik, slobodno mogu reći ponosni, jednog Vostok-a, po mom zaključku frankenštajna :) , bar bih tako rekao iz silnih tekstova isčitanih na ovom forumu, posebno bih ovom prilikom zahvalo Sky-u i njegovim tekstovima koji su me naveli na kupovinu Vostok-a, koga sam jurio duže vreme po domaćim oglasima. Kako sam sat kupio samo sa par slika, ne preteranog kvaiteta, nisam znao šta da očekujem, iskeno potajno sam se nadao da je u pitanju Amfibija, što zbog cifera bez datuma, što zbog kazaljki, ali ipak ispade bar po mom mišljenju formiranom na osnovu onoga što naučih na forumu franki - komandirski,ukoliko grešim, što je vrlo moguće, slobodno me ispravite. Stanje sata je solidno, bar ovo vidljivo, navija se normalno, videću kako će se pokazati u radu. Ono što je bilo veliko razočaranje je pogrešna informacija prodavca o širini lugova, javio mi je da je merio lenjirom 23mm, ja se ponadah da je u pitanju kućište 110, ali ipak je izgleda 060, pa će nažalost Nato 22m uzet od kolege Milana za sad ostati u fioci(pozdrav i za Milana :) ), što znači da se nastavlja potraga za nato 18 ili mesh, možda i čak onu novu origanal vostok, dosta kritikovanu na forumu kao privremeno rešenje, pa ako nekom skuplja prašinu, možda i bude nekog dogovora :) , naravno ako neko ima i nešto od druga dva pomenuta kaiša, neka pusti poruku. Za ovih par sati koliko je sat kod mene nemam nekih zamerki, luminacija fali na velikoj kazaljci, što mi ne smeta preterano, dobro je da sam se uputio o previše lakom okretanju bazela, pa me ni to nije razočaralo, ništa drugo za sad nisam primetio. Videću sa lokalnim sajdžijama(ima ih dvojica koliko znam, da li mogu da odrade čišćenje i mazanje, ukoliko ne, pitaću za neku preporuku u bg-u. Prilog 102452Prilog 102453
Nadam se da vas nisam previše smorio svojim izlaganjem i naravno voleo bih da me ispravite ukoliko sam nešto pogrešno zaključio, pogrešio u proceni ili slično. Slobodno iznesite i negativno mišljenje ukoliko postoji, nemam problem sa tim, čak ga i više cenim, obično je iskrenije :) ...
Miki, ja i ti smo vec pricali o Junioru, a ja te molio da iskoristis priliku i kupis ga, a ti neces, pa neces... :D
Malo protabirih po ovim svojim linkovima koje imam, sto se Vostoka tice (kako sam nedavno i zvanicno otvorio sezonu lova na neku od Amfibija, nakupilo ih se mali milion), elem ne nadjoh nista osim ovog tvog cifera sa 320 kucistem i drugacijim bezelom, i to nadjoh ih nekoliko takvih.
Ne znam mogu li ovdje linkovi da se postavljaju, ali ako moze, klikni, pa da vidis o cemu se radi.
http://forums.watchuseek.com/attachm...case-320-2.jpg
uz par primjera bezela kao kod tebe, ali opet sa kucistem ili 320 ili 470.
http://members.home.nl/hcmjanssen/ho...0black3%20.JPG
A onda opet crni bezel, ali potpuno lijevo kuciste.
A new fake dial appears...
Uz par objasnjenja jedne prilicno cudne situacije (tice se tvog bezela, jer ja na ovoj tvojoj slici ne vidim koliko rubina pokazuje)
Errors on the dial
Uglavnom, kako su mi Vostok linkovi, podaci i tipovi poredani po bojama cifera, te nesto rjedje po tipovima kucista, onda sam pokusao da ti pomognem barem da skontamo uz koje kuciste i koji bezel se ovaj cifer pojavljuje, posto se cifera sjecam, a ovakav bezel i kuciste znam da se pojavljuju na komandircima, i to sigurno. Kazaljke izgledaju ok (ne mogu nazalost da povecam tvoju sliku, nesto ne funkcionise kako treba, ali mi s ove male slike izgledaju ok).
