Strana 1 od 3 123 PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 1 do 10 od ukupno 21
Like Tree102Likes

tema: Breitling Colt automatic 41 A1738811/BD 44

  1. #1
    Istaknuti član Avatar korisnika piksi
    Član od
    9.7.2014.
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    2.286
    Lajkovi
    29465
    Reputacioni uticaj
    691

    Određen forumom Breitling Colt automatic 41 A1738811/BD 44

    Podjednak broj satova (4) koji se nalaze u supruginoj i mojoj kolekciji kupljen je u Beogradu i Turskoj, s tim da cena sva četiri kupljena u Beogradu iznosi jednu četvrtinu najjeftinijeg koji je kupljen u Turskoj. Iz ovoga proizilazi da je bilo prilično primamljivo kupovati satove kako i Istanbulu tako i u Antaliji gde sam kupio i svoj najnoviji sat Breitling Colt automatic 41 A1738811/BD 44.
    Iako je poznato da je Turska prepuna kopija svake vrste i da postoje sve bolji falsifikati u koje često ni dobri poznavaoci na prvi pogled ne bi bez otvaranja sata posumnjali , u mom slučaju kupovina satova u Turskoj se pokazala kao veoma zanimljiva aktivnost, često veoma živopisna, ponekada i sa primesama novih spoznaja i avanture kao što je bilo pre nekoliko dana.Usled iznetih podataka, veoma je bitno pre kupovine proveriti ko su ovlaščeni prodavci a ovaj podatak dostupan je na zvaničnom sajtu proizvođača.

    Naziv: 10a.jpg, pregleda: 2089, veličina: 225,4 KB


    Ove godine uopšte nam, zbog poznate političke situacije nije bila namera da letujemo u Turskoj, ali se ispostavilo da, usled kratkog roka za rezervaciju aranžmana nismo u Grčkoj našli ništa adekvatno što smo želeli, pa smo bili prinuđeni da ipak malo rizikujemo i ponovo otputujemo u Antaliju gde smo već letovali puno puta. Zvanični prodavac Breitling satova u Antaliji je Argos Jewel Art WATCH – ARGOS Jewel Art | Jewelery & Watch, što je i navedeno na Breitlingovom sajtu https://www.breitling.com/en/retailers/TR/antalya. Ispostavilo se da prodavac na svom sajtu uopšte nije naznačio da prodaje satove koje mene interesuju, pa priznajem da mi je to unelo malo konfuzije u celu logistiku oko kupovine, zašto, sledi u nastavku teksta.

    Inače period koji sam proveo na odmoru je i zvanično najtopliji u istoriji merenja temperature u Turskoj, na hotelskom displeju sam video podatak da je bilo čak 53 stepana, tako da nije bilo baš prijatno u radno vreme šetati gradom, uz to se sa našim boravkom poklopio i Ramazanski post i Bajram kada većina prodavnica u gradu nije radila, pa smo razgledanje grada i šoping ove godine sveli na minimum.

