Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 1 do 10 od ukupno 11
Like Tree25Likes

tema: Masoni i horologija

  1. #1
    Istaknuti član Avatar korisnika piksi
    Član od
    9.7.2014.
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    2.286
    Lajkovi
    29465
    Reputacioni uticaj
    691

    Određen forumom Masoni i horologija

    Dobro je poznato da su muškarci već vekovima, tačnije od kada su konstruisani prvi primerci, fascinirani satovima, kao i njihova želja da ih imaju, nose i u istima uživaju, a sa druge strane svima nam je takođe poznato i da masonerija postoji vekovima. Logički zaključak premise bio bi da su masoni i časovnici, odnosno masonerija i horologija na zajedničkom putovanju već veoma dugo...

    Masoni i horologija-1konstitucija-download.jpg

    Moderna masonerija potiče iz Engleske XVIII veka, a obzirom da za sebe smatra da je starija od zlatnog runa i rimskog orla, evidentno je da su koreni ovog drevnog bratstva mnogo, mnogo stariji. Masonerija u obliku u kome se pojavljuje nakon oblikovanja kroz Andersenove konstitucije iz 1723, sve više počinje da poprima svoj spekulativni karakter, za razliku od operativnog iz doba graditelja drevnih hramova i dalje kroz istoriju do srednjevekovnih evropskih katedrala. Savremeni masoni se okupljaju u svojim ložama, na svojim radovima, koji više nisu samo manuelni, već su prerasli na filozofski nivo, ali su svojim starim alatima i simbolima dodali novu duhovnu dimenziju. Kako se za stare masone vezuju velelepne i grandiozne građevine, tako je i logično da je za njihovo podizanje bila neophodna izuzetna preciznost, što sobom povlači i preciznost u merenju vremena.

    Masonski simboli i vreme

    Sunce i istok na kome ono izlazi su neki od bitnih masonskih simbola. Rađanje dana koje ono simboliše podseća masone da je vreme da se pokrenu, pripreme svoje alate i krenu na svoj rad, na gradilište u operativnoj, a u ložu u spekulativnoj masoneriji. Radovi u ložama počinju u podne, kada je sunce u svom zenitu, a završavaju u ponoć, kada sunca više nema. Još jedan detalj koji je u vezi sa vremenom, suncem i slobodnim zidarima su solsticiji, letnji i zimski, do kojih treba da budu završeni svi radovi u ložama u datim semestrima.

    Precizno merenje obavlja se jednim od osnovnih masonskih alata, lenjirom. Lenjir sa 24 podeoka u masoneriji simbolično predstavlja dužinu dana i podseća da je vreme resurs koji se neumitno troši, kao i da sve obaveze treba obaviti odgovorno i bez odlaganja. Simbolički, govori o večnosti i prolaznosti života.

    Masoni i horologija-2art21.jpg

    Simbol koji se dovodi u vezu sa trećim, majstorskim stepenom, peščani sat , svakako je instrument za precizno merenje vremena, alegorijski , podseća nas na pesak koji curi kroz stakleni otvor, kao i da jednom propuštena prilika više nikada ne može biti nadoknađena.

    Masoni počinju svoj kalendar od "Godine Istinskog Svetla" koju uzimaju za početnu, nultu, a datum GIS se definiše dodavanjem 4000 godina na datum po gregorijanskom kalendaru. Pojam Godina Istinskog Svetla (AL) potiče od latinskih reči "Anno Lucis", što u prevodu znači "Godina Svetlosti". Svojevremeno je irski biskup Džejms Ašer proračunao, računajuću navodne starosti ljudi u Starom zavetu, da je godina Postanja, odnosto stvaranja sveta 4004. godina p.n.e. Ova godina je jako bliska datumu koji se koristi u masoneriji, i dugo se smatralo da je Ašerov proračun, u stvari onaj koji masoni koriste za definisanje GIS. Masonsko računanje vremena ušlo je u upotrebu 1777. godine, poveljom Velike Lože Engleske, i od tada se koristi na svim masonskim radovima i dokumentima. A u stvari, ovakvo računanje vremena se može dovesti u vezu sa staroegipatskim kalendarom zasnovanim na kultu boginje Izis. Godine 4000. p.n.e. iznad neba starog Egipta isijavala je velikim sjajem zvezda Vela, čija je eksplozija dovela do toga da nebo nad Egiptom postane toliko sjajno da tokom čitave 4000. godine p.n.e. u starom Egiptu nije padala noć. Sveštenim licima je ova pojava bila signal da od tog trenutka započnu sa računanjem nove ere. Ova godina se takođe dovodi u vezu i sa početkom izgradnje piramida. Dakle, zasnovana na staroegipatskom kalendaru, prihvaćena od slobodnih zidara, 2017. godina, po masonskom računanju vremena bila bi 6017. Godina Istinske Svetlosti.


