Strana 6 od 6 PrvaPrva ... 23456
Prikaz rezultata 51 do 58 od ukupno 58
Like Tree274Likes

tema: Ma taj sat je cudo pravo....

  1. #51
    Stariji član Avatar korisnika SHIBUMI
    Član od
    2.2.2012.
    Lokacija
    Balkan-South Ontario
    Poruke
    599
    Lajkovi
    2923
    Reputacioni uticaj
    173

    Određen forumom Re: Ma taj sat je cudo pravo....

    CUDESNA SPRAVA



    Moj djed Rade plasio se ne samo raznih zivotinja (zmija, dazdevnjaka i riba) nego je zazirao i od mnogih sprava i masina: od pusaka, termometara, vaser-vage i tako dalje.Ni pod kakvim izgovorom u nasu kucu nije se smje*la unijeti puska: ni puna ni prazna, ni pokvarena, ni rastavljena. Od pogleda na termometar djed je dobijao vrtoglavicu i stuzivalo bi mu se u stomaku, a od vaser*vage je zakretao glavu kao od urokljivih ociju. Medutim, jedino je prema satu oduvijek imao ne*ko posebno strahopostovanje gledajuci u njemu tajan*stveno bice koje zivi svojim zagonetnim zivotom, cis*tim i mudrim kao kod kakvog drevnog pravednika. Nije ga cak volio ni u ruke uzeti, bojeci se da ga na neki nacin ne obesveti i ne uprlja.



    Djedov rodak Sava, stari lopov i nikakva vjera, cesto bi se oko toga dohvatio s djedom.
    - Ma kako ti to zazires od sata kao da je pred tobom ziv stvor, a?
    - Pa dasta je nego ziv - mirno kaze djed.
    - Sat ziv?! - zabezekne se Sava.
    - Ziv, bogme, i deset puta mudriji nego ti.
    Iako bas nije bilo tesko ispasti mudriji od Save, starcic uvrijedeno puse:
    - Mudriji od mene? O, vidi ti njega.




    - Da, da. U po dana, u po noci, kad ti god drago, samo ga otvoris, a on ti cak, cak! - toliko i toliko sati. Ehe, dragi moj, a ti ne znas ni na koliko si mjesta supalj, a kamoli sta drugo. Djed poucno digne prst.



    - Prema jednom satu, brate Savo, ti si jedna obicna bena.
    - Dasta sam nego bena. Kod Babica se pece rakija, a ja ovdje kod tebe dzaba tupim zube - iskreno priznaje Sava i dize se da pode.
    U nasoj kuci, otkad se zna i pamti, nikad niko nije imao sat, nit je ko znao da po njemu cita vrijeme. Moj stric Nidzo, kad se vratio sa solunskog fronta, pravio se da "zna u sat", ali kasnije se ispostavilo da on umije samo ponesto oko male kazaljke, pa je njegovo odredi*vanje vremena ispadalo, otprilike, ovako:
    - Jos samo kolik za jedan nokat pa ce podne.
    To "gledanje u sat" za mog je djeda bila jedna isto tako tajanstvena i pomalo natprirodna umjesnost kao i gatanje u dlan. Ako si roden za to, ti ces tu rabotu i nauciti, ako pak nisi, dzabe ti je.
    Da zene ne znaju u sat i da to nisu zenska posla, to je za djeda bilo nesto sto se samo po sebi razumije. Jedne godine i nasa kuca dobi sat. Bilo je to ovako: Imao ti je djed jednog pobratima i prijatelja, nekog Petraka, samardziju po zanimanju. Taj ti je citave godi*ne lutao ispod Grmeca, od sela do sela, i ljudima pravio i popravljao samare, propijajuci svoju zaradu cesto vec i na licu mjesta, uz domacina kod koga je radio.
    Na Miholjdan, krsnu slavu nasu, Petrak je osvitao kod nase kuce, svecan i obrijan, i zdravio se s djedom:
    - Pobratime Rade, da nam bude srecan danasnji svetitelj.
    Ostao bi tako koji dan, napio se, napricao, ispregledao djedove samare i jednog jutra, evo ti ga, obuvena i potpasana, ljubi se s djedom i utjesno prorokuje:
    - Brzo cemo se mi opet sresti, pobratime, okrugla je zemlja.
    Jedne godine tako, rastajuci se s djedom, on mu pruzi povelik izlizan dzepni sat.
    - Evo ti, pobratime, ovo ces mi sacuvati za dogo*dine. Zaradio sam ga u dobra covjeka, pa mi je sve strasivo da ga djegod ne propijem.
    Djed obrisa oba dlana o caksire i primi sat pobo*zno kao naforu pred oltarom.
    - U redu, pobro, bice pazeno k'o oci u glavi.
    Sat je bio zakljucan u djedov sanduk i na njega se brzo i zaboravilo, sve dok ja jednog dana ne doperjah iz skole ponosito se sepureci:
    - Djede, ja znam gledati u sat, ucili nas u skoli.
    - Idi, beno, gdje ce dijete znati u sat. Hajde de, da si bar vojsku odsluzio, drugo bi bilo.
    - Bogami, djede, znam. Znam ga i naviti pa da ide.
    - E, e, lazi samo.
    - Daj vamo pa ces vidjeti.



