Prikaz rezultata 1 do 10 od ukupno 38
Like Tree54Likes

tema: Budućnost našeg hobija

Threaded View

VIP član Avatar korisnika skydrummer
    Član od
    23.6.2011.
    Lajkovi
    30920
    Reputacioni uticaj
    985

Određen forumom Re: Budućnost našeg hobija

Uvek će biti ljudi koji će voleti satove ( kada kažem satove mislim na ono što se do skoro podrazumevalo pod satovima , dakle ne ovi "gedžeti" ) . Međutim problem su i sada a kamoli u budućnosti rezervni delovi, njihova dostupnost, cena, naročito kada se radi o starovremenskim satovima. Već sada su u nekim zemljama ( Australija ) delovi za švajcarske satove nedostupni nezavisnim časovničarima. Jednostavno im je slavina zavrnuta.Ili recimo ima satova japanskih proizvođača koji se moraju slati u Japan na servis. Ne samo neki globalni trendovi po pitanju "gedžeta", nego i ponašanje proizvođača satova idu u prilog povećanju cena delova i servisa.

Zatim recimo kod nas ne postoji (ili ja bar nisam čuo da je ima) kvalitetna škola za časovničare, što srednjeročno gledano ne može da ide prilog ljubiteljima satova . Koliko ima kvalitetnih časovničara van Bg ? Ima ljudi i sa ovog foruma koji su morali slati sat kurirskim službama u Bg jer u svom gradu a i okolini ili nisu imali uopšte časovničara ili nisu imali časovničara u kojeg bi imali poverenja.

Ma koliko ja voleo mehaniku ona je ipak u manjini . Dovoljno je pogledati šta nose osobe od recimo 15-30 godina i videće te da su to uglavnom kvarcni modni satovi. Da ne kažem da mnogi i ne nose satove.
    Recimo kada sam bio kod jednog cenjenog časovničara, pričali smo o stavljanju osvetljenja na kazaljkama i čovek mi reče, meni se to ne isplati ( radi on premazivanje kazaljki ali mu se ne isplati ) , jer malo je ljudi koji to traže. Ja kupim bočicu sa tom svetlećom masom ,od zaboravio sam koliko evra, i kada je otvorim ona može da stoji neko relativno kratko vreme ( čini mi se par meseci ) i moram je baciti. Za to vreme svega par mušterija zatraži uslugu premazivanja kazaljki.
    Nedostatak stručnih škola, nedostatak delova iz ovog ili onog razloga, monopoli, trendovi , nekada i potpuno nerealne cene satova su ono što ugožavaju horologiju.
    Poslednja ispravka: skydrummer (22.8.2013. u 23:41)
    jagos and Zagor like this.

Tags for this Thread

Bookmarks sajtovi

Vaš status

• Ne možete postavljati teme
  • Ne možete odgovarati na poruke
  • Ne možete slati priloge uz poruke
  • Ne možete prepravljati svoje poruke
  •