    Kako priča ne bi ostala samo na simbolima, već konkretizovana kroz osmišljene i izrađene časovnike, tokom istorije pobrinuli su se i brojni časovničari, pripadnici masonskog bratstva.

    Godine 1749. švajcarski časovničar Jesue Rober izrađuje časovnik za pruskog kralja Frederika. Ovaj sat obiluje masonskim simbolima, među kojima su najprimetljivija dva stuba pored kojih se nalaze slova J i B što su početna slova stubova Jakin i Boaz, veoma bitnih u masonskoj simbolici.

    Masoni i horologija-3restauration-img-gestes-5_02.jpgMasoni i horologija-4restauration-img-gestes-7_02.jpg

    Masonski simboli na satovima se mogu pojaviti u više različitih oblika; kao ispis masonske poruke, simbol nacrtan na brojčaniku, a mogu biti i ugravirani na kućištu sata. Ovakvi satovi su uglavnom nastajali tako što su ih proizvodili časovničari da bi ih oni sami nosili, kao i njihova masonska braća širom sveta. Na samim počecima savremenog slobodnog zidarstva časovničari u Engleskoj i Americi ukrašavali su klatna masonskim simbolima. Mason George Bread poznat je po izradi ovakvih satova, a u Americi je jedan od najpoznatijih majstora za izradu ovakvih satova bio Silas Hoadley, takođe istaknut u redovima masona. Jedan od poznatijih časovničara tok vremena bio je Seth Thomas, čiji se satovi sa masonskim simbolima nalaze u mnogim muzejima širom sveta.

    Masoni i horologija-5hoadleygrandfatherclock1.jpg

    Dudley masonski sat

    William Wallace Dudley (1851-1938) rođen je u gradu St. John, Kanada. Sa 13 godina postaje šegrt u radionici za izradu brodskih hronometara. Nakon završenog školovanja odlazi u Ameriku gde se zapošljava u fabrici satova Waltham, i postaje modelar za satove. Promenio je poslove u nekoliko poznatih američkih kompanija za proizvodnju satova, kao što su Illinois Watch Company, South Bend Watch Company i Hamilton. Hamilton napušta sa punih 69 godina, kada odlučuje da osnuje sopstvenu kompaniju. U svojoj dugogodišnjoj praksi Dudley se susrtetao sa brojnim satovima drugih masonskih časovničara, među njima i sa nekoliko modela koje su proizveli Engleski masoni Tobias & Co, a sam Dudley bio je posvećeni slobodni zidar.

    Masoni i horologija-6dudley_w.jpg

    Svoj prvi masonski sat počeo je da proizvodi 1918. godine. U osmišljavanju i izradi pomagao mu je njegov masonski brat Willis R Michael. 1923. godine dobija patent za svoj sat koji je na brojčaniku imao masonske simbole. Po rečima njegove ćerke, Dudley je osmišljavao izradu svog masonskog sata 15 do 20 godina pre nego što je ideju sproveo u delo.

    Masoni i horologija-7-67-5329-dial.jpg

    George W. Adams i John D. Wood, obojica masoni, lokalni juveliri postali su Dadlijevi partneri. Osmislili su i izradili džepni sat od 14 karatnog zlata 1922. godine Ovaj Model 1 koristio je Walthamove mehanizme iz 1894. i 1897. godine. Pad prodaje i tražnja za manjim modelima doveo je do proizvodnje novog Modela 2 . Ovaj model se razlikuje od predhodnog i po tome što je srebrna Biblija smeštena iznad mehanizma, koji je na ranijem modelu bio vidljiv. Ipak loša prodaja i dugovi primorali su Dudleya na bankrotstvo 1925. godine. U zenitu proizvodnje zapošljevao je dvadesetak radnika, od kojih su, uključujući i njegove sinove, većina bili slobodni zidari. Po propasti firme, Dudley se vraća na poziciju majstora časovničara u Hamilton sa pune 74. godine života i tamo završava svoj radni vek u svojoj osamdesetoj. Nije doživeo da njegov sat postane vredan i slavan, umire 1938. godine u Lankasteru u Pensilvaniji.

