Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 1 do 10 od ukupno 19
Like Tree34Likes

tema: Dagaz Typhoon T2

  1. #1
    Stariji član Avatar korisnika sin.er
    Član od
    20.1.2014.
    Poruke
    1.858
    Lajkovi
    16361
    Reputacioni uticaj
    91

    Određen forumom Dagaz Typhoon T2

    Willard...zamalo – review Dagaz Typhoon T2

    Povodom nedavne kupovine – maleni osvrt.
    Prije svega – Dagaz? Dagaz (ime je dobio po runi koja znači dan, zora ili buđenje) je malena tvrtka iz Hong Konga koja je najpoznatija po izradi aftermarket dijelova za Seiko satove ali ima i cijelu ponudu custom rađenih satova (najpoznatiji su Tsunami modeli, tj. homage Turtle Seiko 6139-7040). Tvrtku je osnovao pokojni Noah Fuller a nastavio raditi Jake Bourdeau i može se naći na Home - DAGAZ WATCH LTD.
    Typhoon je noviji model u ponudi i jedan koji je digao dosta prašine. Sat je direktan homage Willardu, tj Seiku 6105-8110, diveru koji se proizvodio od 1968 do 1977 i koji je postao najpoznatiji po svojevrsnoj ulozi u filmu „Apokalipsa sada“


    Dagaz Typhoon T2-seiko-6105-811x-worn-martin-sheen-1979-apocalypse-now_7-heart.jpg



    Dagaz Typhoon T2-seiko-6105-811x-worn-martin-sheen-1979-apocalypse-now_742px-89pc.jpg



    Inače je sat bio dostupan u američkim vojnim bazama u Indokini i američki vojnici su ih nosili kao jeftinu i robusnu verziju vojnog sata. Imali su krunicu sa lock sistemom (nije bila na navoj, već se zaključavala preko izbočine na krunici i navoja na kućištu),bidirekcijsku krunicu i jednostavan i pouzdan automatski mehanizam.


    Danas su u izvornom obliku rijetki i traženi od strane kolekcionara i Typhoon je (uz Smiths Everest) jeftinija opcija Willarda , ako je možemo tako nazvati.


    Jedini problem: nema ih. Sat je limitiran na 500 komada i malo je PITA za kupiti. Ja sam slučajno natrapao kad su bili in stock i prodani su od roku od par sati (netko je odustao od preordera i Jake je prodavao već sklopljen sat). Inače se sat naručivao na preorderu prije godinu dana i moglo se birati između desetak kombinacija cifera, kazaljki, bezel inserta, luneta, krunica...moj je ND Classic, po meni najsličniji izvorniku (ako izuzmemo nedostatak datuma).


    Također je u pripremi TII SuperTyphoon, koji će dolaziti na metalnoj narukvici i imati NE15 tj non branded 6R15 sa hackom i ručnim navijanjem, Moja verzija radi sa NH35 tj 7S26 mehanizmom.
    Sat dolazi u Dagaz pelican kutiji, iznutra obloženoj spužvom i poprilično švrstoj, sa uputstvima i karticom modela. Lijepo je vidjeti serijski broj modela, ime kupca i broj narudžbe ručno nažvrljan na kartici, maleni touch koji puno znači








    Kućište je direktan homage 6105 modelu i tu je malo nezahvalno pričati o dizajnu. Promjera je 44 mm, sa 40 mm bezelom i asimetričnim dizajnom. Iako na prvu krunica i štitnik iste koji su i najspecifičniji detalj sata izgledaju zastrašujuće, ustvari su poprilično udobni za nositi, jer su strane kućišta zaobljene prema gore te je krunica odignuta od nadlanice.

    Lugovi su nepostojeći, tj udubine za remen (širine 20 mm što je razlika od originalnih 19 mm na 6105) su jednostavno urezane u široko kućište, što daje pomalo neobičan izgled cijelom satu sa jako kratkim razmakom od luga do luga. Moderni dizajn bi zahtjevao duže lugove i sam sat bi narastao na 50-ak milimetara duljine, ovako je pogodan i za manje zglobove i izgleda manje na ruci, uz ostalo i zbog 40 mm bezela.