    Moljakao sam, ulagivao se, aja, nije pomagalo. Tako cijenjenu stvar u djecje ruke, to je za djeda bio odvec velik rizik.
    Sljedeceg Miholjdana pobratim Petrak ne pojavi se na nasoj slavi. Djed se zabrinu.
    - Da nije bolestan, bog ti ga vidio?
    Propitivao se za nj u varosi, na stocnoj pijaci, na crkvenom saboru, ali od pobratima ni traga ni glasa. Te jeseni niko ga pod Grmecom nije vidio. Na jednome mjestu djeda utjesise pricom kako je stari govorio da ce pre*ko Une, u Kaure, da tamo pretresa i pravi samare.
    - Bogami ce njega, onako pijana, gdjegod umlatiti i opljackati Kauri, lopovi su to - vajkao se djed.



    Jednog popodneva, tek sto stigoh iz skole, djed me tajanstveno pozva u svoj sobicak. Bio je sam kod kuce.
    - Odider vamo.
    Poceprkao je po svom sanduku, izvadio iz plave hartije Petrakov sat i nepovjerljivo me pogledao.
    - A znas ga naviti, velis?
    - Znam.
    - Deder.
    Starac me usjede na svoj krevet, stavi mi sat u ruke i bez daha se zagleda u moje prste. Kad je navijanje bilo gotovo i sat zacaktao jasno i ravnomjerno, on ga uze u ruke, prinese desnom uvu i sav ozaren prosaputa:
    - Aha, radi, radi, kuca!



    Spustio je sat u krilo kao da se odmara, zagledao se nekud u daljinu i obradovano protepao:
    - A, znao sam ja da je on ziv, rda jedna. Ziv i zdrav.
    - Ko to, djede?
    - Moj pobro. Da je on mrtav, i njegov bi sat umro. Pa da, tako ti je to.




    Toga popodneva djed je bio toliko udobrovoljen da me je navece cak i u mlin poveo. Do dugo u noc sjedili smo na mlinskom pragu i gledali u pun mjesec, nas dvojica, velika i mala bena, a okolo su regatale zabe pa uz tu kreketaljku nisi znao jesi li jos na zemlji ili zajedno s mje*secom ronis kroz rasperjane naviljke oblaka.

    -Branko Copic, Basta sljezove boje




    Branko Ćopić - Bašta sljezove boje i Čudesna sprava - YouTube


    Zelim Vam jos puno satova koji se vama svidjaju...








    I neka Vas uz dobro zdravlje sluze.




    Pozz
    RUS, vladas, jagos and 10 others like this.
    "The future is something which everyone reaches at the rate of 60 minutes an hour, whatever he does, whoever he is".

  2. #52
    Istaknuti član Avatar korisnika Dragojlovic Darko
    Član od
    4.12.2012.
    Lokacija
    Kotor, Crna Gora
    Poruke
    3.190
    Lajkovi
    9742
    Reputacioni uticaj
    247

    Određen forumom Re: Ma taj sat je cudo pravo....

    Odlicno kao i uvijek

  3. #53
    Stariji član Avatar korisnika SHIBUMI
    Član od
    2.2.2012.
    Lokacija
    Balkan-South Ontario
    Poruke
    599
    Lajkovi
    2923
    Reputacioni uticaj
    173

    Određen forumom Re: Ma taj sat je cudo pravo....

    RONIOCI KOJI DUBINU ZNACE


    Vintage deep vibe




    Ovde ce biti vise reci a manje slicica, o satovima i firmama koje su ih pravile. Neki su ot tih "ronioca" vec davno zaboravljeni i ultra su retki. Neki su pak doziveli renesansu i opet su medju nama u svom punom sjaju i spremnoscu da ispune "najdublje" zelje.


