• Rolex "Syloxi" silicijumska spirala

    Na ovogodišnjem Baselworld-u Rolex je predstavio dosta noviteta, poput novog Sea-Dweller ili „Pepsi“ GMT-Master II modela. Između ostalog, predstavljena je i Syloxi spirala, koja je ipak ostala u drugom planu. Možda zato i što se trenutno ugrađuje samo u kalibar 2236 za ženske satove. Poznajući Rolex, hteli su da novu tehnologiju prvo oprobaju u manje popularnim modelima, kako bi je potom postepeno uvodili u ostale kalibre, kao što je 3135.

    Ovo i nije toliki novitet u svetu časovničarstva. Mnogi etablirani proizvođači uveliko koriste silicijumske spirali u svojim mehanizmima. Međutim, za tradicionalni Rolex, ovo svakako jeste velika promena.



    Pored bolje otpornosti na magnetna polja i temperaturne promene, Syloxi silicijumska spirala sa sobom donosi još jednu prednost. Rezerva snage mehanizma 2236 iznosi 55 časova, što je povećanje od približno 5 časova u odnosu na ostale Rolex kalibre. Na oba kraja Syloxi spirale nalaze se dva dela posebnog oblika koji omogućavaju bolje fiksiranje spirale i samim tim perfektno centriranje.



    Prvi model sa novom Syloxi spiralom jeste Oyster Perpetual Datejust Pearlmaster sa prečnikom od 34mm. Kao što mu i samo ime kaže, radi se o satu dekorisanom sa dragocenim kamenjem, namenjenom nežnijem polu.



    Dijamanti su na brojčanike nanošeni ručno, pre nego što bi se naneli satni markeri. Bezel je takođe ukrašen sa dijamantima, a primetićete i da su za pozicije na kojima se nalaze satni markeri, izabrani dijamanti nešto tamnije boje. Pri izboru narukvice dame se mogu odlučiti za ukrašenu sa dijamantima, pored standardne.