• Citizen Eco-Drive Satellite Wave F100 satovi

  Citizen je 2011. godine lansirao svoj koncept sat, tadašnji novi i revolucionarni model, Eco-Drive Satellite Wave. To je bio prvi sat ovog brenda koji radi na solarni pogon i koji je u mogućnosti da se sinhronizuje sa GPS satelitima bilo gde na Zemljinoj kugli. Na prošlogodišnjem sajmu je ova kompanija pokazala da ide korak dalje, odnosno u Bazelu su predstavljeni časovnici pod nazivom Citizen Eco-Drive Satellite Wave-Air. Satovi se izrađuju u serijskoj proizvodnji i u njima je takođe primenjena pomenuta tehnologija.


  Nakon nekoliko godina istraživanja i razvoja ovih satova, kreirana je njihova nova generacija koja odiše modernim i svedenijim dizajnom, uočljivim oštrim linijama upotpunjenih mnoštvom funkcionalnosti. Nove satove Citizen predstavlja kao tanje i lakše, upakovane u titanijumskom kućištu i pod nazivom Citizen Eco-Drive Satellite Wave F100.

  Ovogodišnji novitet ima mogućnost da “uhvati” signal GPS satelita udaljenih i do 20.000km, bilo gde sa Zemlje i to u roku od tri sekunde. Ovaj period prijema signala je više od dva puta brži ukoliko ga upoređujemo sa predhodnim modelom. Sat je u mogućnosti da se odmah prilagodi i prikaže tačno vreme u bilo kojoj od 40 priznatih vremenskih zona širom sveta.


  Iako je novi model usko povezan sa Hi-Tec tehnologijom satovi vizuelno odaju utisak svedenog modela sa dobro čitljivim brojčanikom u kome centralnu poziciju zauzimaju prikaz sati, minuta i sekundi. Prikaz datuma je zauzeo poziciju na “3h” a pri vrhu se nalaze oznake “NO”, “RX” i “OK” koje prikazuju uspešnost prijema signala od satelita do sata. Oznaka “NO” pokazuje da sat nije uspešno primio signal, “RX” da je trenutno u procesu prijem signala, a “OK” znači da je signal uspešno primljen. U donjem delu cifera, blizu satnih markera za “7 i 8h” se nalazi mali podbrojčanik u kome se prikazuje dan u nedelji, a na njemu je takođe prikazan i indikator reserve snage. Pri rubu brojčanika koji se blago uzdiže naviše su ispisane oznake 47 gradova za koje časovnik prima tačno vreme sa satelita.

  Inače, dizajn novog modela podseća na satove iz 1970-tih. Kućište sata je izrađeno od laganog titanijuma u prečniku od 45,4mm i visini 12,4mm. Prikaz svih funkcionalnosti časovnika obezbeđuje Citizen-ov Eco-Drive mehanizam (kalibar F100). Njegovo podešavanje se može izršiti korišćenjem skeletoniziranih tastera sa desne strane kućišta.


  Satovi se izrađuju u dve standardne verzije tj. sa srebrnim (ref. br. CC2006-57A)
  ili sivim ciferom (ref. br. CC2006-53E). Pored pomenutih biće izrađena i specijalna limitirana crna izvedba. Ona će brojati ukupno 500 primeraka i ti modeli će biti presvučeni crnim premazom (ref. br. CC2004-08E). Vizuelno se satovi mogu okarakterisati kao jedni od najklasičnijih i najuniverzalnijih GPS modela današnjice. Njihova vodootpornost je do 100m, a od leta ove godine će ne limitirani model biti dostupni po ceni od oko 2.000,oo USD.

  Citizen
  sejtan and milance011 like this.
  This article was originally published in forum thread: Citizen Eco-Drive Satellite Wave F100 satovi started by Shmizla View original post