• A. Lange Richard Lange Perpetual Calendar Terraluna satovi

    Iz A. Lange & Söhne manufakture stiže još jedno čudo horologije. Richard Lange Perpetual Calendar “Terraluna”, model sa "regulator" konfiguracijom prikaza vremena, orbitalnom komplikacijom mesečevih faza, večitim kalendarom, zaprečnim sklopom sa konstantnom silom, te rezervom snage od 14 dana. Retko kome bi za rukom pošlo da smesti sve ove komplikacije u kućište ručnog sata!



    Sat će biti ponuđen u verziji od ružičastog zlata (Ref 180.032), ili belog zlata (Ref 180.026). Prečnik kućišta iznosi 45,5 mm, a visina 16,5mm. Prikaz vremena u "regulator" stilu podrazumeva da se sati, minuti i sekunde prikazuju na različitim podbrojčanicima. Svakako zahteva malo privikavanja, ali je ujedno i zanimljivo rešenje. Kod Richard Lange Perpetual Calendar “Terraluna” modela minuti se prikazuju na najvećem podbrojčaniku, dok su sati pozicionirani na manjem podbrojčaniku sa desne strane, a sekunde sa leve strane.



    Komplikacija večitog kalendara prikazuje se putem uvećanog datuma pri "12h", a tu su i prikaz dana u nedelji, meseca, prestupne godine. Naravno pri dnu brojčanika krije se i prikaz rezerve snage od 14 dana.



    Ne znam za vas, ali koliko god prednjica ovog modela bila zadivljujuća, mene zadnjica više impresionira! Pored vidljivog dela mehanizma, tu je složena komplikacija mesečevih faza. Prikaz se sastoji od tri diska. Na jednom se nalazi mesec, na drugom zvezde, a trecem zemlja. Prikaz je izveden veoma precizno, tako da će mu trebati 1058 godina do prvog podešavanja za jedan dan. Po prvi put u jednom ručnom satu, ova komplikacija pokazuje relativan položaj meseca u odnosu na zemlju i sunce.



    Ručno navijani mehanizam nosi oznaku L096.1 i sastoji se od čak 787 komponenti. Ručno je sastavljen i ukrašen, te podešen u pet pozicija. Veliku rezervu snage omogućavaju dva burenceta sa glavnim oprugama. Ujednačen prenos sile vrši se putem minijaturnog lanca ("Remontoire"). Frekvencija mehanizma iznosi 21,600 otkucaja po času.



    Cena A. Lange Richard Lange Perpetual Calendar “Terraluna” u belom zlatu iznosi približno 155.000 evra, dok je verzija u ružičastom zlatu jeftinija za približno 1.000 evra.


    IZVOR
    DrAgod likes this.
    This article was originally published in forum thread: A. Lange Richard Lange Perpetual Calendar “Terraluna” started by krstin View original post