Prikaz rezultata 1 do 5 od ukupno 5
Like Tree7Likes
  • 1 Post By Haifisch23
  • 6 Post By Haifisch23

tema: Rado ili Tag Heuer

  1. #1
    Mlađi član
    Član od
    5.10.2016.
    Poruke
    40
    Lajkovi
    31
    Reputacioni uticaj
    8

    Određen forumom Rado ili Tag Heuer

    Pozdrav ljudi. Gledam ovih dana Rado D-star 200 chrono i Tag Heuer sa mehanizmom calibre 16.
    Zanima me koliku su ete koje se Ugradjuju u ovakav tip satova A05.H31 (ETA 7753) bolje od selita koje se ugradjuju u Tag satove?
    Da li Selita ima isto neke razlike u razredima kao Eta sto ima (Standard, elabore, top i Chronometar)?

  2. #2
    Stariji član
    Član od
    8.5.2017.
    Poruke
    1.898
    Lajkovi
    13149
    Reputacioni uticaj
    401

    Određen forumom Re: Rado ili Tag Heuer

    Ranije je za Sellitu važilo, da su zubi na zupčanicima tanji od onih na ETI, što je dovodilo do većeg habanja tokom eksploatacije. U zadnjih nekoliko godina, Sellita je na ovom području napravila priličan napredak i sada su na približnom levelu.
    Sellita takođe pravi kalibre u različitim razdredima, kao i ETA. Konkretno u hronografu za koji pitaš: Elabore, Top i Chronometar, jer Standard kod hronografskih kalibara ne postoji.

    Što se tiče konkretno Calibre 16 - stvari su prilično otvorene. Zavisi od modela, koji kupuješ. Formula 1 i većina Aquaracera sadržavaju Sellitu, dok se u priličnom broju Carrera još uvek ugrađuje i ETA 7750. Isto važi i za razrede ovih kalibara. Formula 1 i Aquaracer dolaze u Elabore Grade, dok Tag Heuer Carreru obično dorađuje u Top Grade.

    Pošto si napisao, da gledaš Rado D-Star 200 Chrono, pretpostavljam da se radi o polovnim satovima, jer ovaj model se ne proizvodi 4 godine. Ako razmatraš takođe polovan Calibre 16, u periodu proizvodnje pre 2016 godine ćeš naći i većinu Aquaracera sa ETA 7750 ali bez keramičkog bezela. Za keramički bezel jednako važi i za Carrera liniju.
    Inače ETA A05.H31 je kalibar, koji ETA proizvodi i za Tissot i za Hamilton (H31) - što znači, da se izbor može dodatno proširiti.
    piksi likes this.

  3. #3
    Mlađi član
    Član od
    5.10.2016.
    Poruke
    40
    Lajkovi
    31
    Reputacioni uticaj
    8

    Određen forumom Re: Rado ili Tag Heuer

    hvala puno Haisfisch na odgovoru.
    Kad ulazimo u domen polovnih satova sto je po mom misljenju dobra solucija, Breitling je dobra kupovina za nekih 2000, 2500e od novog Taga.
    Njemu su uglavnom svi mehanizmi chronometri?

  4. #4
    Stariji član
    Član od
    8.5.2017.
    Poruke
    1.898
    Lajkovi
    13149
    Reputacioni uticaj
    401

    Određen forumom Re: Rado ili Tag Heuer

    Polovan ili novi sat - stvar lične percepcije. Lično, radije nešto slabiji novi, nego polovan bolji. Prvo zbog toga, jer mi je sat previše intimna stvar, da bi ga "delio" sa prošlim vlasnikom(icima) a drugo je to, što želim da znam, šta se događa sa njim već od samog početka. Ako dodam, još i garanciju i potpunu sigurnost u atentitčnost, miran san je garantovan.
    Pod autentičnost imam u mislima, ne samo originalnost nego i verodostojnost pojedinih delova, što je posebno važno u satovima iz luksuznog razreda, koje u sebi sadržavaju generičke mehanizme a posebno, kada se radi o brendovima kao što su Breitling, IWC, Tag Heuer, Tudor....
    Breitling je veoma dobar primer, jer sve što dolazi iz te kuće ima status hronometra. Tamo gde sat pokreće In House B01 ili Kenissijev B20, nema nikakvih problema ali posebna pažnja se mora posvetiti, ako se radi o kalibrima B17 (ETA 2824-2), B37 (ETA 2895-2), B13 (ETA 7750) ili B10 (ETA 2892-A2) - da pomenem one najčešće.
    Naime, svi oni su potpuno kompatibilni sa svojim nižim razredom (elabore, standard) i ako polovan sat nije servisiran kod zvaničnog servisera, postoji velika mogućnost, da u njemu nije odgovarajući kvalitet.
    Zato prilikom kupovine polovnih satova osim uobičajene pažnje, koja se odnosi na originalnost samog sata, nije na odmet uzeti u obzir sledeće:
    1. nikada ne verovati 100 % u tvrdnju: sat je upravo ili je bio nedavno servisiran. U najvećem broju slučajeva to znači, da je bio samo podmazan i verovatno ponovo podešen, posebno ako je prodavač znao, da će ga u dogledno vreme prodati
    2. kada prodavač tvrdi, da je bio servisiran, zahtevati račun kao dokaz. Sat, koji je bio servisiran na zvaničnom servisu, na računu ili posebnom dokumentu sadržava spisak promenjenih delova, jer ih servis mora odraditi po protokolu proizvođača. Npr. spirala će uvek biti zamenjena novom, bez obzira da li je u dobrom ili lošem stanju i nova spirala će kod hronometarskog mehanizma održavati potrebnu preciznost. Kod nezvaničnog servisera, kome i nije poznat protokol proizvođača, delovi koji su u solidnom stanju neće biti menjani ili ako budu menjani, nije nužno da budu iste kvalitete kao u prvobitnom mehanizmu (niži grade zbog niže cene servisa), posebno ako prodavač zna, da će sat u dogledno vreme ići na prodaju
    3. Sigurnije je kupiti nekoliko godina star sat, koji nije bio servisiran nego upravo servisiran polovan sat. Bolje je odraditi troškove servisa u vlastitom aranžmanu i platiti viši servis kod zvaničnog servisa, jer ćeš sa njega dobiti sat istog kvaliteta kao što je bio novi, nego se upustiti u avanturu slepog poverenja.
    Ponavljam, sve ovo važi za brendove luksuznog razreda sa generčkim mehanizmima, kao i za srednji ili entry razred sa generičkim mehanizmima sa hronometar ili top grade statusom u sebi.
    Poslednja ispravka: Haifisch23 (12.4.2022. u 9:01)
    eee, Baron, dule bg and 3 others like this.

  5. #5
    Mlađi član
    Član od
    5.10.2016.
    Poruke
    40
    Lajkovi
    31
    Reputacioni uticaj
    8

    Određen forumom Re: Rado ili Tag Heuer

    hvala puno na informacijama Haifisch!

Bookmarks sajtovi

Vaš status

  • Ne možete postavljati teme
  • Ne možete odgovarati na poruke
  • Ne možete slati priloge uz poruke
  • Ne možete prepravljati svoje poruke
  •