Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 1 do 10 od ukupno 16
Like Tree58Likes

tema: Omaž herojima Velikog rata - Na dva načina

  1. #1
    Saradnik Avatar korisnika anbeast
    Član od
    31.7.2010.
    Lokacija
    Zaječar
    Poruke
    2.531
    Lajkovi
    6258
    Reputacioni uticaj
    250

    Određen forumom Omaž herojima Velikog rata - Na dva načina

    Evo trošimo poslednje nedelje jubilarne, stote godine od početka Velikog rata, rata koji je trebalo da učini kraj svim ratovima. Znamo koliko se to naivno nadanje izjalovilo. Kako god bilo, stogodišnjice su odličan trenutak da se svetu prikažu jubilarna izdanja koječega i zaradi koji dolar, evro, rand ili kvača više.
    Manija stogodišnjice nije zaobišla ni svet satova. Nošen laganim povetarcem, spokojno jedrih nepreglednim internetskim prostranstvima, kada nabasah na dva sata koji mi svaki na svoj način privukoše pažnju. Reč je o Bell & Ross WW I Guynemer i Valour Sopwith Aviator. Oba proizvođača su inspirisana avijacijom Prvog svetskog rata i oba su odabrala učesnike Velikog rata koji zaista zaslužuju omaž. Valour je za temu izabrao čuveni britanski avion Sopwith Camel, dok je Bell & Ross svoj sat posvetio legendarnom Georges-u Guynemer-u, francuskom pilotskom asu sa 53 vazdušne pobede. Tema je načelno ista, međutim, njena obrada je poprilično različita.

    Valour Sopwith Aviator


    Naziv: SalonQP-Valour-front-and-back.jpg, pregleda: 405, veličina: 201,6 KB


    Počnimo sa Valour Sopwith Aviatorom. Sopwith Camel je jedan od najuspešnijih aviona Prvog svetskog rata. To je avion sa 1294 potvrđene vazdušne pobede što je više od bilo kog drugog savezničkog aviona. Vrhunska manevrabilnost činila je ovaj avion vrhunskim lovcem. Ta sposobnost je dolazila od specifičnog rasporeda mase. Motor, pilot, mitraljezi i rezervoar (nekih 90% ukupne mase aviona) su se svi nalazili u prednjem delu. Taj raspored mase kombinovan sa veoma snažnim žiroskopskim efektom moćnog Clerget 9 zvezdastog motora činio je avion vrlo nestabilnim. (Ovo može zvučati loše ali je zaparavo za manevrabilnost i uspeh u „Dog fight-u“ krucijalno.) U rukama iskusnog pilota Sopvit Kemel je bio ubojita sprava, ali je početnicima vrlo često dolazio glave. Ostao sam dužan informaciju otkud ime – Camel. Zatvarači mitraljeza su od hladnoće na velikim visinama bili zaštićeni limenim poklopcem koji je, posmatrano sa strane, formirao „grbu“ po kojoj je avion dobio svoje ime.

    Naziv: sopwith camel.jpg, pregleda: 873, veličina: 192,2 KB


    Kao i obično, zanesoh se ja i zaboravih da je ovde glavna reč o satovima :-) Elem, pređimo na sat inspirisan goreopisanim avionom. Valour Sopwith Aviator je čudovište prečnika 54mm i debljine kućišta 16.8mm. Ovo monstruozno kućište je oblikovano po ugledu na nos Sopwith Camel-a (komplet sa svih 9, vidljivih, zvezdasto raspoređenih, cilindara Clerget motora). U sredini se nalazi relativno mali displej koji grafički imitira Sopwith-ove instrumente.

    Naziv: SC-Dashboard-latest-pic.jpg, pregleda: 334, veličina: 316,5 KB


    Devetocilindarski Clerget 9B je pokretao Sopwith Camel, a Valour Sopwith Aviator pokreće lepo dekorisani Soprod A10-2 mehanizam koji se može videti iza safirnog poklopca na zadnjoj strani ovog sata.

