-
Aquis ili Hydroconquest
Pozdrav.
Dvoumim se o kupovini ili:
https://www.jomashop.com/oris-watch-...-24-05peb.html
Ili:
https://www.jomashop.com/longines-co...l37824966.html
Imam mogucnost da kupim sat iz SAD bez dodatnih troskova, izbor je pao na ova dva pa vas molim za misljenje i lica iskustva.
-
Re: Aquis ili Hydroconquest
Mislim da ces ovde o Conquestu dobiti samo pohvale, ranije je na forumu bilo 3,4 komada, ne znam sada, i svi su bili prezadovoljni. O izgledu je tesko pricati, meni je jedan od najlepsih Divera. O mehanizmu jos vise ne treba pricati, trebalo bi da je baza etin 2892, mozda i najpozeljniji mehanizam u satu sa tim komplikacijama. Nisam siguran, mislim da su mu malo smanjili oscilaciju sto je ok za prosecnog kupca, a mehanizam dobija na duzini rada bez navijanja i malo se rastereti tih tika-taka stvari :) ne verujem da sam jedini sa misljenjem da je to mozda najbolji diver za 1000e. Za Oris ne znam, al na prvi pogled taj mehanizam je "kopija" etinog 2824 koji je opet u neku ruku ispod 2892 u loginesu
-
Slažem se sa kolegom, mislim da je Oris 733, čija je baza Selita Sw 200- 1 u suštini klon Ete 2824. Sa druge strane je autentična Eta, tako da bi, što se mene tiče izbor pao na Longines, mada mi je Oris vizuelno lepši.
-
Ovih dana bar jednom dnevno potražim sliku/video/tekst vezan za taj Longines tako da ti je jasno zašto bih ti ja preporučio istog :). Bukvalno taj model u toj boji.
Sent from my Nokia 6.1 using Tapatalk
-
Jesi poredio model od 41 i 43mm? Proveri samo jos jednom naslov linka, da ne dodje do neke greske prilikom kupovine posto pise conquest u naslovu sata, nema hydro.
-
Na linku je, koliko vidim, 43mm a mislim da su samo na sajtu izbacili hydro, ne znam zašto
-
Hajde da kažem par stvari, budući da sam Hydroconquest imao, a Oris Aquis planirao da kupim i probao više varijacija.
Longines na papiru deluje kao savršen, ali mislim da u praksi nije baš tako. Prvi utisak je odličan, ali kopča bukvalno kao da je nakalemljena sa duplo jeftinijeg sata. Pre svega, sama kopča je od presovanog lima. Debelog i dobro obrađenog, ali svejedno. Dalje, same makaze su super urađene, ali su "friction type". Dakle oslanjaju se na puku silu da se zatvore i otvore. Ne znam kako ostale kolege koje imaju ili su imali ovaj sat ovde na forumu, ali ja sam nokte izlomio otvarajući kopču.
Verzija koju sam ja imao je crna, starija, sa aluminijumskim bezelom, ali u odnosu na ovu novu se nije mnogo promenilo. Polirani linkovi narukvice se užasno lako grebu.
Bez obzira na to, izuzetno mi je žao što sam ovaj sat prodao, i siguran sam da ću neku varijaciju Hydroconquesta imati ponovo. Uz neki popust koji se obično dobije na retail cenu, stvarno se dobije mnogo.
E, sad Oris: inferioran po mehanizmu, ali prema mom ličnom utisku itekako superioran po kvalitetu završne obrade i opštem utisku. Osim u jednom - meni se više dopada osećaj okretanja bezela na Longines. Oris tu stoji nekako u direktnom kontrastu sa svime ostalim. Odlično i robusno kućište, kvalitetna narukvica i kopča daleko bolji nego na Longines, ali klikovi su mi na bezelu bili nekako "mrljavi". Otprilike kako na Longines izgleda da su kod kopče posustali, tako je kod Orisa sa bezelom. Samo moj utisak.
Oris je, barem ovako kada uđeš u radnju, skuplji. Da li je toliko kvalitetnije urađen koliko je skuplji? Po meni, jednostavno nije.
