-
Re: PayPal u Srbiji od oktobra 2011
Pa nećemo svaki dan otvarati novu temu o PayPall-u kada već jedna postoji.
Nezvanične informacije su nezvanične i dok PayPall zvanično ne podrži Srbiju ne treba verovati ovim rekla-kazala pričama. Večeras je ministarka nečega i svačega na b92 izjavila da je NBS otklonila sve prepreke (ako im je za verovati) ali da to ne znači da će PayPall odmah početi sa radom u Srbiji.
-
Jes,bas je tako bilo na doticnoj TV.
-
E bre Dragone, opet me seces.. cccc cccc.. ;)
Ovo nije rekla kazala, ovo je zvanicna informacija. Ja se ne bavim rekla kazala
ps Uh tek sada vidim koliko je popularna ova tema.. ;)
-
^ Kada ja na zvaničnoj strani PayPall-a iz padajućeg menija budem mogao da izaberem Srbiju prilikom registracije, verovaću ovim zvaničnim informacijama koje se plasiraju. Pošto trenutno Srbije na spisku podržanih zemalja NEMA, te zvanične informacije su za mene rekla-kazala priče pa sve da ih je Sveti Petar saopštio.
http://www.dodaj.rs/f/18/XH/3kT5RyoZ/paypall.jpg
Ja znam da će PayPall uskoro doći u Srbiju jer se suviše velika buka odjednom digla oko njega i fala *samocenzura* na tome, al postavlja se veliko pitanje zbog čega to nije ranije urađeno i što se to radi baš sad pred izbore?
Pun mi je *samocenzura* zvaničnih priča ministara i kvazi stručnjaka iz nazovi ekspertskih grupa koji zvanično tupe o svemu i svačemu u ovoj zemlji a u stvari samo kradu i trpaju u svoje džepove koji nemaju dno sve što stignu.
Za mene je PayPall ozbiljna institucija za razliku od Srbije koja je neozbiljna zemlja tako da dok ja to njihovo zvanično ne vidim zvanično na PayPall sajtu, *samocenzura* se na tu zvaničnu objavu naših državnika.
Sorry tolarbo, ništa lično ali ovo mazanje očiju narodu i bacanje mrvica me već toliko nervira da to nije normalno.
-
Ma naravno, sve ok i ja se salim za ovo "seces". Nego ima nas na njihovom sajtu, tj sada ne mogu da nadjem a gotovo sam siguran da je bilo na ovo strani. Evo linka: https://cms.paypal.com/ma/cgi-bin/?c..._policies_full
Ali naravno dok se na obavi prva transakcija to je kao i da ne postoji!
-
ma ja sam boske dok ne bude kod nas ma da ni jedni transakciju nisam uradio a stalno mi salju neke promotivne akcije..primili su me kao brata :)
-
Jel moze neko od moderatora da promeni naslov teme? Ne pise se PayPall vec PayPal.
Takodje jel bi mogao neko ko je vec koristio njihove usluge da objasni nama laicima kako to sve funkcioniše u praksi,
odnosno na konkretnom primeru kada kupujemo nešto preko neta (recimo sat), u koracima na pr:
1) Odeš i uplatiš lovu tu i tu...
2) odeš na net i klikneš na ...
3)....
Recimo ako hoću da kupim sat, iz recimo Japana i on košta 500$, koliko ja okvirno treba da dam love i kome, kada to plaćam preko PayPala? Koji su vidovi te toliko pominjane zaštite, jel oni garantuju za bilo šta kada se kupuje da će stići,...itd. Kome se tada plaća carina (direktno paypalu uračunata u cenu? ili drugačije)
Mnogo se buke diglo oko njih, a malo se zna o njima, i kako to u praksi funkcioniše, bar ja ne znam.
Gledao sam po njihovom sajtu, i ne daje baš neke informacije...
Mene ovo baš interesuje, pa bih molio za malo pojašnjenja, hvala.
