Voleo bih da malo stručnije neko objasni prednosti i mane ovih mehanizama,kao i iskustva istih. Mislim da bi jasnije delovalo svima da znaju koji mehanizam ima boljitak u odnosu jedan naspram drugog. Sva saznanja su dobro došla.
Printable View
Voleo bih da malo stručnije neko objasni prednosti i mane ovih mehanizama,kao i iskustva istih. Mislim da bi jasnije delovalo svima da znaju koji mehanizam ima boljitak u odnosu jedan naspram drugog. Sva saznanja su dobro došla.
pozdrav don Alberto.
pre nekog vremena sam se interesovao za ove mehanizme i gledao nesto po netu o njima..
ono sto mi je ostalo u secanju je da 6r15 ima vecu rezervu snage(oko 50 h),dok 4r36 ima oko 40 sati..mada imam jedan Seiko sa 4r36 i gura lagano 48h..
isto sam procitao negde da je spirala bolja kod 6r15 sto rezultuje vecu preciznost odnosno dozvoljena dnevna odstupanja su manja u odnosu na 4r36.
mislim i da je 6r15 nesto skuplji..
voleo bih i ja jos nesto vise da znam o ovim mehanizmima pa bi lepo bilo jos neko da napise nesto vise.
Odlično. Malo po malo pa ćemo svi nešto više saznati o ovim zanimljivim mehanizmima,jer svako zna po nešto,pa će samim tim i opis biti bogatiji. Malo me iznenadilo kada je pre nekoliko dana jedan član napisao u okviru svog posta da mu je jedan časovničar u BG,ako se dobro sećam,rekao za njegov Seiko sa 4R36 da je to najbolji mehanizam na svetu,a niko od članova nije ama baš ništa reagovao na tu opasku,koja je dosta smela. Ja gotivim Seiko kao brend,ali ne bih se usudio da dam takvu izjavu da je 4R36 najbolji mehanizam na svetu. Zato me i interesuje poznavanje razlike između ova dva mehanizma,jer koja e onda logika tako proračunate fabrike,kao što je Seiko,da 4R36 ubacuje u klasu satova do 500 evra,a 6R15 u one od oko 1.000-2.500 evra(odokativno rečeno)? Koja je svrha onda proizvoditi 6R15,ako bi ovako mogli u sve satove skuplje od 500 evra da ubacuju isključivo 4R36,jer samim tim ako je to "najbolji"onda ne treba se ni trošiti za razvoj drugog mehanizma,jer bi ovako imali bolju maržu i zaradu uopšteno.
Nije mi jasna ta izjava časovničara. Da i je stvarno 4R36 bolji od 6R15 i zbog čega je to tako???
Taj član je bio sarkastičan. Klot mass production neukrašen mehanizam, ali pouzdan, jednostavan, svako može da ga servisira, dug period između servisa zbog male frekvencije. Navodno je 6r15 bolji zbog rezerve (spron), u suštini vrlo slični, oba vode poreklo od 7s26 ako se ne varam. Kruže priče po prostranstvu interneta da je 6r15 neprecizniji (Sumo).
U suštini mala razlika između njih.
Sent from my Mi-4c using Tapatalk
..evo da i ja dodam svoja iskustva vezano za direktno ta 2 Seikova mehanizma. Odmah na pocetku da izjavim da se meni bolji pokazao 4R. IMao sam 3 Seka sa tim mehanizmom i 6 sa 6R. Prvo rezerva snage na 4R mi je bila oko 46 do 48 sati, znaci vise nego li stoji u proizvodjackoj deklaraciji. Drugo oba 4R su mi dosla dosta dobro ustelana (1 nov, druga 2 polovna) i solidno su mi drzali vreme. Nisam ni zamjetio bitna odstupanja u razlicitim polozajima.
6R sam imao i nove i polovne.....rezerva snage je znala biti veca kod polovnih nego kod novih a bila je cca 50 sati....ali sto se tice tacnosti....e tu je bilo svega. Niti jedan mi nije zadovoljio moje potrebe. Dapace konstantno sam imao problema s tim a kako sam OK sto se tacnosti tice...izludili su me. Samo 1 od pomenutih 6 bi dobio prolaznu ocenu. Naime da pojasnim malo....dodju k meni i drze oko +15 sec/day...mogu bolje pa se malo poigram s njima i dobijem ih u +5...i to je ok....tako rade oko mecec dana i onda podivlja...1 dan u +10 a sutradan u - 15.....znalo je da bude i veca razlika.....takodjer i ovo...staklo gore je u +10, staklo dole u - 20....kod tog mehanizma slobodno zaboravite pozicije....