Longines odnosi pobedu. Još samo da su pametni pa da na narukvicu nabace istu redizajniranu kopču kakvu su stavili na gumu, ne bi bilo po meni konkurencije tom satu u rangu ~1000€. Pa neka to i naplate još malo.
Uzeti naravno u obzir i da je Longines dizajnom malo elegantniji i može se provući u nekim formalnijim prilikama, ako je to bitno. Barem po meni. Oris nikako. Mada, šta ja znam, kad nikada nisam formalan [emoji1787]
Sent from my VOG-L29 using Tapatalk
-
Iskreno je poznajem dovoljno ni jedan od ova dva sata pa bilo šta da kažem nema težinu. Jedino sto mi se urezalo kad je burazer kupovao sat jeste narukvica kod Longinesa. Bila je nekako lagana da ne kažem šuplja. To je bilo u radnji par minuta, moguće da griješim. Sa Oris satovima nisam imao nikad kontakt i tu ne mogu ništa reci.
Pozdrav.
-
1 Priloženi(h) fajl(ova)
Mislim da vecina nas ovde na forumu nije imala dodira sa Orisom jer ih u Srbiji prosto nema u oficijelnoj ponudi - zasto je to tako nemam pojma obzirom da je jedan od boljih proizvodjaca u tom cenovnom rangu.
U susednoj nam Hrvatskoj ih ima u prodaji u Dicti i trenutno je popust od 30%, vidim da se par ljudi odlucilo za kupovinu. Kazu svi da je za tu cenu (ispod 9500 kuna ~ 1200e) no brainer. Pricam naravno o ponudi standardnih modela sa metalnom narukvicom.
I sam sam poprilicno puno gledao o oba modela - evo mojih plus / minus misljenja od onog sta sam skupio sa neta:
(napomenucu samo da nikad nisam imao niti jedan od njih a da je kapiram skroz drugi utisak kad sat imas u ruci i probas)
Logines ->
+ heritage
+ bilion remena za promeniti
+ za novi HC kazu da je guma tj kopca na gumi predobra
- losija metalna narukvica
- krunica je robusna pa se lako useca u zglob
Aquis:
+ bolja zavrsna obrada
+ "mala" manufaktura, nije deo konglomerata
- bukvalno se moze nositi samo na njegovim remenima, nema menjanja remena
(verovatno sam nesto zaboravio no ovo je + / - kojih sam se odmah setio)
Sto se tice mehanizma SW200 vs ETA2824 nisam dovoljno kompetentan no nisam video niti 1 temu da se neko zalio na SW200 u Aquisu.
Takodje vidim da na stranim forumima vecina ljudi preferira Oris
Na kraju neces pogresiti sta god da odaberes, oba su odlicna sata :)
P.S. Moj favorit je Oris Aquis Depth Gauge - mada je on 50+% (ako ne i vise) skuplji od standardnog Oris Aquisa.
Steta sto ga nemaju u prodaji u Dicti.
Uzmi njega pa kad ti dosadi prodaces ga meni ;) :D
Prilog 147787
-
Oris nemam tako da ne mogu komentarisati ali HQ u velicini 43, još keramika (što mi je bila jedina zamjerka na mom starijem HQ) pa još za ovu cijenu, je super sat. E sad, sat mora da ti se sviđa, ovo šta mi komenzarišemo je samo mali dodatak na tasu. Sat nije mikser pa da mi odlučimo za tebe.
Послато са SM-G960F помоћу Тапатока
-
Kolega,
Za sada bih samo dva sata iz moje horoloske karijere vratio u kolekciju, i jedan od njih je Oris Aquis :) (a drugi je plavi Hamilton Pan Europe - Reissue).
Po rukama sam "preturao" i Aquis i Longines, i po meni je Oris odneo prevagu, te sam njega i kupio… Doduse, HC model je bio bez keramickog bezela, ali je meni tada Aquis izgledao kao sat vise klase. Bolja zavrsna obrada, narukvica (a posebno limena kopca) na HC-u izgleda kao sa 3x jeftinijeg sata. Takodje, HC je tako je sjajno poliran da se na njemu odmah vide cak i tragovi garderobe, dok su stranice Aquis-a satinirane, kao kod pravog tool sata. Sto se mehanizma tice, u Aquis-u je "jeftinija" Sellita, ali je moj primerak bio skoro pa u COSC rezimu.
