Prikaz rezultata 1 do 2 od ukupno 2
Like Tree12Likes
  • 12 Post By anbeast

tema: Bremont Wright Flyer LE - Prekretnica?!

  1. #1
    Saradnik Avatar korisnika anbeast
    Član od
    31.7.2010.
    Lokacija
    Zaječar
    Poruke
    2.531
    Lajkovi
    6258
    Reputacioni uticaj
    250

    Određen forumom Bremont Wright Flyer LE - Prekretnica?!

    Naziv: Bremont-wright-flyer-watches-satovi-1.jpg, pregleda: 338, veličina: 113,2 KB


    Krajem jula, u Londonskom muzeju nauke, Bremont je predstavio novu kolekciju satova nazvanu: „The Wright Flyer Limited Edition“. Kolekcija se sastoji iz 450 primeraka od kojih će 300 biti izrađeno od čelika, 100 od roze zlata, dok će 50 imati kućište od belog zlata. Satovi će se prodavati po ceni od 25,950$ za čeličnu vartijantu, 39,995$ za verziju od roze zlata i 44,995$ za verziju od belog zlata. Bez obzira na materijal kućišta, u svakom satu će kuckati novi, prema tvrdnjama Bremonta, in-house, BWC/01 mehanizam, a u svaki rotor će biti ugrađen komadić muslinskog platna sa originalne letilice Orvila i Vilbura Rajta iz 1903. godine.

    Naziv: Bremont-wright-flyer-watches-satovi-10.jpg, pregleda: 292, veličina: 118,3 KB


    Bremont je kompanija koja ima dosta iskustva sa specijalnim, limitiranim serijama satova inspirisanim istorijskim događajima. Te serije su bile posebne i po tome što je svaka od njih u sebe inkorporisala po neki artefakt sa originalnih mašina ili mesta, i što je deo prihoda išao za očuvanje istorijskog nasleđa koje je bilo inspiracija za nastanak kolekcije. Tako Bremont Codebreaker u sebi sadrži deliće materijala iz čuvenog Bletchley Parka, dok su u Bremont HMS Victory ugrađeni delići bakra i drveta sa originalnog Nelsonovog admiralskog broda.
    Ukoliko tome dodamo da su osnivači Bremonta, braća Nik i Džajls Ingliš – piloti, da dosta drže do aeronautičke istorije, da su do sada sarađivali sa brojnim kompanijama i institucijama povezanim sa vazduhoplovstvom, shvatićemo da je ovaj sat verovatno nešto najambicioznije i najemotivnije što je Bremont ikada uradio. Za vlasnike i kompaniju koji gaje toliku pasiju prema vazduhoplovstvu, mogućnost da se oda počast događaju i ljudima koji su celu aeronautičku avanturu, koja nas je na kraju odvela i u kosmos, započeli, je poput nalaženja Svetog grala.

    Naziv: Bremont-wright-flyer-watches-satovi-8.jpg, pregleda: 319, veličina: 112,7 KB


    Za Bremont je ovaj sat prekretnica slična prvom letu braće Rajt. Bremont Wright Flyer ne samo da u rotoru sadrži komad originalnog muslinskog platna koje je sačinjavalo krilo Letelice Rajtovih, nego je pokretan prvim Bremontovim in-house mehanizmom – BWC/01.


    Naziv: Bremont-wright-flyer-watches-satovi-9.jpg, pregleda: 293, veličina: 131,7 KB


    Vizuelno, Bremont Wright Flyer je bez dizajnerskih ekstravagancija i u potpunosti prati elemente žanra zvanog: „Pilotski satovi prve polovine XX veka“. Kućište je dijametra 43mm, visine 14mm, urađeno je Trip-Tick® tehnologijom i može biti od čelika, roze ili belog zlata. Bezel je jednostavan i uzan, brojčanik je crne boje, sa podbrojčanikom za sekunde na poziciji broja 9, kazaljke su lepa varijacija „katedralnog“ tipa, font satnih markera je „prepisan“ sa pilotskih satova prve trećine dvadesetog veka, krunica je velika, nešto umekšanog dizajna ali jasno evocira velike i nareckane krunice starih pilotskih satova. Sve to zajedno čini jedan skladan i relativno zanimljiv paket, međutim, ono što zapravo izdvaja ovaj sat od mora drugih je sama priča o podvigu braće Rajt i o načinu na koji je došlo do saradnje braće Ingliš i naslednika braće Rajt.


    Prvi let


    Naziv: The_Wright_Brothers_First_Heavier-than-air_Flight_-_GPN-2002-000128.jpg, pregleda: 783, veličina: 202,2 KB


    Svi smo ponešto načuli o prvom letu čuvene braće, ali red je da se kratko podsetimo. Braća Orvil i Vilbur Rajt su bili vlasnici fabrike bicikala u Dejtonu (država Ohajo) i uporedo sa mnogim drugim entuzijastima maštali o letenju i činili pionirske korake ka ostvarenju tog davnašnjeg sna čovečanstva.
    Nekoliko godina su eksperimentisali sa jedrilicama, a 1903. su svojim kreacijama dodali snagu motora sa unutrašnjim sagorevanjem. Ključni doprinos Rajtovih bio je, zapravo, u domenu kontrole i upravljanja letelicom. Način na koji su oni to rešili, u osnovi, je omogućio sve kasnije uspehe na polju avijacije.
    Istorijski događaj desio se 17. decembra 1903. godine na polju Kitty Hawk, Severna Karolina. Prvi let motornog vazduhoplova težeg od vazduha načinio je Orvil Rajt u 10:35h. Let je bio dugačak samo 37m i Letelica se kretala brzinom od samo 10.9km/h, na visini od oko 3m. Ovi podaci danas zaista pomalo smešno zvuče, međutim, to je, rečima čuvenog Nila Armstronga (čije je dostignuće utemeljeno na dostignuću Rajtovih) bio mali korak za čoveka, ali veliki za čovečanstvo.