"Vostok ekipa" ce, kad se probude, znati sta ti je ciniti.
slie su loše ali sat je ok. probaj ga otvoriti i uslikaj stroj
Tvoje kuciste je tip 34x i definitivno je u pitanju Komandirac.
Kazaljke koje se nalaze na samu su se uglavnom nalazile na amfibijama. Ima poneki primer kada su se mogle naci na komandircu, ali to je malo redje.
Inace, bilo bi dobro kad bi postavio bolje slike. Ovako nam je mozda poneki detalj promakao.
Miki Durr, brojčanik i kazaljke su sa Amfibije. Takav brojčanik stavljan je na Amfibije tip 470 a Amfibijine kazaljke jesu ugrađivane na neke Komandirske recimo tip 92x ali to se ređe sreće.
Mehanizam, ukoliko nije menjan, treba da je 2414 osim ako prodavac nije upasao nešto drugo. Predlog-okreći kazaljke i ako u ponoć ( tj. 12 sati ) čuješ "klik" znači da ima datum i znaćeš da je unutra datumar odnosno najverovatnije 2414.
Još nešto, obzirom da je kućište hromirano razmisli o kaišu sa podloškom čisto da bi ti taj hrom potrajao još dugo godina-decenija.
PS- taj sat je prodavan na Limundu pre par dana, mislim da nije skupo otišao, ako nema oštećenja na brojčaniku i ako na krunici i tubi nema oštećenja na navoju onda se sat da srediti. Imaćeš modifikovani Komandirski ( neko bi rekao "franken"- zavisi od ugla posmatranja ).
Miki slozio bih se sa profom(Sky) da su kazaljke i cifer sa amfibije. Mislim da imas modifikovan komandirski pa ako ti ne smeta nosi ga ili se daj u poteru za nekom neispravnom amfibijom pa prepakivanje.
Ako ti ne smeta to sto je sat kombinacija, ok, ali - a evo i Sky je potvrdio - po onim linkovima koje sam ja nasao izgleda da se ovakav cifer uvijek nalazio na 470 (ili 320) kucistu, uz drugaciji bezel, i meni zaista izgleda odlicno. Jako mi se svidja cifer, jos ako je uredu, a ne dupljak kao na linku koji sam ti poslao (mada mi se na dupljaku brojevi cine deblji, dok na tvom djeluju kao originalni, ali ja i dalje ne mogu da otvorim sliku kako treba, pa ne vidim da li pise 17 rubina, kako bi trebalo da pise), onda stvarno ima smisla potruditi se i ovom satu vratiti stari sjaj.
Pogledaj malo slike, da vidis kako bi legao na 470ku.
Kao sto rece Sky sat je bio na limundu, u sustini jako interesantna kombinacija zbog fenomenalnog cifera.
Moj predlog bi bio da se sat iskoristi za neki projekat. Licno sam pre godinu i po dana zetu uradio amfibirski (nikako nisam mogao da nadjem nov komandirski ili amfibiju) tako sto sam ga sklepao. Velika je steta sto ga nisam prikazao na forumu. Cifer i kazaljke od amfibije, kuciste koje je bilo ocajno sam ogulio do mesinga, mesingani bazel i krunica u istom tonu, a slag na torti, navy blue nato strap.