-
1. treba ti debitna ili kreditna kartica
2. otvoris nalog na PayPalu i to je to
Za sada treba malo gimnastike ali kada nas zvanicno podrze bice jednostavno. Inace PayPal je samo posrednik u placanju a sve ostalo zavisi od konkretne kupovine - negde je postarina uracunata u cenu, negde nije, neki prodavci ne salju u Srbiju itd. Ako platis PP-om a roba ne stigne mozes da trazis povracaj novca od PP ali nije to bas tako jednostavno zato se uvek preporucuje kupovina kod renomiranih prodavaca. Carinu placas u dinarima kada paket stigne i to nema nikakve veze sa PP.
-
Citat:
Tomash kaže:
Jel moze neko od moderatora da promeni naslov teme? Ne pise se PayPall vec PayPal.
potato - tomato. :lol:
Prilikom kupovine nekog proizvoda PayPal ne daje nikakve garancije po pitanju originalnosti i ispravnosti proizvoda ili vremena isporuke obzirom da su oni samo posrednici u plaćanju. Da li će neki paket stići u Srbiju ili ne, ne zavisi od PayPal-a već od poštanskog sistema zemalja kroz koje paket prolazi. Ukoliko neko reši da zaviri u tvoj paket i prisvoji ga tokom tranzita do Srbije, ni ti ni PayPal ne možete ništa da učinite po tom pitanju. Takođe, dolazak PayPal-a ne znači da će svi prodavci odjednom početi da šalju za Srbiju. Pojedini prodavci, pogotovo na ebay-u, kada čuju za Srbiju ili vam neće dozvoliti kupovinu ili će insistirati da se roba šalje nekom od kurirskih službi kao što su FedEx, DHL, TNT, UPS.
Što se zaštite tiče, ona u teoriji postoji ali u praksi ne funkcioniše onako kako bi trebalo i često se dešava da oštećena strana ostane uskraćena za nadoknadu odnosno povraćaj novca. Internet je pun priča oštećenih kupaca koji nikada nisu dobili povraćaj novca jer je PayPal presudio u korist prodavca.
PayPal nema nikakve veze sa carinom i troškovima koji nastaju tom prilikom i ona se naravno plaća, kao što reče Tiha u dinarima kada paket stigne. Takođe, ni jedan prodavac ne može da ti da garancije da nećeš platiti carinu, kao što to imaju običaj da navedu na pojedinim sajtovima jer carinjenje robe nije u njihovom domenu.
Prednost PayPal-a se ogleda u tome što se radi o opšte prihvaćenom svetskom servisu za online plaćanje koji koriste gotovo svi, pa i čuveni ebay, te se samim tim nama otvaraju vrata ka online kupovini.
-
http://www.srbijanet.rs/tehnologija/...neizvesan.html
Prošitajte ovu vest od pre par sati.
"doći će...doći će čim......."
Pa znaju oni Srbiju.
-
Ma doci ce u Srbiju.... samo tetki da odnesu lek.... :rolleyes:
-
1 Priloženi(h) fajl(ova)
Srbija se nalazi na spisku podrzanih drzava!
Prilog 63798
-
Da li je to moguce, docekasmo i taj dan.:)
-
I kud je sada dosao kada sam potrosio sve pare!
-
-
Nazalost nema Crne Gore nadam se da ce i nas ubacit brzo pricalo se nesto o tome da idemo u paketu
-
Kakv sam zeljnik, odmah sam napravio nalog.
Samo jos pare da nabavim i idemo.... ;)
Edit: Mozda nekome bude od koristi.
Posto vec imam nalog koji je registrovan u USA, kad sam probao da promenim adresu na SRB, pisalo je da ne moze da se promeni na nalogu drzava, vec da se mora otvoriti novi nalog za drugu drzavu.
-
PayPal nalog je vezan za drzavu i taj podatak ne moze da se menja. Nije to nista specificno za SRB, tako je i za ostale (iz PP helpa):
Can I change my PayPal address to another country?
