101Likes
-
Re: Pomoc oko identifikacije starog sata
Sad videh tek temu. O prvom satu:
Sto se tice sata sa "Dunya" na ciferu, kada se izvrsi pretraga preko ovog sajta (sajt ima bazu podataka imena koja su zvanicno registrovana i imaju veze sa casovnicarskom industrijom) dobijemo da je:
Naziv "Dunya" registrovan od strane Rene Calame / Montres Ceres, a mesto i datum registracije su Genf u Svajcarskoj, 25.3.1958. Posto su podaci sa tog sajta poprilicno pouzdani. Sat je verovatno iz 50tih.
Sto si tice natpisa "Supra" njega je registrovalo par firmi (iz Svajcarske, Nemacke pa cak i Francuske.). Medju firmama imamo i Schild & Co. (poznati A.S. tj. Adolph Schild SA, Grenchen, Switzerland) koji je registrovao to ime 1919te. Inace po mom misljenju taj nalaz se poklapa jer je mehanizam verovatno AS, a najverovatno AS 984 samo sa malo drugacijim mostom nego na ovoj slici LINK. Inace ima gomila ASovih slicnih/istih mehanizama i tacna oznaka se krije ispod cifera (bar je tako na jednom od mojih satova).
Drugi sat:
Sto se tice Mortime, njih sam vidjao po netu. "Mortima" je francuski brend proizvodjaca Cattin & Cie. / Montres Mortima iz Morteau-a, u (naravno) Francuskoj. Opet gorepomenuti sajt pomaze za detalje.
Mehanizam je tzv. "shtifterica", nije bas pozeljan i cenjen tip mehanizma. Mehanizam je Cattin C66, OVDE ima jos informacija o mehanizmu. A na tom drugom linku na dnu je prilazan veoma slican sat tvom, samo sa drugim brendom.
Sto se tice price o Mortima/Cattin, evo OVDE je odlicno ispisano. Po mom misljenju sat je verovatno pravljen posle 60tih (oblik balanse itd ukazuje na to).
Eto toliko. Moguce da sam u necemu pogresio, ovo je samo moje "igranje" sa kopanjem informacija.
Vaš status
- Ne možete postavljati teme
- Ne možete odgovarati na poruke
- Ne možete slati priloge uz poruke
- Ne možete prepravljati svoje poruke
-
Pravila foruma
Bookmarks sajtovi