U svakom slučaju uzivat ću. Ne mogu da dočekam srijedu kad aparat stiže.
Printable View
U svakom slučaju uzivat ću. Ne mogu da dočekam srijedu kad aparat stiže.
Pažljivo sa podešavanjem seika. Širi i deblji regulator je za beat error a tanji regulator je za frekvencu. Deblji regulator je bliže mehanizmu a tanji je u polju i bliže je spirali.
obratiti pažnju na sledeće:
1. rezultat merenja parametra hoda nije precizan ako se mehanizam ne izvadi iz kućišta.
2. Ostaviti mehanizam na aparatu najmanje 1-2 minuta pre bilo kojeg podešavanja.
3. Prvo podešavati u položaju facedown. Parametri za seiko (7s, 4r, 6r, nh35 i h36): rate: +6 sekundi, beat error 0,0 do 0,2ms, amplituda posle 15 minuta stajanja na aparatu mora biti veća od 220 stepeni. Lift angle podesiti na 52. Pre toga proveriti, sad ne znam napamet ali kod nekih modela je 53.
4. Staviti u položaj faceup i bez proveriti razliku dva položaja. Kod idealno servisiranog ili novog mehanizma razlika ne sme da bude više od 10% vrednosti parametara.
5. Noviji mehanizmi imaju na regulatorima dodatne regulatore kojima se reguliše položaj spirale u odnosu na prostor u regulatoru. Ako se oni i najmanje pomere spirala se krivi nagore ili nadole i udara u minutni točak ili u bridge. Tada mora da se skida spirala i ravna, što prevazilazi nivo hobija :-)
6. Jako je teško podesiti beat error bez teorijskog znanja (djolemag objasnio fantastično, respect). Sam rate, ili beaterror kao pojedinačni parametri, izolovano podešeni neće dati i optimalne rezultate na ruci.
7. Timegrapher služi i za dijagnostiku, tako da očitani parametri sami po sebi bez analize krive neće doprineti idealnom hodu.
Srećno i pažljivo!
Takođe je jako bitno kada se mehanizam izvadi iz kućišta i stavlja na držač na timegrapheru, orijentisati ga tako da unra je bliže limenom delu postolja jer tu je mikrofon. Obratiti pažnju da je feder držača jak a žleb gde se stavi mehanizam plitak pa ako nije tačno postavljen samo izbaci mehanizam ili mu slomi osovinu na unri od trzaja ili sa druge strane samo ošiša filtero i minutrad.
Sve tačno. [emoji106]
Dodao bih par detalja:
Lift angle lista vrednosti za svaki kalibar (ili bar vecibu) ima da se nadje na netu.. Pogledaj Lepsi lift angle, Watch Guy itd...
Generalno pravilo i usvojena vrednost je 52 stepena za brzo testiranje.
U principu, sto je veci mehanizam lift angle je manji, tako ispada u praksi. Npr, stari dzepni mehanizmi idu i na 36 stepeni... Unitas 6497, 44 stepena...
Sta to znaci?
Sto je veci beat angle, bice veca i prikazana vrednost amplitude, jer je amplituda preracunata kao funkcija vremena izmedju otkucaja (tik tak tok) i vrednosti lift angle... Tako da recimo 6497 koji ima odlicnu amplitudu od recimo 295 stepeni pri 44 stepena lift angle, prikazace 330 i vise pri vrednosti L. A. 52 stepena...
Zato je vazno koristiti te tablice vrednosti sto je cesce moguce...
Dalje, podesavanjem Gain parametra u setovanju, podesava se ulazna osetljivost mikrofona. Treba uvek proveriti sat na max i min, jer se neki sumovi mogu videti tek na maks osetljivosti... Neki mehanizam šapuće, neki lupa, zato se prilagodjava...
Jako bitno, u podesavanjima ima Sampling time, odnosno vreme uzorkovanja u cilju promene podataka na ekranu.. Default je 12s ali je bolje spustiti to na 2 ili 4 s, da bi odziv prilikom podesavanja bio bolji.
E da, ako neko koristi ultrazvucnu kadicu, timegrapher bece raditi kad se ona čuje [emoji4]
Isto tako, ukloniti izvore šuma sa radne površine, dakle drugi satovi koji kucaju itd...
