Strana 3 od 3 PrvaPrva 123
Prikaz rezultata 21 do 30 od ukupno 30
Like Tree31Likes

tema: Kupovina novog sata

  1. #21
    eee
    eee je offline
    Moderator Avatar korisnika eee
    Član od
    27.1.2009.
    Lokacija
    privremeno u Beogradu :)
    Poruke
    3.635
    Lajkovi
    7433
    Reputacioni uticaj
    162

    Određen forumom Re: Kupovina novog sata

    Otprilike da. Nisi pogrešio što si ga uzeo. Mislim sa je za tu cenu skroz ok. Slični Roamer su 3x skuplji

    Sent from my Nokia 6.1 using Tapatalk

  2. #22
    Novi član Avatar korisnika FAMAS
    Član od
    3.10.2010.
    Lokacija
    Paraćin
    Poruke
    24
    Lajkovi
    39
    Reputacioni uticaj
    0

    Određen forumom Re: Kupovina novog sata

    Stigao danas JL. Mogu da kazem da sat stvarno lepo izgleda.


    eee, chuck, Zagor and 2 others like this.
    IWC Yacht Club Automatic & Festina F20357/3

  3. #23
    Stariji član Avatar korisnika BucaJr.
    Član od
    9.8.2011.
    Lokacija
    New Now
    Poruke
    596
    Lajkovi
    4314
    Reputacioni uticaj
    15

    Određen forumom Re: Kupovina novog sata

    Sat je lep mada je to skroz subjektivno, izgledu dosta doprinosi ta narukvica sa 'punjenjem' ali nije mi to klasik sat kakav si na početku tražio... Niti je "Swiss Made"
    Ovo je deffinitivno bila impulsna kupovina srcem i vidim da ćeš u skorije vreme da razmišljaš o novom satu

    btw, cena je top
    FAMAS, drjugovic and davorb like this.

  4. #24
    Novi član Avatar korisnika FAMAS
    Član od
    3.10.2010.
    Lokacija
    Paraćin
    Poruke
    24
    Lajkovi
    39
    Reputacioni uticaj
    0

    Određen forumom Re: Kupovina novog sata

    Apsolutno se slazem sa napisanim. Jesam ga kupio ''na keca'', takoreci ljubav na prvi pogled.

    Roamer mi je i dalje u mislima. Cena je ista 100-110e, s tim sto je redovna cena ovog JL-a bila oko 24000, pa je spustena za 50%. Ove godine ''pada'' Roamer ili Tissot, full classic.
    eee and BucaJr. like this.
    IWC Yacht Club Automatic & Festina F20357/3

  5. #25
    Novi član
    Član od
    9.4.2021.
    Poruke
    3
    Lajkovi
    0
    Reputacioni uticaj
    0

    Određen forumom Re: Kupovina novog sata

    Iskoristicu ovu temu da postavim pitanja u vezi dileme koje imama: da li Hamilton Khaki Aviation Pilot "realno" vredi skoro duplo vise od Roamer Rockshell Mark III?


    https://bomar.rs/hamilton-khaki-avia...artz-h64611535


    https://bomar.rs/roamer-rockshell-ma...20837-41-55-02
    https://bomar.rs/roamer-rockshell-ma...20837-41-15-02


    Zanimam me sta pored kvalitetnijeg kvarcnog mehanizma (i neki ce reci izgleda/dizajna ) opravdava cenu kod hamiltona u odnosu na roamera. Npr. da li je safirno staklo kod roamera "bolje" nego kod ovog hamiltona zbog antirefleks sloja, kako bi u teoriji trebalo biti ili ipak ne? Iako su oba kucista celicna, da li je u pitanju celik slicnog kvaliteta ili ne? Da li je hamilton vise "swiss made"? Da li je sklapanje sata i kontrola kvaliteta kod hamiltona znacajno bolja, i da li to garantuje da ce kod hamilotna npr. sekundara i ostale kazaljke bolje da "pasu" markerima i sl.?


    Mislim da je svima jasno kad ovo procitaju da sam laik u svetu satova.

  6. #26
    Stariji član
    Član od
    8.5.2017.
    Poruke
    1.892
    Lajkovi
    13121
    Reputacioni uticaj
    390

