Prikaz rezultata 1 do 2 od ukupno 2
Like Tree17Likes
  • 16 Post By krstin
  • 1 Post By HADzI DALIBOR

tema: Satovi koji prikazuju faze prirodnog Zemljinog satelita

  1. #1
    Saradnik Avatar korisnika krstin
    Član od
    18.11.2011.
    Poruke
    1.624
    Lajkovi
    8322
    Reputacioni uticaj
    289

    Post Satovi koji prikazuju faze prirodnog Zemljinog satelita

    Da li ste znali da najstariji uređaj za merenje vremena još uvek odlično funkcioniše? Naime, davno pre izuma modernih časovnika ljudi su vreme određivali pomoću Sunca i Meseca. Drevne civilizacije pratile su koliko je puta mesec prošao, kako bi merili protok vremena. Naučnici su pronašli lunarne kalendare stare čak 34,000 godina! Iz tih lunarnih kalendara proizašao je i "mesec" kakvim ga danas poznajemo - vreme između dva puna Meseca - 29 dana, 12 sati i 44 minuta.

    Satovi koji prikazuju faze prirodnog Zemljinog satelita-moon_phases_diagram.jpg

    Mesečeve faze bile su izuzetno važne farmerima za određivanje sezona za sađenje i žetvu. Pored toga bile su značajne i onima koji se oslanjaju na plimu i oseku, ribarima i moreplovcima.

    Sa izumom modernih satova, praćenje mesečevih faza postalo je nepotrebno. Međutim, kako je u horologiji zaista malo toga neophodno, a dosta toga suvišno, prikaz mesečevih faza ustalio se kao jedna od češćih komplikacija. Iako praktično beskorisna funkcija, ne može se reći da nije ugodna oku. Uostalom to je i najvažnije u ovom našem hobiju.

    Zanimljivo je da kod nekih satova ova komplikacija može biti toliko precizna da joj je dovoljno podešavanje jednom u 120 godina, dok je kod jeftinijih modela estetska uloga primarna. Ova komplikacija prikazuje mesec kroz njegove faze - mlad Mesec, prva četvrt, pun mesec i poslednja četvrt. Tako jedan krug traje, kao što je i u početku navedeno, 29 dana, 12 sati i 44 minuta.

    Kako tržište luksuznih satova raste bez obzira na lošu ekonomsku situaciju, proizvođači su bili veoma vredni ove godine. Predstavljeno je dosta novih modela sa komplikacijom mesečevih faza, a najzanimljiviji će biti predstavljeni u daljem tekstu.

    Satovi koji prikazuju faze prirodnog Zemljinog satelita-de-bethune-db25-moonphase.jpg

    Možda i najluksuzniji, te najskuplji, jeste De Bethune DB25. Ističe se sa svojim sferičnim indikatorom mesečevih faza, pozicioniranim iznad turbijona, koji je vidljiv sa donje strane kućišta. Titanijumsko kućište sa giljoš brojčanikom u sebi krije ručno navijani mehanizam.

    Satovi koji prikazuju faze prirodnog Zemljinog satelita-de-bethune-db25.jpg

    Sledeći model predstavljen ove godine jeste Arnold & Son HM Perpetual Moon. Na minimalističkom brojčaniku nalazi se realističan prikaz meseca. Mehanizam je ručno navijani A&S1512.


    Satovi koji prikazuju faze prirodnog Zemljinog satelita-arnold-son-hm-perpetual-moon.jpg

    Definitivno vredan pomena je Girard-Perregaux Traveller Moon Phase. Komplikacija prikaza mesečevih faza izvršena je sa ogromnom preciznošću, tako da podešavanje preciznog lunarnog ciklusa treba izvršiti samo jednom u 122 godine.

    Satovi koji prikazuju faze prirodnog Zemljinog satelita-girard-perregaux-traveller-moon-phase.jpg
    Ova komplikacija svoje mesto nalazi i u pristupačnijim satovima. Raymond Weil Maestro Automatic, takođe predstavljen ove godine. Proizvođač koji nudi dopadljive satove, sa raznim komplikacijama, po, moglo bi se reći, dostižnim cenama. U ovom modelu nalazi se kalibar RW4600, odnosno svima poznat ETA 2824-2, uz određene modifikacije.

    Satovi koji prikazuju faze prirodnog Zemljinog satelita-raymond-weil-maestro-automatic-moonphase.jpg

  2. #2
    Istaknuti član Avatar korisnika HADzI DALIBOR
    Član od
    26.10.2009.
    Lokacija
    Doboj,R.SRPSKA
    Poruke
    4.981
    Lajkovi
    4375
    Reputacioni uticaj
    139

    Određen forumom Re: Satovi koji prikazuju faze prirodnog Zemljinog satelita

    Ovo je lijepa komplikacija,posebno kada ju urade ovako realistično(a ne k'o Kinezi).
    I ova RW 2824 je fino modifikovana ali je A&S perfekcija.
    krstin likes this.

Tags for this Thread

Bookmarks sajtovi

Vaš status

  • Ne možete postavljati teme
  • Ne možete odgovarati na poruke
  • Ne možete slati priloge uz poruke
  • Ne možete prepravljati svoje poruke
  •