Sve novije ETA mašine imaju neku verziju Etachron regulatora.
Kao što Branislav reče, osetljiva stvar. Pre nego sto probate, procitajte o načinu regulisanja istog.
Ukrayko, levi regulator podesava beat error ali.!!!!! Takodje se njime podesava polozaj spirale zakretanhem klecne tj pina na kraju spirale, pa se time reguliše i zakrivljenost prvog kruga, polozaj u regulatoru itd... Tu može doci do svakakvih posledica te vrlo oprezno.
Desni regulator je za timing fast/slow.
Bitno nspomenuti, timegrapher može da prikaže mnogo toga, da li je anker tocak ili neki drugi tocak kriv, da li spirala "češe", da li anker radi pravilno itd, dakle stvarno ima funkciju kao dijagnostika kod automobila...
Ipak, kao sto se neispravan auto ne "čipuje", pravilo je da se mehanički loš ili zaprljan mehanizam ne može regulisati na timegrapheru, makar ne sa uspehom...
Javi kad stigne [emoji106]
Sent from my ELE-L29 using Tapatalk
Momci ne znam šta da vam kažem i kako da se zahvalim. Fantasticno je to koliko volje ima u vama da pomognete drugima.
Mislim, ali iskreno da u malo kojoj branši od srca ljudi daju savjete drugima kao sto vi to radite. Svaka vam čast.
Stigao je aparat i čitavo veće sam se igrao sa njim. Pokušao sam namjestiti Seiko. Mogu reci da nije lako, traži vremena i u tome je draz. Takodejr je problem sto oscilira dosta u zavisnosti od položaja. Oscilira mnogo vise nego drugi satovi. Bukvalno može da u jednom položaju bude +10 a u drugom -10. Pokušao sam na kraju da nadjem neku srednju vrijednost u položajima u kojima se sat najviše nalazi.
Sutra ćemo cidjeti koliko gubi na 24h. U svakom slučaju će biti bolje nego do sad : -20 do-25
Poziciona odstupanja bi trebalo da se mogu korigovati (suziti) podesavanjem Etachron regulatora (mali mesingani deo na vrhu regulatora frekvencije), ali to ne bi trebao sam da pokusavas.
Poziciona odstupanja su uglavnom vezana za spiralubi osovinu balansa kao i shock rubine ... Dakle :
1. Most-klobna balansa treba da bude propisno pritegnuta, treba proveriti koliki je luft osovine, dakle treba da ga bude ali ne previse, u smislu gore-dole.
2. Spiralavmora biti perfektno ravna i koncentricna, dakle rastojanje izmedju krugova spirale mora biti isto osim na zadnjem krugu. Spirala kada radi, širi se podjednako na sve strane...
3. Gornji i donji antishock treba da budu čisti i nauljeni.
4. Vrh osovine-cafna treba da bude čista i naravno da nije ostecena.
Pozicione varijacije:
Horizontalni polozaji dial up i dial down, ocekivana amplituda oko 270 stepeni, racunato bar 10 minuta nakon punog navijanja. Razlika izmedju ova dva položaja treba da bude minimalna i u odstupanju i po amplitudi.
Vertikalne pozicije kljuc okrenut na 12h, 3h, 6h, 9h, daju manju amplitudu, oko 220 stepeni, pozeljno više... Zavisno od podesenosti mehanizma odstupanja su manja ili veća...
Pozicija spirale izmedju pinova regulatora treba da bude sredina, tako da spirala radi ka oba podjednako. Dodirivanje bilo kog utiče na rad, obara amolitudu, menja beat error itd...
Etachron: levi regulator je za beat error. Tu se podesava i lukvposlednjeg kruga, tj pozicija spirale izmedju pinova regulatora . Podesava : beat error pomeranjem poluge, pozicija spirale rotiranjem kraja spirale - klecneblevo desno. Oprezno s tim... Inace treba poseban alat za to.
Desna poluga je regulator brzo/sporo....
Ne usuđujem se da diram ništa sem podešavanja -/+. Vidim da ima još jedno podešavanje ali ne diram ga. Kupit ću par starih satova koji ne vrijede ništa i igrat ću se na njima.
Da sam mladji izabrao bih da budem casovnicar. Bas uživam sa satovima.
