Strana 1 od 3 123 PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 1 do 10 od ukupno 28
Like Tree97Likes

tema: Seiko – službeno izdavani vojni satovi

  1. #1
    VIP član Avatar korisnika skydrummer
    Član od
    23.6.2011.
    Poruke
    7.052
    Lajkovi
    30924
    Reputacioni uticaj
    983

    Određen forumom Seiko – službeno izdavani vojni satovi


    Seiko – službeno izdavani vojni satovi


    Uvod

    Tekst koji sledi nastao je kao rezultat velikog ličnog interesovanja za vojne satove, istoriju i u ovom slučaju satove proizvođača Seiko. Za pisanje teksta korišten je velik broj izvora, tekstovi su prevedeni, u izvesnoj meri izmenjeni, dopunjeni, dodatno prokomentarisani i obogaćeni velikim brojem fotografija, čineći ovaj tekst apsolutno jedinstvenom celinom. Cilj teksta jeste da prikaže Seiko satove kao i satove koji su izlazili iz Seiko korporacije a koji su bili izdavani kao službeni vojni satovi. U tekstu nisu prikazani Seiko vojni satovi iz perioda Drugog svetskog rata jer je naglasak na satovima novije proizvodnje. Takođe u tekstu će biti reči i o mehanizmima koji su ugrađivani u ove satove a koji su u svoje vreme predstavljali mala remek dela. Isto tako biće reči i o satovima čije je pretpostavljeno vojno poreklo obavijeno misterijama i glasinama.


    Postoje časovničarske kompanije čija se imena više vezuju za vojne satove ( Lemania, Heuer,Tutima, Hamilton...) i kompanije čija je povezanost sa vojskom poznata malobrojnim zaljubljenicima i dobrim poznavaocima vojnih satova. Jedna od takvih kompanija je i Seiko . Seiko ( Seikosha ) je bio poznat proizvođač vojnih satova u carskom Japanu. Nakon Drugog svetskog rata ime Seikaviše se ne vezuje za vojne satove , bar koliko je meni poznato . U tim posleratnim godinama neke druge, mahom švajcarske, kompanije dolaze do izražaja. Međutim u prvoj polovini 80-tih godina prošlog veka Seiko se vraća proizvodnji vojnih satova. Naručilac satova je zemlja sa verovatno najbogatijom istorijom vojnih merača vremena. U pitanju je Britanija . Satovi koje je Seiko proizvodio za Britanske oružane snage (mahom RAF ) poznati su pod imenom „Seiko RAF issued chronographs“ . Postoji prva i druga generacija Seiko RAF hronografa.
    Prva generacija Seiko RAF hronografa bila je namenjena pilotima i navigatorima RAF-a i izdavana je od oktobra 1984.do novembra 1990. godine. Postoji podatk da je za taj period izdato 11307 Seiko RAF hronografa prve generacije. Fabrička oznaka tog Seika je 7A28-7120.
    Po čemu su prepoznatljivi i cenjeni pomenuti satovi ? Prvo to je mehanizam oznake 7A28 koji predstavlja pravo remekdelo , ali o njemu nešto kasnije. Drugo to je dizajn sata. Seiko RAF prve ( a i druge generacije ) je tipičnog vojnog izgleda. To znači brušeno čelično kućište, ušrafljujući poklopac, crni brojčanik sa ispisanim arapskim brojevima, svetlećom masom premazane kazaljke, markeri i brojevi na brojčaniku, sat relativno malog prečnika, bar za današnje standarde, ušice kaiša povezane sufiksnom osovinicom a ne tzv. spring bar-om. Na poklopcu se nalaze ugravirane vojne oznake.

    Detaljniji prikaz prve generacije Seiko RAF hronografa.
    · Materijal kućišta:nerđajući čelik
    · Dimenzije kućišta: 37mm ( bez krunice ) x 43 mm x 9 mm ( š x d x v), razmak između ušica je 20 mm
    · Mehanizam: 7A28
    · Materijal za osvetljenje: Prometijum 147 ( Promethium )
    · Staklo: mineralno
    · Napomena: prikazana su dva sata
    Grupa slika 1
    Seiko – službeno izdavani vojni satovi-1.jpegSeiko – službeno izdavani vojni satovi-2.jpegSeiko – službeno izdavani vojni satovi-3.jpegSeiko – službeno izdavani vojni satovi-4.jpgSeiko – službeno izdavani vojni satovi-5.jpgSeiko – službeno izdavani vojni satovi-6.jpgSeiko – službeno izdavani vojni satovi-7.jpgSeiko – službeno izdavani vojni satovi-8.jpg