    U sledecem nastavku ovog ronilackog zapisa, izdvojio bih ako mi dozvolite, samo te neke, kako rekoh ultra retke vintage “Ronioce koji dubinu znace”. I to samo one od 1KM. ili ti hiljdarke u metrima, e sad’, ako se provuce tamo neki sa kojim metrom vise ili manje, onda iskrena izvinjotka, bilo je stavrno namerno.


    “Mi smo pioniri, i jos uvek smo to i danas”

    Squalemaniaaaa...



    Zasto pocinjemo od njih, pa ima mnogo razloga , videcete ako budete ostali sa nama i posle obaveznih reklama.



    Squale je mala familijarna italijanska companija iz Milana, koja je od 1946 godine snabdevala delovima-primarno svojim kucistima neke druge kompanije satova. I to je tako trajalo do 1967. a tada je ta mala fabrika spojena sa"von Büren S.A. / Montres" (Neuchâtel / Swiss).

    Squale brand je sinonim za Swiss Made professionalne ronilacke satove. Narocito za one koji nisu imali znanja da se upuste u proizvodnju takvih zahtevnih karakteristika koje profesionalni ronilacki satovi zahtevaju.Kao prvo vodootporna kucista, poklopci, zaptivajuce krunice...




    Da bi u 60-tim Von Buren poceo i proizvodnju svojih satova (mada je nastavio i prodaju svojih kucista) koji su, sto je i sasvim normalno imali Squale ime i logo na svojim ciferima, pocevsi tako svoju institucionalnu i komercionalnu istoriju.




    Njihov zastitni znak-marka je “Squale” (bazirano na italijanskom"Squalo"- ajkula), omogucio je i drugim kompanijama da kupuju i koriste njihovo kuciste kao i reputaciju, pod uslovom da pokazu-stave njihov logo “Squale” na donji deo svojih cifera. Takva kucista su bila namenjena i za mnoge manje nezavisne firme satova.



    Za one koji se prvi put susrecu sa ovom ronilackom legendom, treba reci da je Squale tu bio sve vreme, ali nedovoljno primecen, kao u tami velikih dubina. Cak ga i mnogi italijanski kolekcionari nisu primecivali, taj dragulj koji su vec davno mogli imati na zglobu. Samo su ga oni najiskusniji kolekcionari, stari macori, uvek drzali na oku i bili na oprezu.


    Prvi uspeh (sportski) koji ga je dodatno promovisao postigao je na world diving sampionatu, Cuba 1968. Kada je legendarni medium, Master 50 atm. bio povezan sa mnogim velikanima ovog sporta. Jacques Mayola,Maria y Giuliana 'Jolly' Treleani, Tony Salvatori, Jean Tapu…..
    U 70-tim, Squale predstavlja prvi 1000 metara otporan sat, sa sapphire crystal-om i revolucionarnim bezel-om, koji se pokretao samo pod umerenim pritiskom i rotirao u oba smera.



    Jaques Mayol, jos poznatiji kao "covek delfin
    ".

    Squale je u jednom trenutku bio partner i sponzor Maria y Giuliana 'Jolly' Treleani, trostrukoj svetskoj sampionki u apnea disciplini. 1965.- 1967.Nazalost ona je tragicno igubila zivot 1971.


    Zaustavili su proizvodnju automatskih mehanizama krajem 80-tih, i kao i ostali u tim vremenima fokusirali na njihovu quartz liniju. Takvo je vreme bilo, dovoljno da polako “izblede” i da za mnoge izadju iz secanja.

    Da dostojno predstavimo "Squale" bice slika satova koji nisu samo atestirani za 100ATM/1000M.
    Ono sto je interesantno je to, koliko je njihovih karakteristicnog oblika kucista korisceno od strane drugih mnogo zvucnijih imena.

    Prestiznih firmi iz sveta ronilackih satova.

    Squale Super, Master, Medium, and 1000M kucista su prodavali brendu kao sto su: Altanus Genève, Arlon, Potens Prima, Prima Flic, Jean Perret Geneva, Ocean Diver / Blandford, Deman Watch, Margi, Berio, Eagle Star Genève, La Spirotechnique, Wertex, Carlson Tavernier Geneva, Sinn...(pazi, pazi i Sin-ovac je tu).

    Ohhh.. spomenuh li i Darwil, o da, i Darvil-ijanovich je imao svoje duboke ronilacke dane.

    Skoro svi ti satovi ce kasnije biti prikazani, pa ko voli izvolte vi, ne zurite bice za svakoga po nesto.