    Naziv: 10b.jpg, pregleda: 2145, veličina: 326,1 KB


    Srećna okolnost je bila da je zlatara koju sam tražio bila na 5 minuta šetnje od hotela u kome smo odseli. Tako sam se u obreo u radnji gde radi prodavačica Viktorija, koja je očigledno iz neke od zemalja bivšeg SSSR, i gde su kupci uglavnom njeni sunarodnici. U zlatari ima nešto malo satova, ali uglavnom drugih marki, video sam da imaju nekoliko modela Frederique Constant i Tag Heuer satova. Kada sam je upitao za Breitlingove modele, uputila me je na menadžera radnje, Ahmeta, simpatičnog omalenog Turčina, sa kratkom crnom bradom, obučenog u pantalone i majcu iste boje sa aplikacijom Versaceovog sunca. Ahmet mi je odmah odgovorio da imaju još puno različitih marki satova ali da se oni nalaze u njihovoj velikoj prodavnici blizu antalijskog aerodroma koja se nalazi na petnaestak minuta od lokacije na kojoj smo mi bili smešteni. Rekao sam mu da me interesuje model iz naslova, pa je on to brzo proverio i odgovorio mi da na stanju imaju šest Colt modela. Obzirom da kao turista zavisim od gradskog prevoza, ili taksija, a da nisam bio raspoložen da putujem autobusom bar dva sata u jednom smeru ili da za taksi platim sigurno preko 50 evra za vožnju, Ahmet mi je predložio da pozove kompanijski auto i da me odvede direktno do ”velike radnje“. Za to vreme supruga je bila ispred radnje sa ćerkom koja se igrala u parkiću ispred, a u kome su kao zanimacija za decu napravljeni štrumfovsko selo, Talični Tom i Daltoni, i ono što je mojoj ćerki bilo najzanimljivije park sa dinosaurusima, gde je tražila da je dovodimo svaki dan. Kada sam rekao supruzi da ću otići do druge radnje da pogledam sat, malo je odmahnula glavom, ali srećom nije mnogo gunđala. Za to vreme Ahmet se presvukao u poslovno odelo, a ubrzo je po nas stigao i kompanijski Mercedes.

    Naziv: 10c.jpg, pregleda: 1932, veličina: 234,5 KB


    Nakon vožnje od dvadesetak minuta stigli smo do lokacije koja ima svoju rampu sa čuvarom u kućici, a na vratima još dvojicu jakih. Unutrašnjost prodajnog prostora bila je fascinantna, veličine fabričke hale u kojoj su izloženi gotovo isključivo zlato i nakit, a satovi su bili izloženi samo u vitrinama duž jednog zida prostorije. Ovde me je dočekao prodavac, koji mi je pokazao dva modela, crni i plavi, jer sam mu rekao da me isključivo to zanima da pogledam, a da ću zlato možda gledati neki drugi put.

    Čim sam video sat i stavio na ruku znao sam da je to model koji mi se sviđa, jer uživo i na ruci deluje mnogo lepše neko na slikama, odnosno na fotografijama mi nije delovao toliko fotogenično kao pri doživljaju u živo. Crni model mi je delovao lepši, pa iako imam već jedan crni Breitling odlučio sam se za istu boju. Poslovično sam se raspitivao i za Navitimer narukvicu, ona je koštala 1,200 evra, procenio sam da će to opet biti preskupo pa sam se opredelio samo za pregovaranje oko cene za Colt. U pregovorima oko cene sada se uključio menadžer salona, a za razliku od samog sata cena mi se uopšte nije svidela, što sam prisutnima odmah i rekao. Naime, poznato je da Turci satove prodaju po cenama u švajcarskim francima, a ispostavilo se da je cena Colta čak i veće nego kod nas. Rekao sam mu za taj podatak i proveravali smo na zvaničnom sajtu i zaista je bila cena kao što je i istaknuto na satu, a na sajtu nije bilo moguće promeniti dilera van područja Turske. Ova razlika u ceni u odnosu na beogradsku je sigurno posledica promene vrednosti švajcarca od perioda kada je formirana, odnosno evro je od tada nešto ojačao u odnosu na franak, pa je zato preporučena malporodajna cena u Beogradu niža nego u Turskoj. Menadžeru sam rekao da u Evropi sigurno dobijam popust od 20% i povrat poreza oko 15% i da je to okvirina cena koja bi mi bila prihvatljiva. Na to sam dobio odgovor kako njima satovi uopšte nisu prioritet u prodaji, što je i očigledno u odnosu ponude satova i nakita, te da oni uglavnom satove poklanjaju kupcima koji kupe nakit u određenoj vrednosti, sve u svemu cena je nešto snižena, ali to je još uvek bilo daleko od one koju sam bio spreman da platim.

