-
Kupovina prvog "ozbiljnijeg" sata
Pozdrav svima,
Planiram da kupim sat (tačnije, suruga je rešila da mi pokloni sat za uspešno odbranjen dr), i u razlgledanju dostupnih satova kod nas, ljubav na prvi pogled je Official Tissot Website - Collections - T-Trend - TISSOT COUTURIER - T0356271605100 tj. t0356171605100.
E sad, ovde sam pronašao da mehanizam u ovom modelu ne hvalite mnogo, pa me interesuje šta to znači sa aspekta trajnosti (5, 10, 15+ godina).
Hvala u napred.
-
Re: Kupovina prvog "ozbiljnijeg" sata
Bojim se da niko sa sigurnoscu ne moze da ti kaze ili predvidi koliko ce mehanizam trajati. To je jednostavno stvar koja je nepredvidiva.
Cinjenica je da je taj mehanizam nesto losiji od recimo 7750, i to nije nesto sto ja kazem, vec su to reci ozbiljnih casovnicara i servisera. Mehanizam ima u sebi neke plasticne delove(sto samo po sebi ne mora nista da znaci), ali opet, cinjenica je da je pravljen da bude jeftin.
-
Da li iskljucivo kupujes dress sat ili dolaze u obzir i drugi tipovi? Prvo to definisati.
-
U principu, sat mora da ide i uz odelo i u casual varijanti (ajo se na to odnosi dress sat). Od svih pogledanih i probanih, ovaj je vizuelno idealan i ispznjava waf :-) ali uvek postoji mogućnost da ima nešto što mi je promaklo. Cena ne bi trebalo da pređe tih 450-500e.
Što se trajnoati tiče, jasno da to niko me može da kaže samo mi je čudno da se o tome diskutuje kao da je u pitanju par godina (bar sam ja to tako shvatio), kao da su pitanjusatovi sa pijace a ne renomiranih proizvođača.
-
RUS je previše blag kada napiše "nešto lošiji". Mehanizam je loš ,prilično, i nema šanse da se poredi sa 7750. Ja ga ne bih kupio ni pod razno.
-
-
Hmmmm... pomalo klizava tema.
Ovaj mehanizam vise nije nikakva novina, dakle, prepjesacena je ta neka kriticna vremenska distanca, te ovo vise i nije puko nagadjanje - i iza ovog bi mehanizma vec moglo stajati neko iskustvo.
Ti si se vjerovatno raspitao o ovom satu(mehanizmu), zavirio na forume ili razgovarao s nekim kome je sve ovo blisko, pa evo vidis i sam, misljenja su podijeljena... Dalibor nebi ni u snu, Rus mozda i bi, a ja cu ti reci da bih - ali samo da imam tih 5 glava eura za eksperimentisanje.
Pazi, nije ovo ni prvi ni posljednji model na kojem se isprobavaju novi materijali koje ce, evo, i jedan svicarski kronograf spustiti na nekoliko stotina eura umjesto hiljadu i toliko... Jos neki cijenjeni i u istoriju povjerenjem ispraceni mehanizmi imali su "izlete" u koristenje plastike, pa ih niko radi toga ne smarta nista manje vrijednim nego su se pokazali... dakle, u vremenima u kojim zivimo, s tehnologijom kojom raspolazemo, nije ta plastika u njemu plastika kako je mnogi zamisljaju - ETA ce sebi tesko priustiti luksuz totalnog promasaja.
Materijali koji se koriste prolaze rigorozan sistem testiranja, pa, cak i ako bi sat zakazao za dvije-tri godine, ne vjerujem da bi kriv bio taj plasticni djelic... e sad hoce li trajati 35 ili 105 godina, pitanje je koliko to danas u ovom svijetu masovne proizvodnje i potrosnje zanima i same proizvodjace.
Mene ovdje brine nesto sira slika... Naime, ne samo plastika, i ne samo ovaj slucaj, ali pojednostavljivanje mehanizama, modularnost, smanjivanje broja rubina, pa eto i ta plastika, iako ponaosob ne moraju znaciti i los potez, ipak ukazuju na jedan po meni los trend... Jeftinije, a masovnije - koliko god zvucalo primamljivo, moze cesto zavrsiti lose.