    Određen forumom Re: Kupovina novog sata

    Kada se pogledaju pune (preporučene maloprodajne cene) sva tri modela, evidentno je, da se ne radi o duploj razliki u ceni nego trećinskoj. Ako uzmemo u obzir koncept satova,onda je realna slika potpuno naopaka, jer bi sat sa hronografskim mehanizmom trebao biti za tih 30 % skuplji.
    Razloga ima više.
    Jedan od važnijih je cenovno pozicioniranje. Iako su se oba brenda, 1983 godine, krajnje pogođena kvarčnom krizom, sticajem okolnosti našla u grupaciji ASUAG (prethodnica današnje SWATCH Group), Hamilton ostaje, dok nekadašnji direktor marketinga Roamera, Marcel Leval otkupljuje brend i pošto ne uspeva, da ga podigne na noge, Roamer, 11 godina kasnije, pada u vlasništvo investicijskog fonda Chung Nam iz Hong Konga. Iako su kineski vlasnici vratili brend u Švajcarsku, do danas nisu ni dotaknuli slavnu reputaciju ovog brenda. Glavni razlog je bio u tome, što su se usmerili u proizvodnju kvarčnih satova a mehaničku liniju su obudili tek 2003 godine. Ali i taj potez je jedva bio prmetan, pa je današanji Roamer osim toga, da nema nikakvnih dodirnih tačaka sa nekadašnjim, egzotičan igrač na horološkoj sceni.

    Npr. da li je safirno staklo kod roamera "bolje" nego kod ovog hamiltona zbog antirefleks sloja, kako bi u teoriji trebalo biti ili ipak ne? Iako su oba kucista celicna, da li je u pitanju celik slicnog kvaliteta ili ne?

    Nisam siguran,da ovaj Hamiltonov model nema unutrašnji AR premaz, posebno jer se radi o pilotskom modelu. Hamilton više puta izostavlja taj podatak iz svojih specifikacija. Amazon, Jomashop i neki drugi dealeri za ovaj model navode AR premaz. Safrino staklo samo po sebi nije boljeg kvaliteta zbog tog premaza ali je istina, da njegova prisutnost znatno poboljšava kvalitet čitanja brojčanika.

    Iako su oba kucista celicna, da li je u pitanju celik slicnog kvaliteta ili ne?

    Čelik ovde sigurno ne pravi razliku u ceni. Kućišta satova se prave po vrlo sličnim specifikacijma čelika.

    Da li je hamilton vise "swiss made"?

    Nema egzaktnih dokaza osim logičnih činjenica. Ako krenemo od mehanizma. ETA Normflatline, koja pokreće Hamilton je druga najkvalitetnija linija u rangiranju kvarčnih mehanizama Eta. Pravi se u celini u Grenchenu. Ronda 5030D je takođe Swiss Made mehanizam, što znači da zadovoljava 51 % vrednostnog kriterijuma, koji je uz to, da je razvijen, zadnja komponenta u njega ugrađena i finalna kontrola napravljena u Švajcarskoj. Slobodan prostor za određene teorije ostavlja način produkcije Ronde. 90 % njihovih mehanizama se izrađuje u dve verzije Swiss Made i Swiss Parts. Ovi drugi nastaju u Rondinom pogonu u Tajlandu, gde je zaposleno 1200 od ukupno 2000 radnika, koji čine Rondu. Kvaliteta Swiss Parts kalibara nije na jednakom nivou, kao kod Swiss Made, što se može videti već površnom usperodbom istog mehanizma na njihovoj web strani. Pošto Ronda na godišnjem nivou izrađuje 20 miliona mehanizama a zvanično ne navodi, koliko u Švajcarskoj a koliko u Tajlandu, postoji velika mogućnost, da se određen sklop pojedinih komponenata kompletira u Tajlandu a onda uvozi u Švajcarsku, gde se oplemenećuje, finišira i dostiže Swiss Made standard. U tom pogledu je ETA, koja se u celini pravi u Švajcarskoj više Swiss Made.
    Inače u cenovnom razredu oba sata, kućišta, narukvice, poneki brojčanici, safirna stakla dolaze iz Kine i onda se sve sastavlja u Švajcarskoj. Ovde dolazi do bitnije razlike u ceni između Roamera i Hamiltona. Swatch grupa kvarc satove sa kvalitetnijim kvarčnim mehanizmima sklapa u pogonu pod nazivom Swatch Watch Assembly u St.Imieru, dok Roamer ovaj proces radi u svojoj fabrici u Ticinu. Kanton Ticino, koji se nalazi u neposrednoj blizini Italije je zbog oko 20 % niže cene radne snage u uspredbi sa kantonom Bern, u kome se nalazi gore spomentu St. Imier, vrlo popularan i u švajcarskoj industriji satova, pa ovde nastaje preko 90 % Swiss kvarc industrije, kao i npr: Ronda Time Center.

    Da li je sklapanje sata i kontrola kvaliteta kod hamiltona znacajno bolja, i da li to garantuje da ce kod hamilotna npr. sekundara i ostale kazaljke bolje da "pasu" markerima i sl.?