    Masoni i horologija-8-dudley-21a622e5904186c97495fe73d83b621c.jpg

    Ostali masonski satovi

    Još je nekoliko kompanija proizvodilo masonske džepne satove, uvidevši njihovu popularnost, mada je Dudley bio najpoznatiji po svom jedinstvenom dizajnu.

    Elgin je proizveo nekoliko modela koji su koji su na brojčaniku imali masonske simbole. Proizvođeni su satovi sa belim i crnim brojčanicima. Kućišta su se proizvodila od različitih materijala, počevši od najjeftinijih od nikla pa do onih od 14 karatnog zlata. Mehanizmi su imali od 7 do 15 rubina. Proizvodnja je trajala od kraja 19. do polovine 20. veka.

    Masoni i horologija-9-elgin-masonic_watch_04.jpg

    Tempor Swiss je proizvodio satove trougaonog oblika sa kućištima od srebra. Brojčanici su bili od sedefa, sa masonskim simbolima na mestu satnih markera. Izgleda da je u to vreme bilo veoma popularno da se umesto brojeva, na brojčaniku nalaze simboli, a u slučaju Tempor Swissa simboli su svi ručno bojeni.

    Masoni i horologija-10tempor-masonic_watch_06a.jpg

    Waltham je napravio nekoliko modela masonskih satova. Oni su imali otvoreno hunter kučište. Simboli su se nalazili na pozicijama satnih markera, a imali su i male arapske ili rimske cifre sa spoljne strane. Satovi su bili uglavnom pozlaćeni, a specijalna verzija sa 17 rubina bila je izrađena od 14-to karatnog zlata, a druga verzija sa 21 rubinom je bila takođe od 14-to karatnog, ali crvenog zlata. Ova poslednja verzija je imala rimske cifre na brojčaniku, a na brojčaniku su se nalazili masonski simboli.

    Masoni i horologija-11waltham-masonic_watch_23.jpg

    Hiram je proizvodio 14-to karatni sat trougaonog oblika sredinom 1930-ih. Trougaono kućišto je ukrašeno masonskim oznakama a na plavom brojčaniku su umesto brojeva bili masonski simboli. Ovaj sat je imao mehanizam od 15 rubina.

    Masoni i horologija-12harding_masonic_watch_560.jpg

    Minerva je pravila sat sa 19 rubina sa kučištem od srebra, koje je bilo sa obe strane ukrašeno masonskim simbolima. Brojčanik je bio plave boje a u sredini se nalazila bela piramida. I ovaj model je imao masonske simbole umesto brojeva. Ovo je vrlo redak sat, napravljen je u svega oko 250 primeraka.

    Masoni i horologija-13minerva-masonic_watch_09.jpg

    Frederick G. Gruen bio je mason 32 stepena, član lože u Sinsinatiju, Ohajo. Veruje se da je i njegov otac, Dietrih, sa kojim je i osnovao kompaniju D. Gruen & Son 1894. godine takođe bio pripadnik bratstva.

    Satove sa masonskim simbolima još su proizvodili i Cervine i Hamilton, kao i još mnogo američkih časovničarskih kompanija.

    Pomenute firme su mahom američke, što je i razumljivo zbog poznate američke preduzetnosti kao i činjenice da veliki broj masona živi u SAD (procenjuje se da su dva od šest miliona masona koliko ih ima u svetu Amerikanci), ali masonske satove pravile su i najpoznatije svetske firme poput Patek Philippe, Vacheron Constantin, Omega..., naravno u manjem obimu. Ovakvi satovi proizvodili su se uglavnom za poznate kupce i njihova vrednost i cene bili su i ostali astronomski.

    Američki predsednici

    Osnivanje i brzi razvoj SAD odvijali su se se pod velikim uticajem masonskog pokreta i njegovih pripadnika. Poznata je činjenica da se 14 američkih predsednika bez skrivanja deklarisalo kao članovi masonskog bratstva, a pretpostavlja se da je ovaj broj i veći. Prvi predsednik SAD, George Washington je bio deklarisani mason, ali nisam došao do podataka da li je nosio satove sa masonskim simbolima. Warren G. Harding je imao sat kojim se nedvosmisleno potvrđivala njegova pripadnost bratstvu. Na poklopcu sata nalazili su se svevideće oko i Solomonov hram. Na brojčaniku sata su bili oslikani masonski simboli, njih 12 na mestima satnih markera. Sat je imao oznaku Hiram Watch Inc., 14K, No. 145. a mehanizam je bio Walthamov. Sat Hiram je dobio naziv po centralnoj figuri iz masonske tradicije Hiramu Abifu, graditelju Solomonovog hrama. Po masonskom predanju, Hirama su ubili njegovi pomoćnici, koji su zahtevali da im oda tajne kojih oni nisu dorasli, a što im graditelj hrama nije otkrio. Smrću Hirama Abifa nestale su tajne koje masoni i dan danas pokušavaju da otkriju. Predsednik Warren G. Harding postao je mason 1920. godine.