Koji god da uzmes, neces pogresiti, odlicni su to satovi!
Cisto da naglasim da nisam odusvljen bojom tvog Oris izbora :), moj Aquis je bio kao ovaj:
https://www.jomashop.com/oris-watch-01-733-7730-4135-07-4-24-65eb.html (ali na celiku)
-
Kratko i jasno, definitivno Aquis
Poslano sa mog POT-LX1 koristeći Tapatalk
-
Ma kupicu oba :) Eh kad bi... Odluku bih lakse donio kad bih stavio sape na njih. Ovako klackam - danas sigurno Oris sjutra ma 100% Longines. Dobro je da sta god odlucim necu lose proci.
-
Recimo da HC nije ni do koljena Aquisu, moje osobno misljenje
-
Citat:
Vtcwatch kaže:
Previše subjektivno osobno mišljenje, moj Cal619 postiže približne COSC rezultate tačnosti, ne sumnjam da CAL888 zaostaje, a u Orisu je "ipak" Selta.
Послато са SM-G960F помоћу Тапатока
-
Mogu reci da su oba sata pomalo neobična i mislim da je najbolje da se probaju. Ovo su satovi koje zavolis na prvu ili ti se nikad ne svide, pogotovo Oris.
-
Oris ima bolju narukvicu, a Longines ima bolji mehanizam i veću istorijsku horološku vrednost, tako da su nijanse u pitanju. Treba sam da odlučiš.
-
1 Priloženi(h) fajl(ova)
Prednost bih dao Longines-u. Naime, mehanizam L888.2, cija je osnova ETA A31.L01, poseduje rezervu snage od 64 sati naspram 38 sati kod Oris-a,meni bi to bio dovoljan razlog. A na kraju ko bi mogao da odoli ovoj lepoj plavoj boji :)
Prilog 147795
-
???
Sellita SW 200 u Standard verziji ili u najboljem slučaju Elabore verziji prema L888 na bazi ETA 2892-A2 u Elebore verziji.
38 sati rezerve prema 65 sati.
Oris za cenu od 1,6k u sat ubacuje osnovnu Sellitu, čiji Rotor zamene sa svojim crvenim. Previše su škrti za tu cenu. 2018 su izjavili, da se radi o Elabore verziji, a prošle godine, su momcima sa WUSA poslali odgovor, da se radi o Standard verziji.
L888 odnosno ETA A31.LO1 je ETA 2892-A2 kojoj su skinuli pola Hz frekvencije, da bi povećali rezervu snage za 23 sati.
Obična Sellita prema ETI, koja se ugrađuje u Omegu, IWC i Breitling.
Nikako ne bi tvrdio, da Longines nije do kolena Aquisu. Čak ni za cenu bolje kopče kod drugoga. A pri tome je Longines cenovno povoljniji.
Onaj, ko isključivo gleda na sat, kao na nakit, verovatno će za nijansu više naći na Orisu, a onaj ko gleda na sat u kompletnom paketu, neći imati problema, koji izabrati. To svakako ne bi bio Aquis.
Citat:
Vtcwatch kaže:
-
Mehanizam ovaj put stavljam na stranu. Priznajem da je u HC-u bolji
Ali onaj osjecaj, uzmem HC u ruku i mislism si wtf? moze ali za 500€
Ne kazem da je sat los ali nebiga uopce ni usporedjivao sa Aquisom
-
Subjektivni osećaji su sasvim sporedna stvar. Radi se o utisku pojedinca, koji se međusobno razlikuju kao dan i noć. Naše je, da upozorimo na stvarne činjenice.
Meni je Oris baš ono, što si ti napisao za Longines. Uvaljuju običan sat po ceni, za koju se može dobiti sat tradicionalnog proizvođača sa ETA 7750 ili 7753 kalibrom i to sa Top Grade rangom.