    Kao što se vidi sa fotografija,hronograf sata može da meri 29 min, 59 sek i 9 desetinki. Gornji desni taster služi za startovanje i zaustavljanje štoperice. Donji taster je za resetovanje na nulu. Gornji levi taster je interesantan . Pritiskom na gornji levi taster zaustavljaju se sve kazaljke hronografa ali nije zaustavljeno merenje tako da ponovnim pritiskom na gornji levi taster kazaljke hronografa nastavljaju da mere od tamo gde bi inače bile da nisu prethodno zaustavljene. Drugim rečima ako startujete štopericu i posle 5 sekundi pritisnete gornji levi taster i sačekate npr. 5 sekundi a onda ponovo pritisnete gornji levi taster , kazaljka će nastaviti merenje od 10-te sekunde a ne od 5-te sekunde, dakle proces merenja nije prekinut. To je tzv. „splitfunkcija“ i pomoću nje praktično možete meriti više prolaznih vremena. Sa donje leve strane nalazi se krunica.
    Grupa slika 2
    Seiko – službeno izdavani vojni satovi-1.jpg

    Što se tiče vojnih oznaka, prvo imamo NSN broj ( NSN- Nato Stock Number ). On se sastoji iz tri grupe brojeva ,ukupno 13 brojeva. Prva grupa su brojevi 6645 , to je Nato oznaka ili šifra za merače vremena i može se sresti na vojnim ručnim satovima sa i bez hronografa. Druga grupa brojeva je 99 i označava zemlju porekla tj. zemlju u okviru koje je sat izdat ( ne proizveden nego izdat ). Broj 99 je Nato broj za VelikuBritaniju ( za SAD Nato broj je 00 mada na nekim službeno izdavanim američkim vojnim satovima stoji npr. 01, za Nemačku je 12, za Francusku je 14 ...) . Značenje treće grupe brojeva mi nije poznato ali ono za kolekcionare nije toliko ni bitno. Sledeća oznaka , koja se nalazi ispod NSN broja, jeste strelica koja označava državno vlasništvo . Strelica je poznata i pod nazivom Broad arrow ili crow’s foot-svrakina noga . Ispod strelice nalazi se serijski ili redni broj sata a iza kose crte nalazi se broj koji označava godinu izdavanja sata, tj. godinu kada je sat ušao u službu. U okviru grupe slika 3 možemo videti nekoliko poklopaca sa opisanim vojnim oznakama.
    Grupa slika 3
    Seiko – službeno izdavani vojni satovi-1.jpgSeiko – službeno izdavani vojni satovi-2.jpgSeiko – službeno izdavani vojni satovi-3.jpeg

    Početkom 90-tih , prvu generaciju SeikoRAF hronografa menja druga generacija. Postoji podatak da je izdavanje druge generacije počelo januara 1993. godine.Fabrička oznaka tog modela je 7T27-7A20 . Drugu generaciju Seiko RAF hronografa pokreće mehanizam 7T27 koji je jeftniji i jednostavniji od mehanizma iz prve generacije .
    Detaljniji prikaz druge generacije SeikoRAF hronografa.
    · Marijal kućišta:nerđajući čelik
    · Dimenzije kućišta: 37,7mm ( širina bez krunice i tastera) x 43 mm x 9 mm ( š x d x v ), razmak između ušica je 20 mm
    · Mehanizam : 7T27
    · Staklo: mineralno
    · Materijal za osvetljenje: Prometijum 147 ( Promethium )
    · Napomena: prikazana su dva sata
    Grupa slika 4
    Seiko – službeno izdavani vojni satovi-1.jpgSeiko – službeno izdavani vojni satovi-2.jpgSeiko – službeno izdavani vojni satovi-3.jpgSeiko – službeno izdavani vojni satovi-4.jpgSeiko – službeno izdavani vojni satovi-5.jpg

    Merni opseg hronografa ovih satova tj.mehanizma 7T27 jeste 29 minuta i 59 sekundi. Centralna sekundara je sekundara hronografa, gornji podbrojčanik je 30-minutni registar hronografa. Podbrojčanik na poziciji broja 9 služi za 24-časovni prikaz vremena tj. AM-PM funkcija ili kako još vole da kažu to je vojni prikaz vremena tzv. military time. Gornji desni taster služi za startovanje i zaustavljanje hronografa dok levi gornji taster služi za tzv. split funkciju ( zaustavljanje kazaljke hronografa bezprekida merenja ) i za resetovanje na nulu. Takođe treba primetiti da postoji prikaz datuma.
    Grupa slika 5
    Seiko – službeno izdavani vojni satovi-1.jpg

