• Tag Heuer Monaco V4 Tourbillon sat

    Tag Heuer je 2004. godine predstavio Monaco V4 koncept, koji je bio prvi sat na svetu sa mehanizmom u kojem se energija prenosila kaiševima. Od tada je prošlo tačno deset godina, a koji bi bolji način za proslavu ovog jubileja bio, od predstavljanja novog modela sa tehnički još složenijim mehanizmom.


    Naziv V4 potiče od oblika glavne ploče, na koje su postavljena četiri burenceta. Kaiševi su postavljeni na kuglične ležajeve i nalaze se pod uglom od +- 13 stepeni, te svojim izgledom podsećaju na cilindre trkačkog motora u Formuli jedan. Inžinjeri u Tag Heuer-u uspeli su da naprave ultra-tanke i ultra-otporne kaiševe, što nije bio lak zadatak. Tanki su kao jedna ljudska vlas.



    Pored ovakvog zanimljivog rešenja, tu je i turbijon. Tehnički najsloženija komplikacija u časovničarstvu. Turbijon je takođe pogonjen kaišem, što omogućava maksimalnu fluidnost u rotaciji.


    Mehanizam je postavljen u za Tag Heuer karakterističan oblik kućišta. Kockasto kućište u crnoj boji doprinosi celokupnoj atraktivnosti sata. Izrađeno je od crnog titanijuma koji se koristi u industriji svemirskih istraživanja.

    Preglednost prilikom razvoja ovog sata nije bila u prvom planu, ali sasvim sigurno je da će kupac ovog sata više gledati u njega, nego na njega. Tu je i providna poleđina koja otkriva delove mehanizma.


    Kompletan sat napravljen je ručno u TAG Heuer radionici za visoko časovničarstvo, lociranoj u La Šez de Fonds, u Švajcarskoj. Očekivana cena iznosi oko 120.000 evra.



    Izvor: TAG Heuer
    karldzonson likes this.
    This article was originally published in forum thread: Tag Heuer Monaco V4 Tourbillon sat started by krstin View original post