Nevezano za ovaj sat i mehanizam, uvijek sam se pitao zasto i ko je prvi poceo s Tissot-om (koji inace jako cijenim) kao s "mojim prvim ozbiljnim satom"... :D
Kad se samo sjetim koliko sam ovo puta cuo, onda samo mogu da zamislim koju ju lovu Tissot zgrnuo ovako, skidajuci buducim zaljubljenicima u casovnicarstvo "mrak s ociju"... :D
Opet kazem, Tissot pravi lijepe satove, nemam nista protiv njih, samo me, eto, zanima gdje je sve pocelo. :D
Radije jos malo protabiri ponude, a evo i ovaj forum je pun prijedloga i savjeta, a onda kad se obezbijedis sa dvije-tri "100% metalne" chuke, onda pocni da eksperimentises s novim fazonima. :D
-
Hvala svima na pomoći.
@Tvrtko
Na žalost, ni jedan od ponuđenih mi ne deluju interesantno.
@arch_m
Upravo tako. Inženjerski razmišljano, a jesam inženjer, primena kompozitnih materijala se ne može a priori uzeti kao loš pokazatelj. S druge strane, stekao sam utisak da je sa satovima situacija ista kao sa kolima, ako nije nemac = ne valja :-)
Jasno je meni da su neki mehanizmi skuplji, ali mi je neverovatno da bi bilo koji ozbiljniji proizvođač ugradio mehanizam koji će da radi par godina, a onda na servis. Pa imam Fuji sat kupljen pre 18-19 godina i plaćen 50e koji dan-danas radi kako treba, a sigurno nema neki poseban mehanizam.
Što se drugog dela tiče, objašnjenje je lako, bar u mom slučaju. U pitanju je ljubav na prvi pogled. Verujem da je i sa ostalima isti slučaj, jer kad sam počeo da tražim sat, prvo sam tražio sat a tek onda gledao ko ke proizođač, inače ži ne bi prvi izbor bio Tag koji košta 700000din.
-
Lukicu imate druge Tissot modele koji su odlicni, evo i ja jedan posmatram, dokazan, lep, ima sirok krug postovalaca, mozda preraste i u kult jednog dana, a pritom je i dosta jeftiniji i ima odlican mehanizam
video sam taj mehanizam u ovom gore tissotu, meni se na oko nije svideo, ima stvarno dosta plastike...koliko ce trajati, egzaktno niko ne moze da odgovori
mozda je najbolje da neko napise listu delova koji su napravljeni od plastike pa da vidimo sta je od toga vitalno, posto imam i ja sat iz sedamdesetih ciji je mehanizam od plastike, pa cak je i pola federhausa od plastike, onaj donji zupcanik je plastican!!! sat i dalje radi odlicno i u COSC normi, mehanizam je mesingan i nepotpisan
-
Potpuno je suludo da bilo ko popisuje delove koji su plasticni. O samom mehanizmu ima dosta informacija i ovde na forumu, i na ointernetu, i manje vise niko nije odusevljen istim.
Kao sto je napisano vec, to sto neki mehanizam ima plasticne delove ne mora nista da znaci, ima ih i Lemanija 5100 pa je jedan od najboljih hrono mehanizama svih vremena.
Ono po cemu se razlikuje Lemanija od ovog Tissota je to sto je sam mehanizam pravljen da bude jeftin, nesto kao automatski hronograf za siroke narodne mase. Isti taj mehanizam se nalazi i u Swatch satovima, a recimo Swatch sa istim tim mehanizmom je duplo jeftiniji od Tissota.
lookic, svaki mehanizam posle nekoliko godina treba da ode na servis, bio to neki iz Tissota ili iz Role, potpuno je svejedno. To je jedan od preduslova da taj isti mehanizam nastavi da radi pouzdano dugi niz godina.
-
Hvala milane i RUS.
Jasno je da treba redovno servisirati (kao i automobil), samo sam iz vaših komentara stekao utisak da ću brzo doći u situaciju da menjam komplet sat, ne jer bih hteo nešto drugo već zato što se održavanje neće isplatiti, a ovaj sat neću sigurno nikad ni prodati ni menjati.
milane, ako nije tajna, o kom modelu je reč?
-
Pretpostavljam da je rec o Visodate-u.
Ako je o njemu rec, mogu i ja slobodno da ga preporucim. Imao sam ga, i stavarno je dobar sat. To je ujedno i jedan od retkih Tissota koji bih ja uzeo.