    Ono što je interesantno jeste da postoji druga generacija Seiko hronografa koji nemaju svetleći materijal na kazaljkama,markerima i brojevima na brojčaniku i to su podmornički satovi. Naime poznato je da su podmornički satovi bez osvetljenja decenijma unazad. Zašto? Zato što su se za osvetljenje vojnih satova koristili radioaktivni materijali kao što su radijum, tritijum, prometijum a nuklearne podmornice su opremljene osetljivim senzorima koji treba da upozore na prisustvo radijacije ukoliko dođe do otkazivanja ili nekog kvara na reaktoru. Ti senzori možda ne mogu da registruju radijaciju sa brojčanika i kazaljki vojnih satova kada je staklo celo tj.neoštećeno ( možda i mogu ne mogu da tvrdim ) ali ukoliko staklo pukne sigurno mogu . Da bi se sprečilo bespotrebno paljenje alarma , podmornički satovi su bez radioaktivnih premaza, bar oni korišteni na nuklearnim podmornicama. Današnji satovi koji se koriste na podmornicama mogli bi imati kvalitetno osvetljenje jer se već neko vreme koriste kvalitetni neradioaktivni premazi ali to je već neka druga tema.
    Dakle oznaka P na brojčaniku označava Prometijum 147 ako te oznake nema u pitanju je sat bez osvetljenja tj. sat korišten u podmornicama. Ono što treba naglasiti jeste da su ti satovi poprilično retki.
    Grupa slika 6
    Seiko – službeno izdavani vojni satovi-1.jpg

    Na sledećoj fotografiji možemo videti prvu generaciju i drugu generaciju sa i bez osvetljenja.
    Grupa slika 7
    Seiko – službeno izdavani vojni satovi-1.jpgSeiko – službeno izdavani vojni satovi-2.jpg

    Za kolekcionare je bitan podatak da su satovi prve generacije izdavani na tzv. bund kaišu dok je druga generacija bila na sivom Nato kaišu. Nisam siguran dali su kaiševi bili identični kao u grupi slika 8, posebno kaiš sa leve strane, ali ako i nisu poprilično su slični.
    Grupa slika 8
    Seiko – službeno izdavani vojni satovi-1.jpg

    U ovom delu teksta biće reči o kontraverznom tzv. Seiko Vulkan (eng. Vulcan ) modelu.
    Navodno su ove satove nosile posade aviona Vulkan. Vulkan je strateški bombarder dizajniran 50-tih sa cljem da uslučaju rata sa SSSR-om bombarduje ciljeve u toj zemlji nuklearnim projektilima. Dugi niz godina činio je okosnicu strateške avijacije Velike Britanije. Seiko Vulkan pokreće mehanizam Seiko 7A38 što je ustvari isti mehanizam kao i 7A28 samo sa prikazom dana i datuma. Seiko Vulkan prepoznatljiv je po žutom brojčaniku. Zašto je ovaj sat kontraverzan? Zato što ne postoji nijedan dokaz da su ti satovi korišteni od strane vojske tj. RAF-a. Ne postoji nijedan Seiko Vulkan sa vojni oznakama na poklopcu, nema ni jedne fotografije pilota sa tim satom na ruci, ne postoje vojni papiri koji bi išli uz sat... Nema apsolutno ničega , sve se svodi na glasine, pretpostavke, nagađanja. Zato ovaj sat verovatno i ne pripada ovom tekstu ali opet zbog glasina je ubačen. Moglo bi se reći da je to najpoznatiji ne vojni vojni sat , bar dok se ne pojavi neki opipljiv dokaz.
    Grupa slika 9
    Seiko – službeno izdavani vojni satovi-1.jpgSeiko – službeno izdavani vojni satovi-2.jpgSeiko – službeno izdavani vojni satovi-3.jpgSeiko – službeno izdavani vojni satovi-4.jpgSeiko – službeno izdavani vojni satovi-5.jpgSeiko – službeno izdavani vojni satovi-6.jpgSeiko – službeno izdavani vojni satovi-7.jpgSeiko – službeno izdavani vojni satovi-8.jpgSeiko – službeno izdavani vojni satovi-9.jpgSeiko – službeno izdavani vojni satovi-10.jpg

    Poslednja ispravka: RUS (28.8.2013. u 18:44)
    RUS, vladas, esdy_11192 and 16 others like this.

