Prikaz rezultata 1 do 10 od ukupno 10
Like Tree23Likes
  • 14 Post By anbeast
  • 1 Post By Neša
  • 1 Post By fotopetar
  • 1 Post By anbeast
  • 2 Post By Serb
  • 1 Post By anbeast
  • 1 Post By tolarbo
  • 1 Post By jagos
  • 1 Post By Shmizla

tema: Speake-Marin Dong Son limited edition sat

  1. #1
    Saradnik Avatar korisnika anbeast
    Član od
    31.7.2010.
    Lokacija
    Zaječar
    Poruke
    2.531
    Lajkovi
    6258
    Reputacioni uticaj
    250

    Određen forumom Speake-Marin Dong Son limited edition sat

    Englez, Peter Speake-Marin je imao nameru da pravi nakit, međutim bio je zaveden umetnošću i mehanikom časovničarstva. Započeo je svoje časovničarsko putovanje u Londonskom Hackney Technical College, 1985, a zatim je svoju edukaciju nastavio u WOSTEP-u, prestižnoj švajcarskoj časovničarskoj školi. Vrativši se u Englesku restaurirao je stare satove poznatih kuća što je u njemu probudilo želju da svoje znanje proširi.

    Preselio se u Švajcarsku, 1996. godine i biva zapošljen od strane Renaud & Papi (sada Audemars Piguet & Papi) na razvoju komplikacija. U ovom periodu započeo je sa pribavljanjem sopstvenih alata i mašina, da bi konačno 2000. godine zasnovao sopstveni atelje u živopisnom selu Rolle, između Lozane i Ženeve.
    Prvi model koji je izašao iz Speake-Marinove radionice zvao se Pikadili (Pikadilly) jer je, po samom majstoru, vreme provedeni na Pikadiliju bilo najuticajniji period njegove karijere.

    Sarađivao je:
    2006. na Hari Vinstonovom Ekscentar Turbijonu (Harry Winston Excenter Tourbillon);
    2008. na MB & Fovoj Časovničarskoj mašini br.1 (MB&F Horological Machine No. 1) i sa Maîtres du Temps na Chapter One;
    2009. Takođe sa Maîtres du Temps na Chapter Two.
    U svim svojim kreacijama, Peter Speake-Marin, odaje počast časovničarskoj tradiciji i njenim vrednim lekcijama, istovremeno istražujući mogućnosti koje tehnologija danas pruža. Po njegovim rečima: "Nije samo cilj proizvesti nešto što će se danas dobro prodavati. Prava vrednost dolazi od trajanja proizvoda"

    Do pre neki dan nisam ni čuo za ovog nezavisnog časovničarskog majstora, a onda me je uzburkana površina binarnog mora dovela do Speak-Marin Dong Son sata koji me je ostavio bez teksta. (Uopšte ne preterujem. Ova otrcana fraza upravo precizno izražava moje stanje.)
    Da se ne bih bezrazložno pravio pametan, prevešću prikaz ovog sata koji se nalazi na Fejsbuk stranici Speake-Marina.

    Na polzu ⃰, satofilskog naroda svekolikog, ponosno prikazujem veličanstveni: Dong Son.......

    Inspirisan Vijetnamskim kulturnim blagom



    Speake-Marinov Dong Son je posebno naručena i limitirana serija Pikadili satova. Izrađena je od 18 karatnog roze zlata. Brojčanik je neverovatan. Izrađen od izgraviranog roze zlata, sadrži motive sa preistorijskih bronzanih bubnjeva Vijetnamske Dong Son kulture iz delte Crvene reke. Brojčanik je uparen sa, takođe osamnaestokaratnim Pikadili kućištem, bubnjastog(?!) oblika još više evocirajući lepotu drevnih Dong Son bubnjeva. Sat poseduje i druge esencijalne Speake-Marinove karakteristike poput: naborane (pleated) krunice, "mystery" navijajućeg rotora i "Foundation" kazaljke (ahhhh, donekle sad razumem prevodioce kada prevode nešto iz njima nepoznate oblasti pa ispadnu kojekakve katastrofe). Ovaj sat pogoni automatski Eros 1 mehanizam sa petodnevnom rezervom snage. (taman, radna nedelja )



