Re: Koji je ovo sat? molim za pomoc....
Može neka pomoć oko ovog primerka? U radnom je stanju, pitam se da li vredi nešto raditi, sređivati, i šta, vidim da je pozadi malo nagrižen od znoja verovatno, i da se delimično skinuo cink/hrom šta već.
Da li ima smisla ulagati u ovaj sat u kontektstu njegove posebnosti ako je ima, ako je nešto čega je bilo na hiljade, onda pretpostavljam da ne vredi. Meni je interesantan, voleo bih da ga upristojim(jako me raduje kada nešto restauriram, obnovim). Koliko može da košta ponovno hromiranje ako je to uopšte izvodljivo kada su kućišta satova u pitanju.
Kamera je dodatno istakla ispucalost cifera, ali uživo nije ovako strašno. Kazaljke su kao korodirale malo, mada mislim da je to zamenljivo.
http://i1184.photobucket.com/albums/...ps9701bb72.jpg
http://i1184.photobucket.com/albums/...pscadd840e.jpg
Krunica odlično radi, jako lepo se navija, podešava, bezel se fino okreće i pruža dobar otpor. Cifer mu se vrti pomalo levo desno oko ose, jel to (veliki)problem :(
Moje mišljenje. Sat nema orginalni rotirajući prsten i nema orginalni brojčanik. Ovo je kućište Admiralski i Generalski satova. Kućište ima titanijum nitrid premaz. Gledajući poklopac može se reći da je sat tj. kućište iz ranih 90-tih.Mehanizam je vrlo verovatno oznake 2414. Da li se isplati sređivanje? Finansijski se ne isplati sa druge strane ako ti se sat sviđa, samo napred. Verujem da se da srediti, ima članova koji su nosili mesingana kućišta na restauraciju, ipak konsultuj se sa stručnim licima.
Ja znam samo da je to Serzhantskie i da su radili razne oblike kucista i ubacivali u njih cal. 2414.
Hvala na odgovorima, bataliću ga.
1 Priloženi(h) fajl(ova)
Još jedno pitanje, mala je slika ali nemam bolju, nadam se dovoljna:
Prilog 98913,
Zna li neko koji je ovo sat?
1 Priloženi(h) fajl(ova)
Re: pomoc kod prepoznavanja
Ćao drugari!
Da pitam i ja za jedan sat :)
Naleteo sam na netu na Exacto sat. Lik koji ga prodaje nema pojma o njemu, takođe ne zna ni njegovu realnu vrednost. Koliko sam ja mogao da zaključim. Exacto satovi su ćerka firma brenda Rado i potiču od sredine '50 pa na dalje. Nemam pojma koji je ovo model u pitanju, koliko je star, koji mehanizam koristi i koliko može da vredi, tako da bih bio zahvalan nekome ko bi tu informaciju sa mnom podelio.
Hvala unapred!
PozdravPrilog 101367
varaš se u exacto se ugrađuje sve i svašta, oni do 1942. spadaju u rijeke satove, girard perregaux, ovi kasnije manje su vrjedni, imaju imaju as werkove, zatim unitas, otvori sat i vidi što je u njemu, pročitaj sa tablica sata calibar, pa opraši po netu, ne očekuj neku veliku vrjednost
Drugari videh juče u Vitanovu na brzinu, nisam stigao da ulazim jedan prelep Seiko dress kvarc. Ima sa kožom i na čeliku, sa belim i crnim ciferom, kao i sa rosegold kućištem.
Karakterišu ga one špicaste kazaljke veće površine, i veliki datum kod markera 6, tj. iznad njega na pola puta do osovine kazaljki. Rekao bih da datum formiraju dva diska sa brojevima.
Od oznaka ima samo 100M, i nema brojeve već gole markere. Ne uspevam da nađem model.
P.S. Možda postoji i u drugim varijantama brojčanika, boja, kaiševa, finiša kućišta. Rekao bih da košta ~10.000din.
Da li može pomoć u pronalaženju modela malo da ga istražim.
Jel si pogledao da li imaju taj model na sajtu?