• Patek Philippe Annual Calendar Chronograph satovi u čeliku

    Patek Philippe je švajcarski proizvođač koji svojim imenom asocira na klasične i prefinjene časovnike. Vrhunski satovi ovog proizvođača ne pripadaju samo pomenutoj grupi, već se u njihovoj ponudi mogu pronaći i nešto univerzalniji modeli. Satovi koji se mogu nositi u više različitih prilika i sa kojih se sa uživanjem očitava vreme.


    Premijerno je 2006. godine Patek Philippe predstavio model Annual Calendar Chronograph izrađen od platine (ref. br. 5960P). To je bio prvi hronograf sa automatskim mehanizmom koji je Patek Philippe izradio. U narednom period je ovaj model pratila i izvedba od roze zlata (ref. br. 5960R) koja je bila dostupna sa nekoliko verzija brojčanika.

    Ove godine, na nedavno završenom Baselworld-u, je Patek Philippe predstavio ovaj model sata izrađen u čeliku. Patek Philippe Annual Calendar Chronograph satovi nose referentni broj 5960/1A gde oznaka A predstavlja acier koji na francuskom znači čelik.


    Visoko polirano okruglo kućište od nerđajućeg čelika ima prečnik 40,5mm, a visinu 13,55mm. Ispod safirnog stakla i brojčanika na kome su kombinovane srebrna i siva boja se nalazi automatski mehanizam Patek CH 28-520 IRM QA 24. Ovaj in-house kalibar poseduje flyback hronograf funkciju, godišnji kalendar, indikator reserve snage i prikaz dan/noć.



    Godišnji kalendar, smešten u gornjoj polovini cifera, prikazuje podatke o danu, datumu i mesecu u godini. Oznaka za prvi dan u mesecu je obeležena crvenom bojom, dok su sve ostale oznake u crnoj boji. Ova funkcija se treba naštelovati samo jednom u toku godine odnosno prvog dana u martu mesecu, s obzirom da časovnik samostalno menja datum na kraju meseca (prepoznaje da li je mesec od 30 ili 31 dan).

    Ispod prikaza datuma se nalazi diskretni indikator reserve snage obeležen sa + i -, a na poziciji “6h” se nalazi trostruki hronograf podbrojčanik. Na njemu se može očitati 12-časovni prikaz (spoljašnji podbrojčanik), zatim od 30-minutni priakz (središnji prodbrojčanik) i u sredini 60-sekundni prikaz. U samom centru ovih podbrojčanika se nalazi diskretna tačka koja predstvlja dan-noć indikator.


    Patek Philippe Annual Calendar Chronograph satovi u čeliku se isporučuju na narukvici od istog materijala, a koja na sebi ima preklapajuću kopču. Preporučena maloprodajna cena ovog modela je 45.000,oo CHF.

    Patek Philippe
    This article was originally published in forum thread: Patek Philippe Annual Calendar Chronograph satovi u čeliku started by Shmizla View original post