    Mr. Charles Von Buren

    I tako se C. Von Buren profesionalno obavezao da pravi elegantne, dobre, sigurne-pre svega pouzdane ronilacke satove, za sve znatizeljnike-istrazivace, ronioce u najdubljim morima i okeanima. Velika svajcarska tradicija preciznosti u pravljenju satova, kombinovana sa ljubavlju prema moru i ronjenju, dva vazna faktora koja su vodila C. Von Buren-a da ekskluzivno radi na konstrukciji profesionalnih ronilackih satova, jos od tih ranih pedesetih.

    Squale nastavlja da proizvodi svoje satove strogo namenski, mada istovremeno snabdeva i italijanske specijalne snage, Folgore Brigadu, karabinjere, vojnu policiju, mornaricu i mornaricki ronilacki korpus.

    Mada treba napomenuti da Squale nije bio zvanican sat svih tih pomenutih vojnih grupacija. Vec je samo koriscen zbog svojih dobrih karakteristika od istih.

    Sve je to uticalo da Squale bude reper marka za sve ronilacke satove. Taj status je uzivao nekoliko decenija, preko 20 godina je snabdevao vojsku- mornaricu mnogih zemalja. To je bio sat izbora za spec-ops, Czech, Polish, French Navy , UDT, German Federal, neke nordijske zemlje, SAS, i Australijske ronioce, takodje i za US Navy ( SEAL, underwater demolition team, frogman).

    Squale je 60- tih i 70-tih bio top proizvodjac kucista i za neke druge zvucnog imena kompanje ( narocito sa svojim 500m kucistima sa krunicom na poziciji 4 ). Od Airin, Dodane ,Tag Heuer-a do Dox-e i Blancpain-a ( u Bund 3H), Zeno i Avricoste (u Spirotechnique verziji). Ali iz svima razumljivih razloga, mnogi od njih nisu stavljali Squale logo na cifere svojih ronilackih satova.



    BLANCPAIN Fifty Fathoms u SQUALE 500M kucistu



    Ovo su samo neki od onih besramnih koji se nisu dali obavezati da na svojim ciferima stave obelezje Squale. Verovatno da se to kasnije kroz istoriju ne bi uticalo na njihovu reputaciju
    Sram da im udje.













    Ne bismo ulazili u polemiku da li je i ovo kuciste Squale, ali oblik i puno detalja upucuju na to.
    Napomenjeno je da se mnoga zvucnija imena nisu pridrzavala obaveznog obelezavanja Squale na ciferu.



    Kao sto smo rekli iz vec razumljivih razloga.





    Zenith aka "Beli", ili kako ga je njegov vlasnik od miloste nazvao: "Beli kit"





    A onda bi ovaj bio "crni kit".



    A ovaj Zmajevsko plavicast.



    Vidi se da je taj oblik kucista bio trend tih ranih 70-tih. Ali isto tako Squale je bio glavni snabdevac, pa zasto sumnjati u njihov vec proveren kvalitet.






    Zodiac Super Seawolf valjoux 72 chronograph


    Between 1974 and 1984

    besides the above mentioned models
    they began to benchmark their cases with the Characteristic 4 digits
    reference numbers they continued to produce the master medium and super
    but their 500 meters models
    were given the reference
    professional 1521

    That way the
    1000m models recieved the ref # 2001 and 2002
    to models 100atm and 101 atm respectively
    the 500m Squale backlit bezel and beveled benz hands
    rolex type # ref 2003, Corallo line were references 2006
    and introduced the tiger in 1984
    a self-designed and inspired by the Omega proplof as ref 2007





    A sada nastupa ona "sitna boranija" nezavisnih tuznih i zaboravljenih.

    Squale rane godine 1967-1974.



    WERTEX SQUALE MEDIUM



    WERTEX SQUALE MASTER 600M




    VERYWATCH CASE MASTER 301 (30ATA) 1972




    VELESTER CASE MASTER 100ATA (1000m)






    TAVERNIER WATCH



    TAVERNIER SUPERMATIC CASE TYPE COMPRESSOR 20ATA (200M)




    TAVERNIER SAPHIR 100ATA (1000m)



    TAVERNIER MASTER 301 (30ATA)



    SVE DIPPY 25ATA



    PIMAX SQUALE CASE SUPER 20ATA




    POTENS PRIMA SUPER 20ATA



    OCTUS 100ATA SQUALE CASE MASTER





    Retka verzija, dupli datum i karakteristicno kupolasti-dome plexi.