Ko zna možda negdje jednog dana i naučim malo da ih popravljam za svoj gust.
Ovo je kao droga
Prilog 151549
Sad trenutno je na -8sek/24h.
Jel' moze jos malo kursa u vezi timegraphera?
@Djolemag, kazes da je ciljana amplituda 270, a ja sam citao negde da je pozeljno bar preko 270, pominju se i cifre od preko 300 (?)
I sta ako je amplituda niska (pretpostavljam da ukazuje na neki problem sa elasticnoscu balansa, mozda podmazanost(?)) a sta ako je visoka?
Bio bih zahvalan za tumacenje EKGa, posto to zauzima vecinu ekrana ali uglavnom se preskace u objasnjenima. Koliko sam shvatio ugao linije je dnevno odstupanje (sto horizontalnija to tacniji sat), e sad siguran sam da paralelne tackice imaju veze sa B.E. ali ne mogu da provalim da li je njihova medjusobna razudjenost B.E. ili je to odstupanje od pravca. Sta kada linija nije linija skoro jedna, vec dve dosta udaljene, kao kod Ivketa gore, a sta kada tackice svrljaju gore-dole, na primer kao ovde:
Prilog 151573
fala drustvo!
Pozz,
To sa amplitudom preko 270 je priča za malu decu[emoji4]
Heste tačno, u teoriji. Tacno je i u zapadnoj praksi, evo kako:
Odneses sat u ovlasceni servis, on uradi servis i zameni sve sto mu iole sumnjivo i onda je to kao u bajci....
Cak i ako je u pitanju casovnicar van autorizovane mreže, opet je prica slična : das sat, dovijes "estimate value of service charge" a final kad zavrsimo... I tu opruga ne igra mnogo...
Praksa u Srbiji je takva, da kad treba da zamenis feder (sto je inace preporuka za svaki servis), to je dodatni trosak za musteriju, te ne mozes na svoju ruku...
Jer izmedju 35 eur za servis i 45 eur sa oprugom, recimo, već ulazis u zonu da he neko rekao da tamo negde moze jeftinije, ne treba to da se menja itd... Najlakse je da onda ne radis taj sat ali on je vec rasturen ili uradjen itd...
Dakle, nazalost, kompromisi...
Lično, u 99% slucajeva menjam oprugu kad god mogu, na s ojim satovima uvek, osim ako je bas dobra, a to se vidi u prvih 24h rada...
Postize se amplituda preko 270 bez vecih problema, naravno uz odgovarajući lift angle...
Recimo, unutas 6497 ima lift angle 44 stepena, njegovih 270 stepeni amplitude, bice prikazano kao 305+ stepeni ori timegrapheru podešenom na 52 stepena lift angle, sto ne odgovara istini...
Sustina je da je amplutuda veća kod mehanizama sa manjim tolerancijama, dakle koji su preciznije uradjeni, sto je i logicno...
Neki mehanizmi su previse lenji i imaju nizu amplitudu... Cist primer je bilo koji stari seiko 63xx, 700x serije... Opet, treba uzeti u obzir da proizvodjac nigde nije naveo ciljanu max amplitudu vec samo nesto tipa "min 180 nakon 24h" ili tome slicno...
U realnom zivotu, mnogo je bitnije da imas podjednaka odstupanja u suprotnim položajima, recimo disl up i dial down, sa slicnom amplitudom, a da li je ona 248 ili 282 stepena, nece biti od presudne vaznosti...
Jos jedna bitna stvar, kad pomenuh oprugu/feder:
Cesto se kod zamene izmeri stari feder pa se po njrmu stavi isti ili najbliza mera, polazeći od pretpostavke da je to bio original... A ne mora da bude... [emoji1] Podaci za taj mehanizam kazu neku drugu meru... I tako nastaje zacarani krug, sa pogresnim federom idemo u nizu amplitudu , vece odstupanje itd itd...
Generalno, za dobar rad i dobru amplitudu, mehanizam mora da bude hirurski cist, svi rubini dobro očišćeni nakon pranja, sve osovine prave, balans i spirala ispravni, sve nauljeno po propisu itd... I tada u 95 % slucajevo to sve radi kako treba...
