Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 1 do 10 od ukupno 13
Like Tree53Likes

tema: Nekoliko neobičnih šarenih satova

  1. #1
    Stariji član Avatar korisnika Petar012
    Član od
    29.11.2015.
    Poruke
    1.340
    Lajkovi
    4320
    Reputacioni uticaj
    43

    Određen forumom Nekoliko neobičnih šarenih satova

    Inspirisan nedavnim predstavljanjem kolekcija od strane članova Haifish23 i Lerbi, ugrabih malo slobodnog vremena da predstavim nekoliko mojih primeraka. Dugo nisam želeo da se upuštam u ovo samo iz razloga što nemam profesionalnu foto opremu a ni iskustvo u opisivanju. Međutim vremenom se nakupilo satova koji su malo ređi kod nas pa rekoh sebi hajde da malo doprinesem ovom sjajnom forumu. Jedan mudar član je rekao kako je morao da promeni stotine satova da bi definisao ukus. Tako nekako je i kod mene. Neki modeli na koje sam se sekao su mi trenutno totalno nezanimljivi. Ipak skupila se neka ekipica koja ''neće niđe''. Sve satove karakterišu dve stvari - boje i neobična kućišta. Članovi koji me poznaju i privatno znaju da sam i sam blago neobična pojava pa kakav nosač takvi i satovi....pa da počnemo čim provri voda za kafu...
    Poslednja ispravka: Petar012 (6.5.2018. u 12:49)

  2. #2
    Stariji član Avatar korisnika Petar012
    Član od
    29.11.2015.
    Poruke
    1.340
    Lajkovi
    4320
    Reputacioni uticaj
    43

    Određen forumom Re: Nekoliko neobičnih šarenih satova

    MWW MORGAN

    Da počnemo od sata koji najčešće nosim. Malo o kompaniji. Manchester watch works je američki mikro brend osnovan 2013. godine. Ok, vrlo zavidan heritage. Pa, i Hublot je osamdesetih počeo i bio sprdnja u svetu horologije. Ekipa u kompaniji je iz Vermonta, stoga logo predstavlja (osim slova M i W) stilizovane planine i jezero pod njima. Ja već kupljen. Osnivač Douglas Kim je veliki ljubitelj satuština. Kako sam kaže (a ja mu sve verujem):

    ''My collection was vast and ranged from hundreds of pieces from quartz to mechanical, from plastic to platinum, from one-hand to 6 hands, from no complication to jump hour complications. From this, the most valuable lesson I learned was that an inexpensive watch can be made just as well as an expensive one if done passionately and correctly.

    My next phase in horology consisted of modifying existing watches with after market parts. I purchased watchmaking tools and interchanged bezels, crystals, hands, and even movements. The next logical step was to hand build my own watches from the ground up with sourced catalog parts. Many of my family and friends benefited from this phase as I gave them all away as gifts. From these experiences, I learned the technical intricacies of watchmaking. However, I grew frustrated with the lack of parts available for the watches I had designed. As such, I ultimately founded my own watch company so my designs could be entirely custom made.
    ManchesterWatchWorks TM was founded in July of 2013 with the cornerstone belief that high quality luxury watches with timeless designs can be exclusive and attainable too. To this end, all of our timepices are designed in-house and all components are custom made to our strict, detailed specifications. The lone exception being the movements. These are carefully selected to be proven robust and reliable movements with as little maintenance required as possible. As such, all are either Swiss or Japanese manufactured movements.''

    Da se primetiti da proizvode zanimljive omaže legendarnim satovima, ali dobro odmerene, bez ulaska u teritoriju kopiranja. Postaviću nekoliko fotografija drugih modela.

    Nekoliko neobičnih šarenih satova-blogger-image-2002801422.jpg

    Nekoliko neobičnih šarenih satova-s238573299518293861_p47_i32_w2560.jpg

    Nekoliko neobičnih šarenih satova-s238573299518293861_p39_i3_w2048.jpg

    Nekoliko neobičnih šarenih satova-s238573299518293861_p49_i5_w2560.jpg





    Da li vam je poraslo mišljenje o MWW? A da, jesam li spomenuo da su sada patentirali nov tip bezela za ronilačke satove?

    Sada malo Morgan (morgen). Morgan je trkački konj, zvanična životinja savezne države Vermonta. Projekat je pokrenut kampanjom na Kickstarter-u. Isprva su planirane tri verzije sa komplikacijama datuma i bez datuma.
    Sve varijante karakteriše jak vintage vibe mehaničkih hronografa sedamdesetih.