    SQUALE NOBLEX MASTER CARCASSA 301 (30ATA)



    SQUALE NILEG SUPER ATA 20



    SQUALE MARGI CASE MASTER DOMED PLEXI (100ATA)





    SQUALE MARGI CASE MEDIUM



    SQUALE KALOS SUPERMATIC (20ATA)







    SQUALE KALOS 600



    SQUALE LORDAN 500 PROFESSIONAL



    SQUALE HERODIA 1730 (30ATA)



    SQUALE HOSAM 1537 (30ATA)





    Pored kucista, poklopa, bila je obaveza da i krunice koje su isporucivane budu sa znakom Squale.



    SQUALE HAI SAPHIR 100ATA (1000M)







    Kao sto je gore napisano 1000m modeli su imali ref # 2001 i 2002 na poklopcu.

    SQUALE FELSERS 600M BLUE & ORANGE





    A sada par Darwil-ijanovicha nama nekad tako dragi - Master Squale 100ATM


    Darwil supermatic-compresor- sa unutrasnjim bezel-om.



    Jos jedan Squale Darwil Supermatic





    Redak Squale Oscar 20atmos/ diver chrono





    Squale Potens Master 100atmos



    Squale Blandford Ocean Diver 100atmos





    Berios-i Squale iz quartz-nog doba





    Ako se nekom svideo kais sa crnim stepom kao detaljem (gornja slika), to je od SteveO "The Beast."
    Steveo Straps | Handcrafted Leather Watch Straps

    SQUALE FISHER-EXTRA CASE SUPER 300M







    SQUALE EAGLE STAR GENEVA ATA 100











    I opet jedan sa plavim ciferom za Zmajceka.





    SQUALE EAGLE STAR GENEVE -medium verzija



    SQUALE EAGLE STAR GENEVE PROFESSIONAL 500M
    Jedan od prvih 500M profesionalnih komada



    SQUALE EAGLE STAR GENEVE SAPHIR EXTRA 1000M





    I Sin-ovac mu, za koga su rekli da ne postoji.

    SQUALE SINN SAPHIR EXTRA 1000M



    A za ovu Royce bracu takodje sumnjamo da su delili "Kucice" Squale. Heeej...a kako to dokazat, kada su slicne ko jaje jajetu.




    Nastavak sledi, sumoran i dosadan, sa jos puno slika koje velicaju slavu i uspeh, jednu prestiznost, ako mi dozvoljavate da tako da kazem. Squale dominaciju ili samo poslovnost u tom datom vremenu, pravom trenutku, zapisanom samo u tefterima nekih kolekcionara.

    "Ronioci koji dubinu znace".

    Ajd...pa kome je dosadno bilo, vi izvolte paljba, razlaz.


    Pozz
    Poslednja ispravka: SHIBUMI (5.3.2014. u 11:35)
    Shmizla, marko14, RUS and 18 others like this.
    "The future is something which everyone reaches at the rate of 60 minutes an hour, whatever he does, whoever he is".

  4. #54
    Moderator Avatar korisnika Zagor
    Član od
    9.2.2012.
    Lokacija
    Markovac
    Poruke
    7.012
    Lajkovi
    58463
    Reputacioni uticaj
    218

    Određen forumom Re: Ma taj sat je cudo pravo....

    AAAAAAAAAAAAAAA kakvi satovi,ovo je ludilo.Najezio sam se,hvala Shibumi

  5. #55
    Stariji član Avatar korisnika himmelstrider
    Član od
    25.9.2013.
    Poruke
    984
    Lajkovi
    516
    Reputacioni uticaj
    22

    Određen forumom Re: Ma taj sat je cudo pravo....

    Shibumi, tek sam sada zapravo naleteo na ovu temu, prekotrljao sam je i svaka cast na trudu i informativnosti. Neces mi, nadam se, zameriti sto me mrzi da ti dam "like" na svaki post, posto ima mnogo da se kotrlja a to nisam odradio na vreme. Iako "like" svakako zasluzuje ! Svaka cast !
    "Vecina drustva zna sta je amortizer, sta je gibanj, sta je obarac, snajperski nisan... samo ja znam kako oni rade, i samo ja konstantno ucenje o tome vidim kao normalno."

  6. #56
    Stariji član Avatar korisnika SHIBUMI
    Član od
    2.2.2012.
    Lokacija
    Balkan-South Ontario
    Poruke
    599
    Lajkovi
    2923
    Reputacioni uticaj
    173

    Određen forumom Re: Ma taj sat je cudo pravo....