    Masoni i horologija-14warren_g_harding_560.jpg

    Razvoj američke industrije satova, slučajno ili ne, podudara se sa procvatom masonerije u SAD. U periodu nakon II svetskog rata dolazi do naglog posustajanja časovničarstva u Americi, a u ovom periodu, naročitom usled nagle globalizacije i uloga same masonerije u SAD nije više bila toliko naglašena kao u prethodnom periodu. Jedna od najpoznatijih kompanija Hamilton prelazi u vlasništvo švajcarske industrije, neke od kompanija se gase ili gube na značaju koje su imale pre II svetskog rata.

    Simboli na satovima

    Satovi koji su se proizvodili su bili namenjeni masonima različitih obedijencija masonskog bratsva, ali po izgledu su oni bili gotovo identični i na sebi su imali slične simbole. Najčešći simboli koji su krasili kako brojčanik tako i kućišta i mehanizme bili su: stubovi, hramovi ili masonski alati npr. šahovsko polje, kompas, čekić, mistrija ili univerzalni masonski simboli kao što su plamteća zveda, trougao, svevideće oko, slovo G, akronim A.L.G.D.G.A.D.L.U. (A Glory From Great Architect Of The Universe- U slavu velikog Arhitekte Svemira), isprepletani lanac, mačevi, zvezda, bagremova grana, lobanja, mozaički pod ili neki od simbola anglosaksonske masonerije kao na primer Nojeva barka.

    Originalna dokumenta su na žalost veoma retka i do njih je jako teško doći ili ih pronaći. Većina originalnih modela nalaze se u muzejima (npr. Muzej Patek Philippe u Ženevi, Musej Villers le lac, Musej časovničarstva Morteau), muzejima različitih masonskih obedijencija, u privatnom muzeju Beyer u Cirihu ili u privatnim kolekcijama.

    Masoni i horologija-15-22964-4ae3b93622b23ffb0532a11b8c263bcf.jpgMasoni i horologija-16-22965-b1000a7404c29ade6293790363a20ae7.jpg

    Sporadično se mogu pronaći na aukcijama koje organizuju kuće kao što su Christie's, Sotheby's, Bonhams, Auktionen Dr. H.Crott. Masonski satovi su postali retki i vredni a jako je teško nabaviti ih. Tržište je danas prepuno kopija i raznoraznih vrsta falsifikata.


    Pomama za ovim satovima i njihova nedostupnost navelo je pojedine da stvore identične kopije napravljene od delova starih poznatih satova. Bitno je da se utvrdi istina o ovoj temi. Previše satova se prodaje kao da su masonski bilo na internetu ili na aukcijama. Cene originalnih satova vrtoglavo se penju protokom vremena zato što ih je tako neško pronaći.

    Što se tiče starovremenskih satova koji su pripadali poznatim masonima, njihova vrednost je otišla u nebesa. I dan danas su takvi satovi koji imaju neprocenjivu istorijsku vrednost sakriveni u privatnim kolekcijama. Ako je nešto svojstveno masonima, to bi svakako bila diskrecija, zato je vrlo moguće da su potomci slavnih masona i sami u istom bratstvu, tako da je verovatno da osim svojih masonskih tajni oni i svoje nasleđene masonske satove ljubomorno i diskretno čuvaju od pogleda i prstiju neupućenih.

    U današnje vreme

    Današnje javno tržište novim i polovnim masonskim satovima je dosta čudno i obiluje primercima koji od masonerije imaju samo jeftino urađene simbole na brojčanicima ili kućištima. Već za nekoliko desetina, pa do par stotina evra mogu se kupiti preko interneta modeli satova koji na sebi nose masonske oznake. Ovo naravno nisu satovi vrhunskog kvaliteta, uglavnom su to jeftini primerci sa azijskim poreklom. Na Aliekspresu sam nalazio i primerke satova sa masonskim simbolima čija je cena jednocifrena, u evrima naravno.