    Naziv: Soprod-A10-2-neutral-background.jpg, pregleda: 421, veličina: 84,2 KB


    Oni koji su držali ovaj sat u rukama kažu da je izrada vrhunska. Svakako treba odati priznanje proizvođaču što je uspeo da vrhunski izradi ovako kompleksno kućište (sastoji se iz 114 komponenti BEZ mehanizma). Kaiš je kožni i daje jako lep, vintidž izgled satu. Vodonepropusnost je deklarisana na 5 bara. Serija će biti limitirana na 200 primeraka, a planirana cena je oko 4500€.
    Naziv: function_bg.png, pregleda: 356, veličina: 80,0 KB



    Koliko god ovaj sat bio dobro i kvalitetno izrađen i ma koliko vlasnik insistirao na avijacijskom nasleđu svoje porodice (Dedovi su mu kao piloti učestvovali u Drugom svetskom ratu), meni ovo izgleda samo kao još jedan bedan i patetičan pokušaj unovčavanja stogodišnjice Velikog rata. Ako monstruozno kućište sa minijaturnim mehanizmom, upotpunimo jeftinim sentimentalizmom i tome dodamo da je za logo kompanije uzet Viktorijin krst – najviše vojno odlikovanje zemalja Komonvelta – dobijamo vrlo kičast proizvod, kome ni kvalitetna izrada, ni zanimljiva ideja ne mogu pomoći. Šteta što je jedna, u osnovi, solidna zamisao sprovedena sa ovoliko lošeg ukusa.


    Bell & Ross WW1 Guynemer




    Naziv: P1320832-2.jpg, pregleda: 359, veličina: 165,2 KB


    Drugi sat koji se napaja sećanjem na Prvi svetski rat je posvećen francuskom vazdušnom asu Georges-u Guynemer-u i Trećoj eskadrili francuskog vazduhoplovstva poznatoj kao „Rode“.
    Treća eskadrila je, tada neformalni, naziv - „Rode“ dobila 1912. prilikom prolećnog prebaziranja iz centralne Francuske u Alzas. Tokom poletanja nekome je formacija Blerioa (Bleriot) belih krila zaličila na jato roda pri selidbi i - eto nadimka.

    Crvena roda koja krasi brojčanik ovog sata je zvanični simbol Treće eskadrile tek od 1916. godine kada je Kapetan Brokar (Brocard) naredio da se avioni oslikaju vidljivim simbolima radi lakše identifikacije tokom teških borbi na Somi. Stilizovane rode je na avione naneo Šarl Borzecki, predratni scenograf komične opere.

    Naziv: v_Charles.jpg, pregleda: 370, veličina: 20,4 KB


    Guynemer je postao član „Roda“ u junu 1915. godine, a 19. jula je već ostvario svoju prvu vazdušnu pobedu. Tokom rata, leteo je na 7-8 različitih tipova aviona (od Morrane-Saulnier-a, preko različitih varijanti Nieuport-a, do SPAD-a) i u periodu od juna 1915. do septembra 1917 ostvario je 53 potvrđene vazdušne pobede ( i 35 nepotvrđenih). Time je po broju vazdušnih pobeda postao drugi na listi francuskog vazduhoplovstva, odmah iza René Paul Fonck-a. Pošto je za naziv asa bilo potrebno 5 pobeda, Gynemer je bio desetostruki as.
    Georges Gynemer je poginuo 11. septembra 1917. iznad Poelkapelle-a. Imao je 22 godine. Prema nemačkoj objavi, oboren je od strane poručnika Kurt-a Wissemann-a iz Jasta 3 eskadrile. Nemci su pronašli olupinu aviona i sahranili Guynemer-a sa vojnim počastima. Njegov kovčeg, prekriven buketima cveća koje su poslali nemački piloti, nosili su nemački podoficiri.