Recimo da na dobrom mehanizmu, nakon pranja i sklapanja, amplituda bude 245...kad se nanese ulje za tu namenu na zube anker tocka ili levrestajne ankera (konkretno moebius 9415 je striktno za tu namenu deklarisano), amplitida posle 10-ak minuta znacajno skoci, za 20 do 30 stepeni...
Sto se tice graph i ekg, dobro poredjenje... Linija ce biti strma uzbrdo, tj s leve na desnu stranu ako sat ide u plus a suprotno ako ide u minus...
Rastojanje izmedju linija je manje sto je manji beat error. Idealno postoji jedna linija na 0.0 ms B.E.
Jedna predstavlja otkucaj ulaznom kamena na ankeru, druga je otkucaj izlaznog kamena, s tim sto ne znamo koja je koja... Jer zavisi od toga kad je timegrapher uhvatio sample... Bitan je ritam...
Konkretno na ovom primeru sa slike vidi se mali šum, to su tackice koje odstupaju od idealne linije... Dokle god su grupisane tu negde, moze se ziveti s tim. One mogu biti uzrokovane mnogo čime :
Okolni sum koji mikrofon registruje, dakle podesiti gain timegraphera...
Dalje, nekonzistentnost spirale, mikronska dlaka na njoj, dodirivanje krugova negde, neki trun na anker tocku, blago odstupanje kamena na ankeru izvan ravni, okrnjen zupcanik, da ne nabrajam... Svasta moze da bude...
Vrlo cesto to nestane nakon nekog vremena... Iskreno, par puta mi se desilo sa mojim mehanizmima da tako nesto nestane nakon zamene federa ili nakon ponovnog pranja... Nobody is perfect[emoji4]
Odmah da se izvinem, kucam s telefona, ima gresaka, fali slovo, pogresno slovo...
Želim da se zahvalim svima na trudu da mi pomognete. Dosta sam toga naučio i mogu reci da je uživanje ustimavati sat.
I pored aparata da bi se nastimao sat treba i vrijeme. Ja sam stimao neka dva,tri dana. Podesim sat pa ga nosim 24h i gledam koliko odstupa. Onda opet stavim na aparat i podešavanm. Uglavnom sat je na -4 sek sto mislim da je bas dobro vrijeme naspram satarog -20 do -25 sek.
Žalosno je sto to ne urade prilikom proizvodnje ali i razumijem da bi to podiglo koštanja proizvodnje.
Uglavnom sad je Seiko u okvirima COSC-a.
Pozdrav svima!
Molim za pomoć. Nabavio sam Poljot Aviator s mehanizmom poljot 3105 kojem ne radi datum.
Moj urar mi kaže da treba naći i promijeniti ovaj zupčanik koji pokreće mehanizam datuma (na slici zaokruženo crvenim).
Prilog 151634 Prilog 151635
Kako je u Zagrebu nemoguće naći dijelove za Poljota, pronašao sam na internetu ovo...
Prilog 151636 Prilog 151637
Molim odgovor da li zupčanik na trećoj i četvrtoj slici predstavlja dio označen crvenim krugom na prvoj i drugoj slici?
Unaprijed hvala svima!
nikad nije kasno
ne,nije to taj zupcanik
Puno hvala Somy, naravno da nikad nije kasno.
Već sam shvatio da to nije taj zupčanik, odnosno ja sam na internetu našao ovaj dio označen crvenom strelicom
Prilog 151649 a treba mi ovaj označen crvenim krugom... Prilog 151650.
Još jedno pitanje, ako mogu. :crying: Da li je ovaj dio koji meni treba (u crvenom krugu) sastavni dio platne (main plate) ili se ipak može odvojiti od nje i skinuti?
kako izgleda sa druge strane?
Uradio sam detaljnu analizu sata-ML pisao sam već o problemu.
Ovo je ponašanje, takodjer nije do magnetizma provjerio sam. Sat star manje od dvije god. Mehanizam sellita sw200.
Kad je navijen 5-10% kasni 5 min. Kad je navijen od 15 % kasni 3 min. Na 30% kasni 15 sek. Na 50-60 % kasni 10sek. Iznad 80% navijenosti kašnjenje je od 5-3 tri sek. Znaci kašnjenje prati linearno koliko je navijen. Da li je to normalno.