Toliko mi je to smetalo sto se jako tesko moze ustelati da sam si cak napravio pomocni alat za pomicanje osnove na balansi. Ni to nije pomagalo....jednostavno ima tako malen i neprecizan hod da je to cudo.
Zakljucak: meni se apsolutno bolji pokazao 4R.....NAPOMINJEM, to su moja iskustva!!
Znači male su razlike u pitanju,a cena je više nego duplo veća za one modele,u kojima je 6R15 . Da li je onda boljim izbor 4R36??? Deluje da je tako,mada sve zavisi i od primerka do primerka,jer Seiko to pravi u velikim količinama,tako da je čista sreća ko će na koji od tih da naleti. Ja sam generalno prezadovoljan sa tim mehanizmima,s obzirom na cenu istih.
Mislim da su satovi skuplji zbog ostalih stvari (kvalitet, obrada), mehanizam manje više... Skuplji je al ne vredi više
Znači li to da ništa bolji mehanizam nećemo dobiti kupovinom 6R15 u odnosu na 4R36 ???
Izgleda. A i ja verujem da je tako.
Najvrednije stvari se ne kupuju za pare
Narukvicu kao što je npr na sarb035 ne možeš da dobiješ ni na jednom satu sa 4R36 mehanizmom. Meni je to dovoljna distinkcija, a ima ih jos mnogo.
Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk
Koje npr.???
Mnogo lepši i detaljnije i kvalitetnije urađeni ciferi, znatno bolja završna obrada kućišta.
To znači da ipak ima realnih razloga za veću cenu sata sa mehanizmom 6R15???
Kad se gleda sat kao celina uglavnom da. Počev od sarb serije, preko suma pa na dalje.
..ma normalno da cenu pojedinog sata formira puno stvari ali ovde se trebamo drzati zadene teme....4R ili 6R!!
Tačno tako. Nadam se da će neko konkretno izneti bitne razlike mehanizama.
ogromna mana je što oni ne uštelavaju te mehanizme i ne ukrašavaju ih, pa izgledaju kao i 7s (sirovo i neukrašeno ali ima razlike u delovima), to važi za sve seiko satove sem grand seika i neke retke diašok modele ali to su jako retki satovi, pa se dešava da ga ostavite preko noći cifer gore ide ok, a onda sutra noću ga ostavite na staklo, on poludi sa odstupanjima, plus svi ti seiko satovi do 1000evra imaju neka zvanična, fabrička odstupanja tipa 15-45 sekundi
recimo vi po ceni nekih seiko satova sa 6r mehanizmom dobijete, u najboljem slučaju, evropski sat sa etom top serfitikovanom plavi šrafovi, ukrašena, uštelovana u četiri pozicije, ako se ne varam top je u četiri pozicije, elabore u dve
moja iskustva sa 4r su da je umeo da ide do minut i po, a ume da bude i u sekundu tačan kad se razradi od nošenja
P.S. jedan naš forumaš, sada je bivši mi je servisirao jedan sat i rekao mi je da su im delovi loši, imaju velike tolerancije, ne naležu dobro jedan na drugi i ne pasuju sa jednog 7s na drugi 7s, drugi mi to nisu govorili ali nisam ni pitao nikog kakav je za rad
razliku 4r i 6r ja ne znam sem sprona, stvarno ne znam kakva je druga razlika sem da ovaj ide u skuplje satove, uglavnom imaju svi do 8 klase istog rođaka
Znači generalno gledano za iste pare ,koje neko izdvaja za 4R ili 6R (od prilike oko 500+ evra) kupovinom švajcarca dobija se kvalitetniji i pouzdaniji mehanizam ??? (Npr.taj cenovni rang je neki sat sa ETA 2836-2 i sl.???)
