Re: Satovi za svakog - Pomoć pri kupovini
Pa brate, moguće je iz sledećih razloga:
- cena radne snage,
- ugradnja najjeftinijih mogućih komponenti i sirovina (samim tim i najjlošijeg kvaliteta),
- ne bih se zakunuo (jer nigde ne piše) da je kućište sata od čelika (možda je ona fora stainlesssteel back), a ako jeste sigurno nije od kvalitetnog 316L čelika,
- nepostojanje kontrole kvaliteta,
- nepostojanje servisne podrške (što je bitna stavka u finansijskoj konstrukciji bilo kog ozbiljnijeg proizvođača satova),
- nepostojanje troškova marketinga.
Realno, njegova proizvodnja košta 20$...
Sve ovo se odnosi na drugi sat Burei 7002 A pošto mi je taj privukao pažnju iwc-olikim izgledom, ovaj prvi nisam ni analizirao...
Sa druge strane, svi smo mi svesni da kod cenjenih brendova cena nije uslovljena samo kvalitetom već i "hajpom"...
Citat:
Mr D kaže:
.
Meni je ustvari neverovatno da bilo kakav sat sa safirnim staklom, čeličnim kućištem i japanskim kvarcnim mehanizmom košta 40 ili 60 EUR, i to sve sa isporukom skoro bilo gde na planeti:
Prvo pitanje: Kako je to moguće?
Tako što je proizvodna cena znatno ispod navedene prodajne cene.
:yes4:
EDIT- Sada tek vidim da je Kure to detaljnije elaborirao :)
Ovo je sve delimično tačno, ali ne u potpunosti. Npr:
- Minimalac u Srbiji je danas (nažalost) niži nego u Kini... a cena rada je uporedljiva. Toliko o velikoj prednosti niske cene radne snage.
- Slanje jednog ovakvog paketa, iz Srbije, na drugi kraj sveta bi koštalo 20-25% cene isto
Pa onda zamislite da li biste mogli da proizvodite i prodajete ovakav proizvod (isti, bez kontrole kvaliteta i podrške) iz Srbije, makar i za 50% veću cenu... a da gazdi ipak ostane neka zarada.
Pretpostavljam da je odgovor u kombinaciji više faktora (sem poznatih, vezanih za niske cene radne snage i preskakanje nekih koraka u proizvodnji zbog ušteda):
- Svi proizvođači delova dostupni na jednom mestu
- Državna podrška izvoznicima (npr. danas je moguće dobiti proizvod koji košta $0.50, sa sve isporukom u Srbiju, što je manje od poštarine u samoj Srbiji... što znači da postoji masovan i veoma jeftin sistem grupnog slanja poštanskih pošiljaka u inostranstvo)
- Vlasnici firmi zadovoljni i malim profitima (sve dok je količina dovoljno velika)...
- ... dodati po želji...
Pravi odgovor je i odgovor na pitanje zašto je iz Srbije izvoz tako nizak.
Ne znam bogami, ima Casia bas svakakvih... procunjaj jos malo, mora da ima neki koji ima funkcije koje zelis, a da izgleda dobro za tebe...
Nije vezano za gore navedeno...
Video sam danas u Bomaru u SU neki Citizen "two crown" (sa dva cifera),a na sajtu ga nema...nekih 31.000 din
Ima neko neki info sta je to... podseca na Gerlah,LLD,one cuvene supercompressor vintage satove (da ne gresim dusu,mislim samo na polozaj i broj cifera) ili na te alarm satove sa dva cifera...simpatican sat ovako na prvu.
Valjda sam dobro opisao. Nisam imao vremena da udjem i pitam za model na zalost