  2. #2
    VIP član Avatar korisnika skydrummer
    Član od
    23.6.2011.
    Poruke
    7.052
    Lajkovi
    30924
    Reputacioni uticaj
    983

    Određen forumom Re: Seiko – službeno izdavani vojni satovi

    Nekoliko reči o mehanizmu Seiko 7A28 koji pokreće Seiko RAF satove prve generacije ( njegova verzija 7A38 pokreće još neke satove o kojima će tek biti reči u ovom tekstu ).
    Mehanizam 7A28 predstavljen je 1983. godine i to je prvi kvarcni mehanizam sa analognim prikazom vremena i analognom štopericom ( dakle celokupan prikaz vremena je potpuno analogan). To znači da ukoliko ste želeli kvarcni sat sa štopericom do 1983. godine mogli ste imati samo satove sa digitalnim prikazom ( kao npr. većina današnjih G Shock satova ). Zatim mehanizam obiluje metalnim delovima tj. napravljen je da traje. Sve što se haba od metala je a svi pokretni delovi imaju rubinske ležajeve. Tačnije u mehanizmu ima 15 rubina. Ono što takođe treba reći to je da se unutar mehanizma nalaze četri motora tj. po motor za svaki podbrojčanik i centralne kazaljke.Takođe ako se pažljivije pogleda postoji otvor za fino podešavanje tačnosti mehanizma ( dole levo ). Zbog svega navedenog ovaj mehanizam ugrađivan je u mnogo različitih (civilnih ) Seiko satova . Sve u svemu u pitanju je vrlo kvalitetan, popravljiv i dugovečan kvarcni mehanizam sa velikim brojem poštovalaca . Postoje čak kolekcije sastavljene samo od satova koje pokreće mehanizam 7A38 što je u stvari 7A28 samo sa prikazom dana i datuma .
    Na sledećoj fotografiji možemo videti mehanizam 7A28
    Grupa slika 10
    Seiko – službeno izdavani vojni satovi-7a28.jpg

    Na nekoliko mesta na internetu može se pročitati kako mehanizam 7A28( ili 7A38 ) nema plastičnih delova što nije tačno. Ima ih ali kao što je rečeno svi pokretni delovi ( zupčanici, polugice i sl. ) koji se habaju su od metala kao i mostovi i gornja ploča koja se vidi čim se skine poklopac kućišta sata.
    Nekoliko fotografija delimično rastavljenog mehanizma 7A38 na kojima se lepo vide metalni delovi.
    Grupa slika 11
    Seiko – službeno izdavani vojni satovi-1.jpgSeiko – službeno izdavani vojni satovi-2.jpgSeiko – službeno izdavani vojni satovi-3.jpgSeiko – službeno izdavani vojni satovi-4.jpgSeiko – službeno izdavani vojni satovi-5.jpgSeiko – službeno izdavani vojni satovi-6.jpg


    Na sledećim fotografijama vide se i plastični delovi ( električno kolo- braonkasta boja i bazna ploča, da je tako nazovem, koja je zelene boje ).
    Grupa slika 12
    Seiko – službeno izdavani vojni satovi-1.jpgSeiko – službeno izdavani vojni satovi-3.jpgSeiko – službeno izdavani vojni satovi-4.jpgSeiko – službeno izdavani vojni satovi-5.jpgSeiko – službeno izdavani vojni satovi-6.jpgSeiko – službeno izdavani vojni satovi-7.jpg


    Međutim da ništa nije neuništivo pokazuju sledeće fotografije . Najveći neprijatelj svakog mehanizma na baterije jeste sama baterija tj. njeno curenje. Šta se desi kada se ugradi loša- nekvalitetna baterija ili kada se prazna baterija ne zameni na vreme pokazuju sledeće fotografije (možemo čak videti i jedan Orient sa mehanizmom J3920 što je ustvari mehanizam 7A38 koji je uništen zbog curenja baterije ) .
    Grupa slika 13
    Seiko – službeno izdavani vojni satovi-1.jpgSeiko – službeno izdavani vojni satovi-2.jpgSeiko – službeno izdavani vojni satovi-3.jpgSeiko – službeno izdavani vojni satovi-4.jpgSeiko – službeno izdavani vojni satovi-5.jpgSeiko – službeno izdavani vojni satovi-6.jpgSeiko – službeno izdavani vojni satovi-7.jpgSeiko – službeno izdavani vojni satovi-8.jpgSeiko – službeno izdavani vojni satovi-9-orient.jpgSeiko – službeno izdavani vojni satovi-10-orient.jpg