    Dong Son - kultura bronzanih bubnjeva


    Speake-Marin Dong Son limited edition sat-800px-trongdongnho.jpg

    Dong Son bubnjevi su bronzani bubnjevi izrađivani u delti vijetnamske Crvene reke, u periodu od 600 godine p.n.e do III veka n.e. Narod Dong Son je imao vešte livce bronze, a njihovi bubnjevi iskazuju takav umetnički nivo da je veoma malo kultura sa sličnim nivoom izrade.
    Pojedini primerci su teški i 100kg što je podrazumevalo topljenje između jedne i sedam tona bakarne rude da bi se dobila dovoljna količina bronze. Od kasnog 17. veka do danas pronađeno je više od 200 ovakvih bubnjeva na potezu od istočne Indonezije do južne Kine. Uopšteno se smatra da su bubnjevi korišćeni na proslavama, prilikom molitvi za kišu i dobru žetvu, prilikom rituala i ceremonija i prilikom sakupljanja ljudi za rat. Stranice i gornja površina su obično ble dekorisane geometrijskim šarama i realističnim scenama koje su prikazivale svakodnevni život (motivi rata, životinja, čamaca....)

    Jedinstven brojčanik Dong Sona


    Speake-Marin Dong Son limited edition sat-photo-1.jpg

    Pomenute tradicionalne šare i ikonografski motivi bili su inspitacija za složene motive na brojčaniku. Zapravo, Dong Son preuzima motive na brojčaniku od najcenjenijih primeraka bubnjeva. Poimence, od: Hoàng Ha, Co Loa i Ngoc Lu bubnjeva. Zahvaljujući svojoj očuvanosti i složenosti motiva, najpoznatiji medju njima je poznati Ngoc Lu.

    Gornja površina ovih bubnjeva je ukrašena središnjom starburst( zvezdom?!?) i koncentričnim krugovima u kojima se nalaze prikazi naoružanih ratnika,čaplje u letu kao i geometrijske šare.
    Brojčanik Speake-Marinovog Dong Sona prati obrasce slične ovim istorijskim remek delima.Spoljašni prsten sadrži graciozne čaplje (možda su graciozne u likovnoj predstavi, ali nema ništa graciozno u imenu. Čaplja, baš graciozno zvuči ), dok unutrašnji sadrži ratnike sa svojim oružjem između 12 krakova zvezde. Zvezdani krakovi, takođe predstavljaju zgodne markere za Speake-Marinove "Foundation" kazaljke. (These 12 points also form a neat horological reference for the central, sculptured signature Speake-Marin ‘Foundation’ hands indicating hours, minutes and seconds.)

    Komplikovana gravura


    Nije ikonografija Dong Son bubnjeva jedina koja brojčaniku daje životnost. Životnost mu daje i spektakularna preciznost gravure u 1mm debelog, osamnaestokaratnog brojčanika
    "Preciznost gravure na brojčaniku je bila moguća jedino zahvaljujući ekstremno inovativnom procesu hemijske gravure," kaže Piter . "Takav zaprepašćujući nivo detalja nije mogao biti dostignut ljudskom rukom". Gravirane površine su duboke 0.3mm i matirane su što impresionira kada je primenjeno na prirodno crveno zlato i kad aj ebrojčanik tretiran "Sve belo" ili "Sve plavo" procesom koji pruža snažan kontrast sa circular-grained (?!?), motivom od crvenog zlata

    Speake-Marin Pikadili kućište


    Speake-Marin Dong Son limited edition sat-545115_10151611230905639_653193230_n.jpg
    Kućište je od osamnaestokaratnog zlata sa zalemljenim lugovima (ušicama?!) i ono nosi sve oznake Speake-Marinovog pažljivog poduhvata kreiranja klasičnih remek dela koja će trajati. Baš kao Dong Son bubnjevi. Na prvi pogled kućište izgleda istovetno Pikadiliju ali prilikom pažljivijeg promatranja postaje ošito da je znatno tanje. Samo 12mm debljine i 38mm u prečniku. Elegantan izgled omogućen novim mehanizmom Eros 1.

    Providna poleđina i Eros 1 mehanizam


    Speake-Marin Dong Son limited edition sat-168226_10151611229865639_1358088036_n.jpg



    Eros1 je automatski mehanizam koji poseduje dugačku, petodnevnu rezervu snage i prepoznatljivi Speake-Marinov "misteri" rotor. Brušeni mehanizam, velikog prečnika pruža tehničku pozadinu prelepo finiširanom rotoru.

    Tehničke karakteristike*

    Dong Son je limitirana serija od 18 primeraka izradjena od osamnaestokaratnog 5N, crvenog zlata, sa tridesetosmomilimetarskim kućištem i u verzijama: prirodnu gravuru brojčanika, ‘all white’ gravuru ili‘all blue’ gravuru.