    Nekoliko neobičnih šarenih satova-trio-2.jpg

    U konačnoj verziji srednji model je dobio okvire oko indeksa. Naknadno je izbačen i Monaco dial:

    Nekoliko neobičnih šarenih satova-final_3.jpg

    Kako je vintage hype naduvan, cene mehaničkih hronografa su otišle u nebo. Osim toga sećam se koliko mi je pronalazak dela za Seiko 6139 bio problematičan. Kao ljubitlju vintage dizajna, ovaj projekat mi je bio zanimljiv u startu. Međutim, cena od 290 dolara i dostavom od 40 mi je bila no pasaran. I tako je Morgan bio u domenu želje dok jednog jutra uz kafu nisam video oglas na wus-u. Kolekcionar iz Holandije je prodavao svoj po pristupačnoj ceni. Kako je još bila kombinacija boja koja mi se najviše sviđala, prelomio sam. Nekoliko dana kasnije bio je na mojoj ruci.

    Nekoliko neobičnih šarenih satova-img_20180506_123934.jpg

    U startu jedna opaska. Kolega Milanović me je ispravno opisao kao "nosača satova" a ne kolekcionara. Moj stav je da su satovi za nošenje a ne čuvanje ispod jorgana tako da u situaciji kada se sat konstantno nosi, oštre ivice na kućištu su pale za slobodu. Pomenuto kućište je nekog šestougaonog oblika, izrazito oštrih linija (ja to zovem ''obrada da se isečeš''). Većina površina je lepo brušena. Jedine polirane površine su na bokovima, i to jako lepo izgleda na suncu. Pusher-i su takođe nesvakidašnji, pravougaonog oblika i imaju otpor kao imitacija mehanike. Krunica je potpisana, istim logom kao i na brojčaniku. Lugovi su probušeni - još jedan plus, menjanje kaiševa je vrlo jednostavno. Vodootpornost je 10 atm, kućište 316L - prilično standardno. Kućište je promera 40 mm bez krunice, debljine 11,8 mm a l2l je 48,5 mm, uglavnom idealno za moju devojačku ruku. Širina lugova je 20 mm, i to mi je drago jer je najveći broj kaiševa te dimenzije. Front je brušen vertikalno, i u istom smeru je šara na brojčaniku. Vrlo lep detalj. Brojčanik u zavisnosti od osvetljenja menja boju od beličaste do jasno vidljive srebrne. Uglavnom jako nezahvalan sat za fotografisanje. Brojčanik je sendvič tipa, što doprinosi vizuelnom utisku mnogo skupljeg sata. Crvena sekundara, crna unutrašnja tachy skala (preciznije UHP što mi se još više dopada) i levi i desni subdial tamno plave boje sa sunburst efektom u kombinaciji sa oblikom kućišta vrište Zenith El Primero 1969.

    Nekoliko neobičnih šarenih satova-zenith-el-primero-1969.jpeg

    Setite se onoga o pametnim omažima. Staklo je ravno, milimetar izdignuto, safirno sa unutrašnjim antirefleksivnim premazom. Ako se za nešto može reći da je mana to su satna i minutna kazaljka oblika kovčega. Uslovno rečeno mana, jer se hromirane ivice mrvicu slabije vide. Samo mrvicu, jer je brojčanik srebrno brušen a ne beo ili sunburst. Iluminacija je plava bwg9, vrlo lepo izgleda u tami.

    Nekoliko neobičnih šarenih satova-img_20180506_124141.jpg

    Najčešće ga nosim na ovom Martini nato kaišu u ovim vrućim uslovima. Dok je bilo hladnije nosio sam ga na crvenoj koži. Originalno dolazi na crnoj koži i sivo crnom nato kaišu. Ne crno sivom koji je uobičajena kombinacija. Prodavac nije hteo da da originalne kaiševe, zato sam ga dobio po nižoj ceni. U planu mi je kontakt sa osnivačem firme kako bih ih nabavio. Mislim da mu koža i nato nabolje stoje, čelik nikako jer je sat malo buckast i prevelik je razmak od iglice do tela. Evo još malo slika pa nek govore umesto mene.