    Naziv: WrightBros.jpg, pregleda: 335, veličina: 258,2 KB


    Priča o tome kako je došlo do saradnje između Bremonta i naslednika braće Rajt je scenario za film u malom. Ide ovako: Nika Ingliša je neki prijatelj jednom pitao kako on zamišlja ultimativni avijacijski sat. Nik je odgovorio da bi to svakako morao biti sat koji na neki način uključuje njegove lične heroje – braću Rajt. Taj dobri prijatelj je nakon razgovora kontaktirao Amandu Rajt Lejn, pra-nećaku Vilbura i Orvila, koja je odmah bila zainteresovana za saradnju. O razlozima, ona kaže sledeće:
    „Bili smo veoma zainteresovani za saradnju sa Bremontom pre svega jer je reč o saradnji sa ljudima koji su i piloti i braća – baš poput Vilbura i Orvila. Kada sam čula sve detalje o Bremontu, shvatila sam da Nik i Džajls rade na gotovo isti način kao moji pra-ujaci, da su džentlmeni-piloti i da znaju šta istorija znači“. Amanda je Bremontu ustupila muslinsko platno sa krila prve, revolucionarne Letelice Rajtovih. Komadići ovog artefakta su pronašli svoje mesto u rotoru svakog od 450 primeraka Bremont Wright Flyer-a. Kroz safirni poklopac se može uživati u pogledu na prelepo finiširan rotor i na delić istorije vazduhoplovstva.
    Deo prihoda od prodaje limitirane serije, Bremont će odvojiti za rekonstrukciju kuće braće Rajt na Hotorn Hilu u Zapadnom Dejtonu, koja je proglašena za spomenik od nacionalnog značaja.


    Mehanizam BWC/01



    Naziv: Bremont-wright-flyer-watches-satovi-2.jpg, pregleda: 295, veličina: 173,0 KB


    U uvodu smo pomenuli da ovaj automatski mehanizam, prema tvrdnjama iz Bremonta, predstavlja ključni korak na putu ka pretvaranju Bremonta u pravu manufakturu i ka ponovnoj proizvodnji vrhunskih satnih mehanizama na tlu Engleske. BWC/01 je 33.4mm u prečniku, ima 25 rubina, balansu od Glicidur legure sa mikrometarskim šrafićem za podešavanje. Rezerva snage je 50+ časova i obnavlja se dvosmernim navijanjem. Mehanizam ima funkcije prikaza sati, minuta i sekunda u izdvojenom podbrojčaniku. Takođe postoji opcija za prikaz datuma, koja na Wright Flyer-u nije iskorišćena. Povrh toga, kalibar je elegantno i lepo finiširan.

    Dakle, svi elementi za uspeh: snažna inspiracija, zanimljiva priča, mehanička kompetentnost - bili bi sjajno uklopljeni da nema jedne kontroverze u vezi sa in-house prirodom BWC/01 mehanizma. Prema sada dostupnim podacima, izgleda da se Bremont malo zaigrao i preterao u marketingu, dovevši u pitanje svoj kredibilitet i eventualni ugled među satofilima.
    Šta je po sredi?

    Naziv: original2.jpg, pregleda: 197, veličina: 51,2 KB


    Bremont je na sva zvona oglasio da se radi o in-house mehanizmu, međutim satofili su otkrili da se zapravo radi o La Joux-Perret 6091 mehanizmu koji se pre Bremonta našao i u Arnold & Son satu. I La Joux-Perret i Arnold & Son pripadaju Citizenu. Mnogo se buke podiglo oko ovoga, mnoga su koplja lomljena po virtuelnim okupljalištima svetskih satoljuba. Konačan epilog još uvek nemamo, ali na osnovu svega, izgleda da je Bremont uhvaćen „krvavih ruku“ i da je nemušto, medijskim spinovanjem pokušao da zabašuri istinu i iskontroliše štetu.

    Naziv: Bremont-wright-flyer-watches-satovi-BWC 01 vs Joux Perret.jpg, pregleda: 682, veličina: 76,6 KB


    Zaista je velika šteta što je jedna filmska priča i jedan omaž događaju koji je našu civilizaciju iz korena promenio, na ovakav način upropašćena. Bremont je u želji da ubrza stvari baš zabrljao i načinio sebi više štete nego koristi. Vaš autor se slaže sa konstatacijom jednog od komentatora u internet debati da je ovaj potez Bremonta direktan šamar u lice braći Rajt kao istinskim pionirima, revolucionarnim mehaničarima i ljudima sa istinskom vizijom o napretku.

    IZVOR
    IZVOR
    IZVOR
    Shmizla, RUS, tvrtko and 9 others like this.
    I keep thinking of some mechanic in rural Russia, mending his Raketa in sub-zero temperatures using nothing but a hairpin, a pocket-knife and the tyre-lever from a 1956 tractor.

  2. #2
    Administrator Avatar korisnika Shmizla
    Član od
    25.2.2008.
    Lokacija
    Beograd, Srbija / Belgrade, Serbia
    Poruke
    7.360
    Lajkovi
    11832
    Reputacioni uticaj
    250

    Određen forumom Re: Bremont Wright Flyer LE - Prekretnica?!

    Video klip na ovu temu:

    The Bremont Wright Flyer Limited Edition


Tags for this Thread

Bookmarks sajtovi

Vaš status

  • Ne možete postavljati teme
  • Ne možete odgovarati na poruke
  • Ne možete slati priloge uz poruke
  • Ne možete prepravljati svoje poruke
  •