Sto se tice pouzdanosti, to ti je lutrija. Imam i ja jedan Tissot sa kvarcnim G10 mehanizmom. To je njihov najgori hronograf mehanizam. Meni radi odlicno vec nekih 7-8 godina, a desavalo se da ljudima crkne posle 2-3 godine. Jednostavno nema pravila, ali ono sto je sigurno je da bolje napravljen i kvalitetniji mehanizam ima vece sanse da radi dobro duzi niz godina.
-
hehe jeste Visodate, dobar deo serije im je odlican, meni se dva modela puno svidjaju, ostali tu i tamo
ima proveren mehanizam koji se vec dosta dugo proizvodi, 30 godina i proizvodice se i dalje
-
Kako nije... od vintage modela pa na ovamo, mnogo je lijepih modela!
Inace sam kod Visotade-a uvijek paznju poklanjao vise crnim nego bijelim ciferima, ali ova zadnja crna serija, onako kompaktnija i robustnija mi je... uh... predobra! :man_in_love:
Ako bi se za ovaj odlucio, Lukiću, evo vec imas jednog koji ce da ti zavidi... mene! :D
-
-
Citat:
lookic kaže:
S druge strane, stekao sam utisak da je sa satovima situacija ista kao sa kolima, ako nije nemac = ne valja :-)
Interesuje me sta bi Hyundai, Subaru, Honda, Mazda i ostala ekipa rekla na ovo :)
5 godina pa na servis, ako nesto rikne menjaj. Ako ti se sat bas svidja ne bi trebalo da imas dilema. U kompozite ne ulazim, na Glock su svi gledali kao na smesan pokusaj, a ispostavilo se da je postavio standarde i postao najkorisceniji pistolj na svetu, u skoro svim kategorijama. I pokrenuo lavinu. Ima ovde ljudi koji poznaju mehanizam i kojima necu da protivrecim, ali da je bas teska katastrofa ne mogu da verujem.
-
1 Priloženi(h) fajl(ova)
Taj Visodate je odlican sat. A da li si gledao Hamilton satove, Jazzmaster open-heart?Nesto je skuplji od Tissot-a ali je prelijep.
Prilog 107785
-
@milan
Visodate je stvarno lep, možda mi fali 10-ak godina da bude taman mada, dok ne stavim na ruku, ništa ne znam. Jedino što je nekih 200e preko ionako nategnutog budžeta.
@infiniti
Gde mogu da ih pogledam uživo? jel ima u NS-u negde, pošto nisam uspeo da ih nađem ni ovde na sajtu ni kod ostalih.
-
Sto se tice gledanja uzivo, odgovorice ti neko od clanova gdje ima Hamilton satova u ponudi na teritoriji Srbije. Nemoj se zalijetati, bice ovdje jos neki izbor od strane clanova. Sve pogledaj pa onda odluci.
-
Nema problema.
Jedino sam malo kratak sa vremenom :) Imaš još neke tri nedelje da odlučim :)
-
Ne fali ti 10-tak godina :) Nisi deriste, valjda :) Od 20 i kusur covek vec moze da pocne da bude elegantan, tako i treba valjda. Visodate bi bio jedan od ozbiljnijih izbora za mene
-
Slažem se, samo kažem da mi ovako na slici izgleda previše elegantno da bi se nosio svaki dan, a nemam potrebe da izgledam elegantno baš svaki dan.
Da je lep, jeste.
-
Ma, sat se definitivno uklapa sa garderobom. Ako nosis dukserice moze da bude... Tu i tamo. Ako nosis dzempere i kosulje recimo retko koji sat je previse :)
Premda, prvi sat po meni treba da bude klasican beater. Nesto cvrsto, celicno, za svaki dan, sto moze da legne cak i na trenerku ako treba.
-
Polako gubim bitku sa razumom. Danas sam 3 sata gledao satove i ovih pet su mi ostali u pamćenju. Bio je i jedan Seiko Premier u Beriću (za 61000 uz možda neki popust za keš) ali nisam zapamtio model, na sajtu ga nemaju a ne mogu ni da ga prepoznam sa slika na google-u.