Celog dana u nekoj gužvi, pa sad tek stigoh da vam se obratim :) , pre svega hvala svima na odgovrima i savetima... Ja sam taj koji je kupio ovaj sat na limundu po toj povoljnoj ceni :) . Nemam problem sa tim što je "franki", čak mi je to i zanimljivo, dodaje neku jedinstvenst celoj priči :) . Sat mi se izuzetno sviđa, posebno amfi kazaljke i cifer, kao i samo kućište(mnogo mi se više sviđaju ova kućišta sa štitnikom krunice), za sad ostaje sve ovako, neću ništa dirati(jedino ću ga servisirati) i da nađem neku prikladnu narukvicu i biće to super za sad, a u budućnosti videćemo da li će se modifikovati ova ili neka sledeća, jer kako videh na forumu, ne staje se na jednom Vostok-u :) ...
Prilog 102536Prilog 102537Prilog 102538
Nadam se da su nove slike malo bolje...
Možda pitanje zahteva i posebnu temu, neka moderatori odvoje ako misle da treba, ali mogu i ovde da pitam.
Šta mislite o ovim "restauriranim" i "polurestauriranim" Vostok satovima. Konkretno ja sam sklopio dve, 420 i 960. Sve je urađeno sa novim originalnim delovima, mehanizmi su bili ispravni ali servisirani, zaista sve po PS-u što kažu?
To jeste franken u smislu u kom to Vostok može da bude, ali opet je sve originalno, novo, urađeno kako treba. Šta mislite o tome?
izbegavaj to da radis, odnosno nemoj uopste, ja sam sva sreca na vreme prestao jos davno, vec kod poliranja pleksija
Jel možeš malo približnije da obrazložiš?
isprati strane aukcije i pogledaj kakvi se satovi prodaju, u kakvom stanju i kakve cene postizu
u veoma retkim slucajevima treba sat dirati i to poveriti iskljucivo profesionalcu, uglavnom jeftinije primerke, ja licno ni njih ne bih dirao, nekad čak ni kaiš
Uroše, što se mene tiče samo napred. Ja ne volim kada neko prodaje sat, ne mora biti Vostok, koji je sklopljen od različitih modela ali prećuti tu činjenicu. Kada je u pitanju Vostok takvih slučajeva ima mnogo (posebno na ebay-u i to posebno iz Ukrajine). Takvi oglasi znaju da unesu zabunu i da ljudi više ne mogu da isprate šta je fabričko stanje a šta nije.To što ti radiš, radiš za svoju dušu, ukoliko budeš prodavao satove pošteno naglasi šta je rađeno i to je to. U krajnjem slučaju bolje je od dva sata napraviti jedan nego oba baciti u kantu. Amfibije su više nego zahvalne za to što radiš, takođe i Seiko ronilački modeli npr. 7002 (nisu ni mnogo stari niti skupi, ima delova, laki su za servis, ima gomila delova za modifikovanje itd.).
grešite, ja se ražalostim kad vidim devastirani časovnik, pa još saznanje da je tom prilikom i potrošen novac, nekad više, nekad manje novca
čak ja lično smatram da o ovome ne bi ni trebalo diskutovati na forumu jer je tema egzaktna i oko nje nema sporenja
tebi je ovo Uroše lepo ispalo ali ja ne bih to više radio
Ja iskreno nemam nista protiv kad neko to radi za sebe, ali ne volim kad neko takve satove prodaje, pa jos pokusava da ih predstavi kao 100% originalne i ocuvane.
Ako je nekome merak sredjivanje i sastavljanje sata od vise primeraka, samo napred.
Jos neko misljenje? (koristim priliku da primetim besmislenost opcije Like)
Ma to je skroz legitimno i ok, sve dok ne reklamiraš taj sat kao ultra-redak model koji je na ruci nosio Gagarin kad je poginuo u eksploziji MiG-a 15, i koji je igrom slučaja ostao netaknut i u mint stanju, ali sa mrljicom Jurijeve krvi na poklopcu... :)
Čak i volim da vidim kada neko svojim radom, trudom i beskonačnom ljubavlju od babe napravi devojku...
P.S. (Svaka čast Juriju, ne šegačim se na njegov račun, nego na račun ljudi koji su u stanju da ovakve i slične stvari pišu kada "reklamiraju" sat koji prodaju)...