No. Due to banking regulations, you can not change your address to a country that is different from the country you used when you opened your account. If you're moving abroad, you’ll need to close your existing account and open a new account. If you maintain residences in 2 countries, you can have 2 PayPal accounts as long as only one is a Premier or Business account.
-
Ne, znam da nije to samo kod nas, nego su me zeznuli zbog email adrese koju stalno koristim, a sad nisam mogao.
Ali nema veze, bitno je da je nalog spreman.
-
Ako te provale da si Rus, a imas nalog u Americi.. hmm.. ne znam sta da ti kazem :)
-
-
Citat:
tiha kaže:
Srbija se nalazi na spisku podrzanih drzava!
E Tiho, baš si mi ulepšao ovo kišno jutro. :thumbsup:
Neka udje u zapisnik da sam prvo od tebe prvo čuo ovu lepu vest, pa tek onda od svih drugih. :yes4:
-
-
Re: PayPal od septembra u Srbiji
Čestitam gospodo i gospođe!
Dobili ste još 1 način za trošenje para!:D
-
samo jos da mi neko uplati koji eur pa da kupim nesto :)
-
Upravo sam se registrovao, skinuli su mi 1USD sa tekuceg racuna, stigla mi SMS na mobilni. Bice OK !
-
Biće,jakako!
Od gomile mojih transakcija,preko banke sam napravio samo jednu ili dvije(nisu radili sa PP)- ostalo preko PP-a bez ikakvih problema.
-
Kako cemo sada lepo one amfibije da sredjujemo...
-
Zbog čega je i dalje nemoguće primati novac?
-
^ Mislim da je to samo u pocetku, kasnije ce i tu opciju da dodaju.
-
Dodace sigurno.
To je uobicajeno za nove zemlje u sistemu.
-
Jedna lepa vest danas. Medjutim paznju mi je skrenulo i nesto drugo...
Citat:
За вредности веће од 50 евра, на царинску основу (цена плус поштарина) обрачунава се царина од 10 одсто, плус ПДВ на оцарињени износ (углавном 20 одсто), што значи да би чизме од 100 евра, уз транспорт плаћен 10 евра, коштале на кућном прагу 145 евра.
„Пејпал” коначно стигао у Србију : Дигитални свет : Спектар : ПОЛИТИКА
Dakle izgleda zvanicna granica nije onih 70e, i carina i PDV se placaju i na postarinu:blink:
-
Nije to nista novo, oduvek su se placali carina i PDV na cenu robe+postarinu.
-
Ako je vrednost robe manja od 50 € onda ne bi trebalo da uzimaju u obzir postarinu. Ako je preko onda postarina ulazi u obracun. Naravno, bice sumnjivo ako recimo sat kosta 48 € a postarina 250 €. ;)
Limit 70 € je za nekomercijalne posiljke od fizickog lica (ako tako nesto postoji a da ti nije rodbina).
-
Ko je ranije imao PP nalog na neku drugu zemlju, slobodno zatvorite nalog. Onda otvorite nalog na Srbiju, možete da upotrebite svoju staru email adresu. Ko ima i eBay nalog, može da linkuje svoj novi PP nalog sa eBay nalogom. Bitno je i da verifikujete karticu, tako što ćete ukucati broj iz opisa transakcije kada vam skinu 1.5EUR. Broj ćete saznati iz izvoda, online bankinga ili ako pozovete banku, nije teško.
Sve ovo sam odradio danas bez problema.
-
Sad mi baš ništa nije jasno... Otkud sad taj limit od 50€?
-
Taj limit nema veze sa paypal sistemom, on je bio tu i ranije.
Roba cija vrednost ne prelazi 50e ne podleze carinjenju, a sve preko se carini.
-
Znam to, samo sam bio ubeđen da je limit 70€
-
Iskreno da ti kazem i ja sam bio ubedjen da je toliko, ali nazalost nije:(
-
To je bilo i ranije za online kupovine. Carini ne podleže plaćanje usluga, kao npr. hotela, avionskih karata i slično.