• Pronađeno Faberžeovo jaje i Vacheron Constantin sat

  Ugledao je zlatno jaje na buvljaku i ponadao se da će zaraditi. Nije ni slutio šta je otkrio.

  Kada je trgovac starim gvožđem među starudijom na buvljaku negde u Americi ugledao zlatno jaje, odmah je prepoznao dobru priliku da zaradi, ali nije ni sanjao koliki će mu profit doneti predmet koji je platio 13.300 dolara.  Slučajno otkriveno zlatno jaje koje vredi 33 miliona dolara

  Pošto nije uspeo da ga proda jer su zainteresovani kupci smatrali da je precenio njegovu vrednost, dao ga je na procenu i ustanovio da je postao vlasnik Faberžeovog jajeta (Fabergé), vrednog 33 miliona dolara.

  Stručnjak koji je potvrdio autentičnost ukrasnog jajeta kaže da ga cela priča podseća na “Indijanu Džonsa koji je našao izgubljeni kovčeg”. Reč je o trećem od preko pedeset uskršnjih jaja koje Karl Faberže dizajnirao za rusku kraljevsku porodicu.  U unutrašnjosti jajeta je skupoceni sat koji je car Aleksandar III poklonio svojoj ženi Mariji Fjodorovnoj za Uskrs 1887. godine

  Posle revolucije u Rusiji, Faberžeova carska jaja zaplenili su boljševici i većina je prodata na Zapadu. Osam jaja, međutim, nedostaje, a od kojih su, kako se veruje, revoluciju preživela samo tri, uključujući i ovo sa američke pijace.

  U njegovoj unutrašnjosti se nalazi sat “Vašron Konstanten”, koji je Aleksandar III za Uskrs 1887. godine poklonio svojoj supruzi, carici Mariji Fjodorovnoj. Poslednji put je prikazano na izložbi u Sankt Peterburgu marta 1902. godine.

  Poslednji pisani trag o ovom jajetu sa satom potiče iz Moskve 1922. godine

  Tek 2011. godine otkriveno je da je Treće carsko jaje “preživelo” revoluciju i da je prodato na aukciji u Njujorku 1964. godine. Nakon toga je našlo put do američkog Srednjeg zapada, kada ga je trgovac starim gvožđem kupio na pijaci za 13.300 dolara. Pošto nije uspeo da ga proda, na Guglu je ukucao reči “jaje” i “Vacheron Constantin”, ime ugravirano u jaje.

  Tako je došao do članka, u kome o tom jajetu piše Kieran Mekarti, direktor preduzeća za trgovinu antikvitetima “Vartski”, specijalizovanog za Faberžea.

  “Amerikanac je doleteo pravo u London i došao da nas vidi. Poneo je fotografije jajeta i odmah sam znao da je to to. Bio sam zapanjen - isto kao kada je Indijana Džons našao izgubljeni kovčeg”, rekao je Mekarti.


  Prema njegovim rečima, sa ushićenjem je pogledao Amerikanca i svečano izgovorio: "Vi ste vlasnik Fabržeovog carskog uskršnjeg jajeta".
  “Vartski” je otkupio jaje za privatnog kolekcionara i ono će biti izloženo u Londonu od 14. do 17. aprila.

  “Bio sam svedok zadivljujućih otkrića u svetu umetnosti, ali ne verujem da sam ikada video nešto slično. Izvanredno blago otkriveno tamo gde ga nikada ne biste očekivali”, zaključio je Mekarti.

  Praktične koristi od bizarne dragocenosti

  - Od 1885. do 1917. Faberže je stvorio 56 jaja u vrednosti od današnjih deset miliona dolara po komadu.
  - U filmu “Oktopusi” Džejms Bond zamenjuje pravo Faberžeovo jaje za lažno u kome je sakrivena oprema za špijuniranje. U filmu je korišćeno originalno carsko jaje.
  - Dok se Lenjin trudio da sačuva kulturne artefakte, Staljin je navodno Faberžeovim jajima platio američkom naftnom magnatu i kolekcionaru umetnosti Armandu Hameru zato što je radio kao sovjetski špijun.
  - Godine 2007. zlatno-ružičasto Faberžeovo jaje sa satom na prednjoj strani prodato je na “Kristijevoj” aukciji u Londonu za rekordnih 15 miliona funti.


  Tekst u celosti preuzet sa: Blic Online | Ugledao je zlatno jaje na buvljaku i ponadao se da će zaraditi. Nije ni slutio šta je otkrio
  Dejli mejl/M.A.
  This article was originally published in forum thread: Faberžeovo jaje i Vacheron Constantin started by sima hrabri View original post