    Na kraju se u pregovore uključio i direktor, koji je još dobro popustio sa cenom, ali smo se mimoišli za nekih 200 evra. Pozdravili smo se a mene su Ahmet i limuzina ispratili do hotela. Kada je čuo za pregovore Ahmet mi je odmah ponudio da malo podignem ponudu, a on bi urgirao kod direktora da odobri dadatan popust. Nisam želeo da prihvatim odmah, već sam hteo još jednom da provarim beogradsku cenu, kako ne bi ispalo da sam varao ljude sa cenom za koju sam tvrdio da je validna. I ovim putem zahvaljujem kolegi Skydrummeru koga sam kontaktirao isto veče i koji mi je potvrdio da nisam lagao prilikom pregovora. Sve u svemu izračunao sam da ću ipak morati da platim nešto malo više nego da sam dobio pomenuti popust na beogradsku cenu, ali bih u tom slučaju imao dodatne troškove odlaska u neku drugu zemlju, i platio naknadu koju Global Blue zaračunava prilikom povrata PDV, a svakako bi ta kupovina morala biti odložena za neko neodređeno vreme. Ponudio sam sledećeg dana Ahmetu malo veću cenu, koju je direktor odobrio uz dogovor da to veče svratim u lokalnu radnju da završimo formalnosti i uzmem sat. Kada sam se to veče pojavio u radnji sata nije bilo, rečeno mi je da moramo ponovo da odemo na istu lokaciju jer garancija ne može da se overi na drugom mestu osim u centrali!?

    Ovog puta brzo smo završili formalnosti, ubeđiivali su me da ponovo dođem sa ženom da i ona pogleda nešto za sebe, da povedemo i dete sa sobom jer oni u salonu imaju i obdanište za decu i vaspitačice(ukupna površina salona je 10,000 kvadrata!), a u Breitling kesi se konačno našao:

    Breitling Colt automatic 41 A1738811/BD 44

    Kalibar: B 17, mehanički automatik
    Rezerva snage: 40 sati
    Vibracija: 28 800 v.p.s
    Rubina: 25
    Kućište: nerđajući čelik, prečnik 41 mm
    Kalendar: otvor na poziciji 3 sata
    Vodootpornost: 200 m
    Bezel: rotirajući u jednom smeru, 120 klikova
    Staklo: safirno, antirefleksno sa obe strane
    Krunica: ušrafljujuća
    Narukvica : čelična, Professional III
    Širina lugova: 20/18 mm
    Debljina kućišta: 10,70 mm
    Težina, bez kaiša: 79 gr


    Nadam se da nisam previše udavio sa opisom same kupovine, jer mi se učinilio da bi ovo moglo da bude korisno nekome ko bi se odlučio za kupovinu sata u Turskoj, što može biti prilično isplatovo a o toj temi je i bilo reči u prvoj poruci koju sam napisao na forumu, sada sledi opis samog sata.

    Naziv: 11.jpg, pregleda: 1944, veličina: 97,1 KB


    Sat je inicijalno upakovan u belu, jednostavnu transportnu kutiju od tankog kartona, prijatno iznenađenje sledi kada se ona otvori. Kutija u kojoj se sat nalazi je od debljeg braon kartona, sa logom firme na poklopcu, pop nitnama na rubovima i kožnom aplikacijom u unutrašnjosti, Prvobitna ideja mi je bila da kutiju pošaljem za Beograd poštom, ali zbog atraktivnosti nisam hteo da rizikujem da se ošteti prilikom transporta, pa je i ona svo vreme bila uz mene. Unutar kutije nalazi se futrola sata koja je od preve kože i na kojoj su utisnuti logo i naziv proizvođača. Izrađena je izuzento kvalitetno i veoma atraktivno deluje.