EDIT: Nisam skontao ovo za lajkove... Ja lajkujem samo one postove sa kojima se slažem, čisto da ne ponavljam neku misao koju je neko pre mene već izrekao... Bilo bi jedino glupo da lajkujem postove forumaša koji o jednoj te istoj temi imaju različito mišljenje...
Ni ja nisam za to sredjivanje u kucnoj radinosti, jer po meni taj sat poslije gubi na vrijednosti, ti ga sredi sto kaze Ruja ako ces za sebe, ali takve satove na oglasima izbjegavam u sirokom luku, to je po meni unistavanje jednog sata, vintage satove ne treba dirati, vec ostaviti takve kakvi su, jer imaju vecu vrijednost. Treba uraditi servis mehanizma eventualno srediti plexi i to je to, i naravno gledati da se pri kupovini vintage sata kupi sat u sto boljem stanju i ne dirati ga.
+1.....
Ako ti je hobi da modifikujes satove, onda ih modifikuj, ja sam za to, samo hrabro, popravljaj, modifikuj, sredjuj, ruski satovi su idealni za to. Na kraju krajeva, na taj nacin dublje ulazis u svet samog casovnicarstva a ne samo kolekcionarstva satova. Ako ti koristis originalne delove onda tu, po meni nema nista devastirano, jer je to to, kod prodaje je korektno da u opisu sata stavis da je modifikovan, ako ih uopste prodajes. Po meni to ne oduzima na vrednosti, jer su korisceni originalni delovi, nisu mesane babe i zabe, videla sam na ebay da se prodaju modifikovan seiko skuba dajveri za oko 100- 120 dolara, u oglasu je jasno navedeno da je sat modifikovan i tacno je navedeno sta je modifikovano, i opet se to nekom svidelo i opet je to neko licitirao i kupio. Tako da nema tu sta da bude oduzeto od vrednosti sata ako znas sta radis, pogotovo kod ruskih satova, nije da podcenjujem njihove satove, ali realno, jednoj amfibiji tokom godina nece posebno, ako ne i nikako, rasti vrednost ako je ostavis u originalnom stanju, mislim da bi je cak pre prodao ako zamenis njen ispucali i patinirani cifer, jer prosto to je amfibija nije umetnicko delo. Luksuzne svajcarske satove ne diras, ali sa raketom, vostokom, pobedom...nemas tu sta da pogresis, niti je to bog zna kakvo svetogrdje, jer ni sama vrednost sata nije bog zna kakva. Zasto ne bi, recimo, mirne duse zamenio cifer koji je potpuno unisten na raketi, njen 2609ha besprekorno kucka, kuciste je sasvim ok, a ti si uspeo da nadjes extra cifer i kazaljke s neke druge rakete cije kuciste i mehanizam su potpuno unisteni, ciferi naravno nisu isti ali to je to. To je i dalje raketa 2609ha, to je njeno kuciste, to je njen mehanizam, to su njene kazaljke. Po meni to ne umanjuje kolekcionarsku vrednost. Niti prosecan ljubitelj satova moze da prepozna sta si ti uradio. Ali je jako veliki problem, ako uzmes zim mehanizam, crni cifer darvila, ukapiras da on ladno pasuje, ali je problem subsekundara na zimu, koju nemas na darwilovom ciferu, pa onda ne budes lenj i izbusis rupicu na prelepom crnom ciferu kako bi ga uspeo ubaciti na zim. Eeee to je problem. Imas darwil sa zimom, a prodajes ga ili se hvalis drugarima da imas originalni darwil. To su dve razlicite stvari, mislim na primer sa raketom i na primer sa zimom, jedno je modifikacija a drugo unistavanje sata. Ta dva nisu ista i ne mogu se mesati. Koristi originalne delove amfibije, komandirskog, itd. i nema tu straobalne greske, a nema ni posebnog pravdanja kupcima, ako umesto teget unistenog cifera na komandirskom ti stavis svetloplavi kao nov, to je taj sat, jer prosto nisi ti zamenio cifer na omegi speedmaster ciferom od omege seamaster, to je devastiranje, a ovo je podmladjivanje sata.