    E, baš me mrzi da prevodim i ovo (izvinjavam se)

    Features and indications:

    • 18K 5N red gold dial decorated with intricate etching inspired by Dong Son drum motifs
    • Central hours, minutes and seconds
    • Automatic-winding Eros movement with five-day power reserve
    • New, slim Speake-Marin Piccadilly case

    Dial and Hands:

    • 18K 5N red gold dial decorated with fine etching inspired by Dong Son drum motifs
    • ‘Foundation’ style central hour, minute and second hands

    Movement:

    • Calibre EROS 1, automatic-winding mechanical movement
    • Dimensions: 30.40mm x 4.35mm
    • Power reserve: 120 hours
    • Jewels: 35
    • Twin barrels
    • Frequency: 28,800vph / 4Hz
    • Three position crown: manual winding, rapid date correction and stop-second time setting
    • Signature Speake-Marin ‘topping tool’ mystery rotor
    • Blue winding rotor

    Case and strap:

    • Iconic Speake-Marin Piccadilly case crafted in 18K 5N red gold
    • Three-piece case construction
    • Dimensions: 38mm x 12mm
    • Front and display-back sapphire crystals treated with anti-reflective coating
    • Case-back circumference engraving: “Speake-Marin – The Piccadilly”
    • Water resistance: 3atm/30m/100ft
    • Genuine, natural alligator leather strap



    I evo jednog mišljenja sa kojim se u potpunosti slažem. Tom Mulraney sa sajta The Watch lounge je napisao sledeće: " Suviše često, takozvane "saradnje" (colaborations) i specijalne narudžbine prosto podrazumevaju promenu boje brojčanika ili možda promenu loga (logoa?). Zato je osvežavajuće videti sat koji zaista prigrljuje [(embraces)znam, rogobatno je ali ne mogu trenutno da se setim pametnije reči] temu kojoj bi trebalo da odaje počast. Isto kao i MB &F -ov "Sarpaneva Moonmachine", Dong Son zapravo uspeva da uhvati suštinu onoga što želi da obeleži, zadržavajući pritom dizajnerske ideale originalnog sata. Svakako, dostignuće koje mora biti pozdravljeno i ohrabreno.

    Eto, to je ukratko satić zbog koga već nekoliko noći nemirno spavam.
    Hvala na pažnji! Mission acompished. Anbeast, Over & Out....

    *Technical specifications may be changed by Speake-Marin without prior notice
    * Na polzu - "na dobit", "na korist". Staroslovenski, arhaično.
    Shmizla, tolarbo, RUS and 11 others like this.
    I keep thinking of some mechanic in rural Russia, mending his Raketa in sub-zero temperatures using nothing but a hairpin, a pocket-knife and the tyre-lever from a 1956 tractor.

  2. #2
    Moderator Avatar korisnika Neša
    Član od
    21.1.2011.
    Lokacija
    Novi Beograd
    Poruke
    6.329
    Lajkovi
    13235
    Blogovi
    9
    Reputacioni uticaj
    602

    Određen forumom Re: Speake-Marin Dong Son limited edition sat

    Veoma zanimljiv sat, odličan tekst. Bravo, Anbeast
    anbeast likes this.
    Kvarcni satovi su precizni. Mehanički satovi imaju dušu.

  3. #3
    Stariji član Avatar korisnika fotopetar
    Član od
    5.2.2012.
    Lokacija
    Brač-Bjelovar(Hrvatska)
    Poruke
    1.097
    Lajkovi
    3283
    Blogovi
    6
    Reputacioni uticaj
    302

    Određen forumom Re: Speake-Marin Dong Son limited edition sat

    Doista prekrasan sat i super izlaganje!
    anbeast likes this.

  4. #4
    Saradnik Avatar korisnika anbeast
    Član od
    31.7.2010.
    Lokacija
    Zaječar
    Poruke
    2.531
    Lajkovi
    6258
    Reputacioni uticaj
    250

    Određen forumom Re: Speake-Marin Dong Son limited edition sat

    Hvala, hvala! Ja ga samo (manje ili vise uspesno) preveo.

    Sklapajuci tekst o Rojal ouku i evo sad ovaj, shvatio sam da me najvise privlace satovi koji imaju neku pricu, filozofiju, temu, kao svoju osnovu i koji to nekako najuspesnije inkorporiraju. (a da nije previse banalno)
    Poslednja ispravka: anbeast (5.8.2012. u 16:47)
    Serb likes this.
    I keep thinking of some mechanic in rural Russia, mending his Raketa in sub-zero temperatures using nothing but a hairpin, a pocket-knife and the tyre-lever from a 1956 tractor.