    Hvala onima koji su nasli u ovim pisanijama nesto zanimljivo. A svima se iskreno zahvaljujem i ako nista drugo, zelim prijatan ostatak veceri.
    Lepo druzenje, uz dobru knjigu i jos lepsi sat.





    Squale firma osnovana od strane Von Buren porodice , koja tada mozda nije ni sanjala, da ce i 60-tak godina kasnije, mnogi entuzijasti biti fascinirani tim satovima, kao i daljem razvoju istih.



    Ko je bio dovoljno brz, mogao je doci u posed jednom ovakvom NOS
    vintage Squale 101atmos (1000m), original celicna narukvica, kutija & papiri, za 750 euricha.





    Charles Von Buren je bio lider te ronilacke porodice, veoma aktivan i predusretljiv, bio je u vrhu ronilackog bratstva. Uvek na cutting edge razvoja satova za scuba diving, ribolov, slobodni zaron…



    Monique Von Buren (cerka osnivaca Charlea Von Burena-a), koja je morski biolog po struci i strastveni ronilac, ljubav koju je nasledila od svojih roditelja.






    Squale sa sedistem u Milanu, u svojim prostorijama ima izlozene mnoge stare modele satova, vredne uspomene, trofeje, nagrade, cak i prave zube ajkule, stari poklon jednog zadovoljnog kupca, profesionalnog ronioca.



    Jos jedan za Dalibora, da posle ne kaze...



    U cast cuvenoj padobranskoj brigadi.

    Folgore brigada slavi svakog 23-ceg octobra godisnjicu bitke kod El Alamein (1942).

    Po zavrsetku druge bitke kod El Alamein-a, Britanski general Hughes, komandant 44-te pesadijske divizije je rekao: Zelim da kazem da u celom svom zivotu, nikada nisam video vojnike koji se bore kao ovi iz Folgore brigade.

    A sada opet sitna pesadija nastupa.

    SQUALE ELECTRA CAJA SUPER (30ATA)




    DUWARD SQUALE SUPER 300M





    DEMAN WATCH SQUALE MEDIUM (20ATM)/(30ATM)









    SQUALE DEMAN WATCH BUND





    SQUALE DEMAN WATCH SUPER



    SQUALE DEMAN WATCH MASTER SAPHIR 100ATA









    SQUALE DESOTOS SUPER



    SQUALE CORDIA CITTA- A thing of beauty/ Sat koji po svemu zasluzuje da bude prikazan u vise fotki.








    SQUALE CITTA

    Isti model uporedjenja radi, kada je Squale poceo sa proizvodnjom pod svojim punim obelezjem.







    SQUALE CARLSON 600M




    BRITSCARD SQUALE MASTER




    BERTHOUD DE LUXE SQUALE SUPER







    A sada opet jedan od najtrazenijih modela Squale "OCEAN DIVER"

    Kada je Nigel Blandford (of Blandford SA) usao u saradnju sa Von Buren Horlogerie of Neuchatel,
    1972 godine

    Nedostizan i retko lep primerak svoje vrste, dovoljno da nekim kolekcionarima odmah zaustavi dah.



    SQUALE MASTER OCEAN DIVER BLANDFORD SA ATA100















    Squale OCEAN DIVER Master 100 ATMOS






    SQUALE BLANDFORD SA OCEAN DIVER DEEP BLUE









    SQUALE BLANDFORD SA OCEAN DIVER MASTER BLACK





    Ovde je malo uporedjenje sa Rolex-om, da li je to pristojno u trenu tom.



    SQUALE OCEAN DIVER BLANDFORD SA 1535 PROFUNDOUS

    Sa hidraulickom tecnoscu (onako prosto receno) za merenje pritiska-dubine vode kod zarona, po slicnom principu kao i kod * AQUADIVE satova.

    *Aprila 16th 1968 US patent je prijavljen za izum koji omogucava merenje dubine vode-pritiska. Pronalazak koristi mehanicki system da se meri pritisak vode koji okruzuje sat kod zarona.

    Koristeci hidraulicnu tecnost i zupcanike za preenos tog merenja, koje se ocrtava na kruznom pokazivacu, ukazujuci dubinu. Patent je registrovan na ime Aquadive watch company i ovaj patent ugradjen u Aquadive satove se smatra kao jedan od najvecih u svim ronilackim satovima 70-tih godina.
    Ajd… da mi to verujemo, pa maker nas i slagali.






