Prikaz rezultata 1 do 8 od ukupno 8
Like Tree11Likes
  • 3 Post By piksi
  • 1 Post By Senecus
  • 2 Post By piksi
  • 5 Post By Senecus

tema: Molim pomoc/preporuku za kupovinu sata

  1. #1
    Član
    Član od
    16.5.2018.
    Poruke
    137
    Lajkovi
    908
    Reputacioni uticaj
    6

    Određen forumom Molim pomoc/preporuku za kupovinu sata

    Najprije pozdrav svima jer sam nov ovdje.

    Odlucio sam kupiti jedan "posteni sat" i trebam pomoc oko toga jer se bas ne razumijem previse. Do sada sam nosio ili nosim satove tipa Casio, Fossil i tomu slicno sto se moze kupiti na svakom cosku i kosta prosjecno 100-200€, ali sada zelim kupiti jedan sat za koji ce i "baba Manda" kad ga vidi na ruci znati da je to ono nesto vrhunsko, a ne samo jedan od satova.

    Ono sto svakako zelim je da sat bude s automatskim mehanickim mehanizmom i iskljucivo s metalnom narukvicom. Moji favoriti su Breitling (modeli Colt, Avenger, Superocean) i Tag Heuer (Carerra prije svih). Budzet bi isao 1000-2000€, a u obzir dolazi i kupovina dobro ocuvanog polovnog sata s kompletnom pratecom dokumentacijom i potvrdom o autenticnosti kod ovlastenog dilera (zivim u Njemackoj, i ovdje je ponuda polovnih luksuznih satova nenormalno velika tako da vec od 800 eura mogu naci neke od spomenutih modela).

    Naravno, u obzir bi dosli i modeli nekih drugih proizvodjaca ako imate nesto za preporuciti, a da zdovoljava gore navedene uvjete. Ono sto moram naglasiti odmah je da mi se estetski ne svidjaju satovi Omega i Hamilton i bez obzira na kvalitetu i cijenu (Hamilton Kakija mogu sutra kupiti za 400-500€) njih radije ne bih uzimao jer mi je bitno i da mi se sat svidja osim toga da je vrhunski.

    Uz to bih imao i nekoliko pitanja:

    1. Koliko starost sata utice na njegovu kvalitetu, itd. ? Recimo u Njemackoj se nudi dosta satova starih 5-15 godina koji i dalje drze cijenu vrlo visoko, a izgledaju kao novi. Ima li razlike u kvaliteti mehanizma onda i sada ? Mozda je nekome smijesno sto postavljam ovakvo pitanje, ali zbilja ne poznajem materiju dovoljno dobro.

    2. Po pitanju kvalitete, kakva je pozicija Citizena u odnosu na svicarce Longines, Rado i Tissot? Ja kao nekakav laik imam osjecaj da izreklamirani svicarci nisu bolji od Citizena, tj. da je trojac po cijeni debelo precijenjen u odnosu na ono sto je (ne pokusavam omalovaziti te proizvodjace, ali recimo da ih ne dozivljavam jednako kvalitetnim kao recimo Breitling, nego njihovu cijenu vezem vise uz marketing). Naravno ima lijepih Tissota i Longinesa, ali isplati li se za njih dati 1500€ prije nego za 1 Breitling.

    3. Model sata CITIZEN Promaster Sky mi se estetski izuzetno svidja, i ne sumnjam da je odlicnog kvaliteta, ali nije mehanicki automatik. Pravi li uopce Citizen tako sta, ili rade iskljucivo taj svoj "eco drive", "wawe ceptor" ili kako se vec zove taj sistem automatskog ustimavanja preko satelita ?



    Eto to bi za sada bilo sve, nadam se da vas nisam previse udavio duzinom posta i pitanjima. Molim za savjete i prijedloge.

  2. #2
    Član Avatar korisnika dzonitru
    Član od
    30.1.2018.
    Poruke
    113
    Lajkovi
    124
    Reputacioni uticaj
    7

    Određen forumom Re: Molim pomoc/preporuku za kupovinu sata


  3. #3
    Istaknuti član Avatar korisnika piksi
    Član od
    9.7.2014.
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    2.287
    Lajkovi
    29467
    Reputacioni uticaj
    691

    Određen forumom Re: Molim pomoc/preporuku za kupovinu sata

    Senecus, dobro došao na forum.
    Nadam se da će se tvoja potraga završiti uspešno i da ćeš pronaći sat za sebe koji će te dugo služiti i kojim ćeš biti zadovoljan.