    Naziv: Vintage-WWII-Guynemer1.jpg, pregleda: 384, veličina: 84,4 KB



    Satom WW 1 Guynemer (WW – wrist watch) Bell & Ross uspešno transkribuje tipične elemente vojnih satova iz vremena Prvog svetskog rata. Dijametar kućišta je 45mm, bezel je gotovo nepostojeći, čitljivost vrhunska, krunica je „oversized“, u obliku glavice luka, sa izraženim naborima što je sve potpuno u skladu sa „žanrom“. Vintidž izgled je upotpunjen brojkama bež boje i fontom korišćenim za označavanje aviona. Jednostavni, zavareni lugovi i kaiš od teleće kože u dodatno evociraju pilotske satove toga doba. Safirno staklo je ustupak modernim vremenima, ali je i ono „vintidž“ kupolastog oblika. Na zadnjem poklopcu je izgraviran Guynemer-ov portret. Za pogon ovog sata je, u Bell & Ross standardnom maniru, verovatno zadužena nemodifikovana automatska ETA. Ovaj model je izdat u ograničenoj seriji od 500 primeraka, a o ceni se još uvek ništa ne zna.

    Naziv: Bell-Ross-Vintage-WWII-Guynemer.jpg, pregleda: 433, veličina: 163,1 KB



    Sve u svemu, iako sa blagim patosom, Bell & Ross na mnogo uspešniji i odmereniji način daje omaž herojima Prvog svetskog rata nego Valour koji je odveć kičast i neumeren.
    Shmizla, marko14, vladas and 21 others like this.
    I keep thinking of some mechanic in rural Russia, mending his Raketa in sub-zero temperatures using nothing but a hairpin, a pocket-knife and the tyre-lever from a 1956 tractor.

  2. #2
    Moderator Avatar korisnika Zagor
    Član od
    9.2.2012.
    Lokacija
    Markovac
    Poruke
    7.012
    Lajkovi
    58463
    Reputacioni uticaj
    218

    Određen forumom Re: Omaž herojima Velikog rata - Na dva načina

    Bradonja
    anbeast likes this.

  3. #3
    Stariji član Avatar korisnika arch_m
    Član od
    6.9.2014.
    Lokacija
    Sarajevo BOSNA
    Poruke
    738
    Lajkovi
    1985
    Reputacioni uticaj
    123

    Određen forumom Re: Omaž herojima Velikog rata - Na dva načina

    Odlicna tema!

    Zanimljivi modeli... mada se moram sloziti sa konstatacijom na kraju posta. Nekada je simbolika i previse ocigledna, pa proguta samu sebe.

    Jos da koji svapski brend stisne pa izbaci omaž Richthofenu, pa da se prodaju zajedno. Ovo bi bio bum medju osobama sa multiple personality disorder-om.
    anbeast and umbra like this.

  4. #4
    Moderator Avatar korisnika VLADAN P
    Član od
    18.10.2010.
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    8.629
    Lajkovi
    18040
    Reputacioni uticaj
    281

    Određen forumom Re: Omaž herojima Velikog rata - Na dva načina

    anjodarB
    anbeast likes this.
    ZAJEDNO SMO SKUPA!

  5. #5
    Istaknuti član Avatar korisnika MMario
    Član od
    19.3.2014.
    Lokacija
    Novi Sad
    Poruke
    4.608
    Lajkovi
    30885
    Reputacioni uticaj
    334

    Određen forumom Re: Omaž herojima Velikog rata - Na dva načina

    covek-zver
    anbeast likes this.
    ....vreme ce pokazati ili ce on pokazati vreme....

  6. #6
    Administrator Avatar korisnika Shmizla
    Član od
    25.2.2008.
    Lokacija
    Beograd, Srbija / Belgrade, Serbia
    Poruke
    7.360
    Lajkovi
    11832
    Reputacioni uticaj
    250

    Određen forumom Re: Omaž herojima Velikog rata - Na dva načina

    Lepo upakovana priča o zanimljivim modelima satova. Volim kada se kroz tekst provuče i lični utisak.