Ajd evo i mene oko toga.....Priznajem samo zamenske delove, odnosno aftermarket ako nemas originalni. Sve ostalo je budjenje, moze to da ima svoju draz, ali takav sat JA onda sigurno ne bi prodavao.
Sa WatchHunterom se slazem u jednoj stvari, svatko moze sredjivati sat kako hoce, pa ga i prodavati ali obavezno navesti sta je sve odradjeno!
A ne slazem se sa tim sto pise da su ruske moze "budjiti" kako hoces, ne znam da li je tu mislila zato sto cenovno nisu skupi ili zbog cega? Budjenje je budjenje....bio on svajcarac ili rus ili japanac.
Po meni ako se sat ne moze popraviti originalnim ili aftermarket delovima, ja bi ga spremio u ormar jer je verovatno zbog dugih niz godina odsluzio svoje. Izvadio bi ga s vremena na vreme, malo ga pogledao, obrisao ako se uhvatilo prasine i vratio opet nazad. Odsluzio je svoje ali i dalje ima svoju vrednost, vrednost koja je u istoriji iza njega, jedino sto vise ne meri vreme, otisao je u penziju.
Watch... Sve se slažem sem sa rečenicom "...realno, jednoj amfibiji tokom godina nece posebno, ako ne i nikako, rasti vrednost ako je ostavis u originalnom stanju, mislim da bi je cak pre prodao ako zamenis njen ispucali i patinirani cifer, jer prosto to je amfibija nije umetnicko delo."
Ovo je svetogrđe, briši to dok Sky ili RUS ne vide... :)
Watch hunter, baš tako i ja razmišljam.
Mario, vise puta sam u tekstu navela da se slazem samo ako se koriste originalni delovi. A pod "budjenjem ruskih satova" sam mislila samo to sto oni imaju jednostavne mehanizme, ne apsolutno i sto posto svi naravno, kojima je lako rukovati, popravljati ili ih modifikovati, sve je vrlo jednostavno i vrlo "cisto" upakovano, bez posebnih preciznomehanicarskih komplikacija, te je stoga svakom amateru sa malo vise hrabrosti lako da ih modifikuje. I opet, nisam govorila o "budjenju", a nije ni Uros. Budjenje je primer zim mehanizma i cifera darwila.
Kure, i svi ostali, izvinjavam se opet, nisam mislila nista lose o ruskim satovima, vec upravo to sto sam gore navela, u pitanju je samo "podloznost" modifikaciji zbog njihove jednostavnosti. I jednostavno je tako, omega u originalnom stanju ce uvek biti vredna, modifikovana omega nece vredeti nista, modifikovan seiko skuba ima pribliznu vrednost kao i originalni seiko skuba, nije to moje misljenje, to je misljenje trzista.
Ma znam ja znam, procitao tvoj tekst dvaput.....
Joj sto volim da se svadjam sa zenama :lol:
Nema sta ljudi, kada se pogleda finansijska strana price, to sto je Watchhunter napisala je potpuno tacno. Nazalost situacija na trzistu je takva da ruski sat sem u izuzetnim slucajevima nece dobiti stajanjem na vrednosti. Moze to nama da se svidja ili ne, ali to je cinjenica.
Naravno, nekada nije sve u materijalnim vrednostima...
A propo ruskih satova, jedan mator vic, mozda ste ga culi ali ipak... Rusu se pokvario sat i ode kod casovnicara, casovnicar pita "sta je bilo?" Rus odgovara: "Ne znam, samo je danas stao, juce je radio" Casovnicar kaze:"dobro, sad cemo videti" Otvori poklopac mehanizma, kad unutra mrtva buba, casovnicar kaze "eto sta je, CRKO MASINJIST":D
MMario, naravno, mislim da sam jasno istakao da su dozvoljeni samo OEM delovi. Dakle ako npr. crkne krunica, stavi se nova Vostokova, originalni pleksi, itd.