    Vreme je da se vratimo na vojne satove. Seiko je kompanija u okviru koje posluje nekoliko proizvođača satova ili ćerki firmi. Jedna od njih je Pulsar. U nastavku teksta biće reči upravo o dva službeno izdavana vojna Pulsar sata. Jedan model je pešadijski sat a drugi je RAF hronograf. Seiko nije osnovao Pulsar, to su učinili Hamilton i Electro/Data Inc. 1972. godine . Međutim 1978. godine Seiko kupuje Pulsar i od tada Pulsar posluje pod kapom Seika, ugrađuje Seiko mehanizme i praktično predstavlja jeftiniju verziju Seiko satova. Sat o kome će biti reči u ovom delu teksta, među kolekcionarima i ljubiteljima, poznat je pod nazivom Pulsar G10 . Prema dostupnim podacima kompanija Pulsar je 2001. godine pobedila na tenderu ( „won the contract“ ) koji je raspisalo Ministarstvo odbrane Velike Britanije . Treba uzeti sa rezervom da je Pulsar pobedio na tenderu 2001. godine jer ima Pulsar satova koji su službeno izdavani i pre 2001. godine. Moguće je da su u pitanju kratkoročni ugovori pa se tenderi raspisuju na svakih nekoliko godina. Bilo kako bilo , satovi su tipičnog vojnog izgleda , pravi pešadijski satovi. U ovim satovima mogu se naći V732 i 7N32 mehanizmi. Oba sata tj. mehanizma pokazuju samo osnovno : sate, minute, sekunde i datum. Na brojčaniku se nalazi zaokruženo slovo L što je skraćenica od „luminous“ ili Lumibrite ( Seiko svetleći premaz ) . Negde se pominje i Luminova ali pre će biti da je Pulsar kao Seikova firma stavljao Lumibrite nego Luminova premaz.
    Detaljni prikaz Pulsar G10 sata
    · Materijal kućišta: nerđajući čelik
    · Dimenzije kućišta: 36,5 mm x 41,5 mm x 7,5 mm ( š x d x v ) , razmak između ušica je 20 mm
    · Mehanizam: 7N32
    · Poklopac : nije ušrafljujući ( tzv. snap back case )
    · Staklo: mineralno
    Grupa slika 14
    Seiko – službeno izdavani vojni satovi-1-pulsar_g10_watch_.jpgSeiko – službeno izdavani vojni satovi-2.jpgSeiko – službeno izdavani vojni satovi-3.jpgSeiko – službeno izdavani vojni satovi-4.jpgSeiko – službeno izdavani vojni satovi-5.jpgSeiko – službeno izdavani vojni satovi-6.jpgSeiko – službeno izdavani vojni satovi-7.jpgSeiko – službeno izdavani vojni satovi-8.jpgSeiko – službeno izdavani vojni satovi-9.jpgSeiko – službeno izdavani vojni satovi-10.jpgSeiko – službeno izdavani vojni satovi-11.jpgSeiko – službeno izdavani vojni satovi-12.jpgSeiko – službeno izdavani vojni satovi-13.jpg


    Navodno su ovi Pulsar vojni satovi imali problem sa krunicom koja je pucala , ispadala i staklom koje takođe ispadalo, bar tako tvrde pojedini kolekcionari. Ovo treba uzeti sa rezervom, jer je Pulsar duži niz godina proizvodio ove satove a da su problemi bili masovna pojava sigurno bi ugovor sa tom kompanijom bio raskinut. Dihtung između poklopca i kućišta nije od gume nego od teflona. Nema tačnog podatka kolika je vodootpornost ovih satova ali jedan od vlasnika ovih satova testirao je vodootpornost do 60 m tj. 6 atmosfera.U svakom slučaju nije namenjen dužem kontaktu sa vodom.

    Nekoliko fotografija ovih satova sa terena tj. na rukama onih kojima su namenjeni ( ako malo pažljivije pogledate videćete i britanskog prestolonaslednika )
    Grupa slika 15
    Seiko – službeno izdavani vojni satovi-1.jpgSeiko – službeno izdavani vojni satovi-2.jpgSeiko – službeno izdavani vojni satovi-3.jpg


    Kao što je već rečeno u ove satove ugrađivani su mehanizmi oznake V732 i 7T32 i nepostoji suštinska razlika između mehanizama niti satova. Međutim postoji jedna mala razlika između Pulsar G10 satova a to je dužina kazaljki . Modeli sa mehanizmom V732 imaju malo kraće kazaljke od onih modela sa mehanizmom 7N32. U okviru grupe slika 16 vidimo satove sa V732 mehanizmom.
    Grupa slika 16
    Seiko – službeno izdavani vojni satovi-1.jpgSeiko – službeno izdavani vojni satovi-2.jpgSeiko – službeno izdavani vojni satovi-3.jpgSeiko – službeno izdavani vojni satovi-4a.jpgSeiko – službeno izdavani vojni satovi-5a.jpg


    Ovde možemo videti sat sa 7N32 mehanizmom, obratiti pažnju na duže kazaljke.
    Grupa slika 17
    Seiko – službeno izdavani vojni satovi-1-pulsar-7n32.jpgSeiko – službeno izdavani vojni satovi-2.jpg