    Naziv: 12.jpg, pregleda: 1944, veličina: 138,1 KB


    U kompletu pakovanja nalazi se i braon kožna futrola za COSC sertifikat, uputstvo za rukovanje satom, knjižica sa sadržejem i uslovima garancije, promotivni listić o Breitling knjizi, a posebno iznenađenje bila mi je kartica garancije. Ona je inače i bila razlog zbog kojeg sam morao ponovo da odlazim u „veliku radnju“. Naime, od nedavno Breitlingove garancije su elektronske, kartica izgedom podseća na bateriju mobilnog telefona, i aktivira se očitavanjem na aparatu koji se nalazi kod ovlašćenog prodavca. Pre aktivacije garancija je prazna, a nakon učitavanja podataka, na njoj su naznačeni model, broj COSC srtifikata, model sata, datum kupovine i podaci o prodavcu sata. U slučaju eventualnog gubitka kartice dovoljno je prezentovati sat bilo kom ovlašćenom prodavcu u celom svetu i podaci su dostupni a servis garantovan i bez posedovanja same kartice.
    Žao mi je što nisam uslikao aparat za aktiviranje garancije, ali je uzbuđenje prilikom celog doživljaja bilo veliko pa mi je promaklo da registraciju ovekovečim fotografijom.

    Naziv: 13.jpg, pregleda: 1954, veličina: 237,3 KB

    Naziv: 14.jpg, pregleda: 1986, veličina: 214,0 KB

    Naziv: 15.jpg, pregleda: 1970, veličina: 217,3 KB

    Naziv: 16.jpg, pregleda: 1969, veličina: 206,3 KB

    Naziv: 17.jpg, pregleda: 1930, veličina: 326,5 KB




    Prečnik sata je 41 mm, ali definitivno izgleda većim nego što zapravo jeste. Prilikom prvog kontakta sa satom pomislio sam da je 44 mm, a u poređenju sa Daytonom koju sam tada nosio, Colt izgleda dosta veći od samo jednog milimetra. Ovakav izgled sata doprinosi da će on sigurno dobro stajati i na većem zglobu a svakako neće izgledati mali.

    Naziv: 18.jpg, pregleda: 2036, veličina: 215,0 KB


    Brojčanik je crne boje sa arapskim brojem na poziciji 12 i sitnijim arapskim brojevima od 13 do 24 sata. Logo sa krilima i sidrom, ime i godina osnivanja kompanije nalaze se ispod pozicije 12. Datum je na poziciji 3. Kazalke se ravne, sa špicom na vrhovima, i iluminacijom (satna i minutna). Na vrhu kazaljke za sekunde nalazi se crveni jednakostranični trougao koji doprinosi efektnijem izgledu brojčanika. Ispod centra ispisan je crvenom bojom naziv modela, a belom bojom ispisano je „chronometre automatic“, kao i podatak o vodootpornosti sata u metrima i stopama. Nekome će se brojčanik učiniti prenatrpanim, meni ne smeta obzirom da je reč o veoma robustnom satu militari izgleda. Utisak o brojčaniku je da je, osim ataktivnosti i veoma čitljiv,kako na jakom suncu, tako i pri normalnom osvetljenju a i noću.

    Kućište je od čelika, izuzetno je robustno, na njemu se nalazi bezel koji se rotira u smeru suprotno kazaljkama i ima 120 klikova. Okretanje bezela ide glatko, a na njemu se nalaze ispupčene pločice na pozicijama četvrtina sata, koje služe za lakše pomeranje, s tim što je na poziciji 12 sati tačkica koja ima iluminaciju, a pločice služe i kao dodatna zaštita za staklo sata.

    Naziv: 25.jpg, pregleda: 1914, veličina: 281,4 KB


    Krunica sata je ušrafljujuća, na nju se još navikavam, ušrafljivanje ide malo teže nego na Daytoni, nadam se da ću se brzo navići na nju. Zaštita krunice je dobro zaobljena i ne smeta prilikom nošenja. Krunica je potpisana početnim slovom proizvođača.