Ne zanima me toliko cena tih satova, ne radim ih za drugog nego za sebe(što u dobroj meri obesmišljava pitanje, jer ako je meni lepo, nije bitno šta drugi misle o tome(naravno sve dok je to u skladu sa pozitivnim zakonima i moralnim načelima društva)) ali pitam jer volim da "razmenjujem konverzaciju" i da čujem druga mišljenja, samo tako ću moći da proširim vidike, zato sam i tražio još mišljenja osim jednog negativnog i jednog pozitivnog.
Eto ja sam npr. na 420 Zissou stavio Komandirski kazaljke i pokajao se, čak se ni meni ne dopada kako je to ispalo, i biće zamenjeno, dehromirani bezel mi se takođe ne dopada, i to će biti zamenjeno u jednom momentu. Iako je činjenica da je sa Meranoma moguće poručiti npr. Amfibiju 420 sa Komandirski kazaljkama, ali u kombinaciji sa drugim ciferom.
Ni u jednom trenutku nisam mislio na akcije tipa Darwil brojčanik u Komandirski sa mehanizmom od nekog starog Seika, već isključivo na Vostok mehanizam u Vostok kućištu sa OEM Vostok novim delovima namenjenim za to. Dakle ne Amfibija cifer u Komandirski kućiše ili obrnuto, ne pogrešne kazaljke iako može, itd.
Negde sam vec pisao da sam radio komandirca za poklon i osoba koja ga je dobila je apsolutno znala da je to uradjeno pomocu stapa i kanapa i da je takav sat jedinstven upravo zbog toga, ali i ulozenog vremena i truda da se nesto takvo napravi i upakuje. Svi delovi su billi i ostali originalni i dosli su sa razlictih strana, a pojedinacno nisu imali apsolutno nikakvu vrednost i bili su obican skart.
Kao sto rekoh zao mi je sto taj sat nisam slikao i postovao ovde jer mislim da bi ga sigurno pozelela i nekolicina forumasa, ukljucujuci i mene koji cu nesto slicno uraditi opet kada budem u prilici da skupim dovoljno delova, ali ovaj put za svoju dusu. Uvek cu bicu ponosan da istaknem da je taj sat nastao u mnogome iz moje licne radinosti. :)
Edit: Nadam se samo da ovaj moj post ne povlaci i anatemu. :D
ovim samo ohrabrujemo ljude da nastave sa ovom pogresnom praksom :(
Apsolutno se slazem. Po meni svako kucno, nestrucno, poliranje apsolutno ubija sat, desava se da satovi gube linije kucista, mat satovi postaju polirani, ne znam koja je car imati sat koji je star 20-30 god sa skinutim jednim slojem metala samo da bi bio bez tacke i ogrebotine,zasto ne ostaviti tragove vremena, patinu itd.... NOS satovi su druga stvar, sat koji je nenosen ok, ali na svakom satu se odmah vidi da je radjen.
Pored svega sto je Darko naveo,dodao bih jos jedan primer zasto na nekim stvarima treba ostaviti "zub" vremena.Naime,kovani novac takodje vremenom dobija patinu,zamislite redak novcic koji je izdrzao tolike godine "putovanja" iz ruke u ruku i ostao ceo,sada vec ima numizmaticku vrednost,pored patine koja mu daje starinski-vintahe izgled,takodje dobija i vrednost u novcu.Poliranjem takvog novcica-skidanjem jednog sloja sa istog,se brise njegova numizmaticna vrednost,kao i istorija iza njega.Na kraju se takav novcic stavi na vagu,izmeri i proda kao lom.Nadam se da me razumete.
Uroše samo napred. :thumbup: