• Oris Big Crown ProPilot Altimeter satovi

    Švajcarski proizvođač satova, Oris je predstavio svoj novi model, prvi automatski sat sa ugrađenim mehaničkim visinomerom. Visinomer radi po sličnom principu kao na Breva Genie 01 satu. Modlu mehaničkog barometra i visinomera je za ovaj sat razvila kompanija Revue Thommen AG.



    Novi Orisov model pokreće automatski Caliber 733 (Sellita SW200) mehanizam, koji radi na 28.800 Bph (4Hz) i ima rezervu snage od oko 38 časova.



    Sat dolazi u čeličnom kućištu prečnika 47mm, poseduje safirno staklo sa AR premazom sa obe strane i ima deklarisanu vodootpornost od 100m. Na satu se nalaze dve ušrafljujuće krunice, jedna na poziciji "2h" koja služi za podešavanje vremena, i druga na poziciji "4h" kojom se upravlja barometrom/visinomerom.


    Po obodu brojčanika se nalaze barometarska skala na donjoj strani i skala visinomera na gornjoj strani brojčanika. Žutim indikatorom se označava aktuelna nadmorska visina, dok crveni indikator označava trenutni vazdušni pritisak.


    Da bi se funkcije barometra i visinomera aktivirale potrebno je donju krunicu odšrafiti i izvući na poziciju "1h". Kada je ova krunica odvrnuta sat naravno nije vodootporan. Kad prestane potreba za ovim funkcijama, krunica se ušrafi i sat ponovo postaje vodootporan.



    Novi model dolazi na crnom, sivom ili zelenom tekstilnom kaišu, ili na čeličnoj narukvici, u zavisnosti od modela. Postoje i dve verzije ovog sata, jedna sa skalom izraženom u "ft", a druga sa skalom u "m". Preporučena maloprodajna cena novog modela je 3.300,oo CHF za model na tekstilu i 3.500,oo CHF za model na čeliku. U prodaji bi trebalo da se pojavi u septembru mesecu.

    Izvor
    umbra and milance011 like this.
    This article was originally published in forum thread: Oris Big Crown ProPilot Altimeter started by RUS View original post