  5. #5
    Saradnik Avatar korisnika anbeast
    Član od
    31.7.2010.
    Lokacija
    Zaječar
    Poruke
    2.531
    Lajkovi
    6258
    Reputacioni uticaj
    250

    Određen forumom Re: Speake-Marin Dong Son limited edition sat

    Ispustih da napomenem da je Dong Son nastao kao kolaboracija Speake-Marina sa svojim vijetnamskim zastupnikom:MILUXE Exclusive Boutique iz Ho Shi Mina. Na internetu nadjoh i da ce cena biti oko 40.000 dolara.
    I keep thinking of some mechanic in rural Russia, mending his Raketa in sub-zero temperatures using nothing but a hairpin, a pocket-knife and the tyre-lever from a 1956 tractor.

  6. #6
    Istaknuti član Avatar korisnika Serb
    Član od
    14.2.2012.
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    2.460
    Lajkovi
    3723
    Reputacioni uticaj
    189

    Određen forumom Re: Speake-Marin Dong Son limited edition sat

    Odlicno druze usao si u seriju
    Shmizla and anbeast like this.

  7. #7
    Saradnik Avatar korisnika anbeast
    Član od
    31.7.2010.
    Lokacija
    Zaječar
    Poruke
    2.531
    Lajkovi
    6258
    Reputacioni uticaj
    250

    Određen forumom Re: Speake-Marin Dong Son limited edition sat

    Pa zaludan sam ovih dana. (kao da drugih nisam, nego eto...). Zbog ovog ''bubnjara'', druga epizoda sage: ''Vesele sedamdesete'' (u glavnim ulogama: AP Royal Oak, VC Overseas i Patek Nautilus) kasni
    Serb likes this.
    I keep thinking of some mechanic in rural Russia, mending his Raketa in sub-zero temperatures using nothing but a hairpin, a pocket-knife and the tyre-lever from a 1956 tractor.

  8. #8
    Istaknuti član Avatar korisnika tolarbo
    Član od
    11.11.2008.
    Poruke
    4.529
    Lajkovi
    30323
    Reputacioni uticaj
    83

    Određen forumom Re: Speake-Marin Dong Son limited edition sat

    Kad si ti zaludan onda mi imamo lepe tekstove da citamo, sto i nije lose
    anbeast likes this.

  9. #9
    Istaknuti član Avatar korisnika jagos
    Član od
    4.11.2009.
    Poruke
    2.683
    Lajkovi
    5664
    Reputacioni uticaj
    53

    Određen forumom Re: Speake-Marin Dong Son limited edition sat

    Uh kako lep sat.zanimljiv a i prica je zanimljiva.svaka cast na trudu.
    anbeast likes this.

  10. #10
    Administrator Avatar korisnika Shmizla
    Član od
    25.2.2008.
    Lokacija
    Beograd, Srbija / Belgrade, Serbia
    Poruke
    7.360
    Lajkovi
    11832
    Reputacioni uticaj
    250

    Određen forumom Re: Speake-Marin Dong Son limited edition sat

    Odličan i jako interesantan sat, nije ni čudo što je autoru teksta toliko privukao pažnju.
    Fenomenalan brojčanik, inspiracija u drevnoj istoriji... cool...

    Moj mali doprinos, pridodajem još koju fotografiju:

    Speake-Marin Dong Son limited edition sat-speake-marin-dong-son-1.jpeg Speake-Marin Dong Son limited edition sat-speake-marin-dong-son-2.jpeg Speake-Marin Dong Son limited edition sat-speake-marin-dong-son-4.jpeg

Slične teme

  1. ORIS Maldives Limited Edition
    By laneni in forum Oris
    Odgovora: 0
    Poslednja poruka: 19.2.2012., 20:55
  2. Oris Kittiwake Limited Edition
    By laneni in forum Oris
    Odgovora: 0
    Poslednja poruka: 19.2.2012., 20:50
  3. Oris Bob Dylan Limited Edition
    By laneni in forum Oris
    Odgovora: 0
    Poslednja poruka: 19.2.2012., 20:36
  4. CITIZEN ATTESA Limited Edition
    By Vladan Stevanovic in forum Citizen
    Odgovora: 1
    Poslednja poruka: 7.2.2010., 10:37
  5. Nivada-limited edition
    By jaksha in forum Prodaja satova
    Odgovora: 0
    Poslednja poruka: 19.12.2009., 1:02

Bookmarks sajtovi

Vaš status

  • Ne možete postavljati teme
  • Ne možete odgovarati na poruke
  • Ne možete slati priloge uz poruke
  • Ne možete prepravljati svoje poruke
  •