• ORIS The Calibre 110 – novi in-house mehanizam i časovnik

    Oris u 2014. godini pravi korak dalje u svom poslovanju predstavljajući novi in-house mehanizam i časovnik. Ove godine švajcarski proizvođač proslavlja 110-godišnjicu postojanja, stoga je i naziv novog kalibra povezan sa ovom brojkom.


    Ovo pre svega nije prvi i jedini mehanizam koji je Oris proizveo, ali jeste u modernoj eri i sadašnjoj vlasničkoj strukturi. Od svog osnivanja 1904. godine, pa sve do 1981. Oris je proizveo 229 in-house mehanizama. Godine 1982. se prestaje sa proizvodnjom kompletnih mehanizama, već se zadržava proizvodnja modula koji se dodaju na ETA ili Selita mehanizme. U 2014. godini se Oris vraća na velika vrata i ponovo počinje sa proizvodnjom svojih in-house kalibara, koji su dostupni po razumnim cenama i prihvatljivi za veći broj ljubitelja satova.



    Moguće je da jedan od razloga za ovakav poslovni poduhvat može biti smanjivanje broja mehanizama i rezervnih delova ka drugim proizvođačima i nezavisnim časovničarima od strane kompanije ETA. Distribucija kalibara se usmerava pre svega na članice Swatch Grupe, šta ostale proizvođače navodi na pronalaženje drugih rešenja.


    Izrada mehanizma koji je proizveden unutar jedne manufakture zahteva dobru kombinaciju veština stručnjaka, zatim korišćenje odgovarajućih mašina i materijala. Novi Kalibar 110 se ukratko može opisati kao ručno navijani mehanizam sa rezervom snage od 10 dana, koji ima “ne-linearni” prikaz autonomije rada i decentralizovanu malu sekundaru. Ono što je specifično za ovaj mehanizam je i velika glavna opruga koja ima dužinu od čak 1,8m. Ona omogućava tako dugu rezervu snage mehanizma koji se ručno navija. Frekvencija rada je nešto niža od uobičajene i iznosi 21,600 v/h (3Hz). Kalibar ima 177 komponenata i njegova površina je linearno brušena na glavnoj ploči, dok je kućište glavne opruge kružno brušeno.

    Novi kalibar se ugrađuje u elegantni časovnik Oris 110 Years Limited Edition. Njegovo kućište ima promer od 43mm i izrađuje se od nerđajućeg čelika ili 18K roze zlata. Sat klasičnog oblika ima krunicu koja na sebi nosi natpis Oris. Na satovima je postavljeno safirno staklo ispod koga se nalazi svetao brojčanika, a na njemu je naupečatljiviji prikaz reserve snage. Ovaj indikator je smešten na desnoj polovini cifera, ka markeru za “3h”. Pomenuti prikaza autonomije rada kalibra je patentiran i specifičan je po tome što kazaljka nema konstantu brzinu. Kada je opruga više nategnuta kazaljka indikatora se kreće sporije (tada prikazuje rezervu od 10-5 dana), zatim kada se rezerva snage približava manjem broju dana (4-1 dan) onda se kazaljka kreće brže. Na brojčaniku je na suprotnoj strani od reserve snage smeštena mala sekundara, dok samo markeri za “12 i 6h” imaju oblik arapskih brojeva. Vodootpornost časovnika iznosi 30m i oni se isporučuju na crnom kožnom kaišu.


    Oris 110 Years Limited Edition satovi će biti izrađeni u simboličnom broju od po 110 primeraka za svaku izvedbu. Časovnik od čelika (ref. br. 01 110 7700 4081) ima preporučenu maloprodajnu cenu od 5.500,oo CHF, a izvedba od 18K roze zlata (ref. br. 01 110 7700 6081) je skuplja, odnosno njegova cena je 14.800,oo CHF.

    Oris
    karldzonson likes this.
    This article was originally published in forum thread: ORIS The Calibre 110 – novi in-house mehanizam i časovnik started by Shmizla View original post