    Još nekoliko lepih fotografija ovih satova.
    Grupa slika 18
    Seiko – službeno izdavani vojni satovi-1.jpgSeiko – službeno izdavani vojni satovi-2.jpgSeiko – službeno izdavani vojni satovi-3.jpgSeiko – službeno izdavani vojni satovi-4.jpgSeiko – službeno izdavani vojni satovi-5.jpgSeiko – službeno izdavani vojni satovi-6.jpgSeiko – službeno izdavani vojni satovi-7.jpg


    Pulsar je za potrebe RAF-a proizvodio i satove sa hronografom. Ovde će biti prikazan taj model poznat i kao „ Pulsar RAF issued chronograph“. Fabrička oznaka modela je V657-X064.
    · Materijal kućišta: nerđajući čelik
    · Dimenzije kućišta: 39 mm ( bez krunice ) x 11 mm ( š x v )
    · Mehanizam: V657
    · Staklo: mineralno
    · Vodootpornost : 100 m
    · Napomena : prikazana su dva sata
    Grupa slika 19
    Seiko – službeno izdavani vojni satovi-1.jpgSeiko – službeno izdavani vojni satovi-2.jpgSeiko – službeno izdavani vojni satovi-3.jpgSeiko – službeno izdavani vojni satovi-4.jpgSeiko – službeno izdavani vojni satovi-5.jpgSeiko – službeno izdavani vojni satovi-6.jpgSeiko – službeno izdavani vojni satovi-7.jpgSeiko – službeno izdavani vojni satovi-8.jpg


    Na sledećoj fotografiji možemo videti fotografisanu stranicu iz knjige Konrad Knirim-a , koji je veliki poznavalac vojnih satova, i na kojoj možemo videti službeno izdavane Pulsar vojne satove koji su opisani u okviru ovog teksta.
    Grupa slika 20
    Seiko – službeno izdavani vojni satovi-1.jpg
    RUS, vladas, esdy_11192 and 16 others like this.

  3. #3
    VIP član Avatar korisnika skydrummer
    Član od
    23.6.2011.
    Poruke
    7.052
    Lajkovi
    30924
    Reputacioni uticaj
    983

    Određen forumom Re: Seiko – službeno izdavani vojni satovi

    U delu teksta koji sledi biće predstavljeno nekoliko Seiko satova koji su izdavani kao službeni vojni satovi ali ne u britanskim oružanim snagama . U pitanju su manje armije samim tim i satovi koji su službovali u njima su retki. Neki su toliko retki da se sa sigurnošću ne može tvrditi da su službeni vojni satovi.

    Prvi sat o kome će biti reči jeste Seiko 6105-8110. Taj sat je među ljubiteljima Seika poznat kao sat koji je nosio Martin Šin u filmu Apokalipsa danas ( Martin Sheen, Apocalipse Now ). Međutim postoji doslovno jedan očuvan primerak Seika koji kruži internetom a za koji se tvrdi da je korišten u švedskim oružanim snagama od strane švedskih ronilaca minera. Takođe navodi se da su ovi satovi bili u službi od 1974. godine do 1984. godine. Da li je to tačno ili ne teško je reći. Niko nije osporio tu tvrdnju, nije to ni lako učiniti . Švedska ima tradiciju kada su u pitanju službeni vojni satovi ( naročito su poznate njihove Lemanie ) tako da nije isključeno da je Seiko 6105-8110 korišten kao službeni vojni sat. Na poklopcu se mogu videti ugravirane tri krune što je simbol švedskih oružanih snaga.


    Dimenzije kućišta su 44 mm x 47 mm x 13 mm ( š x d x v ), razmak između ušica je 19 mm, mehanizam je 6105B, automatik, 17 rubina, hakovanje, 21600 vns, jednosmerno rotirajući prsten, vodootpornost 150 m.

    Grupa slika 21
    Seiko – službeno izdavani vojni satovi-1-seiko-6105.jpgSeiko – službeno izdavani vojni satovi-2.jpgSeiko – službeno izdavani vojni satovi-3.jpgSeiko – službeno izdavani vojni satovi-4.jpgSeiko – službeno izdavani vojni satovi-5.jpgSeiko – službeno izdavani vojni satovi-6.jpgSeiko – službeno izdavani vojni satovi-7.jpgSeiko – službeno izdavani vojni satovi-8.jpg