    BERIOS SQUALE MASTER



    BERIOS SQUALE PROFESSIONAL
















    BERIOS SQUALE MASTER BITONE BEZEL









    BERIOS SQUALE 600M










    Ajd jos neku slicicu, zasluzuje a i valja se.









    BERIOS SQUALE SAPHIR ATA100





















    BERIOS SQUALE 1535 PROFUNDOUS

    Jos jedan "uljani", kao i onaj predhodni OCEAN DIVER






    ANTARES CASE SQUALE ATA 100



    SQUALE ARLON MEDIUM











    I za ovo izdanje jos jedan "Rumeni" Squale Saphir 2001

    Sa "Olongapo"-stile narukvicom.






    Kazu da je najbolji i jedini lek za Squalemaniaaaa...ke, imati sve te modele satova u svojoj kolekciji.

    Za zute minute...





    I crne rupe...







    Ajd... Do skorog druzenja, koliko vec sutra.


    Pozz

    Poslednja ispravka: SHIBUMI (5.3.2014. u 20:42)
    "The future is something which everyone reaches at the rate of 60 minutes an hour, whatever he does, whoever he is".

  7. #57
    Moderator Avatar korisnika Zagor
    Član od
    9.2.2012.
    Lokacija
    Markovac
    Poruke
    7.012
    Lajkovi
    58463
    Reputacioni uticaj
    218

    Određen forumom Re: Ma taj sat je cudo pravo....


  8. #58
    Stariji član Avatar korisnika SHIBUMI
    Član od
    2.2.2012.
    Lokacija
    Balkan-South Ontario
    Poruke
    599
    Lajkovi
    2923
    Reputacioni uticaj
    173

    Određen forumom Re: Ma taj sat je cudo pravo....

    RONIOCI KOJI DUBINU ZNACE











    Squale ima sjajnu proslost i svetlu buducnost ispred sebe. Interesovanje za te satove poslednjih godina zasluzeno raste, do nas je da na svoj nacin podrzimo te nezavisne kreatore “vremena” koje dolazi.


    Kao sto sam ja nosio starke jos 1975. godine, a vi to radite danas.



    Squale je uvek u potrazi za poboljsanjem izgleda i karakteristika svojih satova...




    Sve one male vazne stvari, koje nas cine srecnijim i zadovoljnijim vlasnicima istih.






    Hrabro pisana istorija, rukom i ljubavlju svojih osnivaca, familije Von Büren.



    Koja je usput sasvim lepo posluzila i nekim drugim ponositim, a da li su time stvarno bili ponosni ?!



    Squale Watches CEO, Andrea Maggi nastavlja tradiciju sa puno zara, velikom voljom da ugodi svima koji zele da u svom posedu imaju deo ronilacke istorije.



    Mr.Andrea Maggi stoji u sredini.



    Samo neki od satova iz licne kolekcije Mr. Andrea Maggi-ja



    NOS Squale Tiger 500



    Sa slicnim mehanizmom zakljucavanja kao i kod
    Omege Ploprof.



    Patern-sara na zadnjoj strani, kod ronjenja drzi sat bolje fiksiran na neoprenu.



    Da se pokusa zadovoljiti i ukus nasih dama.



    Crni dijamanti prave lep kontrast na ovom satu...



    Mada bi se ovde jedan kais od Stingray-Raze bolje slozio.



    Ma sta jedan, bar dva ili vise...



    Oduvek Swiss made kako vec to tradicija pravljenja satova nalaze, kombinovano sa cvrstinom i izdrzljivoscu. Kao i sama otpornost i tacnost, koji su bili primarni za Squale satove od samog pocetka.

    Plava faza ...














    I po obicaju nesto za Dalibora...









    Koja jos uvek traje...










    Svajcarski 316L celik za kucista, kada treba “crnilo”-PVD se radi po "Beretta" tehnologiji, te svetski poznate fabrike lakog naoruzanja.



    Mada ovo nije puno potpisan Squale...



    Jedino da se tesimo da je ovo patina koja ima svoju draz.






    Squale je oduvek bio direktan kupac ETA mehanizama iz Grenchen-a, garantujuci najbolji moguci kvalitet, a tako je i danas.




    Svi Squale satovi su mukotrpno sklapani majtorstvom casovnicarskog umeca, zatim je svaki sat po strogim standardima testiran.





    Squale uvek garantuju svojim vlasnicima dugi vek - godine nosenja , redovne upotrebe i preciznost.




    Jel'dosta bilo Squale, plavaca, zutaca...

    I jos ako neko pogodi...




    *Ko je imo o'vaki?