    Gornja strana i poleđina su brušene i matirane, dok su stranice i backcase polirani. Zakrivljenost stranica je zanimljiva i izvedena je sa oštrim rubom, nešto slično u dizajnu ima npr. Sumo i jako efektno izgleda.


    Bezel je unidirekcijski, sa nazubljenim rubom, podosta debeo i jako se lako okreće sa 120 klikova. U biti prelako i to je jedna od zamjerki. Također ima malo playa, i poprilično jeftino djeluje u usporedbi sa npr. Osjećajem bezela na Monsteru ili Sporku. Bezel insert je sa veliki fontom i ispupčenim lume pipom – što bi opet bilo nezgodna za zapeti negdje. S druge strane, zamjenskih opet ima na njegovom sajtu, tako da ako i ode, nema problema. Nije od slonovače , kao za neke satove.








    Backcase je na navoj, ima ugraviran simbol Typhoona, oznake serijskog broja, proizvođača i WR. Zanimljivo je da je „T“ obrnuto naopako sa razlogom – to je simbol u meteorološkim mapama za tajfun. Besmislen ali jako zanimljiv detalj.





    Cifer je crne boje i samo je jedan od desetak varijanti koje su u ponudi. Ovaj je skupa sa kazaljkama dosta vjeran originalnom dizajnu, markeri su istog oblika, jedino nema otvora za datum. Kompletni diskovi za dan i datum su skriveni ispod cifera (kod podešavanja vremena krunica se može izvući na prvo koljeno) tako da ako mi dosadi uvijek mogu naručiti drugi cifer. Zanimljivo je da nema chapter ringa već je sve na ciferu,ulogu istog preuzima kromirani prsten na rubu. Na ciferu je samo Dagaz runa, oznaka za WR koja vuče dizajn direktno sa starih seiko divera i Japan Mov´t oznaka u dnu cifera.


    Kazaljke su polirane, kvadratnog oblika, sekundara ima isto identičan oblik kao na 6105 modelu (veslo?) dok je staklo blago zaobljeni safir.








    Serijski sa satom dolazi Dagazova potpisana Triple D guma, koja je jako ugodna za nositi. Rađena je od mješavine gume i silikona, na dodir je jako čvrsta a opet nije tvrda kao daska kao Seikove Serijske gume. Ima izanimljiv uzorak malenih piramidica i ravnih linija i očigledno je inspirirana remenima koji dolaze na Marinemaster modelima. Samo što je 3 puta jeftinija, na njihovom websiteu je 20 dolara i jako je dobra alternativa Seikovim Z modelima, s tim da prihvaća 2,5 mm fat spring barove. Ako je meni, mrzitelju gume dobra, onda će biti svima pretpostavljam






    Sat je pogonjen NH35 mehanizmom, što je ustvari nebrendirani 7s26 (da, da ovo je ustvari poprilično skupa Seiko 5-ica...) ali koliko sam čitao Jake ih pakira unutra servisirane i uštimane na +-5 sekundi. Uskoro ću odnijeti sat na vibrograf da provjerrim tu tvrdnju ali zasad jako dobro drži vrijeme i tu nemam zamjerke

    Ali imam na lume. Jako je dobar ali nije na razini Monstera i Sporka.




    Tu bi se dalo još poraditi, navedena je Superluminova, na satu se bez beda može očitati vrijeme i u 4 ujutro u mrklom mraku ali – ne blješći, kak bi se reklo. Malo razočaravajuće. Ili sam ja previše razmažen?

    Zaključak?

    Uz dva minusa (bezel i lume) – odličan sat. Ako hoćete 6105 možete ili ganjati original pa ga restaurirati, što može dogurati do 600-700 dolara i opet nećete moći ići roniti sa njim, kupiti Smiths PRS68 koji ima hack mehanizam, metalnu narukvicu ali opet košta 600-700 dolara ili ubosti ovo čudo za 350 dolara. Imate odličan dizajn, priču i ISO diver i kad vam dopuuzdi dizajn – nebo je granica. U ponudi je bezbroj kombinacija za kustomizaciju.
    Ja sam zadovoljan, sad idem u potragu za metalom za njega (paradoksalno, ima povoljnih narukvica za 6105 ali su endlinkovi 19 mm, dok mi je Edie iz Preciste na upit mogu li kupiti metalnu narukvicu za PRS68 - isti dizajn – hladno odbrusio da mogu ali ako sam već kupio sat od njega. Đubar.)