Uradio sam to isto na Rolexu i sasvim je druga priča. Do 5% navijenosti kasni vise već poslije 5% pa nadalje ima isto kašnjenje. Pitanje koliko je Rolex za poredjenje.
Da li je ovo normalno ponašanje ili da ga šaljem na servis. Pod garancijom je.
Lijep pozdrav.
Puno ti hvala na trudu Somy! Šaljem slike platne s jedne i s druge strane.
Prilog 151711 Prilog 151712
Hvala!
To je ovo, menja se, moze da se izbije s prednje strane...
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...d0bbc17c2f.jpg
Puno vam hvala somy i djolemag! Zahvaljujući vašim savjetima moj urar je našao platnu od poljota 3133, koji je u tom dijelu isti kao i moj poljot 3105 i zamjenio dio. Danas sam preuzeo sat. :)
Prilog 151743
Super! U zdravlju da te sluzi !
Rolex definitivno nije za poredjenje.
Izohronizam prozivodjac daje u okviru merenja na 100% navijenosti i nakon 24h, mereno na timegrapher-u (mozes naci datasheet na sellita-inom sajtu, da ne kacim ovde). Za SW200-1 (u zavisnosti od "klase") to je od +/-20s za standard grade do +/-10s za top grade. Buduci da mu je rezerva snage deklarisana na 38h, posle 24h ostane na nekih okvirno 30%, tako da mi se cini da je po tvom merenju mehanizam u granicama specifikacija. Zato ne verujem da ce iko i priznati tu garanciju, ako bi ga i poslao ( premda po mom misljenju sat ti sasvim normalno radi, samo su ti ocekivanja mozda malo nerealna, nemoj me pogresno shvatiti :) )
Poznata ja cinjenica da sto se vise odvija opruga, izohronizam je sve gori (uprosteno govoreci, da me sad neko ne napadne zbog nedetaljne definicije :P ), tako da je odgovor na deo tvog pitanja- da, normalno je da odstupanje linearno (mada strogo matematicki daleko je to od linearnog :D) prati navijenost opruge, samo proizvodjac gleda da to odstupanje bude sto manje u opsegu u kome ce sat najvise biti koriscen (zato i rade merenje izohronizma na 24h, a ne na npr. 36h ili na kraju rezerve). U realnim uslovima, ako stvarno koristis/nosis sat, on nikad nece pasti tako nisko na rezervi (5-10%), cak ni blizu tih 30% ( primera radi, nosis sat svakodnevno na posao, u 17h-18h ga skidas sa ruke, u 8h-9h ga ujutru opet stavljas na ruku, proveo je u mirovanju nekih cca 15-16 sati-nalazi se na nekih ~60% rezerve , posle toga se od pokreta ruke vrlo brzo navije opet na 100%. Verujem da niko od casovnicara nece ni uzeti u razmatranje ponasanja sata na 10% navijenosti opruge. I zbog toga je i verovatno nastao ( a i ostao) onaj stari obicaj da se navijaci navijaju svaki dan u isto vreme, cak i kad maltene svi navijaci imaju rezervu snage od makar 35-36 + sati.
Rolex je opet prica za sebe, za cenu koju kosta moze npr. sebi da priusti da koristi i opruge od materijala koji obezbedjuje dosta manji izohronizam + jos verovatno sijaset resenja koja dodatno sve to peglaju. :)
Ovde je izgleda jedini problem nas hobi, pa posto imamo vise satova i zelimo sve da ih nosimo, oni jednostavno ne provode dovoljno vremena na ruci da bi bili uvek u top stanju navijenosti. :)
Hvala puno na odgovoru.
Danas sam takodjer kontaktirao majstora sto radi kod Malbasica BL. Čovjek stvarno pokušava da mi pomogne kad god treba.
Potvrdio je upravo to sto si ti napisao da je normalno da su odstupanja veca kad je sat manje navijen.
Izvini,sto kasnim sa odgovorom. Nisam bio u mogucnosti ranije. Naravno da moze da se zameni. U svakom slucaju si sat osposobio i u zdravlju da te sluzi!
Pozdrav iz Novog Sada .Narucio sam iz inostranstva Safir kristal , ravno staklo 32mm precnika i 3 mm debljine , po merama proizvodzaca za taj model . Koje dimenzije " I " zaptivke kristala da narucim za tu dimenziju kristala ? Zahvaljujem se .
