• Swatch Sistem51 mehanički satovi


  Potpuna senzacija na štandu brenda Swatch u toku prošlogodišnjeg Balesworlda je bio baš novi mehanizam Sistem51. Ove godine su načinili korak dalje i pripremili četiri časovnika u bojama - plava (Sistem Blue), crvena (Sistem Red), crna (Sistem Black) i bela (Sistem White). Novi Swatsh-ov četverac je potpuno proizveden u Švajcarskoj, odnosno nosi natpis Swiss Made.


  Iako je Swatch većini poznat po kvarcnim modelima satova, Sistem51 je nešto drugačije i možda ne toliko očekivano od ovog brenda. Novi mehanički mehanizam se sastoji od 51 komponente, na osnovu čega je i dobio ime. Sistem51 je kompanija potpuno razvila i kako se navodi nije sačinjen od komponenata koji se koriste u drugim satovima. Pri njegovom dizajniranju i kreiranju je prijavljeno čak 17 patenata.


  Kao i ostali Swatch satovi, ovaj mehanizam i novi modeli se sastavljaju automatizovano bez potrebe za ručnom doradom istih. Svaki sat se konstruiše na 20m dugoj traci u izuzetno čistom okruženju koje je hermetički zatvoreno. Specifično je da se čak i podešavanje ovog mehaničkog mehanizma ne vrši manuelno, već pomoću lasera i to sa kasnijom preciznošću rada od +/- 7 sekundi dnevno.


  Ključ automatizovane izrade mehanizma je u tome da što je on sačinjen od pet zasebnih modula. Glavna ploča koja sadrži zupčanike prenosnog sklopa, nosače kazaljki i mehanizam datuma; modul ključa krunice; modul zaprečnog sklopa; modul za automatsko navijanje; providni oscilujući teg. Svih pet komponenti se drže pomoću jednog centralnog šrafa koji se može videti kroz transparentni proklopac.


  Iako u prvi mah povezane tačkice na brojčaniku mogu asocirati na sazvežđe, one imaju pre svega imaju posebno značenje. Mehanizam poseduje 19 rubina, a crvene tačke na ciferu pokazuju njihovu lokaciju. Ostale tačke na brojčaniku pokazuju gde su moduli mehanizma spojeni. Frekvencija rada Sistema51 je 3Hz, a autonomija njegovog rada iznosi 90h. Dimenzije koje poseduje su 30 mm u prečniku, a 4,8mm u visini.


  Promer novih modela satova iznosi 42mm, koji dolaze u plastičnom kućištu i sa silikonskom narukvicom, odnosno kao i većina drugi dobro poznatih časovnika Swatch brenda. Referentni brojevi Swatch satova su Sistem Red (ref. SUTR400), Sistem Blue (ref. SUTS401), Sistem Black (ref. SUTB400) i Sistem White (ref. SUTW400). Novi satovi će biti dostupni od kraja leta 2014. godine po ceni od 150,oo USD.

  Swatch
  DrAgod likes this.
  This article was originally published in forum thread: Swatch Sistem51 mehanički satovi started by Shmizla View original post