Jedna misterija 14-tog Dalai Lame je odgonetnuta...Najzad
Delite Vaše znanje sa drugima, to je način da steknete besmrtnost.
-Dalai Lama
Dalai Lama nije naravno izabrao svoj put-nacin zivota, on je (put) takoreci vec bio izabran za njega. Rodjen je 1935 kao Lhamo Thondup -“Wish-Fulfilling Goodnes” –“prizeljkivana dobrota”, kao jedno od 16-toro dece svojih roditelja (od kojih je osmoro prezivelo).
Nije imao skoro ni tri godine kada je "drzavna ekipa" stigla i u kucu njegovih roditelja da pronadje naslednika Dalai lame 13-tog. Po vec starom uhodanom i oprobanom receptu
( proverenom predhodno vec 13 X ), pred klince se raspu razno-razne drangulije, medju njima neke od kojih je posedovao njegov (u ovom slucaju) predhodnik. Ako se klinja zalepi za neku, ili jos bolje nekoliko stvarcica koje su zaista bile vlasnistvo predhodnika, onda je to nedvosmisleni znak da je novi Dalai Lama pronadjen.
Duboko verovanje u reinkarnaciju i te stvari. Moze da bidne al' ne mora da znaci.
Kako god bio, taj klinja je sve tacno pogodio i govorio: ”To je moje, to je moje”, sta ti mislis, pa i tata bi sine.
Nije nikad potvrdjeno koliko je bilo satova, urica, casovnika, klokica i klokana…medju tom gomilicom, ali je sasvim sigurno bilo nesto od toga, jer je i sam Dalai Lama 13-ti je bio veliki ljubitelj satova, provereno mi-njet.
Sam Dalai Lama je kasnije pricao kakao su mu roditelji rekli da je kao jako mali (znaci 2-3 god.) vec pokazivao neku osobenost, otac mu se oporavio od teskih bolesti po njegovom rodjenju, voleo je da sedi na ocevom mestu za stolom, dozvoljavao je samo majci da mu sipa u ciniju . Kaze da se kao tako mali pakovao i pretvarao da na konju ide u Lhasu, uzvikujucu : Ja idem u Lhasu! Tibetski tradicionalni-spiritualni glavni grad.
I ja sam sam po recima mojih calaca, isto tako svirao usnu harmoniku -priredjivao "koncerte" sa nekih 2-3 godine, eeej... tako su mi kazivali. No ostavimo sada to, idemo dalje.
Vrlo kratko posle toga je proglasen kao reinkarnacija 13-tog Dalai Lame. Odveden je od svojih roditelja pravo u manastir Kumbum pa u manastir Lhasa, sa sedam godina je ustolicen kao Jamphel Ngawang Yeshe Tenzin Gyatso, Dalai Lama 14-ti. Sama svecanost se zbila u Potala palati sa 1000 soba, postao je spiritualni lider zemlje velike kao zapadna Evropa, a sa populacijom od samo 6 mil. Kako sam kaze u prilicno usamljenom odrastanju voleo je da se igra i da cekicem “urazumljuje” gomilice raznih satova i satica koje je pronalazio medju stvarima bivseg lidera nacije. Tu se valjda i razvila ljubav prema tehnickim stvarima, opruge, zupcanici, tockici, srafcici, magnetici, dugmici, mozda je tu bila i poneka rolsua.….ma trista svasta.
A vec sa osam je neocekivano dobio posetu nekih zvanicnika i gle: Jedan poklon mu je zacaklio malecke pametne ocice, i bogami dosta toga promenio u kasnijem zivotu. A kako i ne bi, mislim stvarno, pa nismo decata.
Blizu smo, blizu smo, strpljenja samo malo molim. idem da popijem malo vode, pa nastavljam.
Ako vas jos ima zainteresovanih, alo administratori, reformatori, moderatori, i ostali zagrizeni zaljubljenici, takoreci ovisnici tih malih tockica, srafcica… koji nam mere vreme bitisanja.
Ima li vas jos stogod tuna?
Registracija
Help

274Likes
LinkBack URL
About LinkBacks

Odgovor sa citatom
Bookmarks sajtovi