Zar i ti, sine Brute? :)
Potpisujes da treba tako mehanizam da radi, da toliko gubi bph pri opadanju rezerve? Znam da si u prici sa mehamizmima, pa me to dovodi do glavog pitanja. Da li Eta i Sellita rade razlicito, za isti grade nivo?
Pitanje se oslanja na Ivkov1 post, ali on nece da mi zameri, jer smo vec duze u kontaktu, i pricali smo vec o toj temi. Ja sam uradio indeticna merenja ponasanja jednog 2824 i dobio sledece rezultate:
Za prvih 24h malo je zurio, prosek +8s/d
Za narednih 10h malo usporio, i bio na prosecnih 0s/d
Zadnjih 3-4 sata je izgubio 2 sekunde, znaci kad je ostalo manje od 10% rezerve , radio je na nekih prosecnih -12s/d vise manje
Ovo je bezveze nacrtan dijagram koji prikazuje problizno stanje:
Prilog 151923
Naravno, problem i ovde postoji, u prvim trenucima ide mnogo u plus, kriva ide naglo uvis.Ipak je moj komad star sigurno 5godina, jer se taj sat ne pravi odavno, iako je radio dosta krace jer je stajao na polici, i nije radjen servis nijednom
Ipak, na kraju fabrickih deklarisanih 38h nije pao ispod fabrici deklarisanog minusa od +-20s/d za elabore, i generalno bio malo u plusu, nekoliko sekindi. Pao je verovatno na -20 ili -50s/d posle fabrickih 38h, ali nisam merio.
Naravno, pre merenja full navijen, dial up, i pracenje rada preko aplikacije. Iskreno, iako je ovo dosta dobro drzanje vremena, i nisam bio toliko zadovoljan, a to mi je potvrdio jos jedan clan koji je skoro uradio servis, i evo dole kako njemu radi 2824 posle servisa.
Prilog 151924
Pogledati uokviren deo, tu je izvrseno merenje, isto full navijen, dialup i ne pomera se sat. Njegov kokretno nema strmu koja ide toliko uvis kao moja na pocetku, i ima malo manji pad na kraju. Ali mi je rekao da se i njegov ponasao kao moj pre servisa. Linija dijgrama bi u ovom slucaju bila skoro vodoravna od pocetka do kraja. Da napomenem jos jednu zanimljivost, kad su u pitanju Seikovi mehanimi, pri opadanju rezerve smanjuje im se amplituda sto je normalno, al ono sto je zanimljivo je da istovremeno skace bph!
@bezbi
Nije sad da branim svoje izlaganje, ali ima par dodatnih stvari koje treba uzeti ovde u razmatranje, pre donosenja nekog zakljucka. :)
Prvo, mislim da je Ivke1 iznosio merenja sa timegraph-a, ne mereno "na cekanje". :)
U takvim situacijama verujem da ce razlika biti poprilicna kada se poredi citanje timegrapher i ovako klasicno mereno.
Plus, rucno merenje odstupanja mereno na par sati uzimao bih sa poprilicnom rezervom, jer ja licno nikad nisam siguran da li sam obavio merenje tacno na 0s ili mi je "refleks" omanuo +/-0.2-0.3 sekunde, sto se nabere na par sekundi na dan, ako ti je razmak izmedju merenja 2-3 sata, na sat vremena jos i vise.
No, jos bitnija stvar je kako je Ivke1 odredjivao taj procenat navijenosti. Da li je navio sat do kraja i merio vreme proteklo od tada , pa pretvarao u procente (kao sto pretpostavljam da si ti radio) ili je npr. uzeo da je 30 okretaja krunice maksimalno navijen sat, pa je za npr. 10% uzimao da je to kad 3x okrene krunicu ? Ovo govorim zbog toga sto tih 38h rezerve nije neka "zacementirana" vrednost rezerve za apsolutno svaki primerak, nego minimalna vrednost rezerve koju proizvodjac garantuje, pa ce tako biti primeraka koji ce raditi i po 40+ sati, a drugi ce pak verovatno stati na npr. 38h i 10min, što odmah razlupava celo to preracunavanje procenata navijenosti.