-
Da je Oris precenjen sa svojom maloprodajnom cenom, to stoji. Ali moramo priznati i da jeste kvalitetnije izrade od Longines. I to se mora nešto računati, jer ipak po meni sat nije samo kvalitet mehanizma i ime proizvođača koje u današnjem poretku stvari često predstavlja ne mnogo više od imena i ništa drugo.
Pa opet, kažem da je Longines mnogo bolja kupovina po meni na kraju, jer iako ima nekih kikseva sa narukvicom, opet je cenovno razumno postavljen za kvalitet koji nudi i ono što je unutra. Oris to jednostavno nije. Da ide po istoj maloprodajnoj ceni po kojoj i Longines, moglo bi se razmatrati. Pa ko više ceni opšti utisak, lepo ide na Oris i gotovo.
Mada, jedno moram reći: svi minusi koke sam za Hydroconquest naveo ne važe za verziju Hydroconquesta na gumi. Kada opet budem uzimao neki, biće u toj varijanti.
-
Nekoliko puta sam odgovarao kolegama sa Foruma da je moje mišljenje kako je HC najjeftinija ulaznica u svet najpoznatijih svetskih proizvođača satova. Po toj ceni nema automatskog sata za čijeg proizvođača je čuo svako. Uostalom treba pogledati bilo koje sportsko takmičenje, skijanje, atletiku i dr. gde se meri vreme, na mnogima od njih zvanični merač vremena je bio Longines. Longines je pod Swath grupom izgubio dosta od ekskluzivnosti koju je imao, a na uštrb Omege, koja je podignuta, ali je kao ime u horoločkom svetu bio i ostao iznad Orisa.
O mehanizmima je dovoljno rečeno, tu nema dileme ko je u prednosti. Oris je lep sat i dobar, nema zbora, posebno u verziji koju je Mizzy predložio, ali bih prednost dao, zbog navedenog, Longinesu.
Imam HC, njemu me je privukla povoljna cena za velikana u horološkom smislu, kao i fenomenalna plava boja brojčanika koju bih svakako preporučio. Sat ima naravno i mana, koje se mogu naći svakom satu, ima tu istine u vezi sa kopčom, ali to svakako ne bi trebalo da bude eliminatorni faktor za kupovinu.
-
Pa zar ne moze Logines da se pogleda kod nas, to bi puno pripomoglo u izboru? Nije nemoguce da Logines ima losije kuciste ili narukvicu, sobzirom da je sat samo sa 2892 mehanizmom mozda i 150e u prednosti, sto na ove cene sa joma sajta znaci da bi Logines sa istom Sellitom mozda bio i do 250e jeftiniji. MIslim da je Haisfish23 sa onim "Onaj, ko isključivo gleda na sat, kao na nakit, verovatno će za nijansu više naći na Orisu, a onaj ko gleda na sat u kompletnom paketu, neći imati problema, koji izabrati. To svakako ne bi bio Aquis." rekao sve, tako da je pravi izbor samo u individualnom kupcu
-
I ja kada sam kupovao Longines HC sam uvideo da je to trenutno na tržištu "best buy" za cenu od 1.000 - 1.500 evra, s obzirom na sve činjenice i dan danas žalim što sam ga prodao.
-
Meni je HC bio "gral". Skromna očekivanja, šta ćeš. [emoji6]
I mrzeo sam tu prokletu narukvicu i kopču. Ali nedavno sam probao sivi na gumi, i standardnu i hrono varijantu, i toliko sam oduševljen da sam skoro siguran da će kada dođe vreme za HC ponovo, jedan od ta dva biti finalni izbor.
Kada ga pogleda čovek sa keramikom i na gumi, onda pak ima utisak da sat puca iznad svoje cene. I ne znam da li možda grešim, čini mi se da je sada više satiniranih površina na kućištu, pa je grebanje malo manji problem.
Sa Orisom imam isti problem koji sam imao i sa Alpinom startimer bicompax chrono, kada sam rszmišljao da li ona ili X-Wind. Odlična izrada, perfektan prvi utisak na ruci, ali to ne vredi toliko više para koliko se traži.
