• Nick Hacko Rebelde - Ručni sat

    Neki od vas su sigurno čuli za Nikolu Hačka (Nick Hacko), časovničara rodom iz naše zemlje, koji živi i radi u Australiji. Na Nikolinom blogu može se pročitati dosta zanimljivih tekstova, a nama je pažnju ovom prilikom privukao ručni sat na čijem razvoju Nikola radi.



    U razgovoru sa njim, došli smo do dosta zanimljivih informacija. Priča o njegovom satu započela je pre dve godine, kada je pokrenuta akcija "Save the Time", koja je prerasla u mini-revoluciju u Australiji i šire. Švajcarski proizvođači satova su "stegli" časovničare sa restrikcijama u nabavci delova. Ovakav ponižavajući potez velikih brendova, pod izgovorom nestručnosti samostalnih časovničara, doveo je do toga da veliki broj njih stavi ključ u bravu. Očigledan razlog je pre svega komercijalne prirode. Težnja velikih brendova da zadrži monopol na servisiranje satova i reši se konkurencije nezavisnih časovničara.

    Ova akcija imala je veliki odjek, stigla je do najviših sudskih instanci, ali takvi procesi traju godinama.

    Našavši se u situaciji bez perspektive, Nikola se odlučio na prilično radikalan potez. Umesto da moli švajcarske proizvođače za delove, probao je da napravi svoj sat i okuša vlastitu sreću na tržištu.

    Mehanizam sata je još uvek švajcarske proizvodnje (Unitas 6497), ali sve ostalo - kućište, bezel, poklopac, krunica, brojčanik, kazaljke, ambalaža i upustva za rukovanje su Nikolin dizajn. Sat će biti sklopljen i finalno podešen u njegovoj radionici, te servisiran svakih 5 godina.



    U principu, Nikolin sat nastao je na isti način kao većina švajcarskih satova. Švajcarska industrija oduvek je bila bazirana na jednostavnom konceptu. Veliki broj malih proizvođača, specijalizovanih za proizvodnju jedne komponente. Mikro-kompanije koje proizvode samo šrafove, brojčanike, kazaljke, delove za mehanizam, opruge... Čitav "in house" koncept je relativno nov trend u švajcarskoj industriji, do koga je došlo iz čisto ekonomskih razloga. (Rolex je na primer otkupio veliki broj malih proizvođača specijalizovanih u jednoj oblasti, da bi imao monopol u proizvodnom procesu).

    Dakle, izazov za Nikolu bio je da pronađe proizvođače specijalizovane za izradu komponenti po njegovo dizajnu i specifikacijama. Nakon 18 meseci, došao je do faze gde je uspeo da zaokruži i kompletira sve potrebne komponente. U ovom trenutku na Nikolinom stolu konačno kucaju dva sata, skromno potpisana njegovim imenom.

    Dizajn sata delimično je inspirisan pilotskim modelima iz tridesetih godina prošlog veka. Krunica je potpisana sa inicijalima njegovog tvorca - "NH". Prečnik kućišta iznosi 44,2mm, dok je prečnik samog bezela 44mm. Visina kućišta iznosi 12,3mm. "Rebelde" će biti vodootporan do 100m. Dizajn brojčanika odlikuje kalifornijski stil, tačnije mešavina rimskih i arapskih brojeva.



    Projekat je simbolično nazvan "Rebelde", sa obaveznom crvenom zvezdom. Crvena zvezda nema nikakvu političku konotaciju, već je simbol univerzalnog otpora prema restrikciji. Nikolina želja je da "Rebelde" sat bude nošen od strane ljubitelja, koji su buntovnici u svojoj sferi delovanja. Ljudi koji ne prihvataju "status quo", ucene, koji misle svojom glavom.

    Još uvek je rano oceniti da li će "Rebelde" ostvariti komercijalni uspeh. Po Nikolinim rečima, prve reakcije su veoma pozitivne. Za 48 časova primili su 114 narudžbina.



    Trenutno su mehanizmi, kućišta, stakla, dihtunzi, krunice, kaiševi i ambalaža na lageru. Brojčanici se očekuju za manje od 3 nedelje, a kazaljke stižu krajem maja. Nakon toga prelaze na uzbudljiv deo. Svaki mehanizam koji je došao iz Švajcarske biće ponovo rasklopljen, očišćen, sklopljen i podešen. Sat će potom biti sastavljen, testiran, te izgraviran i potpisan.

    Inženjerski se radi o veoma složenom projektu. Samo kućište sata ima preko 400 kota stroge tolerancije. Na primer, za dizajn teflonskog dihtunga koji drži staklo bilo je potrebno čak dve nedelje. Da bi projekat zaživeo za samo 18 meseci, svaka komponenta morala je biti izrađena u okviru tolerancije u prvom pokušaju!



    Cena "Rebelde" sata iznosi 1500$. Web stranica ovog projekta je u fazi izrade. Više informacija možete pronaći na Nikolinom blogu.
    This article was originally published in forum thread: Nick Hacko Rebelde - Ručni sat started by krstin View original post