    Nekoliko neobičnih šarenih satova-img_20180506_123917.jpg

    Nekoliko neobičnih šarenih satova-img_20180506_123909.jpg

    Nekoliko neobičnih šarenih satova-img_20180506_123856.jpg

    Mehanizam je ISA SWISS 8371C kvarcni bez rubina sa štopericom koja radi na višoj frekvenciji kao imitacija mehanike. Sve u svemu vrlo slično seikovom meca quartz i miyouta rešenjima. Proizvođač navodi da je taj mehanizam izabran zbog dužeg trajanja baterije (5 godina) i indikatorom istrošenosti iste.

    Kada se sve sabere i oduzme, mene je ovaj sat kupio svojom sirovošću. Brušene površine, ćoškasto kućište, oštre linije, nekoliko boja a nije prešareno, retro krmak koji je prespavao sedamdesete, osamdesete, devedesete, dvehiljadite, probudio se i pokazuje srednji prst a la Steve McQueen trenutnoj modi a sve za male pare.
    Poslednja ispravka: Petar012 (6.5.2018. u 15:56)
    RUS, aviator, Vladimir NS and 18 others like this.

  3. #3
    Stariji član Avatar korisnika Elvedin
    Član od
    1.11.2015.
    Lokacija
    Novi Pazar
    Poruke
    1.699
    Lajkovi
    11976
    Reputacioni uticaj
    25

    Određen forumom Re: Nekoliko neobičnih šarenih satova

    Toliko o (ne) iskustvu u opisivanju. Odlican opis i odlican sat Petre.

    Послато са 8050D уз помоћ Тапатока
    Misic M. likes this.
    Ne treba goreti u zelji, s'vremenom sve ce doci...

  4. #4
    Stariji član
    Član od
    8.5.2017.
    Poruke
    1.898
    Lajkovi
    13148
    Reputacioni uticaj
    401

    Određen forumom Re: Nekoliko neobičnih šarenih satova

    Petre čestitke! Odličan opis pun ličnih dojmova. I meni je ovaj sat jako zanimljiv.

  5. #5
    Stariji član Avatar korisnika Petar012
    Član od
    29.11.2015.
    Poruke
    1.340
    Lajkovi
    4320
    Reputacioni uticaj
    43

    Određen forumom Re: Nekoliko neobičnih šarenih satova

    Hvala kolege. Mislim da je lični dojam najbitniji, specifikacije su lako dostupne, ali dok se nešto ne proba nije to to, ja u nijednom opisu na netu nisam našao moj utisak da se sat nosi deblji, nije 11.8 mm nešto predebelo ali valjda zbog celokupne konstrukcije se tako nosi.

    Sent from my Mi-4c using Tapatalk
    petarboj likes this.

  6. #6
    Stariji član Avatar korisnika dr.Duka
    Član od
    21.12.2015.
    Lokacija
    Pozarevac
    Poruke
    616
    Lajkovi
    5408
    Reputacioni uticaj
    195

    Određen forumom Re: Nekoliko neobičnih šarenih satova

    Doktore hvala na predstavljaju MWW, opisao si ga "sa dušom"!

    Sent from my PRA-LX1 using Tapatalk
    Jocke likes this.
    Gde pacov prodje,tu mis nema sta da trazi(rumunska narodna poslovica)

  7. #7
    Član Avatar korisnika bolton
    Član od
    21.1.2009.
    Lokacija
    Kragujevac
    Poruke
    113
    Lajkovi
    538
    Reputacioni uticaj
    16

    Određen forumom Re: Nekoliko neobičnih šarenih satova

    Svaka cast, odlicno si ti to opisao... u zdravlju ga nosio.

    Послато са SM-G532F уз помоћ Тапатока

  8. #8
    Stariji član Avatar korisnika Petar012
    Član od
    29.11.2015.
    Poruke
    1.340
    Lajkovi
    4320
    Reputacioni uticaj
    43

    Određen forumom Re: Nekoliko neobičnih šarenih satova

    SEIKO SPIRIT SMART GIUGIARO DESIGN

    7. avgusta 1938. godine u Italiji rođen je Giorgetto Giugiaro, čovek koji će ostaviti veliki trag u automobilskoj industriji. Tokom života primarno je dizajnirao mnooogo modela, najviše za Alfu, FIAT, BMW, Maserati, a manje za Lotus, De Tomaso, Volkswagen, Hyundai, Lamborghini, Mazdu....lista je duga a zanimljivo da je u odabranoj ekipi i naš Jugo.