Ne znam da li je izvodljivo, ali uzeti HC na čeliku, pa dokupiti gumu i samo prebaciti kopču? Koštalo bi dodatno, ali tu investiciju bih ja recimo bio spreman da podnesem zarad finalnog utiska.
-
To je bila i moja ideja.Da kupim HC na čeliku i da dokupim originalnu gumu za letnje vreme.
-
Meni se Longines sviđa više od Orisa zbog boje cifera. I čak bih išao samo na verziju na gumi jer mi se ova ne sviđa vizuelno.
-
Kad smo vec tu koliko je Watcmaxx pouzdan sto se online kupovine tice? Veci je izbor HC nego na Jomi, posto na osnovu svega iznesenog naginjem ka HC sa gumenom narukvicom.
-
Inače, na jomi je 3-5 nedelja za Longines da ga pošalju
-
Ja bih ti svakako preporučio da pre nego što odlučiš odeš do neke radnje kod nas i probaš HC uživo. Imaju 41mm na gumi, 43mm na čeliku, sve tri boje, i onda izabereš koja verzija ti se najviše svidja i najbolje stoji. Potpuno je drugačije kada sat gledaš na slikama i kada ga isprobaš na ruci, kad već imaš mogućnost iskoristi je pre kupovine.
-
Kupi ono sta se tebi vise dopada. Poredjenje je ionako vise trazenje dlake u jajetu i razlika u ukusima.
Ja sam imao Hydroconquest, nije me odusevio, ali to ne znaci da i tebe ili nekog drugog nece.
Meni je taj sat bio preobican iako moram da priznam da je lepo pristajao u skoro svim odevnim kombinacijama. No meni je falilo "ono nesto".
-
4 Priloženi(h) fajl(ova)
Buduci da sam veliki ljubitelj Longines-a i modela Hydroconquest,iznecu svoje misljenje.
Hydroconquest je oduvek bio dobra kupovina,sat je kvalitetno uradjen i cesto je na meti ljubitelja dobrih satova.
Slazel se,da je HC lep sat,ali nema taj "WOW" efekat.
Model iz 2018. je korak napred za Longines i HC model,zato sto je sat na svim poljima poboljsan.
Najvecih primedbi je bilo na racun narukvice,koja jeste bila nesto slabijeg kvaliteta,ali najvise na racun kopce.Mehanizam je L.888.2,ETA ga radi specijalno za Longines i lepo je ukrasen(postavicu sliku).Kuciste je super,cifer je bas,bas,bas dobar,posebno u plavoj boji(postavicu sliku).Takodje,ovaj model ima i dugo ocekivani keramicki bezel,sto nije bio slucaj kod proslih modela iz HC linije.Ceo sat je okruzen detaljima i kruna na sve to je jedinstven dizajn celokupnog sata i naravno...Longines stoji iza toga.
Sto se Oris Aquisa tice,nisam ga drzao u rukama,dosta ljudi hvali obradu,ali...Narukvica je veliki problem,odnosno njena zamena zbog same konstrukcije,a utice i na prakticnost samog sata.Dizajn cifer je,po meni,limunada i vec vidjeno,nista specijalno nisu uradili(pricam o standardnom modelu sa datumom).Takodje,opet licni dojam,sat sa strane izgleda kao tenk,nema tu neku sofisticiranost,kao da se islo na misice u smislu: Stavimo kilo celika,lepo ga obradimo i to je to,ko tako voli,to je druga prica.U Aquisu kuca Sellita,koju navodno Oris doradi ili sta vec i standardno lep rotor postave,jako lep detalj,ali u poredjenju sa Etom u HC-u,mogu reci nebo i zemlja.
E sad...rezime...
Ko voli Swiss brend sa bogatom istorijom,odlicnim kvalitetom i Eta mehanizmom,sofisticiranim i jedinstvenim dizajnom cifera,neka uzme HC 3 i nece pogresiti.
Ko voli Swiss brend,sa takodje odlicnim kvalitetom i dobrom istorijom,nesto robustnijeg dizajna kucista i proverenim dizajnom cifera,neka uzme Aquis i takodje nece pogresiti.