Superior
Candino - Candino Men Watch Chrono c4582/2 - Swiss Made Watches
BPM Satovi & Nakit. Candino muski sat - C4517/4
DS Podium GMT
Cover - Gardien T-Group.Co | Satovi i nakit (crni cifer i crna narukvica)
Certina malo odskače cenom, a verovatno i kvalitetom i što ga više gledam više mi sviđa, jedino što nije baš pregledna zbog svetlijih kazaljki i nisam siguran koliko može da ide u nekoj elegantnijoj varijanti, dok oba Candina i Roamer idu. Cover nemam pojma kakav je (kvalitet), ali mi je izgledao interesantan.
-
Ovu Certinu preskoči - puno para,slab mehanizam. I nema u nazivu Big Size nego samo DS Podium.
Cover- nemam pojma ko su. Ja ne bih kupovao.
-
Od ovih ponudjenih ....ja bi uzeo Roamer....a jbg, ti kupujes, ti odlucujes!
-
-
Potpuno si u pravu, ne treba da kupuješ šta se drugima svidja nego tebi, a ako oćeš pravi muški sat, oko 200E, u Beogradu, evo ti 2 seiko divera:
Seiko SKZ209K1
Seiko SKX007K2
Monster ti takođe ostaje kao opcija.
Pozz
PS
Sad vidim da ti je limit visociji od 200E...
-
Bio sam danas (opet) da pogledam ovaj Seiko, i izgleda jako lepo na ruci.
Koliko vidim, mehanizam je 7T04. Cena mu je oko 500e, ali se nadam da bih mogao da dobijem neki popust (npr. 10%).
Jel ima neko iskustva sa ovim mehanizmom?
-
60.000+ RSD kod Vitanova? Kradja, nemam drugu rec... Prvenstveno, ovo je dobar sat, mehanizam...nema tu puno sta da se kaze. Stoper sa velikim datumom, ugradjuje se u mnoge premier, sporture, velature, neces imati problema sa njim, ali licno mislim da je ovo jaka cena za ovaj model. Ukoliko se tebi taj sat svidja, i cenovno ti je dostupan, ne treba da odustanes zbog mog misljenja. Procedura narucivanja i cekanja sata (posebno u poslednje vreme), moze da bude frustrirajuca, i nekada moze da traje i preko mesec dana, tako da, na tebi je da odlucis...
Sto se mog skromnog misljenja tice, delim misljenje kolega koji su preporucili Roamer searock, ali po tvojim predlozima i komentarima vidim da to nije "profil" sata koji ti se dopada. Ne znam da li su cene na sajtu azurne, ali Certina Ds podium , ali " BIG SIZE", je odlican sat. Eta 251.262 je daleko bolji mehanizam od onog u prethodno ponudjenoj Certini... Sa ovom cenom, ona prelazi tvoj budzet.
DS Podium
Mozda nekakav Citizen automatik...?
Citizen NP1000-04E
-
Od kad ja znam Vitanov dere sa cenama ...kada je moj otac uzimao Seiko SNL035 u Vitanovu je bio preko 100000 dinara, a on ga je uzeo u inostranstvu za duplo manje para...
Official Tissot Website - Collections - T-Sport - TISSOT PRC 200 - T0554171105700
Pogledaj ovako nesto :)
-
Nisam mislio da uzmem kod Vitanova, samo je link ka njemu zbog slike. Mada, ista je cena i kod Berića. Za vikend sam u BG-u, pa ako stignem, malo ću da razgledam. Video sam i par Vostoka koji mi deluju interesantni na slici. Čini mi se da nemate loše mišljenje o njima (kao o mojim dosadašnjim izborima :) ).
-
^Ako si za vikend u BG, javi se, pa ce mozda neko od forumasa moci da podje sa tobom da pogledas nesto, ili cisto da se popije neka kafica i razmene iskustva.:)
-
Hvala na ponudi.
Na žalost, dolazim sa suprugom i detetom u potragu za stvarima za prinovu, tako da će moje razgledanje biti samo na brzinu.
Što se razmene iskustva tiče, bila bi to jednosmerna razmena :) (bar u vezi satova)
-
Lukicu, prijatelju, mislim da je jedini razlog zasto ti jos uvijek niko nije predlozio Vostok - cjenovni okvir s kojim si otvorio temu... Cetiti ili pet stoja - tu se vec razmislja o nekom "laksem" Svicarcu, Svabi, Japancu, ukoliko vec nisi kolekcionar, pa ne lovis nesto is onog skupljeg ruskog sesira, rijetke vintage modele, reizdanja nekih od 3133 ljepotana, ili ove vec bezobrazno skupe nove Raketine serije.