    Kod kvarca je sve vrlo slično osim kada govorimo o vrhu Flatline (nekadašnja Thermoline) linije, koji su sastavljeni iz termkompezacijskih Super Quartz kalibara. Ne verujem, da ima značajne razlike u nastanku ovih Roamera ili konkretnog Hamiltona. Kako je sekundara usklađena sa marketima se može proveriti već prilikom kupovine. U svakom slučaju, taj segment je daleko značajniji kod ovog Hamiltona, pošto je reč o centralnoj sekundari i njen rad je puno primetniji nego kod Rockshella sa malim sekundnikom. Pošto je Hamilton sklopljen u St. Imieru i pošto je ovaj faktor predmet konačne kontrole kvaliteta, verujem, da sve radi kako treba.
    Poslednja ispravka: Haifisch23 (9.4.2021. u 21:31)
    Nešoni, boskom and NloS like this.

  7. #27
    Novi član
    Član od
    9.4.2021.
    Poruke
    3
    Lajkovi
    0
    Reputacioni uticaj
    0

    Određen forumom Re: Kupovina novog sata

    Verovatno sam trebao i pre nego sto sam postavio pitanja da pretrazim forum i procitam teme gde se spominju ova dva sata - pre svega temu Kvarcni sat do 400e?


    A preko nje sam dosao i do Haifisch23 kolekcije i jos uvek mi je vilica do poda Vidim i po reakcijama ostalih forumasa da je svima drago da takav znalac aktivno ucestvuje na forumu, sto je svakako retkost na nasim forumima. Takvo znanje, posvecenost, spremnost da se svima odgovori, kultura u obracanju drugima, neverovotan tok misli sam jos samo video kod Aleksandra Bojovica, odgovornog projektanta novog drumsko-zeleznickog mosta u Novom Sadu koij je aktivno
    ucestvovao u temi posvecenoj izgradnji tog mosta na jednom drugom forumu.


    Da se vratim na moju "muku". Do sad nikada nisam kupio sebi sat Svaki koji sam posedovao sam dobio na poklon: prvo neku kvarc festinu - posle 2-3 godine lokalni sajdzija rekao da mu je otisao mehanizam. Posle toga sam dobio kvarcni casio - sigurno je duplo duze radio od festine, recimo oko 7-8 godina.
    Takodje kad je stao rekli su mi da je otisao mehanizam. Treci sat je takodje bio poklon ali ovaj put sam ga sam birao. Totalno laicki sam doneo odluku da hocu mehanicki sat - verovatno sam tad mislio da ce mi raditi ceo zivot bez servisiranja i zamene mehanizma, i lagano nadziveti prethodna dva kvarcna sata Posto su mi sat poklanjali penzioneri nisam imao srca da uzmem nista drugo nego seiko 5 za nesto preko 100e. Nakon kupovine prvi sok je bilo saznanje da je mehanizma kod mehanickih satova dosta neprecizniji nego kod kvarcnih, ali vremenom sam se na to navikao Posle nesto manje od 3 godine i on je stao, bolje reci poceo je da puno usporava. U radnji gde je kupljne su mi rekli da nije otisao mehanizma vec a se mora servisirati - podmaze/ocisti sta li vec. Sad da ne licitiram sa cenama koje su mi govorili ali u sva tri slucaj sam doneo odluku da ne ulazem novce u popravku sat. Festinu nisam mazio i paizo i verujem da je zbog toga izdrzala tako kratko, prema seiku i kasiu sam se odnosio gospodski


    I stigne novi jubilej i opet se neko seti da je pravi poklon za mene poklon kartica u bomaru na iznos od 24k dinara. Verujem da vecina koji ovo cita razmislja - super popust od 200e na sat koji vec odavno zeli da kup, ali iz moje perspektive nije tako. Prvo sto sam gledao su citizen sa eco drive mehanizmima - novi sat novi tip mehanizma, i opet nada da ce prebaciti za mene magicnih 10 godina rada, a zlobnici bi rekli da se zajedno dokotrljamo do novog jubileja


    I tu ima stvarno velikog izbora i puno lepih satova do 30k. Posle sam pregledao kvarcne satove na bomarovom sajtu i tu naleteo na roamer rockshell III chrono. A do hamiltona sam dosao tako sto sam spreman ovaj put da izdvojim nesto novca i kupim (bar se nadam) jos kvalitetniji sat koji ce raditi bez problema narednih 10 godina. E tu mi je i nastala dilema da li cu sa doplatom od (samo) 200e dobiti takav sat ili ne, tj. da li je taj eta mehanizam toliko kvalitetniji da ce izdrzati duze nego ronda ili eco drive sat koji je duplo jeftiniji, i da li je u njemu najveca razlika u ceni satova.