    Postoji još jedan Seiko za koji se tvrdi da je bio deo švedskih oružanih snaga. U pitanju je model 7005-8052. I ovde je teško dati konačnu ocenu. Sat ima ugravirane tri krune. U principu vojne oznake tj. gravure sa poklopca se lako falsifikuju zato neki kolekcionari zamagle oznake kada predstavljaju svoje satove. To znači da samo prisustvo oznaka nije garancija da je sat bio službeno izdavan vojni sat. Ove švedske Seiko satove je teško komentarisati jer ih je malo tj. po jedan od oba modela cirkulišu interenetom i sa druge strane to su civilni modeli , dakle nisu rađeni po određenim standardima definisanim od strane vojske na osnovi kojih bi se odmah moglo reći da su službeni vojni satovi u pitanju. Takođe nema ni propratnih vojnih papira niti fotografija vojnika sa tim satovima , tako da je sve moguće. Ovde je prikazan pomenuti Seiko 7005-8052.
    Grupa slika 22
    Seiko – službeno izdavani vojni satovi-1.jpgSeiko – službeno izdavani vojni satovi-2.jpg



    U ovom delu teksta biće reči o Seiko satovima korištenim od strane Južnoafričkog vojnog vazuhoplovstva ( SAAF ). Južnoafrička Republika tj. njene oružane snage imaju bogatu tradiciju kada su u pitanju vojni merači vremena a to i nije čudno s obzirom da su bili pod uticajem Velike Britanije . Južnoafričko vojno vazduhoplovstvo počelo se opremati kvarcnim Seiko hronografima otprilike u isto vreme kada i britanski RAF. Satovi koje je koristio SAAF ipak se vizuelno mnogo razlikuju od RAF modela. Takođe treba reći da su Seiko SAAF modeli u stvari civilni modeli Seika koje je SAAF kupio, ugravirao vojne oznake i podelio pilotima. Nije mi poznato da postoji bilo kakva razlika ( osim vojnih oznaka ) između Seiko SAAF modela i istih takvih civilnih modela. Drugim rečima takve iste satove , samo bez vojnih oznaka , mogli ste kupiti u prodavnici. SAAF je koristio sledeće modele: 7A28-7040 ; 7A38-7070 ; 7T42-6A00. Prema dostupnim podacima model 7A28-7040 naručivan je 1985. i 1986. godine i to u količini od 850 komada. Model 7A38-7070 naručen je 1986. godine u količini od 500 komada dok je model 7T42-6A00 naručen 1992. godine u količini od 200 komada. Vojna gravura je jednostavna i sastoji se od štampanih slova AF i kombinacije brojeva.


    Ovde možemo videti modele 7A38-7040 i 7T42-6A00 sa orginalnim vojnim oznakama.
    Grupa slika 23
    Seiko – službeno izdavani vojni satovi-1-7a38-7070.jpgSeiko – službeno izdavani vojni satovi-2-7a38-7070.jpgSeiko – službeno izdavani vojni satovi-3-7t42-6a00.jpgSeiko – službeno izdavani vojni satovi-4-7t42-6a00.jpg


    SAAF Seiko satovi su više nego retki tako da će u nastavku teksta biti prikazani svi navedeni modeli ali civilne verzije , dakle bez vojnih gravura, a sve to je sa ciljem da se detaljnije prikažu ovi satovi.
    Seiko 7A28-7040
    · Materijal kućišta: nerđajući čelik
    · Dimenzije kućišta: 40 mm ( širina ), razmak između ušica je 20 mm
    · Mehanizam : 7A28
    · Staklo: mineralno
    Grupa slika 24
    Seiko – službeno izdavani vojni satovi-1.jpgSeiko – službeno izdavani vojni satovi-2.jpgSeiko – službeno izdavani vojni satovi-3.jpgSeiko – službeno izdavani vojni satovi-4.jpgSeiko – službeno izdavani vojni satovi-5.jpg


    Seiko 7A38-7070
    Koliko mi je poznato sve je isto kao i kod prethodnog modela jedino je mala razlika u mehanizmu tj. prikazu dana i datuma.
    Grupa slika 25
    Seiko – službeno izdavani vojni satovi-1.jpgSeiko – službeno izdavani vojni satovi-2.jpgSeiko – službeno izdavani vojni satovi-3.jpgSeiko – službeno izdavani vojni satovi-4.jpgSeiko – službeno izdavani vojni satovi-5.jpgSeiko – službeno izdavani vojni satovi-6.jpgSeiko – službeno izdavani vojni satovi-7.jpg


    Ovde možemo videti fotografiju iz kataloga . Na njoj je model 7A38-7070 a vidimo i već pominjani Seiko Vulcan.
    Grupa slika 26

    Seiko – službeno izdavani vojni satovi-1.jpg


    Seiko 7T42-6A00


    U okviru grupe slika 27 vidimo Seiko 7T42-6A00 na gumenom kaišu . Vojna vezija ( SAAF ) imala je orginalnu Seiko narukvicu.
    Grupa slika 27
    Seiko – službeno izdavani vojni satovi-1-7t42-6a00.jpgSeiko – službeno izdavani vojni satovi-2-7t42-6a00.jpgSeiko – službeno izdavani vojni satovi-3-7t42-6a00.jpgSeiko – službeno izdavani vojni satovi-4-7t42-6a00.jpg