švajcarska je zemlja satova, niko ne ume da napravi sat kao oni, eta je ekstremno precizna, precizno sastavljena, lako se uštelava i ako nije uštelovana, jednostavna za servis, odlična postprodaja jer će za nju biti novih delova i za sto godina kao što danas možete poslati sat u longines i dobiti potpuno restaurisan sat, što apsolutno nije slučaj sa japancima
druga stvar je da je to u najoptimističnijem slučaju, ima mnogo precenjenih swiss made satova sa standardnom etom, a imaš i jeftine seiko satove sa 6r mehanizmom koji vrede možda tih 300dolara, ali ima i satova od 1200dolara sa tim mehanizmom
archimede ili stowa flieger, eta ukrašena, top izvedba, archimede nudi i cosc ako se beše ne varam uz neku malu doplatu, cene 600-850evra, ali ima i swiss made u toj ceni sa elabore etom
Don Alberto, mehanizam 4R36 možeš imati u satu od 250 evra , verovatno i manje u Seiko 5 Sport modelima.
Jedan savet, ako budeš u priču o 4R i 6R mehanizmima ubacio i Švajcarce gotovo je sigurno da će tema biti zaključana u narednih 48 sati. Ne bi bilo prvi put.
Inače što se tiče razlika između 4R36 i 6R15, razlika je u fabrički deklarisanim odstupanjima i rezervi snage:
The acceptable daily rate for the 4R36 is:
-35/+45 seconds a day,
+/- 30 seconds day isochronism fault,
+/- 30 maximum positional variation,
40 hours power reserve (SPRON110 mainspring).
The acceptable daily rate for the 6R15 is:
-15/+25 seconds a day,
+/- 10 seconds day isochronism fault,
+/- 15 maximum positional variation,
50 hours power reserve (SPRON510 mainspring).
http://www.thewatchsite.com/21-japan...eiko-6r15.html
Jedan od interesantnih tekstova za pročitati:
http://www.watcharama.com/the-seiko-...mily-in-brief/
I ovaj je dobar:
http://seikoholics.yuku.com/topic/48...6#.WRdtz9wlHcs
.....
Nedavno sam prodao IWC PORTUGUESE CHRONOGRAPH
Cal.79350
Retko sam ga nosio,jer sam ja pretežno u sportskom fazonu,a ne ide mi taj sat u takvoj varijanti,jer mi tada to deluje seljački,pa gledam da uzmem nešto prikladnije tom izgledu,naravno i da mi se sviđa. Imam u kolekciji još nekoliko satova,iako sam prošlegodine prodao 30 kom. Ostavio sam isključivo satove u mint stanju,kao npr.Longines,Doxa,Darwil,...ali i oni su onako elegantni u vintage stilu,pošto mi se to sviđa,a za svaki dan uglavnom koristim Seiko 5,jer mi je to radni konj. Nedavno sam uzeo još jedan lep primerak,nov ,ali mi i on nekako ne ide ,jer je gold plated,pa sad opet gledam šta bih uzeo. Znači švajcarce preferiram uglavnom za kolekciju,a Seiko za svakodnevnu upotrebu,kada neću morati da pazim hoću li ga možda oštetiti,ako me razumete? Naravno,pošto od malena volim ovaj hobi,čim krenem malo da istražujem neki sat,odmah mi se otvara paleta drugih modela i poželim sve da ih kupim. Satitis me drma samo tako..ha.ha.ha. Pre par dana sam se tako nameračio na jedan takav primerak "radnog konja",koji iako ima 7s26 uspešno izvršava zadatak,ali onda sam počeo da gledam i 4R36 i 6R15,ali ne bih za radnog konja davao više od 500 evra,jer ako ga tako posmatram,zašto bih onda trošio za njega cifru,za koju bih mogao uzeti neki pristojan švajcarac za kokekciju,tipa Tissot heritage visodate ili Roamer searock,itd...
Zato me interesuje kolika je razlika u samom mehanizmu ta dva modela. Ne mislim na ostale delove,kao što su kućišteb,cifer,...jer mi je to jasno,nego mislim na mehanizam,pošto je on po meni najbitniji deo nekog sata.
Da li je razlika u kvalitetu dovoljna,da opravda razliku u ceni i klasi???
Pročitao sam oba teksta.Prvi je malo stručniji,a drugi je baš onako laički,slikovito u kratkim crtama izneseno najbitnije. Odlični tekstovi,koji pomažu u razumevanju ove Seiko "gimnastike"! Ha,ha,ha.
Jedno pitanje vezano za oba mehanizma.
I za 4R i 6R piše da je pored automatskog navijanja moguće i ručno, i ako nisu navijači.