    Kada je reč o predlozima modela, objektivno bih predložio Speedmaster, ali obzirom da on subjektivno ne ispunjava estetske kriterijume, apsolutno podržavam njegov (ne)izbor. Breitling i Tag bi i meni u sličnoj situaciji takođe bili favoriti za kupovinu, s tim da bih se u slučaju Carrere opredelio za hrono varijantu, obzirom da ima nekoliko modela koji mi fantastično izgledaju. Kada je Breitling u pitanju, svi pomenuti satovi su odlični, prednost bih apsolutno dao onom koji mi se više svidi kako stoji na ruci. Ipak, sam se opredelio za Colt, on je najjeftiniji Breitlingov mehanički model i jedan je od retkih satova koje imam u kolekciji ili sam ih probao a da mu nisam našao ni jednu zamerku.
    Breitling Colt automatic 41 A1738811/BD 44

    Slično bi verovato bilo i sa ostalim Breitling modelima, samo su oni ipak nešto skuplji u nabavci. Kada je reč o Carrerama, kao što sam napisao prednost bih dao nekom u hrono varijanti. Kod Taga bih obratio pažnju na mehanizme koji se ugrađuju, jer u poslednje vreme njihovi modeli imaju Sellita mehanizme, koji su sami po sebi sasvim u redu, mada su časovničari prema njima ipak skeptični, jer tvrde da prilikom servisa njihovi delovi ipak izgledaju dosta više pohabano od delova koji se ugrađuju u ETA kalibre. Breitling još uvek u pomenute modele ugrađuje svoje derivativne mehanizme izrađene na bazi ETA-e.

    U tvom prvom pitanju krije se možda i odgovor per se, jer ako sat nakon više od decenije eksploatacije izgleda očuvano i dobro, sigurno je reč o kvalitetnom primerku. Breitling u poslednje vreme sasvim sigurno nije pokvario kvalitet, TAG je takođe u redu, uz opasku o Sellita mehanizmima.

    Kada je reč o perođenju Citizena sa švajcarskom trojkom, izabrao bih neki od Longines HydroConquest ili Conquest modela za koje smatram da su najjeftinija ulaznica u svet velikih imena švajcarske horologije. Longines takođe ima odlične modele posebno u Master seriji, kao i pilotske modele i legendarni LLD (diver).

    Citizen naravno ima i mehaničke satove, ali je daleko poznatiji po onim drugim, mada su jeftiniji Citizenovi mehanički satovi odličan izbor u svojoj kategoriji. Ipak, kada je reč o skupljim satovima, držao bih se Švajcaraca.

    Za kraj evo i slika Colta i Carrere za koje sam se svojevremeno odlučio.

    IMG_20170722_174055.jpg7.JPG

    Pozdrav i srećno sa kupovinom.
    Poslednja ispravka: piksi (16.5.2018. u 18:37)

  4. #4
    Član
    Član od
    16.5.2018.
    Poruke
    137
    Lajkovi
    908
    Reputacioni uticaj
    6

    Određen forumom Re: Molim pomoc/preporuku za kupovinu sata

    Super, hvala na iscrpnom i detaljnom odgovoru.

    Colt mi je zapeo za oko potpuno isti kao ovaj tvoj, cak i u istoj boji, 41mm, sve isto! I to mi je iskreno favorit broj 1.
    Od Tag Heura sam mislio na ovaj model
    https://www.ebay-kleinanzeigen.de/tr...2792301187%7C0

    Za Longines jednostavno imam tu neku vrstu mentalne blokade da nisam spreman dati iste novce kao za Breitling ili TAG. Mozda grijesim, ali drzim Longinesa stepenicu nize od spomenutog dvojca. A ako je vec bal, neka bude maskenbal
    Priložene slike Priložene slike
    • Tip fajla: jpg TH.jpg (127,9 KB, 33 puta viđeno)
    piksi likes this.