    I sad obećanih 468 slika (fotogenično je đubre, a još nema datuma pa mogu reciklirat slike)











    Poslednja ispravka: sin.er (22.1.2014. u 9:36)
    Shmizla, milan zmaj, eee and 23 others like this.

  2. #2
    zma
    zma je offline
    Stariji član Avatar korisnika zma
    Član od
    21.8.2012.
    Lokacija
    Ukrajna i Srbija
    Poruke
    1.924
    Lajkovi
    18076
    Reputacioni uticaj
    114

    Određen forumom Re: Dagaz Typhoon T2

    Hvala za opsirno opisivanje!!!

  3. #3
    Moderator Avatar korisnika VLADAN P
    Član od
    18.10.2010.
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    8.626
    Lajkovi
    18033
    Reputacioni uticaj
    281

    Određen forumom Re: Dagaz Typhoon T2

    Profi urađen review
    Hvala.
    ZAJEDNO SMO SKUPA!

  4. #4
    Administrator Avatar korisnika Shmizla
    Član od
    25.2.2008.
    Lokacija
    Beograd, Srbija / Belgrade, Serbia
    Poruke
    7.360
    Lajkovi
    11832
    Reputacioni uticaj
    250

    Određen forumom Re: Dagaz Typhoon T2

    Odlično predstavljanje sata.
    Sat super izgleda na zamenskim remenima.

  5. #5
    Stariji član Avatar korisnika joppa
    Član od
    30.9.2013.
    Lokacija
    Zagreb
    Poruke
    1.556
    Lajkovi
    15583
    Reputacioni uticaj
    52

    Određen forumom Re: Dagaz Typhoon T2

    Odličan. Meni je ipak najbolji na dagaz gumi ali znam da nisi ljubitelj gume.

  6. #6
    Stariji član
    Član od
    13.9.2011.
    Lokacija
    Zrenjanin
    Poruke
    986
    Lajkovi
    4298
    Reputacioni uticaj
    27

    Određen forumom Re: Dagaz Typhoon T2

    Hvala na predstavljanju.Odlican review.

  7. #7
    Član Avatar korisnika diaboliqstraps
    Član od
    19.1.2013.
    Lokacija
    Düsseldorf
    Poruke
    209
    Lajkovi
    1446
    Reputacioni uticaj
    25

    Određen forumom Re: Dagaz Typhoon T2

    Odlican review!

  8. #8
    Moderator Avatar korisnika VLADAN P
    Član od
    18.10.2010.
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    8.626
    Lajkovi
    18033
    Reputacioni uticaj
    281

    Određen forumom Re: Dagaz Typhoon T2




    Na ovoj fotki uzgleda kao da ima dve iglice!
    15 sekundi sam razmišljao-''ma,nisu valjda...''
    Vladimir NS, DrAgod and skydrummer like this.
    ZAJEDNO SMO SKUPA!

  9. #9
    Istaknuti član Avatar korisnika HADzI DALIBOR
    Član od
    26.10.2009.
    Lokacija
    Doboj,R.SRPSKA
    Poruke
    4.981
    Lajkovi
    4375
    Reputacioni uticaj
    139

    Određen forumom Re: Dagaz Typhoon T2

    Odličan opis!
    Na satu mi je najupečatljivije zaštita krunice

  10. #10
    Moderator Avatar korisnika Zagor
    Član od
    9.2.2012.
    Lokacija
    Markovac
    Poruke
    6.989
    Lajkovi
    58292
    Reputacioni uticaj
    217

    Određen forumom Re: Dagaz Typhoon T2

    Odlicno odradjen posao,svaka cast.

Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja

Tags for this Thread

Bookmarks sajtovi

Vaš status

  • Ne možete postavljati teme
  • Ne možete odgovarati na poruke
  • Ne možete slati priloge uz poruke
  • Ne možete prepravljati svoje poruke
  •