    *Odgovor:

    To je zubich sekutic davnog predaka ajkule, poznatijeg kao „Megalodon“.
    Kazu da je to najcesci dokaz postojanja istih. Jer je pozanto da Ajkula (moram velikim iz postovanja, brrrrr..) menja zube posle svakog malo tvrdjeg obroka, u vidu desantnih camaca, neispaljenih torpeda, bova, lengera...Fosili ajkule su izuzetno retki jer nemaju kosti nego samo hrskavicu, koja se ne okameni (fosilizuje) dobro. Tako da su te komadine zuba uvek dokaz njihovog postojanja.

    Taj predak, brat od muske tetke ove sadasnje, bio je neke srazmerne duzine tela od 18-20 metErI, prema tezini od odokativnih 45 tona. Mada se sumnja da je duzina mogla da bude i do neverovatnih 30m.



    Sa skromnin rasponom celjusti od 2metra, skoro kao ulaz u neku pecinu strogu, i to bez dna, gde niko ziv ne zivi.

    Zasnivajuci svoj metabolizam na ovim savremenim belim...Pa ako znamo, da ova prosecna bela od 5-6 metara duzine ima apetit od nekih 10-15 kg mesa i mesnih preradjevina, peraja, gumenih cizama i camaca, vesla, konzervi mesnog dorucka, krpa i ostalih proizvoda narodne radinosti... i to dnevno.



    Malo poredjenje prema zubichima velike bele.
    Koliko je onda ovo cudo moglo da pojede od dorucka do rucka?

    Kazu da je u proseku morao da pojede oko-lo 80-100 kg dnevno, i to samo da odrzi goli zivot, a sta kada je mogao da sebi da oduska... Hranio uglavnom manjim kitovima, onim sitnisem od oko 10-15 tona tezine, mada se sumnja i da je nekada znao da smaze i neko manje ostrvo sve zajedno sa palmom i kokosima, narocito ako je ostrvo bilo koralnog porekla. Mljac...

    Doduse Robinzon Kruso je ziveo na malo vecem ostrvu zajedno sa svojim izabranikom-zivotnim partnerom. Odmah dole levo, prasnjavim puteljkom kod ostrva Praslin u Indijskom okeanu, jos dok su Sejseli bili deo kontinenta- te velike zemlje Indije.



    Jedina stvar koja je Megalodona drzala podalje od kopna bila je njegova velicina, jer bi se samo bespomocno nasukao kao neka spanksa galija iz 16. veka. DakleM, Megalodon je bio ogroman, nemilosrdan, a na vrhu ishrane u Pliocen i Miocen epohi. Sta je poslo po zlu? Postoje raznorazne teorije: Megalodon je mogao biti osudjen globalnim hladjenjem (koje je kulminirao poslednjeg ledenog doba), ili postepenim nestankom velikih kitova koji su predstavljali vecinu njihove ne tako raznovrsne ishrane. Mozda je zatvaranje lanca Centroprom prodavnica i robnih kuca Beograd uzrok?
    Neki ljudi misle da Megalodon još uvek vreba u okeanu, na velikoj dubini ...



    Gde neke ruznjikave ribe “nose“ cak i fenjere…

    Ali stvarnih dokaza, da je preostao neki daljni rodjak ajkule nema, jos…


    Sem prica u kojima su oci Veeeelike…


    Neki naucnici cak tvrde, da su te nemani zivele sve do pre nekih 15 000 godina.





    Sreca da smo ih izbegli, mada i ove danas...


    Ajd... Pa do skorog druzenja, od dorucka do rucka.



    Probaj ovo dole , ako smes.


    Pozz
    Poslednja ispravka: SHIBUMI (7.3.2014. u 14:38)
    Shmizla, marko14, vladas and 5 others like this.
    "The future is something which everyone reaches at the rate of 60 minutes an hour, whatever he does, whoever he is".

Strana 6 od 6 PrvaPrva ... 23456

Slične teme

  1. 2012-pravo vreme za kupovinu "švajcarca"
    By Milanche78 in forum Opšti forum
    Odgovora: 16
    Poslednja poruka: 3.1.2012., 15:30
  2. INVICTA - Pravo Cudoviste
    By bursa in forum Kompletni testovi satova
    Odgovora: 13
    Poslednja poruka: 12.4.2011., 11:43

Bookmarks sajtovi

Vaš status

  • Ne možete postavljati teme
  • Ne možete odgovarati na poruke
  • Ne možete slati priloge uz poruke
  • Ne možete prepravljati svoje poruke
  •