Ako se ne varam na forumu nema slične teme, mislim da bi bilo zanimljivo započeti diskusiju o završnoj obradi pojedinih marki satova, kućišta i mehanizama ili čak pojedinih modela. Mogli bismo da uporedimo kvalitet završne obrade pojedinih marki satova, pojedinih modela, starijih ili novijih modela istog proizvođača, kao i naše mišljenje i iskustva o tome kako pojedini modeli izgledaju posle xx godina korišćenja.

Meni je kvalitet završne obrade veoma bitan, možda čak i bitniji od mehanizma koji se nalazi u samom satu. Pregledao sam slike pojedinih satova pod mikroskopom i jako sam se razočarao u Zenith ali sam se i iznenadio kvalitetom završne obrade Baume&Mercier satova. Mislim da jako dobru završnu obradu kućišta imaju nemački mikro brendovi satova, Sinn i Damasko, nisam ih držao u ruci ali sam gledao review i čitao iskustva ljudi, Steinhart, čini mi se tu jako puno zaostaje za njima, dok se Archimede nalazi izmedju. Koji brendovi po vama imaju najkvalitetniju završnu obradu, a koji brendovi zaostaju, kakav je Rolex, IWC, Panerai, Breitling, Omega, JLC, Grand Seiko, .... Zanimljiv mi je jedan post na ovom forumu gde piše da je završna obrada na Damasko satovima ekvivalentna završnoj obradi satova koji koštaju preko 10k evra.