    Kada je reč o pretragama za masonskim satovima na Internetu u prvi mah mi je zapalo za oko da je pregršt ponuda, navodno starovremenskih masonskih satova, a kojima je npr. brojčanik u stanju za koje se na prvi pogled može uočiti da ni po što ne odgovara starom satu. Ovde je očigledno da su za stare primerke satova pravljeni novi brojčanici na koje su naneti masonski simboli, kako bi malo vredni satovi bili prodavani lakovernima po višestruko višoj ceni.

    Masoni i horologija-17-fake-rolex-image.jpg

    Takođe se često nailazi na ponude koje dolaze iz Ukrajine, satova sovjetskog porekla sa prepravljanim brojčanicima, što svakako nisu originalni masonski satovi. Po tvrdnjama poznavalaca sovjetske časovničarske industrije, u eri SSSR nije bilo, odnosno postojao je zanemarljiv broj satova inspirisanih masonskim motivima. I ovde se radi o klasičnom pokušaju za brzom i neopravdanom zaradom.


    Masonerija je, nesumnjivo, imala veliki uticaj na razvoj časovničarske industrije. Brojni pripadnici bratstva bili su poznati časovničari svog vremena. Naročito su se isticali u Americi, gde su brojni proizvođača satova bili masoni što su otvoreno i pokazivali, a proizvodili su mnoštvo modela satova sa masonskim simbolima, dobrim delom namenjenih slobodnozidarskoj braći. Evropski proizvođači bili su, s druge strane diskretniji, ali su izrađivali masonske satove od neprocenjive vrednosti, ali oni su ostali mnogo skriveniji od očiju javnosti. Ostaje nam da se nadamo da će i neki od njih nekada biti otkriveni i prikazani širem auditorijumu.

  2. #2
    Stariji član
    Član od
    8.5.2017.
    Poruke
    1.898
    Lajkovi
    13148
    Reputacioni uticaj
    401

    Određen forumom Re: Masoni i horologija

    Još jedan od onih priloga, koji dižu gornje granice čak i ovako kvalitetnog foruma. Čestitke!
    piksi likes this.

  3. #3
    Moderator Avatar korisnika VLADAN P
    Član od
    18.10.2010.
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    8.626
    Lajkovi
    18033
    Reputacioni uticaj
    281

    Određen forumom Re: Masoni i horologija

    Piksi genijU
    Hvala
    ZAJEDNO SMO SKUPA!

  4. #4
    Moderator Avatar korisnika Zagor
    Član od
    9.2.2012.
    Lokacija
    Markovac
    Poruke
    6.988
    Lajkovi
    58291
    Reputacioni uticaj
    217

    Određen forumom Re: Masoni i horologija

    Odlicno uradjeno Piksi,svaka cast......
    piksi likes this.

  5. #5
    Stariji član
    Član od
    13.9.2011.
    Lokacija
    Zrenjanin
    Poruke
    986
    Lajkovi
    4298
    Reputacioni uticaj
    27

    Određen forumom Re: Masoni i horologija

    Piksi .Zanimljiv tekst.
    piksi likes this.

  6. #6
    VIP član Avatar korisnika skydrummer
    Član od
    23.6.2011.
    Poruke
    7.052
    Lajkovi
    30924
    Reputacioni uticaj
    983

    Određen forumom Re: Masoni i horologija

    Piksi hvala za trud i izdvojeno vreme.
    piksi likes this.

  7. #7
    Član
    Član od
    24.7.2013.
    Poruke
    181
    Lajkovi
    64
    Reputacioni uticaj
    11

    Određen forumom

    Bravo za tekst

  8. #8
    Stariji član Avatar korisnika Misic M.
    Član od
    23.12.2011.
    Lokacija
    Niš
    Poruke
    1.016
    Lajkovi
    5050
    Reputacioni uticaj
    150

    Određen forumom Re: Masoni i horologija

    Kakav tekst?! Svaka čast, sve pohvale.
    Mišić M.

  9. #9
    Član
    Član od
    19.2.2021.
    Poruke
    181
    Lajkovi
    1160
    Reputacioni uticaj
    4

    Određen forumom Re: Masoni i horologija

    Odličan tekst. Hvala još jednom.
    piksi likes this.

  10. #10
    Počasni član Avatar korisnika don Alberto
    Član od
    14.12.2012.
    Poruke
    5.314
    Lajkovi
    27286
    Reputacioni uticaj
    54

    Određen forumom Re: Masoni i horologija

    Zagor and piksi like this.
    Omega rules !!!

Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja

Bookmarks sajtovi

Vaš status

  • Ne možete postavljati teme
  • Ne možete odgovarati na poruke
  • Ne možete slati priloge uz poruke
  • Ne možete prepravljati svoje poruke
  •