Ove fotke su odlične, i pravi su dokaz da u rukama profesionalca i non-dSLR pravi odlične fotke.
Svaka čast Dzoni!
Ovako, iako slikam svadbe ne smatram se profesionalcem(jer imam vrlo malo mjesecno fotografisanje svadbi tako da ja profesionalce smatram one ljude koji imaju preko 5000€ mjesecno!).Ali sa svojim skromnim znanjem u fotografiji dat cu par konstruktivnih kritika na ovu fotografiju kako da poboljsas svoje fotke.Vidim da si fotkao sa dSLR Nikonom D70s!?Nije los aparat-nije los!Mozda da razmisljas da pocnes fotkati u formatu RAW-umjesto JPG, jer ces iz RAW-a izvuci maksimum na slici, pogotovo tamo gdje su pregoreni dijelovi(presvijetli dijelovi na slici!).U RAW to mozes vrlo lako popraviti, u par sekundi.Tebi sta treba je "baratanje" u nekom programu za obradu fotografija, ne mora to uvijek biti Photoshop, moze vrlo dobro posluziti recimo program-Gimp-skoro da ima sve sto i Photoshop a vrlo malo mjesta na disku zauzima!Imas i prljav senzor u aparatu, pa se manifestuje ruznim tackicama na slici(oznacio sam to brojem 2!), ali u nekom programu to mozes vrlo lako klonirati, ako instaliras Gimp ja bih ti pomogao sta nije jasno!.Ja sam to uklonio na tvojoj obradjenoj slici!Onda gledaj da ne uhvatis neke viska predmete/objekte-u ovom slucaju ono lisce gore(oznacio sam ga brojem 1),koje sam isto u 2 sekunde uklonio u Gimpu!.Najvise sto fotografiju cini neprofesionalnoj i slabo gledljiva je kad neko stavi fotku na net a da nije poravnao horizont, u tvom slucaju ti "curi"(tako se kaze u fotografskom žargonu!) u lijevo, vidis po onom podzidu kako nije u ravni?To sam oznacio brojem 3. To sam isto ispravio u programu Gimp.I kao zavrsnicu sam malo okrenuo boje da nije bas crno bijela fotka, nego malčice vuče na "Sepia".To i nije toliko bitno koliko je bitno da svaku fotografiju izostris u programu, da se lijepo vidi svaki detalj!Tu isto treba biti vrlo oprezan pa ne izostravati previse fotografiju, vec samo malo, toliko da je dovoljno da se vide detalji na slici.Evo, stavit cu tvoju original sliku, pa tvoju sliku koju sam obradio, a na trecoj fotografiji je oznaceno sto sam gore naveo da treba ispraviti...
Original:
Tvoja slika obradjena:
oznacena fotka sta bi trebalo popraviti:
P.S. Ima majstora u BG sto vrlo uspjesno ciste senzor fotoaparata, ja to sam radim, ali bih ti preporucio ako nisi vičan tome da ipak odneses aparat u ovlasteni servis!
Bookmarks sajtovi