3 Priloženi(h) fajl(ova)
Prva popravka za seiko 5 - mala pomoć?
Evo ovako. Imam taj stari Seiko 5, ili bolje da kažem, kopiju. Bio sam dosadan unuk i baka je morala da mi ga kupi. Bilo mi je zanimljivo što je lik rekao da je AUTOMATIK! Ti ga nosiš on se sam navija:O :O :O
Elem, razbio sam mu bio staklo jednom prilikom, i časovničar je zamenio to staklo, ali je ubrzo posle toga prestao da radi. Ne sećam se da li je bio tačan, ali se sećam da sam bio zadovoljan njime. Stoji mi u fioci već godinama, i setio sam se da ga pogledam. Otvorio sam zadnji poklopac bez ključa, mora da ga je bio slabo stegao ili se olabio od drndanja po fioci i ushvatio sam da je sat prenavijen. Uspeo sam nekako da ga "odvijem" i sad se veoma lako navija. Nema onu zaštitu od preteranog navijanja. Međutim i dalje ne radi. Ona jako tanka opruga je cela.
Da pitam ovde šta bi mogao biti onda uzrok tome da ne radi? Da li se u slučaju kad se prenavije dešava da nešto i pukne? Ne mogu ovako vizuelno da ustanovim.
Da li je mehanizam sa slike bar neki kvalitetniji pa da ga nosim časovničaru, ili je neki skrnavan pa da mi nije žao da započnem ovu avanturu sam? (moram da pitam) Mogu li ja to sam da popravim uopšte?
Za alat, ću pronaći, ako neko hoće da mi napiše šta mi je potrebno, nega napiše ime-termin alata, i naći ću sam šta je i gde da nabavim.
Krunicu ću sam naći kako da odvijem, sigurno ima na YT:) Samo me interesuje dakle, da li mogu sam da otklonim kvar, ukoliko neko može da mi iz iskustva kaže šta bi moglo biti.
Prilažem slike cifera i stakla koje je očajno zamenjeno (ali sam ja kao klinac bio presrećan što mi sat uopšte radi), i sliku mehanizma, čisto da mi kažete kakav je to mehanizam (dobar loš...).
Na prvoj slici se vidi da je na 1 otpao taj delić sa cifera. To mora da je posledica udara još iz starih dana, ili ga je časovničar bio zalepio pa se sad nekako odlepilo. Čime bi to moglo da se zalepi?
Prilog 81580Prilog 81582Prilog 81583
Re: Prva popravka za seiko 5 - mala pomoć?
Baš smo pre neki dan komentarisali Seiko 5 kopije , i ja reče da su retke :lol:. Dobro stvarno mislim da su kod nas retke ali eto nađe se . Mehanizam mi liči na neke ruske ali sigurno nije ruski ( oni nisu pravili kopije Seika 5 ) nego neka kineska kopija. Tako da ne radi se o nekom vrednom mehanizmu pa stoga i isplativost njegovog servisa je diskutabilna. Šta bi mogao biti kvar , stvarno ne znam. Mnogo je faktora posebno kada je kopija u pitanju. U slučaju da si prenavio oprugu može da doće do pucanja glavne pogonske opruge. "Ona jako tanka opruga.." = balansna opruga. Sve u svemu , pored toga što na forumu nije dozvoljeno raspravljati o kopijama , mislim da sat treba da sačuvaš kao uspomenu a pazariš jednu novu ili polovnu petardu ( Seiko 5 ) pa da vidiš šta je makina :) .
Citat:
skydrummer kaže:
Baš smo pre neki dan komentarisali Seiko 5 kopije , i ja reče da su retke :lol:. Dobro stvarno mislim da su kod nas retke ali eto nađe se . Mehanizam mi liči na neke ruske ali sigurno nije ruski ( oni nisu pravili kopije Seika 5 ) nego neka kineska kopija. Tako da ne radi se o nekom vrednom mehanizmu pa stoga i isplativost njegovog servisa je diskutabilna. Šta bi mogao biti kvar , stvarno ne znam. Mnogo je faktora posebno kada je kopija u pitanju. U slučaju da si prenavio oprugu može da doće do pucanja glavne pogonske opruge. "Ona jako tanka opruga.." = balansna opruga. Sve u svemu , pored toga što na forumu nije dozvoljeno raspravljati o kopijama , mislim da sat treba da sačuvaš kao uspomenu a pazariš jednu novu ili polovnu petardu ( Seiko 5 ) pa da vidiš šta je makina :) .
Ko je spominjao kopije! Ovo je kao u onom filmu: Original falsifikata.
Isplativost bi se u tom slučaju da je loš mehanizam ogledala u tome da ja kroz njega naučim delove mehanizama, a i kako da upotrebim po neki alat. Recimo da je ovo UČILO u svrhu sticanja novih znanja. Da ne zaboravimo ja sam ipak uskoro mašinski inženjer ovo je sve u rok službe :)
A da je seiko 5 pouzadan sat to sam već više puta čuo. :)
Posedujem Certinu typex02,imam problem sa sekundarom. Zastane na par sekundi pa se odblokira, i dodje na mesto gde treba, znaci bez kasnjenja, samo ubrza unapred. U cemu je problem?