• Hamilton Khaki X-Wind Limited Edition satovi za 2014. godinu

    Hamilton je poznat kao kompanija koja u svojoj ponudi ima veliki broj pilotskih satova. Najnoviji član Hamilton-ove kolekcije Khaki X-Wind će biti izrađen u limitiranoj seriji. Novi pilotski sat dolazi sa dve karakteristike koje će verovatno biti zanimljive svim aviatičarima entuziastama – hrnograf i kalkulator ugla nagiba aviona.

    Novitet Hamilton-ove ponude se razlikuje od svojih predhodnika po tome što je sada dostupan u novim bojama i sa višeslojnom formom brojčanika. Na satovima su kombinovane skladne nijanse odnosno, crna i tamno siva, zatim srebrna i tamno siva boja. Satovi su izrađeni od nerđejućeg čelika sa kojim je kombinovana gumena odnosno metalna narukvica.




    Časovnik ima kućište prečnika 45mm, koje vizuelno ne izgleda toliko veliko, s obzirom na mnoštvo detalja koje poseduje na ciferu. Brojčanik posmatraču daje 3D efekat zahvaljujući svojoj višeslojnoj formi. Hronograf podbrojčanici su zauzeli pozicije na “12, 3 i 6h”, dok je prikaz dana i datuma smešten na ne tako uobičajenom mestu, na “9h”. Između centralnog dela cifera i korone se nalazi skala za proračun ugla nagiba aviona. Često se uređaj za njegovo izračunavanje nalazi i na samom kokpitu aviona, ali ovaj model sata pilotu omogućava obračunavanje i na sopstvenom časovniku.

    Na kućištu sata dodatnu pažnju privlače tri krunice i dva pušera. Sa desne strane su na poziciji “2 i 4h” smeštene krunice za kalkulaciju ugla nagiba aviona. Na suprotnoj strni se nalaze krunica za štelovanje vremena, dana i datuma, dok su iznad i ispod nje zauzeli poziciju hronograf tasteri.


    Novi Hamilton sat iz kolekcije Khaki X-Wind pokreće švajcarski automatski hronograf mehanizam – Hamilton H-21 (baza Valjox 7750). Ovaj kalibar ima 25 rubina i frekvenciju rada od 28,800 v/h.

    Na satu je postavljeno safirno staklo, kako sa prednje tako i sa zadnje strane kućišta. Kroz providni poklopac se može videti “H” dekoracija na mostovima i velika “Hamilton” gravura na rotoru. Vodootpornost ovog modela je 100m, a kao što je već napomenuto, sat je dostupan sa gumenom ili metalnom narukvicom.


    Ovaj model će javnosti biti uživo predstavljen na ovogodišnjem Baselworld sajmu i njegova ograničena serija će obuhvatati 1999 primaraka svake izvedbe (kombinacije boja na brojčaniku). Preporučena maloprodajna cena ovih satova je 2.395,oo USD.

    Hamilton
    This article was originally published in forum thread: Hamilton Khaki X-Wind Limited Edition satovi za 2014. godinu started by Shmizla View original post