    Za sam kraj još nekoliko fotografija Seiko satova koji su bili deo SAAF-a . S obzirom da se ne vide poklopci , na osnovu fotografija, nije moguće reći da li su civilni ili vojni primerci.
    Grupa slika 28
    Seiko – službeno izdavani vojni satovi-1.jpgSeiko – službeno izdavani vojni satovi-2.jpgSeiko – službeno izdavani vojni satovi-3.jpgSeiko – službeno izdavani vojni satovi-4.jpgSeiko – službeno izdavani vojni satovi-5.jpg



    Zaključak


    Bio je ovo tekst o proizvođaču satova čiji je doprinos u svetu časovničarstva nemerljiv. Tekst o proizvođaču čija je uloga u proizvodnji kvalitetnih ručnih vojnih satova većini nepoznata ili nedovoljno poznata. Tekst o satovima koji su napravljeni da trpe i služe, o satovima koji su na bojnom polju i u vazduhu služili da orijentišu vojnike u prostoru i vremenu omogućujući im bezbedan povratak kući. Tekst o satovima cenjenim i traženim kod kolekcionara, satovima u koje su često ugrađivani najkvalitetniji mehanizmi tog vremena. Bio je ovo tekst o proizvođaču satova čije se ime izgovara sa poštovanjem, tekst o Seiko službeno izdavanim vojnim satovima.
    Kraj

    Napomena: sve fotografije korištene u tekstu nisu autorske.
    sub, RUS, vladas and 21 others like this.

  4. #4
    RUS
    RUS je offline
    Moderator Avatar korisnika RUS
    Član od
    17.4.2009.
    Lokacija
    PA
    Poruke
    12.495
    Lajkovi
    43550
    Reputacioni uticaj
    576

    Određen forumom Re: Seiko – službeno izdavani vojni satovi

    Sky, jos jedno remek delo.

    Skidam kapuNaziv: hats-off-salute-smiley-emoticon.gif, pregleda: 1020, veličina: 830 bajtova
    "I have no idols. I admire work, dedication and competence." - Ayrton Senna

  5. #5
    VIP član Avatar korisnika skydrummer
    Član od
    23.6.2011.
    Poruke
    7.052
    Lajkovi
    30924
    Reputacioni uticaj
    983

    Određen forumom Re: Seiko – službeno izdavani vojni satovi

    Hvala! Uzvraćam Naziv: hi.gif, pregleda: 1011, veličina: 2,8 KB

  6. #6
    Istaknuti član Avatar korisnika Serb
    Član od
    14.2.2012.
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    2.460
    Lajkovi
    3723
    Reputacioni uticaj
    189

    Određen forumom Re: Seiko – službeno izdavani vojni satovi

    Kao i do sad nista manje Mene najvise zanima gde ti nalazis sve ove podatke , to je prosto impresivno, ali nisi dzabe najbolji tekstopisac o satovima , na nasem govornom podrucju

  7. #7
    VIP član Avatar korisnika skydrummer
    Član od
    23.6.2011.
    Poruke
    7.052
    Lajkovi
    30924
    Reputacioni uticaj
    983

    Određen forumom Re: Seiko – službeno izdavani vojni satovi

    Serb Naziv: hi.gif, pregleda: 1007, veličina: 2,8 KB .

  8. #8
    Istaknuti član Avatar korisnika Serb
    Član od
    14.2.2012.
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    2.460
    Lajkovi
    3723
    Reputacioni uticaj
    189

    Određen forumom Re: Seiko – službeno izdavani vojni satovi

    Ma pusti taj smajli , hocu like
    Neša and skydrummer like this.

  9. #9
    Član
    Član od
    30.4.2011.
    Lokacija
    makedonija
    Poruke
    141
    Lajkovi
    685
    Reputacioni uticaj
    13

    Određen forumom Re: Seiko – službeno izdavani vojni satovi

    SKY neznam sta reci osim da si neverovatan vanzemaljski tekstopisac.....

  10. #10
    Moderator Avatar korisnika Zagor
    Član od
    9.2.2012.
    Lokacija
    Markovac
    Poruke
    6.989
    Lajkovi
    58296
    Reputacioni uticaj
    217

    Određen forumom Re: Seiko – službeno izdavani vojni satovi

    Svaka cast profesore,odlicno kao uvek.

Strana 1 od 3 123 PoslednjaPoslednja

Bookmarks sajtovi

Vaš status

  • Ne možete postavljati teme
  • Ne možete odgovarati na poruke
  • Ne možete slati priloge uz poruke
  • Ne možete prepravljati svoje poruke
  •