E sada, da li ih navijati ručno, ili to izbegavati?
Sent from my D6503 using Tapatalk
Koji je to 6R sat od 1200$?
Seiko Automatic Prospex 200M Diver SBDC039 Men's Watch
beli je 1400dolara čak !!!
navijam ga kako mi je lakše, neće mu ništa biti ni ovako ni onako, mehanički satovi su toliko usavršeni da reći da je mehanizam pouzdan je klasični pleonazam, svaki mehanizam može da radi sto godina, ima tu mnogo drugih bitnijih stvari kad se traže argumenti za
Vidi stvarno. Aj što ga ima za 900-1000$, al sto je generalno baš jaka specifikacija, od Diashielda po celom satu , safira, narukvice do keramičkog celog bezela itd...
i ja sam se začudio da ima safirno staklo, kad ga mnogo skuplji seiko satovi nemaju
lepe satove oni imaju nema šta, dizajn im je jača strana ali cene su bespredmetne stvarno, a u toj klasi cena, ovaj sat bez obzira na sve mora imati mnogo bolji mehanizam
Koji je bolji mehanizam
4R36 koji ima deklarisana odstupanja od -35/+45 za 24h ili 6R15 koji ima deklarisana odstupanja -15/+25 za 24h?
4R36 koji ima deklarisanu rezervu snage 40 sati(SPRON 110) ili 6R15 koji ima deklarisanu rezervu snage 56 sati(SPRON 510)?
Mislim da su ovo dve kljucne tacke u odlucivanju, po mom skromnom misljenju, mada kolege i nakon iznosenja ovih informacija pitaju,dobro to znamo,ali koji je bolji?
I sta sad? Mozemo se osloniti samo na licna iskustva a da zanemarimo bilo kakve informacije od strane Seika kao proizvodjaca.
Tada se dosetimo Swiss made mehanizama obicno ETA2824-2,ETA2836-2 i diskusija ode u drugom pravcu...
Ako svi ili vecina voli Swiss made satove pa zasto uposte i raspravljamo i otvaramo teme o Seiku?
Na kraju sve se svodi na subjektivnu procenu kvaliteta pomenutih mehanizama.
Vidi, ne delimo mišljenje. Mislim da opravdava cenu sasvim korektno. Vidim neka rešenja, npr. vrlo interesantan fazon sa linkovima narukvice, ceo keramički bezel, zanimljivo kućište koje je verujem vrhunski urađeno.
Kao što ne kupuju svi automobile po snazi motora i količini lima, ne vidim zašto bi morali svi da prvo gledaju mehanizam kod sata (6R15 je pritom više nego solidan). Uostalom, siguran sam da Transocean ima svoje kupce. I ja mislim da je dati 500€ na cipele mnogo, da je 100.000€ za auto bilo koji mnogo, da je 5000€ za letovanje mnogo, pa se ljudi ubiše prodavajuci i kupujući isto. Hoću reći, nemoj se tripovati da je tvoje mišljenje nešto bitno.
Miran sam ja skroz, nego mi malo muka od trgovanja Seika na svakom ćošku. I gde treba i gde ne treba.
*trovanja
dobro sasvim je moguće, kao i to da time ružim moje nekadašnje doprinose forumu i kvarim utisak, mada opet smatram se objektivnim i govorim iz najbolje namere
neću više iznositi svoj stav o seiku
Milane nije problem što iznosiš svoj stav, iznose ga i drugi i to je sasvim u redu. Normalno je da imamo različita mišljenja. Samo ti nekad zaista preteraš, pa se potpuno izgubi utisak objektivnosti o kojoj govoriš.
ok nema problema :)
Balansna opruga, regulator i burence(sa glavnom oprugom) su drugačiji na 6R u odnosu na 4R, razlika u rezervi je +10ak sati u korist 6R, deklarisano odstupanje je manje, mislim oko duplo manje na 6R u odnosu na 4R. Mrzi me da guglam.
Duplo je manja varijacija zbog položaja na 6R, i upola je manji izohronizam.
Meni je moj 7s26c radio fantastično. Baš baš sam bio zadovoljan, al to ne mora da znači mnogo jer nikada nije bio "na stolu".
Da ali se zato 6r ne da ustelovati,nastelujes bude ok 2-3 dana i posle pocinje ludilo retki su slucajevi da je neko uspeo