    Naziv: 19.jpg, pregleda: 1861, veličina: 180,8 KB


    Staklo je naravno safirno, antirefleksno sa obe strane, obzirom da je dobro ušuškano ispod bezela, ne bi trebalo da bude sklono oštećenjima. Širina lugova je 20 mm, i dobro su oblikovani, odnosno prate liniju zgloba šta doprinosi da se sat dobro nosi.

    Naziv: 18a.jpg, pregleda: 1876, veličina: 193,5 KB


    Poklopac sata je čeličan, sa ispisanim podacima o modelu i vodootpornosti, kao i logom i nazivom proizvođača.

    Naziv: 21.jpg, pregleda: 1951, veličina: 143,1 KB

    Naziv: 22.jpg, pregleda: 1982, veličina: 216,8 KB


    Colt satovi dolaze na različitim kaišma i Professional III čeličnoj narukvici, koja je poznata po svojim kosim linkovima. Professional III narukvica je širine 20 milimetara na kraju se sužava na 18 mm odlično stoji na ruci i dobro se nosi. Mnogim čeličnim narukvicama sam zamerao da su previše sjajne, ovoga puta to nije slučaj. Završni link se savršeno nastavlja na kućište i narukvica odlično naleže na lugove, tako da nema nikakvog proznog prostora i narukvica deluje kompaktno sa kućištem sata. Kopča je preklapajuća, potpisana sa obe strane, njome se rukuje bez ikakvih problema, a sigurnosna kopča, koja je takođe potpisana, je još jedan, dodatni vid obezbeđenje pri nošenju sata. Kopča ima i tri pozicije za fino podešavanje dužune narukvice. Meni su prilikom kupovine na ovaj način prilagodili dužinu narukvice, proceniću još da li je adekvatna ili ći morati da je skratim.

    Naziv: 23.jpg, pregleda: 1926, veličina: 211,1 KB

    Naziv: 24.jpg, pregleda: 1902, veličina: 192,1 KB


    Iluminacija je veoma dobra, prilikom direktnog izlaganja svetlosti i vrlo jaka, sat je čitljiv noći dugo nakon izlaganja svetlosti.

    Naziv: 24a.jpg, pregleda: 1830, veličina: 179,1 KB


    Breitling colt automatic opremljen je mehanizmom B 17, koji potiče od ETA 2824, i sa kojim, koliko mi je poznato nije bilo problema prilikom eksploatacije i eventualnog servisiranja. Obzirom da je dovoljno precizan da zasluži COSC sertifikat, biće sigurno dovoljno precizan i meni.

    Verujem da iz iznetog proizilazi moje veoma pozitivno mišljene o Breitling Colt satu. Ovaj model je inače entry model u Breitlingovoj gami automatskih satova, odnosno to je najjeftiniji model Breitlinga koji se može kupiti. Mišljenje mi je da ga ne treba izbegavati, odnosno da može zadovoljiti, kako estetski, tako i kvalitetom veliki broj ljubitelja satova. Opširno uvodno izlaganje je proisteklo kako mojim zadovoljstvom, tako i željom da prikažem da ovaj model može biti pristupačniji nego što se čini kada se prvi put pogleda prezentacija i zvaničan cenovnik proizvođača.

    Naziv: 2.jpg, pregleda: 1875, veličina: 247,1 KB
    Poslednja ispravka: piksi (6.7.2017. u 12:53)
    bolton, eee, Baron and 28 others like this.

  2. #2
    Stariji član Avatar korisnika Petar012
    Član od
    29.11.2015.
    Poruke
    1.340
    Lajkovi
    4320
    Reputacioni uticaj
    43

    Određen forumom Re: Breitling Colt automatic 41 A1738811/BD 44

    Nisi udavio, naprotiv, meni je zanimljivo da čitam takva iskustva. Nek je sa srećom!

    Sent from my Mi-4c using Tapatalk
    piksi likes this.