  8. #28
    Član Avatar korisnika Waldi
    Član od
    31.8.2019.
    Poruke
    421
    Lajkovi
    1188
    Reputacioni uticaj
    7

    Određen forumom Re: Kupovina novog sata

    Mislim da masis poentu oko mehanizama. U ovom slucaju nije ta razlika u ceni izazvana mehanizmom, vec drugim faktorima koje je kolega Haifisch nabrojao. Ako podrazumevas "rad bez problema 10 godina", svi bi trebalo da ispune tu kategoriju, i da je premase za jos 10-20. A ako u glavi imas ideju da neces morati da menjas bateriju 10 godina, onda zaista nema druge do Eco Drive kolekcije kod Citizena.

    Sto se gore navedenog Roamera tice, ja ga imam i zaista sam zadovoljan. Ne brini se za markere, i tu kod ovog modela "gadja" savrseno. Safir je odlican i kao sto je rekao kolega, gotovo kao da stakla i nema. Kuciste je udobno a i narukvice takodje. Jedina moja zamerka je los lume. Tu jedino ne ispunjavaju moj kriterijum.

    Sto se Hamiltona tice, nisam siguran da li se kalibar u navedenom modelu jos uvek proizvodi? Moguce da je rec o popustima zbog oslobadjanja od starih zaliha, jer sam u pojedinim radnjama nailazio i na satove iz Swatch grupe, koji su vec godinama zamenjeni Powermatic-om 80, a kod nas se prodaju starije verzije sa ETA mehanizmima. (Nista lose, cak su ti i provereno dokazani, samo kazem) Verujem da je slicno i sa kvarcom. Ima u ponudi Certina isto sa Normflatline ETA mehanizmom, koja je barem 10 godina u radnji... Ako ne i duze. Koliko znam, Hamilton je u tom cenovnom rangu odavno prestao sa Normflatline serijom. Danas je prakticno i ceo srednji razred "sisao" u Trendline seriju.

    Ono od Roamera je, sto sam ja imao priliku da istrazim, doslo negde 2017te godine, uglavom. Neki model se dodaje noviji, naravno, ali okosnica su kvarcni modeli stari nekoliko godina. Po katalozima, reklo bi se minimum 3-4.

    Ako ti je izbor spao na Rockshell-a i Hamiltona, a dvoumis se samo oko trajnosti, mislim
    da nema razloga da ne uzmes Roamer, jer definitivno je blizi odnosu cena kvalitet, ako uzimas te parametre u obzir. A ako zelis da budes vlasnik veoma cenjenog brenda u svetu satnih entuzijasta, brendom koji je ipak deo Swiss "Swatch" grupe, a ne "Moda" grupe iz Australije, ako ti se taj model vise dopada, onda je Hamilton tu

    Sto se kvaliteta tice, mislim da su oba modela koja si naveo dovoljno kvalitetna da ispune tvoje kriterijume. Jedino ostaje, da li ti je presudna neka druga strana price koja je nekom bitna, a nekom ne. Mada, obicno se vise koplja lome oko mehanickih/automatskih modela, nego kod kvarca. Kvarc je ubio deo tih dilema svojom pojavom, a doneo odredjenu pouzdanost. Kao i sve u zivotu, donesi odluku sta ti vise srcu lezi


    Ps: Ja u svom istrazivanju kod Hamiltona, kod modela koje sam probao, nisam bio prezadovoljan antirefleks slojem na safiru. Zato bolje isprobaj ako ti je to bitno i na licu mesta sve uporedi.
    Poslednja ispravka: Waldi (11.4.2021. u 13:02)
    bokanegra and NloS like this.

  9. #29
    Novi član
    Član od
    9.4.2021.
    Poruke
    3
    Lajkovi
    0
    Reputacioni uticaj
    0

    Određen forumom Re: Kupovina novog sata

    Prethodni post sam vise napisao da pojasnim motiv da postavim pitanja na koja je Haifisch23 odgovorio tako da i meni kao laiku bude sve jasno. Hvala Waldi sto si podelio iskustva sa rockshellom. Kad odem do radnje pogledacu i probati oba modela, al svakako mi je roamer prvi pik i trenutno ne vidim niti jedan razlog zasto njega ne bih uzeo. Mada vidim da nije retkost da se desi neki twist na kraju: FAMAS pazario Jacques Lemans a Zhile zavrsio sa automatikom iako je u pocetku "ganjao" kvarcni sat

  10. #30
    Novi član Avatar korisnika FAMAS
    Član od
    3.10.2010.
    Lokacija
    Paraćin
    Poruke
    24
    Lajkovi
    39
    Reputacioni uticaj
    0

    Određen forumom Re: Kupovina novog sata

    Ispravio sam grešku sa početka ove teme. Danas je stigao Roamer:
    1640114757059.jpg
    IWC Yacht Club Automatic & Festina F20357/3

Strana 3 od 3 PrvaPrva 123

Bookmarks sajtovi

Vaš status

  • Ne možete postavljati teme
  • Ne možete odgovarati na poruke
  • Ne možete slati priloge uz poruke
  • Ne možete prepravljati svoje poruke
  •