• Novi Rolex Sea-Dweller 4000 satovi


    Rolex je nakon duže pauze ponovo vratio svoj čuveni model sata u proizvodnju. Rolex Sea-Dweller satovi su prvi put široj javnosti predstavljani 1967. godine. Bili su namenjeni svima kojima je bio potreban ozbiljan i pouzdan časovnik za velike morske dubine. Godine 2008. kompanija je odlučila da prekine proizvodnju ovog modela, ali nakon šest godina pauze, popularni pokazivač vremena se ponovo vraća u svet satova.



    Na ovogodišnjem Baselworld sajmu je velika pažnja usmerena na novi Rolex Sea-Dweller 4000. Časovnik ima čelično kućište istog prečnika kao i svoj predhodnik, odnosno 40mm. Ove godine je samo je njegova visina blago povećana, s obzirom da je postavljen nešto deblji ušrafljujući poklopac. To je odrađeno sa razlogom jer se time doprinosi vodootpornosti sata od 1220m. Sa leve strane kućišta, suprotno od krunice, se nalazi helijumski ventil (HEV), detalj neophodan za ronjenje pri velikim dubinama. Lugovi su na ovom modelu blago zaobljeni, a na keramičkoj koroni je izgravirana 60-minutna skala.


    Ovaj časovnik karakteriše prepoznatljiv kvalitet i vanvremenski dizajn. Na njemu je postavljeno safirno staklo kroz koga se ukoliko gledate pod uglom na rubu kućišta odnosno brojčanika vidi izgraviran naziv proizvođača “Rolex”. Brojčanik sata je crne boje na kome su postavljeni krupni satni markeri i dobro uočljive kazaljke. Na njima je nanet luminescentni premaz koji u tami daje plavičastu svetlost. Na ovom modelu izostaje uveličavajuće (tzv. “kiklop”) staklo, što samo nastavlja tradiciju predhodnih modela.


    Rolexov novitet Sea-Dweller 4000 (ref. br. 116600) satovima je ugrađen dobro poznati Rolexov in-house mehanizam 3135. Ovaj COSC sertifikovani automatski mehanizam obezbeđuje rezervu snage od 48h. Novi ronilački časovnik koji nam dolazi iz Rolexove manufakture ima čeličnu narukvicu sa sigurnosnom preklapajučom kopčom koja ima mogućnost proširenja. Detalj koji će svakako olakšati postavljanje časovnika preko ronilačkog odela.



    Rolex
    This article was originally published in forum thread: Novi Rolex Sea-Dweller 4000 satovi started by Shmizla View original post