• Trideset godina Chronomat satova - Breitling Chronomat Airborne


    U ranim 80-tim godinama 20. veka, u periodu kada je Ernest Schneider kupio kompaniju od Willy Breitling-a, novi vlasnik saznaje za raspisani tender tima italijanske avijacije akrobatskog letenja - Frecce Tricolori. Odlučivši da odgovori zahtevima tendera, nudi potpuno novi pilotski hronograf sat, kreiran i dizajniran prema potrebama avijatičara. Novi časovnik je razvijan u saradnji sa pilotima kako bi se dostigla adekvatna ergonomija, čitljivost i maksimalna funkcionalnost. Time je zvanični Frecce Tricolori sat lansiran 1983. godine, dok je 1984. Breitling kreirao svoju Chronomat kolekciju profesionalnih pilotskih satova.


    Ove godine kompanija sa ponosom proslavlja trideseti rođendan pomenute kolekcije pilotskih satova. U tu čast je kreiran novi model sata - Breitling Chronomat Airborne.


    Novitet Breitlingove ponude je inspirisan svojim predhodnicima tj. starijim modelima. Izrađen je od čelika sa kućištem promera 41mm ili 44mm, odnosno u dve dimenzije. Sat ima satenski polirane delove, odnosno brušni jednosmerno rotirajući prsten. Sa zadnje strane sata se nalazi prelepo ukrašeni poklopac kućišta koji na sebi ima ispis “Edition Spéciale 30e Anniversaire” (Special 30th Anniversary Edition)“, zatim sliku letelice i Breitling znak i logo. Ovaj model ima vodootpornost od 300m, što je nešto veća od uobičajene za pilotske satove.


    Pored mogućnosti odabira željene veličine sata, proizvođač je mislio i na osobe koje preferiraju tamniji odnosno svetliji cifer. Stoga, novi model sata je dostupan sa crnim odnosno srebrnim brojčanikom, a koji na sebi imaju prodbrojčanike obojene u kontrastnoj boji. Prikaz datuma je smešten između markera za “4h i 5h”, a pozadina indikatora datuma ima skladnu nijansu u zavisnosti od boje brojčanika.



    Novi Breitling Chronomat Airborne sat pokreće dobro poznati kalibar B01. Breitlingov COSC sertifikovan hronograf mehanizam koji poseduje rezervu snage od 70h. Satovi su dostupni na kaišu izrađenom od kombinacije kože i tkanine, a postoji mogućnost naručivanja i metalne narukvice.

    Breitling
    karldzonson likes this.
    This article was originally published in forum thread: Trideset godina Breitling Chronomat Airborne satova started by Shmizla View original post