Prikaz rezultata 1 do 1 od ukupno 1
  1. #1
    Administrator Avatar korisnika Shmizla
    Član od
    25.2.2008.
    Lokacija
    Beograd, Srbija / Belgrade, Serbia
    Poruke
    7.360
    Lajkovi
    11832
    Reputacioni uticaj
    250

    Određen forumom Glashütte - muzej nemačkih satova

    Muzej nemačkih satova - Glashutte

    Glashütte - muzej nemačkih satova-german-watch-museum-glashu-tte-logo.jpg

    Nemačka škola časovničarstva je pre više od 130 godina osnovana od strane Moritz Großmann-a (1826 – 1885) u gradu Glashütte, nedaleko od Drezdena. Dana 22. maja 2008. je otvoren Muzej nemačkog časovničarstva u zgradi u kojoj je ranije bila nemačka škola časovničarstva. Zgrada se nalazi u centru grada i u njoj je prikazani razni modeli i umetnost pravljenja nemačkih satova. Časovničarstvo je u Nemačkoj počelo bitnije da se razvija od 1845. godine. Imena kao što su Ferdinand Adolph Lange, Julius Assmann, Johannes Dürrstein i Alfred Helwig su učinila sa ovaj grad i časovničarstvo ovog podneblja budu poznati širom sveta.

    Glashütte - muzej nemačkih satova-german-watch-museum-glashu-tte-1.jpg

    Ideja za poduhvat osnivnja muzeja je došla od Nicolas G. Hayek-a iz Swatch grupe, koji je zajedno sa čelnicima grada Glashütte sklopio dogovor o osnivanju neprofitne fondacije koja će unaprediti i bolje predstaviti nemačko časovničarstvo. Kupljena je zgrada nekadašnje škole časovničarstva, a grad Glashütte je se pobrinuo za kolekcije satova i ostale prikazane predmete. U muzeju su zastupljeni i predstavljeni svi brendovi satova iz Nemačke: A. Lange & Söhne, Nomos, Wempe, Mühle and Bruno Söhnle, a koji se proizvode u gradu Glashütte.

    Glashütte - muzej nemačkih satova-german-watch-museum-glashu-tte-2.jpg

    Muzej se prostire na površini od oko 1000 kvadratnih metara, i u njemu je izloženo oko 400 eksponata. Izloženi su Glashütte džepni satovi, ručni satovi, budilnici proizvedeni u različitim periodima, nautički hronometri, istorijski sertifikati i patenti, alat i drugo. Takođe je deo sadržaja širokom auditorijumu prikazan putem multimedije.

    Glashütte - muzej nemačkih satova-german-watch-museum-glashu-tte-3.jpg Glashütte - muzej nemačkih satova-german-watch-museum-glashu-tte-4.jpg Glashütte - muzej nemačkih satova-german-watch-museum-glashu-tte-5.jpg

    Izložba započinje hronološki, vodeći posetioce kroz različite periode časovničarstva. Daje se poseban akcenat na prelomne periode u istoriji ove industrije, stvaranje prve radionice koju je otvorio Ferdinand Adolph Lange, industrijalizaciju, podelu radne snage, godine ekspanzije kada je Glashütte postao dragulj na kruni ove industrije, brz pad ovog sektora u doba ekonomskih kriza, i njegov kolaps nakon rata. Nakon toga pravi se poseban osvrt na kompaniju Glashütte i potpuni oporavak nemačkog časovničarstva sa njegovim uspehom koji traje i danas.



    Podaci o muzeju:
    Adresa: Schillerstraße 3 a, D-01768 Glashütte, Nemačka
    Radno vreme: 10:00 - 17:00 h
    Telefon: +49 (0) 35053 46 283
    Fax: +49 (0) 35053 46 285
    E-Mail: info@uhrenmuseum-glashuette.com

    Više informacija na: German Watch Museum Glashütte.

Bookmarks sajtovi

Vaš status

  • Ne možete postavljati teme
  • Ne možete odgovarati na poruke
  • Ne možete slati priloge uz poruke
  • Ne možete prepravljati svoje poruke
  •