    Nekoliko neobičnih šarenih satova-maserati_merak_red_front_-2009-10-03-.jpg Nekoliko neobičnih šarenih satova-800px-vw_golf_i_facelift_front_20081209.jpg Nekoliko neobičnih šarenih satova-800px-lotus_esprit_s1_1977_fed.jpg Nekoliko neobičnih šarenih satova-800px-alfa_romeo_159_sedan.jpg

    I moj omiljeni

    Nekoliko neobičnih šarenih satova-back_left.jpg

    Ali ne samo to. Tu je i serija Nikon foto opreme, dvotočkaši, nameštaj, oružje, prototipi Apple računara, čak i tip testenine (Marille). Jasno vam je da je u pitanju genije na nivou pokretača ove teme.

    Nekoliko neobičnih šarenih satova-nikon_f4_f4s_guigiaro_design_austin_calhoon_photograph.jpg Nekoliko neobičnih šarenih satova-1d53461c856ed00eed79a8a86f67ef67.jpg

    I tako 1986. u bioskope stiže nastavak Alien-a, kod nas prevedenog kao "Tuđin". Film pravi zaokret u odnosu na atmosferični sci-fi horor ka akcionom hororu.

    Nekoliko neobičnih šarenih satova-images.jpg

    Lome se koplja koji je deo bolji, ali to nije bitno u ovoj temi (khm drugi khm), već dva ručna sata. Jedan nosi glavni junak Ripley a drugi droid Bishop. Oba su nastala kao kolaboracija pomenutog dizajnera i Seika.

    Nekoliko neobičnih šarenih satova-ripley-watch.jpg


    Nekoliko neobičnih šarenih satova-bishop-7a28.jpg

    Nekoliko neobičnih šarenih satova-seiko-giugiaro-7a28-ripley-watch-3.jpg

    Nekoliko neobičnih šarenih satova-seiko-7a28-6000.jpg

    Mnogo godina kasnije, 2013. Seiko izbacuje na tržište reizdanje Bishop modela u okviru serije Spirit smart. Za razliku od originala, u kom je srce legendarni kalibar 7a28, u njemu je 7t12. Svakako je u pitanju dobar mehanizam sa 5 rubina, ali nije metalan sa 15 kao deda...

    Nekoliko neobičnih šarenih satova-screenshot_1.png

    Kasnije se paleta boja širi...i da, svi su limited edition.

    Nekoliko neobičnih šarenih satova-seiko-astron-solar-gps-chronograph-giugiaro-design-limited-edition-8.jpg

    Neki proizvedeni u 2500 primeraka (moj), neki u 200 (teško im je slike naći).

    Nekoliko neobičnih šarenih satova-s-l1600.jpg

    Nekoliko neobičnih šarenih satova-sced027-600x600_0.jpg

    I konačno, izlazi i reizdanje Riplija.

    Nekoliko neobičnih šarenih satova-1465493941491.png

    Treba spomenuti i još neke modele koji su nastali u ovoj kolaboraciji, hronograf za motocikliste i dajver.

    Nekoliko neobičnih šarenih satova-seiko-spirit-giugiaro-design-limited-edition-watches-sced053-sced055-sced057-sced059-sced061-13.jpg

    Nekoliko neobičnih šarenih satova-seiko-giugiaro-7c43-7a00-vintage.jpg

    Kao i ''ovo''

    Nekoliko neobičnih šarenih satova-seiko_7a28-5000_5e75532c-853e-40c1-9187-6d5416806e0c.jpg


    Nastavak sledi...stay tuned...in space no one can hear you scream...
    RUS, nele, taunus and 9 others like this.

  9. #9
    Stariji član Avatar korisnika Nenad Arandjelovic
    Član od
    19.11.2012.
    Poruke
    1.925
    Lajkovi
    11522
    Reputacioni uticaj
    28

    Određen forumom Re: Nekoliko neobičnih šarenih satova

    Bravo Petre,jedan po jedan opis i polako ce forum biti bogatiji za jos jednu lepu kolekciju.

    Sent from my FRD-AL10 using Tapatalk

  10. #10
    Stariji član
    Član od
    8.5.2017.
    Poruke
    1.898
    Lajkovi
    13148
    Reputacioni uticaj
    401

    Određen forumom Re: Nekoliko neobičnih šarenih satova

    Zaista zanimljiv i meni vrlo dopadljiv sat. Čekaju se nastavci.

Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja

Bookmarks sajtovi

Vaš status

  • Ne možete postavljati teme
  • Ne možete odgovarati na poruke
  • Ne možete slati priloge uz poruke
  • Ne možete prepravljati svoje poruke
  •