Ruske satove ljudi ili obozavaju, kao sto ih ja obozavam, a i mnogi drugi na ovom forumu, ili ih jednostavno i ne primjecuju... malo je sredine, tipa "aj' da probam", pa ako te do sad nisu privukli, predlozio bih ti da se, u slobodno vrijeme, malo prepustis istrazivanju (evo i na ovom forumu postoje mnoge teme o njima, a Sky je pisao tako dobre tekstove da ces da se u*eres... kao ja, kad sam ih citao :D), pa da ti, recimo, neki Rus bude slijedeci sat na listi zelja.
Prituzbe, sad govorim o Vostok serijama, odnose se prije svega na kvalitet materijala, koji sugerise pad kvaliteta u pojedinim segmentima u odnosu na sovjetsku eru, ali ces zaista rijetko cuti prituzbe na rad mehanizama koji, cak i nakon decenija bez servisa, uz malo pruzene paznje, mjere vrijeme bez problema.
-
arch_m, hvala na odgovoru.
Palo mi je na pamet da je to razlog. Tek kasnije sam skontao da je bilo bolje da kažem da tražim sat koji ima najbolji odnos cena/kvalitet i da treba da bude takav da može i na odelo i casual varijanta a da mi je plafon budžet 450-500e (što znači da može i jeftinije, ne bih se bunio). Važno da budu generalnio kvalitetni jer je to sat koji koji dobijam kao poklon i koji će imati posebnu sentimentalnu vrednost pa bi trebalo da ostane lep i posle dosta godina nošenja. Onaj Tissot sa početka mi je u neku ruku vizuelni reper jer mi se jako dopao kad sam ga stavio na ruku (a i supruga ga je izabrala :) ), što ne znači da drugačije nešto ne dolazi u obzir.
Što se rusa tičem, par Vostok Europa (mislim da je u pitanju Gaz 14) mi se svidelo na slici, ne znam kakvi su uživo, pa rekoh da vidim da li vredi da ih gledam ili ne. Nadam se da u Delta City-ju ima gde da se vide.
Nisam kolekcionar i mislim da neću nikad ni biti (imam i previše drugih hobija kojima ne stižem da se bavim), tako da ne morate da se mučite oko egzotike.
-
Ma, pazi, malo ko je krenuo u sve ovo racunajuci s tim da ce jednog dana postati kolekcionar. Sta vise, ne znam koliko nas se ovdje zaista i moze nazvati kolekcionarima. Ja, sa svojih nekoliko satova, prvi sebi ne bih dao za pravo - pogotovo ne kad znam kako izgledaju prave kolekcije ljudi koje sam imao cast upoznati, i uzivo, i ovako preko neta.
Dakle, nije bitno pucati tako visoko... Bitna je ljubav, a ja cu ti reci da kod tebe definitivno postoji potencijal. Nacin na koji si pristupio kupovini sata, zelja da usput saznas i naucis ponesto novo - dovoljni su da se krene... Ovaj put je to sat-poklon, drugi put ce, pak, biti tvoja incijativa, znatizelja. Tako to ide... I dok se okrenes, eto te sa nekoliko satova. :D
Nego, hajde ti za pocetak sto prije da skontas s kojim ces satom krenuti... kasnije to ide mnogo lakse... :D
-
Buo sam danas do Beriću i opet pogledao onaj Seiko SPC059 i SPC069P2 cena im je 61200. Ono što me je iznenadilo i obradovalo je da mogu da ga kupim uz povraćaj poreza, što znači da bi me izašao oko 49000. Jel to dobra cena? Probao sam i Tissot Vispdate i LaLock, lepo izgledaju ali su mi, trenutno, previše klasični.
-
meni licno je preskupo, odnosno ne znam da li je Bericeva cena konkurentna, o tome ne govorim, samo ja za taj sat ne bih dao toliki novac
-
Lookic-u dobro došao na forum.
Vostok Europe satove možeš pogledati u Novom Sadu u tržnom centru BIG u prodavnici Poklon dućan, čini mi se na prvom spratu. Kada sam ja bio, pre godinu dana, nije bilo modela Gaz 14 ali nazovi radnju pa vidi možda sada imaju. Meni je tada za ako zapao Vostok Europe Anchar titanijum NH35.