Prikaz rezultata 1 do 2 od ukupno 2
Like Tree17Likes
  • 12 Post By davorb
  • 5 Post By davorb

tema: Revue Thommen - kratak istorijski osvrt

  1. #1
    Član
    Član od
    25.2.2020.
    Poruke
    129
    Lajkovi
    402
    Reputacioni uticaj
    29

    Određen forumom Revue Thommen - kratak istorijski osvrt

    Iako se Fortis smatra jednim od najkompetentnijih proizvođača pilotskih satova, svojom umešnošću u izradi mernih instrumenata za pilotske kabine, zanimljivo je da postoji firma koja se jednako uspešno bavila ovim poslom još u godinama kada je Fortis tek nastajao.

    Revue Thommen je osnovao davne 1853, Gedeon Thommen. Tačnije 1853. osnovana je Société d' Horlogerie à Waldenbourg u istoimenoj regiji, da bi je u svoje vlasništvo upisali Gedeon Thommen i Louis Tschopp 6 godina kasnije. Gedeon Thommen je za života bio švajcarski privrednik par excellence: vlasnik nasleđene fabrike konopca, predsednik komiteta za razvoj železnice Valdenburške doline i član upravljačkih odbora nekoliko banaka. Uz časovničarski posao, nedostajalo mu je jedino da se bavi proizvodnjom sireva.

    Nakon što je suvlasnik Tschopp 1869. napustio firmu, a Gedeon iznenada preminuo 1890, firma postaje akcionarsko preduzeće, i od 1905 brend dobija ime Thommens Uhrenfabrik AG, kojom upravlja Gedeonov sin Paul Alphonse.

    Revue Thommen - kratak istorijski osvrt-gedeon-thommen.jpg

    O značaju kompanije u ranim godinama poslovanja i njenom velikom horološkom značaju govori i činjenica da je Thommen 1885. godine postao jedan od prva tri proizvođača (zajedno sa IWC-om i Cortebert-om) koji je kupio licencu od austrijskog Josepha Palwebera za proizvodnju Jumping Hour satova.

    Od 1916 započinje neraskidiva veza džepnih i ručnih satova sa instrumentima za avione, pod zajedničkim plaštom imena Thommen. Dotične godine firma je na zahtev švajcarskih vazduhoplovnih snaga napravila prvi hronograf za njihove letelice, da bi narednih godina i decenija opskrbljivala pilotske kabine najrazličitijim mernim instrumentima. Pored instrumenata za vojne letelice, firma se bavila razvijanjem širokog spektra industrijskih mernih instrumenata i instrumenata za sportske aktivnosti, poput prvog džepnog visinomera (1945.), što predstavlja značajan preokret u tadašnjem aplinizmu.

    O prestižu brenda govori i čuveni model Cricket (koji prvi put izlazi 1947.), poznat i kao "predsednički sat". U pitanju je prvi ručni sat sa funkcijom alarma. Međutim, iako je ime modela nastalo po zvučanju alarma, koje podseća na cvrčka, ovaj sat je dobio svoj nadimak po (čini se) istorijski mnogo značajnijem činu. Naime, počev od Harija Trumana, ovaj sat je dodeljivan mnogim američkim predsednicima kada su napuštali svoj mandat. Istina, za razvoj Cricketa najzaslužniji je Robert Ditisheim iz Vulcaina, i predsednički primerci nosili su na ciferu ime ovog brenda, međutim kako će se uskoro ovim prozivođačima ukrstiti putevi Thommen ostaje istorijski gledano važno ime u proizvodnji ovog modela.

    Revue Thommen - kratak istorijski osvrt-cricket.jpg

    Sredinom XX veka Thommen postaje potpuno samostalan proizvođač, koji razvija sopstvene mehanizme, proizvodi satove, pa čak razvoja i pravi mašine i alate potrebne za sopstvenu časovničarsku proizvodnju. Neki od in-house mehanizama tog perioda su: GT 82, GT44, GT54, GT56, GT12 i GT14.

    U peirodu kvarcne krize sa Thommens Uhrenfabrik AG udružuju se proizvođači: Revue, Vulcain, Marvin, pod imenom MSR Group, a Thommens Uhrenfabrik AG pokreće 1987. godine brend Revue Thommen.

    Revue Thommen - kratak istorijski osvrt-vulcain-msr.jpeg

    Kroz decnije rada proizvodnja mernih instrumenata za avione, kao i sličnih uređaja za merenje nadmorske visine, brzine, itd. (za alpiniste, padobrance i druge sportske aktivnosti)
    firma je uspela da prebrodi kvarcnu krizu, iako je to bilo nauštrb proizvodnje satova, čiji je procenat pao na značajno manji udeo u odnosu na profesionalne vazduhoplovne instrumente. Thommen opskrbljuje više desetina tipova komercijalnih i vojnih letelica različitim instrumentima. Ovo je konačno dovelo do cepanja firme na proizvođača avionskih instrumenata i proizvođača satova. Ovaj potonji došao je 2000. godine u vlasništvo Grovana Ltd., koja je uz prekide u nekoliko navrata proizvodila i distribuirala satove Revue Thommen, sve do 2012.

    Revue Thommen - kratak istorijski osvrt-merni-insturmenti.jpg

    2014. Andreas Thommen, Roland Buser i Christopher Bitterli otkupljuju prava i počinju revitalizaciju imena Revue Thommen, iako Grovana Ltd. i dalje prodaje zalihe svojih satova pod istim imenom.



    XXI vek bio je turbulentan period za firmu, čiji se uticaj značajno „srozao“, međutim bogato istorijsko nasleđe zaslužno svrstavaju ovu firmu u temu high-end satova, čime član ovog foruma daje podršku Revue Thommenu da ponovo stane na noge i zablista punim sjajem, koji zaslužuje.
    popovac 76, eee, RUS and 9 others like this.

  2. #2
    Član
    Član od
    25.2.2020.
    Poruke
    129
    Lajkovi
    402
    Reputacioni uticaj
    29

    Određen forumom Re: Revue Thommen - kratak istorijski osvrt

    U želji da u moru, milion puta sažvakanih, tema o Seiku i Rolexu ukažem na značajna horološka imena koja se retko pominju (ne samo ovde) želeo bih da pokrenem nekoliko tema o (nepravedno) zapostavljenim proizvođačima i prvi na spisku je Revue Thommen. Kako su podaci do kojih sam došao dosta šturi i ograničeni svaka dopuna i ispravka je dobrodošla, pripadajuća slika posedujućeg sata još više, kao i bilo kakva diskusija na temu, na primer rado bih voleo da čujem zašto mnogi daju prednost nekolicini zvučnih imena, kada ima još dosta zaista velikih i važnih proizvođača?
    Veliko hvala kolegi Haifischu na podršci u nastajanju ovog teksta.

Bookmarks sajtovi

Vaš status

  • Ne možete postavljati teme
  • Ne možete odgovarati na poruke
  • Ne možete slati priloge uz poruke
  • Ne možete prepravljati svoje poruke
  •