• Ball Fireman Storm Chaser Pro - satovi spremni za grmljavinu

    S obzirom da su ove godine vremenske prilike “čudne” u našim krajevima, evo jednom modela sata koji ima veze sa vremenom. Reč je o novitetu koji je na ovogodišnjem Baselworld-u predstavila kompanija Ball. Novi model ima sličnosti sa njihovim starijim satovima, odnosno Storm Chaser i Storm Chaser DLC.


    Novitet iz 2014. godine je nastao u vezi sa poznatim posmatračem oluja, meteorologom, članom Ball kluba istraživača (Ball Explorers Club) i ambasadorom Ball satova, Dr. Joshua Wurman-om. Časovnik poseduje hronograf funkciju, nešto veće kućište i izmenjen dizajn bezela.


    Kućište Ball Fireman Storm Chaser Pro satova ima promer od 43mm i izrađeno je od nerđajućeg čelika. Kod ovog modela su dostupne tri verzija brojčanika, odnosno crni, tamno sivi ili beli, na kome je postavljeno 18 3H mikro gasnih cevčica koje u tami osvetljavaju ključne pozicije na ciferu. Ove staklene cevčice nije potrebno “napajati” svetlošću kako bi davale osvetljenje u mraku. One u sebi sadrže malu količinu radioaktivnog tricijum gasa koji emituje elektrone koji potom reaguju sa luminescentnom komponentom koja se nalazi sa unutrašnje strane cevčice. Ovakav način osvetljavanja brojčanika može trajati godinama.




    Takođe možemo napomenuti da je cifer blago pojednostavljen, a na bezelu je umetnuta telemeter skala koja se koristi za proračun distance između korisnika sata i grmljavine. Hronograf funkcija se može upotrebiti tj. startovati u momentu kada se spazi grmljavina, a zaustaviti u trenutku se ona začuje. Na start/stop hronograf tasteru se nalazi narandžasti prsten koji se uklapa sa ostalim narandžastim detaljima na ciferu. Ista boja je korišćena za štep na crnom zumbanom kožnom kaišu. Kopča na kaišu je klasična sa iglicom i dodatno je potpisana.

    Ball Fireman Storm Chaser Pro satove pokreće RR1402 automatski hronograf mehanizam, čija je baza dobro poznata ETA 7750. Vodootpornost novog modela je do 100m, a možemo napomenuti da su satovi dostupni i na metalnoj narukvici sa preklapajućom kopčom.

    Ball
    umbra, Misic M. and sejtan like this.
    This article was originally published in forum thread: Ball Fireman Storm Chaser Pro - satovi spremni za grmljavinu started by Shmizla View original post