Ali reci da je Aquis duplo bolji sat,je po meni neozbiljno,iz razloga sto se ne moze uzeti samo jedan parametar,u ovom slucaju obrada kucista i na osnovu njega dati konacna ocena o ukupnom kvalitetu nekog sata.
Prilog 147802Prilog 147805Prilog 147806Prilog 147807
Sent from my SM-G973F using Tapatalk
-
Hvala svima na informacijama, posebno gospodinu Aranđeloviću na odličnim fotkama. Definitivno ću da kupim HC sa gumenom narukvicom a metalnu ću kasnije trgovati, sviđaju mi se obje mada je gumena ovako sa fotki savršena.
-
Citat:
tika-taka kaže:
Hvala svima na informacijama, posebno gospodinu Aranđeloviću na odličnim fotkama. Definitivno ću da kupim HC sa gumenom narukvicom a metalnu ću kasnije trgovati, sviđaju mi se obje mada je gumena ovako sa fotki savršena.
Nema na cemu,tu smo da pomognemo.
Guma je odlicnog kvaliteta,prijatna za nosenje(bar koliko sam mogao da primetim za to kratko vreme),a i kopcu su poboljsali,tako da je to dobra kombinacija.
Nadam se da ces biti zadovoljan izborom.[emoji106][emoji106][emoji106]
-
Citat:
tika-taka kaže:
Definitivno ću da kupim HC sa gumenom narukvicom a metalnu ću kasnije trgovati
Ne znam koliko ti je takva kombinacija isplativa ako sat uzimaš sa jomashopa. Sat sa gumenom narukvicom je kod njih skuplji za 130usd od one sa metalnom. Sa druge strane gumena narukvica je koliko sam video duplo jeftinija od metalne kada se posebno kupuje. Isplativija bi ti bila obrnuta kombinacija.
-
Citat:
ckvrlj kaže:
Ne znam koliko ti je takva kombinacija isplativa ako sat uzimaš sa jomashopa. Sat sa gumenom narukvicom je kod njih skuplji za 130usd od one sa metalnom. Sa druge strane gumena narukvica je koliko sam video duplo jeftinija od metalne kada se posebno kupuje. Isplativija bi ti bila obrnuta kombinacija.
Nisam video cene,ali ovo je svakako bolja opcija,jer ces gumu uvek da nadjes,a i jeftinija je od celika.
-
Uvek kada kupuješ neki sat prvo ga kupuješ sa metalnom narukvicom, a posle dokupiš gumenu, jer obrnutim redosledom će te skuplje izaći.
-
Kada dajemo savete o kupovini satova, još samo jedan, nekome više, nekome manje važan detalj.
Radi se o garanciji. Kupovina preko Jomashopa, Amazona i velikog mnoštva On Line prodavača ne znači, da je garancija realno važeća.
Proizvođač garanciju uvek daje za kupovinu kod svog zvaničnog prodavača, jer jedino tako ima potpunu kontrolu oko svih događanja sa satom. Garancija od Jomashopa i sličnih On Line prodavača, znači samo to, da se u slučaju trajanja garancijskog roka takav sat može vratiti samo njemu. I to u najviše slučajeva na vlastite troškove.
Longines i Oris na svoje satove daju dvogodišnji garancijski rok. Garancija ne važi samo ne mehanizam, nego i na staklo, krunicu, narukvicu. Vrlo je mala verovatnoća, da će u tom periodu poći nešto naopako sa satom, ali u svojoj dosadašnjoj "karijeri" na ovom području sam video sve i svašta, pa ipak nije na odmet u krajičku odlučivanja razmotriti i ovaj segment.
-
Uz registraciju na Oris-ov sajtu, za sat kupljen kod AD-a možete ostvariti pravo i na treću godinu produžene garancije.
Takođe, i ovlašćeni trgovci lako daju popust na njihove satove, ja sam već na prvi upit o ceni dobio ponudu od 25% popusta u odnosu na MSRP (1800,00 eu) i to bez obzira da li uzimam sat sa lagera ili želim neki iz kataloga koji bih ipak morao čekati 45 dana. Platio sam ga čak i nesto niže ;)