Prikaz rezultata 1 do 1 od ukupno 1
Like Tree14Likes
  • 14 Post By Kub

tema: Kratki osvrt Amfibija 670 : Komandirski K-65

  1. #1
    Kub
    Kub je offline
    Mlađi član
    Član od
    17.7.2018.
    Poruke
    42
    Lajkovi
    387
    Reputacioni uticaj
    6

    Određen forumom Kratki osvrt Amfibija 670 : Komandirski K-65

    Odkako sam se prvi put susreo sam Amfibijom, pre nekih pola godine pa do sada, kroz ruke mi je prosao jedan lep broj modela, manje Komandirskih ali više Amfibija.
    Pa bih dao sebi za pravo da napravim, jedan kratak i skroman, uporedni osvrt na Amfibiju tip 670 i Komandirski tip K-65, više iz ugla korisnika, nego pravog poznavaoca istih. Kao sto već možete primetiti sa prve fotografije, radi se,maltene, o istom satu.

    Kratki osvrt Amfibija 670 : Komandirski K-65-na-ruci.jpg

    Da krenemo redom, Amfibija 670, crni cifer sa belim podeocima umesto cifara, osim na 6, 9, 12 gde se nalaze srebrni podeoci. Kućica za datum nalazi se 3. Časovna i minutna kazaljka su srebne, dok je sekundara bele boje. Cifer jednostavan, bez mnogo motiva, sa zelenom četrovodelnom kruznicom koja prati vrh časovne kazaljke. Iza svakog podeoka se nalazi iluminaciona tacka, sem na 3, a pored pomenutih tačaka, standardne iluminacione tačke se nalaze i na svim kazaljkama.Iluminacija na serijskim Amfibijama, kao što je već mnogo puta rečeno, kratog je daha. Mehanizam 2416B automatik, razmak izmedju lugova 20mm. Lugovi su ravnomerno urezani, pa se može staviti i narukvica po izboru.

    Kratki osvrt Amfibija 670 : Komandirski K-65-670-sam.jpg
    Kratki osvrt Amfibija 670 : Komandirski K-65-670-ledja.jpg


    Amfibija 670 u fabričkom izdanju (serijski) dolazi sa silikonskom narukvicom, koja je zaista dobrog kvaliteta. Ono, što je meni zasmetalo je debljina iste – ona kreće od 4,5mm, koliko je na lugovima, zatim se postepeno i skoro neprimento stanjuje, da bi na samom kraju narukvica bila 3mm debljine. Silikonska narukvica na Amfibijama tipa 120 je mnogo prijatnija opcija za ruku, ali se ista, kao sto znate, radi u širini od 18mm. Dimenzije kućišta mozete videti na priloženom grafikonu, kuciste polirano do visokog sjaja.
    Poklopac kućišta, standardan Amfibijin, sa označenom vodootpornošću, natpisom Amfibija, i natpisom automatik i otporan na udarce na ruskom. Bezel, takođe,j ednostavan, bez mnogo oznaka i u visokom sjaju kao i kućište. Čeono gledano, podseća me na burence nekog revolvera i moj lični utisak je da je mozda i najlepši bezel od svih koji se serijski ugrađuju u Amfibije (dakle, neračunajući custom varijante). Kako drži vreme nisam uspeo precizno da izmerim, pokušao sam da uskladim sekunde sa satom na racunaru, i kada sam se posle nekih 36 sati setio da uporedim, odstupanje je bilo +10 sekundi od internet vremena, tako da ovaj podatak uzmite sa rezervom.

    Komandirski K-65, takođe crni cifer sa kombinacijom arapskih brojeva i podeoka, koji su nešto krupniji pa sam cifer deluje natrpanije nego isti kod Amfibije. Kod 3 se nalazi prepoznatljivi amblem komandirskih satova. Kazaljke su kao kod Amfibija, sem sekundare koja više ima oblik vesla i u crvenoj je boji. Iluminacione tačke se nalaze kod svih cifara/podeoka, sem na 12 gde su 2 tačke. Iluminacija, isto kao i kod Amfibija, kratkog daha. Datum nema, a mehanizam je 2415.01 automatik. Kućište je u potpunosti preuzeto od Amfibije 670, dakle 1/1, ali je u pitanju brušeni čelik , s tim što kućište Komandrskog deluje nešto deblje. Da li je zaista deblje, nisam izmerio, ali je moj vizuelni utsak takav.

    Kratki osvrt Amfibija 670 : Komandirski K-65-650-sam.jpg
    Kratki osvrt Amfibija 670 : Komandirski K-65-650-ledja.jpgKratki osvrt Amfibija 670 : Komandirski K-65-650-vs-670-sa-strane.jpg

    Razmak između lugova 20mm. Narukvica je od nerđaućeg čelika i imam utisak da je teža i kvalitetnija od čeličnih narukvica koje se stavljaju na Amfibije. Poklopac kućušta je jako lep i živopisan, za razliku od Amfibijinog, sa orkom i izlaskom Sunca iznad mora. Bezel, takodje, ostavlja vizuelni utisak brušenog čelika, al inisam u potpunosti siguran da li je od mesinga ili alumunijuma. Zašto rekoh aluminijuma – zato što sam gledao jedan opis komandirskog sata na youtube-u, gde je sat pao i otpalo je/odlomilo se, jedno parče bezela. Boja unutar bezela nije bila boje mesinga, već je boja bila ista kao na površini bezela, tako da je moja prepostavka da je aluminijum u pitanju. Čelik sigurno nije, jer ne verujem bi se tako lako polomio. Kako sat drži vreme nisam proveravao, ali verujem da u propisanim granicama. Krunica je novodizajnirana i imaju je novi modeli Komandirskih satova. Ugrubo gledano, nije glatka sa malim i čestim zarezima, već ima duboke i ređe žljebove, pa je manje verovatno da će proklizavati u prstima prilikom podešavanja. Na prvi pogled deluje sitnije odkrunice na Amfibijama, iako nije.

    Kratki osvrt Amfibija 670 : Komandirski K-65-670-vs-650-krunice.jpg
    Kratki osvrt Amfibija 670 : Komandirski K-65-k65k.jpgKratki osvrt Amfibija 670 : Komandirski K-65-67k.jpg

    Usvakom slučaju, sat deluje moćno i deluje skuplje nego što zaista košta. Koji god da kupite, nećete pogrešiti. Iskreno, ja jedva čekam leto, ima da tandrljaju po Boki za sve pare .



    Priložene slike Priložene slike Kratki osvrt Amfibija 670 : Komandirski K-65-650-vs-670-lice.jpg  
    Poslednja ispravka: Kub (8.2.2019. u 12:56)
    eee, VLADAN P, Neša and 11 others like this.

Tags for this Thread

Bookmarks sajtovi

Vaš status

  • Ne možete postavljati teme
  • Ne možete odgovarati na poruke
  • Ne možete slati priloge uz poruke
  • Ne možete prepravljati svoje poruke
  •