Ima logike da degradiranje ulja utice na te granicne slucajeve performansi, povecava se trenje pa se uzrocno-posledicno degradiraju i performanse kada sila u opruzi oslabi, ali se po meni ne treba zamarati sa tim, ako u realnim uslovima sat normalno radi i na regularnom stanju navijenosti amplituda, beat error i odstupanja su u dobrim granicama, tj. nema simptoma da je ulje degradirano do nivoa da je potreban servis.
@voosaai89
Jos jednom, nece Ivko1 da mi zameri, jer je skroz ok lik, nije ni ljubomoran ni sujetan, voli da pita, ima svoje misljenje i voli tudje, ima super ukus za satove, i ja ga "volim" kao kolekcionara zato sto je bas na "pravom" putu kad je ova svera u pitanju, a ovim sto pisem bukvalno smatram da njegov ne radi dobro, sto ne zelim da radim, ali ipak je ovo forum i volim da dam svoje misljenje. Plus, ogradjujem se i pitam, jel postoji mogucnost da tako radi Sellita!?
Elem, radili smo zajedno merenje, on jeste radio i timegraphom, ali i na ovaj nacin. U merenje sam usao zato sto smatam da su Eta a samim tim i Sellita top mehanizmi, i da mogu da odlicno drze vreme, mozda ne kao Rola, al dosta dobro- cak i ove obicne varijante, ne top grade. Pa ti mehanizmi imaju cosc setofikate, kao Role. Top grade od kojeg nastaju Hronometri, su podeseni da rade sto blize nuli, i pritom da sto bolje drze vreme, znaci mora da bude tacan i kad sa skijanja i -20° udjes u topao kafic, i to sve na pocetku i pola rezerve. Posto su ovo obicne varijante, nije za ocekivati da budu na nuli, ali je zaocekivati da na konstantnoj temperaturi i u jednoj poziciji- drze vreme dok se rezerva trosi, nebitno da li su na + ili - 10s/d kad su full navijeni. Ali moraju da drze bolje vreme nego sto je on napisao.
Znaci oba sata full navijena na krunici, cuje se preskakanje kad dodje do kraja, dial up i ne pipa se sat. Radili presek posle 24h, 34h, i 38h. U pravu si, nije relevantno u mikrosekund preko aplikacije, ali ako sat na kraju rezerve npr. na 4sata kasni 100sekundi, onda nije bitno dal kasni 99.9s ili 100.1s, moze se reci da kasni 100s- razumes poentu.
Rezultati koje sam ja dao su bolji nego njegovi, ali sam rekao da ni ovi moji nisu dobri. To mi je potvrdio i drugi clan, mislim da je i ovde clan, mozda se i javi ako prepozna svoje merenje, ima Hamiltona, skoro mu radio servis. Video si tabelu, nije bitno sto mu radi skoro na nuli, sto znaci da je samo dobro regulisan, vec je bitno sto od pocetka do kraja rezerve njemu je razlika nekolilo sekundi/dan, nije kao meni razlika 10-20s/d, a kamoli Ivku kome je razlika nekolilo stotina sekundi. Mora da bude sto vise vodoravna linija u tih 38h, nikakva linearna na dole a kamoli strma na dole.
Jos jednom, zanimljivo je sto Seiko kako pada snaga sve vise zuri, i Ivko mi je potvrdio na njegovom. Inace, i njegov 4r je podesio sam, sad mu je ko Kvarcni [emoji28]
Послато са Redmi Note 7 помоћу Тапатока
@bezbi
Moguce je (cak je i za pretpostaviti) da su totalno razlicite opruge u ETA i Sellita mehanizmima, moguce i razlicite legure, pa da imaju skroz razlicito ponasanje. To vec ostavljam strucnijima da potvrde/demantuju, ja sam cisto ovde, kao i vecina nas, iz hobija, samo volim da istrazujem. :)
Iskreno, nisam nikad tako testirao satove kao vas dvojica (nekako mi nije ni padalo na pamet, jer mi, buduci da jedan sat nosim duze vremena bez menjanja ne znaci nesto preterano rezerva snage niti ponasanje u tim granicnim slucajevima).