  3. #3
    Počasni član Avatar korisnika sdbiba
    Član od
    16.7.2009.
    Lokacija
    Smederevska Palanka
    Poruke
    5.389
    Lajkovi
    63794
    Reputacioni uticaj
    270

    Određen forumom Re: Breitling Colt automatic 41 A1738811/BD 44

    Dobar opis i prelep sat kolega,da te dobro sluzi!

    Sent from my SM-G900F using Tapatalk
    piksi likes this.

  4. #4
    Stariji član Avatar korisnika Elvedin
    Član od
    1.11.2015.
    Lokacija
    Novi Pazar
    Poruke
    1.699
    Lajkovi
    11976
    Reputacioni uticaj
    25

    Određen forumom Re: Breitling Colt automatic 41 A1738811/BD 44

    Cestitam Piksi, u zdravlju te sluzio. Predivan opis i sat.

    Послато са GT-I9060 уз помоћ Тапатока
    piksi likes this.
    Ne treba goreti u zelji, s'vremenom sve ce doci...

  5. #5
    Stariji član Avatar korisnika Dukin
    Član od
    28.3.2014.
    Lokacija
    Bijeljina-Beograd
    Poruke
    730
    Lajkovi
    6859
    Reputacioni uticaj
    14

    Određen forumom Re: Breitling Colt automatic 41 A1738811/BD 44

    Detaljan opis i sata i načina kupovine. Vrlo edukativno.
    Hvala na trudu.
    piksi likes this.

  6. #6
    Stariji član Avatar korisnika srdjanr
    Član od
    19.2.2014.
    Lokacija
    Deutschland- Beograd
    Poruke
    1.976
    Lajkovi
    17737
    Reputacioni uticaj
    163

    Određen forumom Re: Breitling Colt automatic 41 A1738811/BD 44

    Još jednom čestitke na prelepoj prinovi!

    Kao i uvek odličan i detaljan opis. Hvala na odvojenom vremenu.

    Želim ti da te dugo služi.
    piksi likes this.

  7. #7
    Moderator Avatar korisnika Zagor
    Član od
    9.2.2012.
    Lokacija
    Markovac
    Poruke
    6.989
    Lajkovi
    58292
    Reputacioni uticaj
    217

    Određen forumom Re: Breitling Colt automatic 41 A1738811/BD 44

    Piksi
    piksi likes this.

  8. #8
    Stariji član
    Član od
    13.9.2011.
    Lokacija
    Zrenjanin
    Poruke
    986
    Lajkovi
    4298
    Reputacioni uticaj
    27

    Određen forumom Re: Breitling Colt automatic 41 A1738811/BD 44

    Čestitam Piksi
    piksi likes this.

  9. #9
    Stariji član Avatar korisnika mizzy
    Član od
    6.2.2013.
    Lokacija
    Zrenjanin, Srbija
    Poruke
    1.488
    Lajkovi
    9914
    Reputacioni uticaj
    103

    Određen forumom Re: Breitling Colt automatic 41 A1738811/BD 44

    Kolega čestitam , u zdravlju te služio!
    piksi likes this.
    trenutna kolekcija:
    Titoni Airmaster Ref. 93963 S-005
    Doxa Sub 300t Aquamarine Ref. 840.10.241.10
    Grand Seiko SBGA211 Snowflake
    Zenith El Primero Classic Cars Ref. 03.2046.400/25.C771

  10. #10
    Istaknuti član Avatar korisnika piksi
    Član od
    9.7.2014.
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    2.286
    Lajkovi
    29465
    Reputacioni uticaj
    691

    Određen forumom Re: Breitling Colt automatic 41 A1738811/BD 44

    Hvala svima na čestitkama, pažnji i vremenu posvećenom na čitanje ovog prikaza.

Strana 1 od 3 123 PoslednjaPoslednja

Bookmarks sajtovi

Vaš status

  • Ne možete postavljati teme
  • Ne možete odgovarati na poruke
  • Ne možete slati priloge uz poruke
  • Ne možete prepravljati svoje poruke
  •