  5. #5
    Istaknuti član Avatar korisnika piksi
    Član od
    9.7.2014.
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    2.287
    Lajkovi
    29467
    Reputacioni uticaj
    691

    Određen forumom Re: Molim pomoc/preporuku za kupovinu sata

    Ako postoji bilo kakva dileme oko kupovine Longinesa, onda to verovatno ne bi bilo pravo, kupi sat koji će te učiniti zadovoljnim. Ako je Colt prvi na listi, onda je to, po mom mišljenju odličan izbor.

    Svoj nosim na i na posao,
    IMG_20171218_135535.jpgIMG_20180508_142227.jpg

    i u slobodno vreme

    IMG_20171223_130844.jpg

    a dobro svetli i u mraku

    IMG_20180108_191457.jpg

    Srećno sa donošenjem odluke i kupovinom.
    nele and 83stojan like this.

  6. #6
    Počasni član Avatar korisnika milan zmaj
    Član od
    20.12.2008.
    Lokacija
    SRBIJA.Beograd
    Poruke
    9.492
    Lajkovi
    36956
    Blogovi
    2
    Reputacioni uticaj
    159

    Određen forumom Re: Molim pomoc/preporuku za kupovinu sata

    Avanger
    Colt
    Superocean....dalje ne razmisljaj
    Jedino od navedenih nisam imao Colta a tu ti je vec dosta pomogao i prikazao Piksi,za ove ostale nema isto greske. Izvini za Tag i Longines...ali ipak ova trojka. Nisi razmisljao o Orisu?

    Послато са SM-G955F уз помоћ Тапатока

    next year at this time I'll be a millionaire




  7. #7
    Član
    Član od
    16.5.2018.
    Poruke
    137
    Lajkovi
    908
    Reputacioni uticaj
    6

    Određen forumom Re: Molim pomoc/preporuku za kupovinu sata

    Evo nakon nekog vremena, sat je konacno kupljen, ali s potpunim obratom jer je uletio sat za koji nisam znao ni da postoji dok ga nisam video u trgovini.

    Za pocetak, prva opcija je bio Breitling Colt, no kad sam otisao na isprobavanje nekako mi nije legao na ruci kao na slikama i u izlogu. Sat je lijep, ali jednostavno se nisam uspio povezati s njim i na kraju sam odustao od njega.

    Onda sam krenuo u potragu za TAG HEUER Carrerom, isprobao ga i sat mi je legao savrseno, odusevio me totalno svime i preostalo mi je samo da pronadjem najpovoljniju ponudu za taj sat i da ga kupim, a pare za sat sam prakticki vec otpisao sa stednog racuna. I kad sam konacno nasao pravu ponudu koju sam bio spreman platiti i odvezao se 150km daleko u urarsku radnju gdje je bio sat, doslo je do preokreta. U radnji sam ugledao i isprobao sat TISSOT PRS 516 Automatic koji mi se neopisivo svidio odmah, a kad sam ga stavio na ruku onda jos i vise. A kad sam cuo cijenu koja je bila otprilike 7x manja od "rabljenog" TAG HEUER-a, tu je doslo do totalnog preokreta.

    Sve u svemu, dobio sam novi TISSOT PRS 516 Automatic, potpuno novi i sa 2 godine garancije za okruglih 300€. Iako se ne razumijem previse u satove, jasno mi je da to nije nivo i kvaliteta Breitlinga ili TAG-a, ali sat mi je estetski legao "ko budali samar" i u kombinaciji sa super dobrom cijenom je jednostavno eliminirao TAG-a za sada. Jednog dana cu mozda uzeti i spomenutog TAG-a, ali za sada je tu Tissot.


    Kasnije kad se sjetim posaljem i koju sliku.

    Ali radi se tocno o ovome satu https://relojesexclusivos.com/en/wat...0444302105100/

    Pozdrav svima!

  8. #8
    Počasni član Avatar korisnika don Alberto
    Član od
    14.12.2012.
    Poruke
    5.337
    Lajkovi
    27420
    Reputacioni uticaj
    54

    Određen forumom Re: Molim pomoc/preporuku za kupovinu sata

    Čestitam kolega !!!
    Omega rules !!!

Bookmarks sajtovi

Vaš status

  • Ne možete postavljati teme
  • Ne možete odgovarati na poruke
  • Ne možete slati priloge uz poruke
  • Ne možete prepravljati svoje poruke
  •