Ono na sta zelim da skrenem paznju kroz moje prethodne komentare je bas tolerancija kod mehanizama, kojom se proizvodjaci ujedno ogradjuju. Npr. ne znam da li je ko obratio paznju da je u skoro svakom datasheet-od mehanizama naglaseno da npr. u Elabore klasi (ili Top, Standard, svejedno, sve sem COSC) 95% primeraka u seriji mora biti unutar naznacenih granica, preostalih 5% ne. Takodje, kao sto sam spomenuo gore, i tih 38h rezerve je minimum, neki ce imati znatno vise (par sati vise), neki ce biti tu kod same granice. Pa onda i to deklarisano odstupanje po klasama je dato za merenja pri 100% navijenom oprugom, a izohronizam tacno posle 24h... Sve u svemu, slika nije tako crno-bela.
I to spomenuto ponasanje kod devijacije temperature (skijanja) je isto diskutabilno, u tim uslovima i hronometri ce iskociti iz onih famoznih +6/-4s/dan, COSC mislim testira na +8, +23 i +38 stepeni celzijusa i COSC temperaturna tolerancija je manje od 0,6s/dan po stepenu, sto znaci da je maksimalna dozvoljena razlika izmedju +8 i +38 stepeni celih 18s/dan, a na -20 stepeni da vec i ne spominjemo. :)
Previse varijacija ulazi u pricu, tako zbog toga smatram da ne treba previse lomiti glavu oko takvih stvari, ako sat u regularnim uslovima normalno radi. Proizvodjac/serviser bi takav sat/mehanizam sigurno proglasio za ispravan, jer sve parametre navedene u datasheet-u Ivketov sat savrseno zadovoljava.
Zdravo svima,
Skoro sam kupio seiko skx 009k. Takodje imam i seiko skx011j, i primetio sam da skx011j brze i sa manje pokreta
navije sat do maksimuma.
Npr. jedan dan nosenja 011j na poslu, a radim za racunarom i ruka mi nije previse aktivna, je sasvim dovljan da sat radi 45 sati nakon sto ga odlozim. Dok 009k pod istim uslovima radi oko 36-37 sati nakon odlaganja. Medjutim ukoliko imam vise pokreta i aktivnosti, skx 009k radi 45 sati kad ga odlozim nakon dana nosenja.
To je malo neobicno posto su isti mehanizmi u oba sata, pa se pitam da li je mozda u pitanju neki fabricki problem ili je sasvim normalna ta varijacija od sata do sata?
Nemas brige kolega, nije nikakav kvar jednostavno je mehanizam takav i varira od sata do sata. Neki kasne, neki zure, neki imaju vecu vecu rezervu snage, neki manju, neki nisu poravnati... Seiko je to i mi ga volimo sa svim tim nazovi manama. :)
U zdravlju da te sluzi Skx009. :thumbsup:
Fala :)
Sigurno da nije problem sa mehanizmom. E sad, da li mu mozda malo fali ulja to je drugo pitanje. Zvanicno se 7s vise ne pravi godinama, pa samim tim i "novi" Skx koji sada kupis, ti ne znas koliko je stajao na polici, niti znas koliko je star mehanizam. Cinjenica je da 7s ostane suv posle 4,5godina, mozda i pre. Takodje se ne zna koliko stajanje sata degradira ulje, neki kazu vise nego da radi. Jos kada se doda da je Seiku nije priritet da im mehanizam nije dobro podmazan i regulisan, to mozda moze pokazati i na navijanju. Naravno ne znaci da sam u pravu al je moguce. Mozda Seiko ne radi glatko kako rade skuplji mehanizmi, ali ja sam misljenja da se slicno ponasaju. Ja se ne bih cimao toliko cak i da fali ulja, sve dok radi ujednaceno. Svakako je impresivno da toliko moze da se navije za te uslove nosenja. Ja imam neki sat koji je star godinu dana, a znam da se ne proizvodi vec 4,5 godina. Moj znaci ne moze biti sklopljen posle 2016/17 iako je nov. Malo drugacije radi od istog sata koji je sveze servisiran, i ja ne mlislim da moj ima gresku, pre ce biti da mu fali servis u nekom procentu. E sad cak i da sam u pravu, raditi servos od 40e mehanizna koji je kostao 25e..
Evropsko i Američko tržište je bilo 2018 i 2019 godine preplavljeno SKX modelima, koji su dolazili iz Seikovog pogona u Maleziji.