Prikaz rezultata 1 do 4 od ukupno 4
Like Tree20Likes
  • 14 Post By skydrummer
  • 4 Post By skydrummer
  • 1 Post By VLADAN P
  • 1 Post By Dukin

tema: Chicago Lighthouse Industries Clock Factory

  1. #1
    VIP član Avatar korisnika skydrummer
    Član od
    23.6.2011.
    Poruke
    7.052
    Lajkovi
    30924
    Reputacioni uticaj
    983

    Određen forumom Chicago Lighthouse Industries Clock Factory

    Chicago Lighthouse Industries Clock Factory


    Postojanje socijalnih organizacija, službi, proizvodnih firmi koje su uglavnom subvencionisane a čiji je cilj pomoć ljudima sa posebnim potrebama nisu retkost. Jedna od takvih organizacija bavi se i proizvodnjom satova. Satovi nisu horološka remek dela ali to nije suština jer je cilj obučiti, pružiti posao i socijalizovati ljude kojima je to preko potrebno i koji na tržištu rada teško dolaze do posla zbog svog zdravstvenog stanja. Stoga je i proizvodni program prilagođen njima. Naravno to ne znači da proizvodi nisu konkurentni.

    U konkretnom slučaju reč je o organizaciji Chicago Lighthouse Industries Clock Factory koja proizvodi zidne kvarcne satove a koja nudi obuku i posao slepim i slabovidim osobama.

    Naziv: neil-CST-022515-1.jpg, pregleda: 207, veličina: 78,0 KB


    Chicago Lighthouse Industries Clock Factory je deo jedne od najstarijih socijalnih službi u Čikagu pod nazivom The Lighthouse ili Svetionik. Pomenuta organizacija poseduje školu za decu sa posebnim potrebama, nudi obuku za posao (a vrši i zapošljavanje), ima kliniku za vid, i proizvodni pogon za proizvodnju satova pri čemu koristi privilegovan ugovor o snabdevanju federalne vlade satovima.

    Nekoliko reči o istoriji same organizacije. Organizaciju je osnovala grupa slepih žena i volontera 1906. godine i tada se zvala „Improvement Association for the Blind“ .Cilj je bio socijalizacija i nega slepih osoba. 1918. godine počinje obuka slepih i slabovidih i proizvodnja ručki i lajsni za kovčege, izrada električnih kablova, izrada ručno tkanih torbi. Godine 1931.organizacija menja ime u “The Chicago Lighthouse for the Blind” a 1999. menja naziv u “The Chicago Lighthouse for People Who Are Blind or Visually Impaired”

    Da se vratimo priči o satovima. Naime, kao što je rečeno ova organizacija ima privilegovan status kada je u pitanju snabdevanje federalne vlade satovima. Koreni leže u aktu koji je potpisao predsednik Ruzvelt 1938.godine a koji je poznat kao Vagner-Odej akt (Wagner-O'Day Act). Prema tom aktu vlada je dužna da kupuje proizvode koje proizvedu slepi građani SAD. Godine 1971. senator Jacob Javits proširuje ovaj akt tako što proširuje listu hendikepa te tako obavezuje vladu da kupuje proizvode koje proizvedu osobe koje ne moraju biti slepe nego mogu imati i neki drugi hendikep. Akt je poznat pod nazivom Javits-Wagner-O'Day Act.
    Naziv: 220px-US-CPPBSD-Seal.svg.png, pregleda: 176, veličina: 52,6 KB

    Nažalost Chicago Lighthouse Industries Clock Factory nije baš u zavidnom položaju s obzirom da im preti konkurencija iz Kine a pitanje je koliko se striktno državne institucije pridržavaju svoje zakonske obaveze da kupuju u skladu sa pomenutim aktom. Recimo 2003. godine SAD su uvezle zidne satove iz Kine u vrednosti od 121 milion dolara. Čak je i Barak Obama dok je još bio senator iz Čikaga morao da podseća državne službenike da kupuju od organizacije Svetionik. Na sreću organizacija Chicago Lighthouse Industries Clock Factory, koja je jedan od poslednjih velikih proizvođača zidnih satova u SAD, uspeva da se nosi sa inostranom konkurencijom i da uspešno posluje do današnjeg dana, proizvodeći do 1500 zidnih satova dnevno.
    Naziv: 1.jpg, pregleda: 203, veličina: 93,0 KB
    Poslednja ispravka: skydrummer (20.12.2015. u 19:55)
    VLADAN P, tiha, taunus and 11 others like this.

  2. #2
    VIP član Avatar korisnika skydrummer
    Član od
    23.6.2011.
    Poruke
    7.052
    Lajkovi
    30924
    Reputacioni uticaj
    983

    Određen forumom Re: Chicago Lighthouse Industries Clock Factory

    tiha, taunus, 83stojan and 1 others like this.

  3. #3
    Moderator Avatar korisnika VLADAN P
    Član od
    18.10.2010.
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    8.626
    Lajkovi
    18033
    Reputacioni uticaj
    281

    Određen forumom Re: Chicago Lighthouse Industries Clock Factory

    sky
    Čestitke na ideji i odluci da predstaviš rad ove firme
    skydrummer likes this.
    ZAJEDNO SMO SKUPA!

  4. #4
    Stariji član Avatar korisnika Dukin
    Član od
    28.3.2014.
    Lokacija
    Bijeljina-Beograd
    Poruke
    730
    Lajkovi
    6859
    Reputacioni uticaj
    14

    Određen forumom Re: Chicago Lighthouse Industries Clock Factory

    Lijepa i malo neobična, ali u svakom slučaju, vrlo humana priča. Svaka čast..
    skydrummer likes this.

Bookmarks sajtovi

Vaš status

  • Ne možete postavljati teme
  • Ne možete odgovarati na poruke
  • Ne možete slati priloge uz poruke
  • Ne možete prepravljati svoje poruke
  •