  7. #7
    Saradnik Avatar korisnika anbeast
    Član od
    31.7.2010.
    Lokacija
    Zaječar
    Poruke
    2.531
    Lajkovi
    6258
    Reputacioni uticaj
    250

    Određen forumom Re: Omaž herojima Velikog rata - Na dva načina

    @arch_M: Pazi, ja bih rado posedovao komplet satova posvecenih najvecim pilotima-asovima Prvog svetskog rata. Ono, za svakog od najvecih asovova zemalja ucesnica prigodni sat i svi u jednoj drvenoj kutiji ko one Noletove ninje...

    Manfred von Richthofen , Nemacka: 80 pobeda

    René Fonck , Francuska: 75 pobeda

    Billy Bishop, Kanada: 72 pobede

    Edward Mannock, UK: 61 pobeda

    Andrew Beauchamp-Proctor: Juzna Afrika: 54 pobede

    Robert A. Little, Australija: 47 pobeda

    Willy Coppens, Belgija: 37 pobeda

    Godwin Brumowski, Austro-Ugarska: 35 pobeda

    Francesco Baracca, Italija: 34 pobede

    Keith Caldwell: Novi Zeland: 25 pobeda

    Alexander Kazakov, Carska Rusija : 20 pobeda

    Harold Albert Kullberg, SAD: 19 pobeda

    Alexander Beck, Argentina : 11 pobeda (leteo za Britance)

    Aristeidis Moraitinis, Grcka: 9 pobeda (izveo prvu mornaricko-vazdusnu operaciju)

    14 satova u jednoj veeelikoj kutiji Jos kada bi bili od razlicitih proizvodjaca, iiihaaaa....

    Valja da se napomene da su Nemci imali vrlo striktna pravila kako se racunala ''pobeda'', Britanci su bili standardno blago nemarni kada su kriterijumi u pitanju, a Francuzi negde izmedju...
    I keep thinking of some mechanic in rural Russia, mending his Raketa in sub-zero temperatures using nothing but a hairpin, a pocket-knife and the tyre-lever from a 1956 tractor.

  8. #8
    Stariji član Avatar korisnika arch_m
    Član od
    6.9.2014.
    Lokacija
    Sarajevo BOSNA
    Poruke
    738
    Lajkovi
    1985
    Reputacioni uticaj
    123

    Određen forumom Re: Omaž herojima Velikog rata - Na dva načina

    Eh, da... to bi bile chuke!

    Samo da ih ne radi Hublot, inace bi uz sat dolazio i hangar. A moglo bi i da se zapuca u neka doba...



    A Svabe, k'o Svabe... jos kad znamo da je u oom slucaju manje-vise rijec uglavnom o pruskoj "sklonosti ka detaljima" - citaj, kolektivnom bolescu, pa je u ovom slucaju "Freiherr" samo jos jedan od naziva za neki od oblika OCD-a , onda ne sumnjam da je doticni Barom sam sebe zakidao kad su cifre u pitanju...
    anbeast and nokru like this.

  9. #9
    Stariji član Avatar korisnika veberz
    Član od
    5.10.2013.
    Lokacija
    H-Kečkemet
    Poruke
    1.021
    Lajkovi
    2564
    Reputacioni uticaj
    107

    Određen forumom Re: Omaž herojima Velikog rata - Na dva načina

    Archi, jesi namerno napisao barom mesto baron?
    MMario and arch_m like this.

  10. #10
    Stariji član Avatar korisnika arch_m
    Član od
    6.9.2014.
    Lokacija
    Sarajevo BOSNA
    Poruke
    738
    Lajkovi
    1985
    Reputacioni uticaj
    123

    Određen forumom Re: Omaž herojima Velikog rata - Na dva načina

    Bogami Zoli, citas mi podsvijest k'o bukvar....

    Taman se spremam u kafanu, da zalijem dolazak Rakete (Mario, lave, svaka ti dala!)... a kako volim da stojim i pijem za barom, pa su mi misli vec negdje, tamo, tako prekrstih i doticnog pilotskog asa.

Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja

Bookmarks sajtovi

Vaš status

  • Ne možete postavljati teme
  • Ne možete odgovarati na poruke
  • Ne možete slati priloge uz poruke
  • Ne možete prepravljati svoje poruke
  •